LIHALIEMI KAURIIN LUISTA

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 727
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

LIHALIEMI KAURIIN LUISTA

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.01.2016 23:58

Motorista toi eilen valtavan säkin juuri ampumansa kauriin luita. Ne olivat ehkä liiankin hyviä, kun tarkastin luusäkin sisällön. Lihaisia luitaa, joista keittämällä saa jopa kauriinlihakeiton. Kiitokset metsästäjille :D . Olen aiemmin kertonut kuinka kunnon lihaliemi syntyy, mutta kertaan vielä. Voit keittää vaalean, tai tumman lihaliemen. Vaalea valmistetaan laittamalla luut kattilaan ja mukaan kuorimattomia pestyjä juureksia. Selleriä, porkkanaa, palsternakkaa ja sipulia. Mausteiksi mustapippuria, runsaasti roosmariinia, tai tinjamia ja laakerin lehtiä. Älä laita suolaa, jos haluat tiivistää liemen voimaliemeksi. "Voimaliemi= lihaglassi keitetään lihaliemestä siten, että keitä valmis liemi sisään. Viidestä litrasta lihalientä haihdutetaan liika vesi pois, että saadaan 1 l voimalientä. Sen voi laittaa esim. jääpala laatikkoon pakkaseen ja jäädyttyään voit pakastaa pusseissa. Käytä liemikuutioiden tapaan. Voimaliemestä tulee paksu hyytelö.

VAALEA LIHALIEMI
Laita runsaasti luita ja juureksia haaleaan veteen ja keitä ylös. Kerää rasva ja kuoha pois pinnalta. Keitä lihalientä 6-8 h ja siivilöi liemi pyyhkeen läpi.
TUMMA LIHALIEMI
Ruskista luut ja juurekset uunissa 200c tunnin verran, mutta älä polta, sillä maku tulee kitkeräksi. Toimi kuten edellä mainittiin.
Vaaleaa lientä käytetään vaaleiden keittojen ja kastikkeiden valmistamiseksi ja ruskea liemi voimakkaiden keittojen ja kastikkeiden valmistukseen. Riistaliemiin sopivat mausteiksi katajan marja ja Ginn viina, kastikkeita voit maustaa punaviinillä, madeiralla ja konjakilla. :!: Kiitos Motorista, sinä urhea metsästäjä :!:

motorista
Viestit: 157
Liittynyt: 01.11.2010 21:24

Re: LIHALIEMI KAURIIN LUISTA

Viesti Kirjoittaja motorista » 16.01.2016 11:20

Terve Tate! Ja kiitos maukkaasta täysjyvä leiväst ja lämpimät muistot tuoreesta hyvästä leikkeleestä, herkullista. Sorry, että olimme niin kiirellisiä olis ollut hauska jutella. Toivotaan, että seuraavalla reissulla jätämme 25 tien katsastamatta, jolloin aikaa jää kahvitteluun. Tämä proviantin hankkiminen on kovaa hommaa, eilen metsällä, nyt lähden verkoille jos sais vaikka siian ja kunnon ahvenia. Pakkasta on nyt- 20 C pysyy siinä mieli virkeänä ja verenkirto käsissä vilkkaana.

Tappajatate2
Viestit: 727
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LIHALIEMI KAURIIN LUISTA

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.01.2016 18:01

Pikkuisen lisätietoa liemien tekemisestä.
Kuten edellä kerroin, voimaliemi on syytä pakastaa. Tämänkertaisesta kauriin liemestä tuli 2,5 l lihalientä ja sisään keitettyä tulos oli ½ l jonka pakastin pahan päivän varalle. Luista keitin ns: jälkiliemen ja siinä on edelleen lihaliemen makuja tallella. 1½l jälkilientä. Siitä valmistan sitten siskonmakkarakeittoa. Ei tartte muuta kun laittaa juures sekoitus sekaan. Tällä kertaa kaupasta ostetun kilon pussin jossa on perunatkin mukana. Kilohinta 1.55e, eli halvemmaksi tulee kuin tuoreesta tehty. Tarttee laittaa lisää sipulia ja mausteiksi laakerinlehtiä ja maustepippuria+ makkarasta lypsetyt S- makkaran lihat. Talous tarkka vakaa euro :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 727
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LIHALIEMI KAURIIN LUISTA

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.01.2016 10:12

Kerroin, että aioin valmistaa kauriin jälkiliemestä siskonmakkarakeiton ja käytttäväni pakastettua juures sekoitusta keittoon. Olihan se helppoa laittaa keiton sekaan valmiita juureksia. Totesimme, että ei meidän perhe enää alistu helppoon ruoanlaitton, sillä siskonmakkara keiton maku ei ollut toivottu. Keitto juuresten maku ei maistunut juuri ollenkaan sopassa. Se oli "platun makuista" En suosittele valmiiden esikeitettyjen juuresten ostoa, jos makuaisti on vielä tallella :cry:

Vastaa Viestiin