LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 04.06.2018 16:56

RAASTE TUOREESTA VARHAISKAALISTA

Näin kevätkesällä valmistan aina tuorekaaliraastetta, tai voihan sitä salaatiksikin kutsua. Raastan kokonaisen kaalin kaaliraastimella. Konemiehet voivat valmistaa sen esimerkiksi sahan terästä. Laiattamalla terän kappaleen viistoon kiinni vanerilevyyn niin, että väliin mahtu parin millin rako. Sillä voi nopeasti tehdä raastetta.
Laita raaste isoon kattilaan ja nuiji sitä pottunuijalla pehmeäksi. Makuaineena voi käyttää suolaa, etikkakkurkun lientä, puolukkaa, tai puolukkahilloa jos haluaa makeampaa. Lisäksi voi laittaa hieman ruokaöljyä sekaan. Anna raasteen ässöttyä yli yön. Silloin se mehustuu kunnolla. Sopii hyvin alkusalaatiksi ja vaikkapa pihvien lisukkeeksi.
ÄSSÖ HYVÄÄ :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.06.2018 18:59

DOSA
Kirjoittelin reseptin pari vuotta sitten DOSA;sta intialaisesta ohukaisesta, joita Intian reissulla söimme ja pidimme kovasti. Jos etsit DOSA nimellä, niin se löytyy MM kuvista. Ensimmäinen kokeiluni ei oikein onnistunut ja kun tapasin Suomessa tulkkina toimivan intialaismiehen Vietnamissa, kysyinkin mitä vikaa oli omassa letussani. Kuultuaan tarinani hän kertoi taikinan olleen liian paksua ja käski ohentaa sitä huomaattavasti. Eilen sain idean kokeilla ohjetta uudelleen ja HEUREKA letut onnistuivat erinomaisesti. Kirjoitan reseptin uudelleen.
DOSA INTIALAINEN OHUKASTAIKINA "4 annosta 8-10 lettua"

4 dl puuroriisiä "huuhtele ja laita astiaan ja lisää kolmenkertainen määrä vettä
4 dl vihreitä linssejä - " - " " - "
Anna ainesten olla yli yön lämpimässä paikassa jolloin ne alkavat käydä "fermentoitua"
Kaada suurin osa vedestä toiseen astiaan ja sekoita blenderissä pakssuksi tahnaksi. Lisää vesi ja sekoita vielä ohueksi taikinaksi. Anna taikinan seisoa muutama tunti ja käydä. Lisää suolaa maun mukaan ja soodaa 2 tl.. "tee koepaistos ja lisää vettä tarvittaessa"
Kiehauta "kirkasta" voita ja paista ohukkaat voissa kuumassa pannussa kääntele taikinaa reunoille asti ja katso, että ne ovat ohuita. Käännä ja ruskista toiselta puolelta. ANNA PAISTUA KUNNOLLA niin ohukkaista tulee rapeita.
Täytteeksi freesasin uutta valkokaalia, varsiselleriä, kuutioitua pihvitomaattia, sipulin ja valkosipulin rankoja. Maustoin currytahnalla, chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla. Sen jälkeen haudutin keitosta kannen alla 10 minuuttia ja tarkistin maun. Muina lisukkeina meillä oli Thai chilikastiketta ja raparberichutnia.

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.06.2018 21:58

Olimme emänän kanssa Punkaharjulla KRUUNUPUISTO nimisessä kuntohotellissa 6 päivää tuetulla lomalla. Täysi ylöspito ja hinta vaivaiset 210 E kahdelta. Hävetti vähän mennä tällaiselle lomalle, mutta mitäs teet kun vaimo patisti tulemaan mukaan. Paikka oli entinen keuhkotautisairaala, hyvässä kunnossa ja palvelu ja jumppa oli hyvin organisoitu. Muut asiakkaat olivat aika huonossa kunnossa ja kyllä sairaskertomuksia tuli kuultua. Hatutti, kun ei pystynyt kertomaan omista sairauksista, koska niitä ei ole, paitsi sokeritautini, jota olen sairastanut jo 40 vuotta. Kun yritin kertoa urheiluharrastuksistani, niin ne vaiettiin hiljaisuudella. Olikin parempi olla kuuntelevana osapuolena. Kaikki muu oli hyvää, paitsi ruoka. Se nimittäin oli sairalaruokaa, vetistä ja maustamatonta puppua. Puhvettipöydässä oli tarjolla houkuttelevia aterioita, kuten Borssikeittoa. Se olikin lopulta säilykepunajuurista valmistettua sosekeittoa jota olisi voinut syödä haarukalla ja veitsellä, eli paksua muhennosta. Eilen tarjottiin kalkkkunan rintaa, riisiä ja currykastiketta. Kalkkunannrinta oli uunissa haudutettu ja currykastike ei maistunut currylta, vaan vetiseltä mauttomalta kastikkeelta. Paistettu nieriä oli myös uunissa vedessä haudutettu ja tarjottiin porkkanakastikkeen kera. Laivassa kokit olisi lemattu yli puurin jo lähtösatamassa. Valitettavasti hyvässä hotellissa byssä petti totaalisesti. Aionkin kirjoittaa hotllin johtajalle breevin ja kertoa epäkohdasta, joka pilasi meid'n ja usean muun ihmisen loman. Taitaa jäädä viimeiseksi yritykseksi viettää tuettuja lomia

