Kannoin tänään 7.5 kiloisen kinkun kuurista sisään lämpimään ja saan sitten huomen illalla laittaa sen kinkkupussissa uuniin hautumaan 125c yli yön. Annan kinkun jäähtyä kunnolla ja sen jälkeen teen perinteisesti nahkaan läskiin saakka viiltoja kumpaankin suuntaan jolloin muodostuu parin sentin neliöitä. Sitten paistan nahkan kovaksi korpuksi 225c runsaan tunnin ajan ja irroitan kuivaneet nahkashipsit kinkusta irti herkkupaloiksi itselleni. Aikoinaan niitä kutsuttiin "knaapreiksi" ruotsalaisissa laivoissa. Porukkaa tuli kyttäämään byssän ovelle herkkupaloja odottamaan. Yhdestä ammattikikkaajastakin tuli kiltti, kun annoin hänelle muutaman nahkashipsin, vaikka tein sen hampaita kiristellen. Jäähtyneeseen kinkkuun reilu sinappikerros ja korppujauhoja tiukasti kinkun ympärille ja uuniin saamaan kauniin rusketuksen pinnalleen. Siitä onkin mukava jatkaa kastikkeen tekoa suolaisesta haudutusliemestä. Ei muuta kun laimentaa lientä vedellä ja helppo suurustus ruskealla Jevner maissitärkkelyksellä. Sitä voi ripottaa suoraan liemen sekaan ja tuleekin ruskea väri soossiin. Minä käytän kinkkusoosiin kuohukermaa ronskisti.
Emäntä tekee meille aina laatikot. Porkkana, peruna- ja nykyisin bataattilaatikon. Jouluaatto vietetäänkin Espoossa tyttären perheen luona. Kaksi pukkikeikkaakin on tiedossa.
PS: ÄLÄ IHMEESSÄ HEITÄ KINKUN LIENTÄ POIS. KEITÄ SE SISÄÄN, LAITA PIKKU PURKKEIHIN PAKKASEEN.
Joulumieltä toivottaen