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.06.2018 20:59

MERIKAALIKEITTO
Kuten eilen kerroin palstalla merikaalista, joka kasvaa kallioisilla rannoilla rannikollamme. Uöstä toin sitä muovipussillisen Lahteen ja valmistin siitä keittoa hieman varoen, enhän aiemmin ollut tutustunut kasviin.
Mausteina käytin kanalientä, pippurisuolaa, salviaa ja sipulia.
Freesasin pieniksi pilkotut lehdet ensin voissa hissun kissun kannen alla. Ne kypsyivät yllättävän nopeasti ja aionkin huomenna tehdä jotain indokiinan ruokaa merikaalista.
Keitin merikaalin kypsäksi kanaliemessä mausteiden kanssa ja lisäsin perunamuusipulveria jotta sain sopasta paksumman. Lopuksi sekoitin sekaan turkkilaista 10% jogurttia. Se toi hapokkuutta keittoon. Lopulta sekoitin keiton sauvasekottimella. Lopputulos oli hyvän makuinen, ei kaalilta maistuva keitto jota kannattaa kokeilla. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 27.06.2018 00:51

RUOKIA MERIKAALISTA
Valmistin tänään ruokaa jossa oli merikaalia joukossa, nimittäin KANARISOTTOA. Käytin sitä runsain määrin ja totesin sen olevan valmistettavissa kiinankaalin tapaan. Makukin on samankaltainen hieman maukkaampi voimakkaamman makuinen ja sen voi freesata nopeasti Vokki pannussa, tai valurautapadassa. Kypsymisaika vain muutama minuutti. Käytin kookosöljyä paistamiseen.

MERIKAALI-KANARISOTTO
½ kg broilerin rintafilettä paloina "marinoin sen paprika, valkosipuli, inkivääri, chili, iisoppi, öljy marinadissa"
250 g merikaalia isoina suikaleina
10 cm purjoa, lisäksi valkosipulin ja sipulin varsia viiden sentin pätkinä
3 dl Uncle Ben riisiä 6 dl vettä ja 2 kanaliemikuutiota ja 2 tl kurkuma maustetta antamaan väriä ja makua. Keittoaika 18 min.

Paistoin broilerinapalat kookosrasvassa, maustoin pippurisuolalla. Otin pois pannusta ja freesasin vihanneksia muutaman minuutin ja lisäsin broilerin palat ja keitetyn riisin pannuun ja heitin pari desiä vettä sekaan ja haudutin nesteen pois ja tarkistin maun.
Mitään epämiellyttävää makua ei löytynyt :!: päinvastoin merikaali sopii risottoihin hienosti ja antaa ruoalle mukavan lisämaun. Merikaalia kannattaa kerätä rannikolla asuvat. Aion jatkaa kokeilua niin kauan kun merikaalia riittää pussissa. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 27.06.2018 20:22

Kokeilin tänään friteerattua merikaalia. Koska en ole aiemmin merikaaliin saati nimeen tutustunut päätin tehdä niin monta eri ruokalajia kunnes muovipussillinen tulee tyhjäksi. Mielestäni onnistuin hyvin ja merikaali oli syötävän hyvää friteerattuna. Varret maistuivat lähes parsalta, mutta lehdet paistuivat liian kuiviksi korkeassa lämmössä. Kannattakin friteerata alhaisemmassa lämpötilassa niin silloin lopputulos on hyvä.
OHJE
Riivi lehdet irti ruotista ja leikkaa ruoti 10 cm pituisiksi kappaleiksi ja friteeraa minuutin ajan suolaa sitten, tai käytä suola, pippuri, valkosipulijauhe sekoitusta. Ne ovatkin oivaa naposteltavaa ja ruoti maistuu parsalle. :idea: ILMAISTA HYVÄÄ :idea:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.07.2018 22:54

Valmistin eilen kalamureketta haukifileestä Ohje on vanha resepti 352. Tuli tehtyä paha moka kun otin nahkat pois fileistä, niin unohdin tarkastaa ne ja viiden sentin pätkä nahkaa jäikin kiinni fileeseen. Ihmettelin kun sekoitin piti meteliä ja löysin nahkanpalan kalamassasta kokonaisena, mutta suomut olivat tietysti irronneet kalamassan sekaan. Olin laittanut kaikki ainekset+ katkaravut sekaan. Kirosin vanhuuttani. Eihän minulle tällaisia mokia ole ennen käynyt. Meinasin heittää kalamassan vessan pytystä alas, mutta ahneus iski ja laitoin massaa leikkuulaudalle ja siloitin kondiittorin lastalla tasaiseksi ohueksi levyksi. Noukin sitten yksitellen katkikset pois ja siivilöin sihdin läpi kalamassan puhtaaksi suomuista ja Y ruodoista. Kyllä kokki keinot keksii jos muistaa :roll: . Pakkasesta löytyi kanttarellejä ja nautittiin emännän kanssa ranskalaista kalamureketta kanttarellimuhennoksen ja uusien perinoiden kanssa. Kalamassasta tulee muuten hyviä kalapihvejä ja kalapullia. Kannattaa kokeilla :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 04.07.2018 00:49

2Meat tenderiseRUOKAA MERIKAALISTA

Valmistin lopusta merikaalista voissa haudutettua pinaatin tapaan valmistettua ruokaa. Laitoin valuautapataan ronskisti voita jonka ruskistin hieman ja kaadoin päälle pienennettyä merikaalia ja sipulia. Maustoin pippurisuolalla, jeeralla eli juustokuminalla ja rakuunaruoholla. Ei muuta kuin kansi päälle ja viiden minuutin kuluttua olikin ape valmista. Se onnistuikin erinomaisesti vaikka olikin ensi kertaa elämässä valmistettua. RANNIKON SKÖNÖT ALKAKAA NYT KERÄTÄ LUONNON HERKKUA ja valmistaa pöperöitä ohjeitteni mukaisesti tai keksikää uutta. Nyt muodissa oleva lehtikaali häviää merikaalille mennen tullen ja se on varmasti "luomua". Pääruoaksi grillasin Entrecoteja jotka mureutin "Meat tenderiser", eli papaijasta valmistetulla mureutusjauheella. Kivetkin tulevat sillä mureiksi. Lisäksi löysin emännän unohtamia keitettyjä uusia perunoita, jotka paistoin grillissä. Emäntä joi punaviinia jaminä alkoholitonta olutta. Näin sitä on osat vaihtuneet. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.07.2018 23:08

Naapurin Arjar ouva tuli pari päivää sitten kulho kädessään tuomaan juuri valmistamaansa parsakaalisalaattia maistettavaksi. En ole aiemmin moista salaattia maistanut. Totesinkin sen olevan erinomaisen makuista ja vaimo teki siitä kopion, oli vongannut reseptin. Se onkin seuraavanlainen naisellisen tarkka ohje.

PARSAKAALISALAATTI
800 gr parsakaalia. Poista rangat ja raasta, tai pilko nuput pieniksi paloiksi. Valmista salaattikastike.
1 di kermaviiliä, tai turkkilaista jogurttia
1 dl majoneesia, mustapippuria ja ½ dl omenaviinietikkaa, ½ dl sokeria ja hunajaa hieman
Sekoita kastike sekaisin ja lisää pienennetyt parsakaalit.
Suikaloi pussillinen pekonia ja ruskista ne kuiviksi pannulla ja 100-150 g suolapähkinöitä jotka rouhit pienemmiksi. Levitä ne salaatin päälle ja tarjoile se alkuruokana. Saatte uskoa, että salaatti maistuu mainiolta. Tämmöttis tänään. PS: parsakaalin varret voit pieniä ja grillata ne muiden juuresten kanssa vaikka paistetun broilerin lisukkeeksi :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 27.07.2018 13:38

SCOTLANTILAINEN HAGGIS
Veljen tyttäreni toi minulla toissapäivänä HAGGIS:ia Skottien perinneruokaa sieltä tullessaan. En ole aiemmin sitä syönyt ja mielissäni otin lahjan vastaan. Haggis oli laitettu paksuun makkarasuoleen aivan kuin hernekeitto ennen vanhaan kaupassa. Googletin reseptin ja siinä kerrottiin seuraavaa. Haggis valmistetaan lampaan sisäelimistä. Maksasta, keuhkoista, munuaisista ja ihrasta, kaurarahiutaleista "tässä oli rikottuja ohraryynejä" ja mausteista. Lampaan vatsalaukku täytetään keitetyillä ryyneillä ja jauhetuilla sisäelimillä, suljetaan ja keitetään kypsäksi vatsalaukussa. Kuulemani mukaan on suuri juhlahetki kun vatsalaukku avatan syötäväksi. Lisukkeeksi tarjotaan ruskeaa kastiketta ja peruna tai juuressosetta. Me syötiin puolukkahillon kanssa. Lämmitetyssä Haggiksessa oli runsaasti puolikovia ohraryynejä sisältävä lihamössö ja toi mieleeni Norlands pölssän ruotsista. Pippurin ja maustepippurin maku oli voimakas. Ei oikein ollut minun makuiseni pöperö. Aikoinaan lapsena tarjottiin sian teurastuksen yhteydessä naapureillekin tappajaiskeittoa, johon oli vielä lisätty sian pimpit ja persreijät ja ohraryynit.
Tappajaiskeittoa olen tehnyt myöhemminkin paloittelemalla keittämisen jälkeen sisäelimet pieniksi kuutioiksi ja tehnyt sen lihasopan tapaan.HERKULLISTA :mrgreen:

Vastaa Viestiin