LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.07.2020 11:20

KEITINPIIRAKOITA UUDELLA TAVALLA

Valmistin eilen sienipiirakoita johon käytin viimeiset suolasienet. Normaalisti olen vuosikymmeniä käyttänyt hiivataikinaa, mutta kokeellisesti käytin nostatukseen leivinjauhetta. Lopputulos olikin yllättävän hyvä. Piirakan pinnasta tuli rapeaa ja poikkesi normaalista hiivataikinasta jonka pinta on pehmeä. Turkasen hyvä lopputulos. Alustin normaalin ½ litran vehnäleipätaikinan ja annoin levätä tunnin ajan. Taikinasta tulee sitkeämpää, mutta kannattaa tehdä siitä hieman vetelämpää, muuten on kaulinta vaikeaa. Täytteet. Lihaliemessä keitettyä huuhdeltua puuroriisiä, voissa paistettuja suolasieniä ja sipulia sekoitetaan keskenään ja maustetaan pippurilla. Lisäksi kovaksi keitettyjä kananmunia pilkottuina haarukalla ja raakaa kananmunaa tiivistämään massaa.
Keittelin vokkipannussa ulkona öljyssä. Tavaraa tulikin 12 kpl. Naapurikin sai osansa.

Alkaa tulla lorun loppu, kun muutetaan pienempään asuntoon kuukauden lopussa, jolloin palstalle kirjoittelut jäävät vähiin. Olisi hienoa, jos jotkut sepät jatkavat harjoituksia. :cry: :idea:

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.08.2020 15:52

TULI MUUTETTUA ASUNTOA- ja sepän hommat jäivät kokonaan tekemättä. Ollaan emännän kanssa oltu ulkoruokinnassa. Zuzit eivät ole ennen juuri maistuneet, mutta lopulta tykästyin niihin kovasti kolmannella kerralla ravintolassa käytyämme. Aion ostaa zusimaton ja zusi riisiä ja meinaan laittaa enemmän raakaa kalaa ja lihaa ympärille. Kun lopulta sain proviantin ja byssän kuntoon päätin tehdä kunnon läskisoosin. Ohje löytyy kirjoittamalla ruoan nimi hae lokerosta. Kilosta sian sivua tulikin mojova kastike, lisukkeina säilyke punajuuri ja maustekurkku.
TV.ssä Finnjävel ravintoloitsijat tekivät läskisoosista gourmee ruokaa laittamalla soosia kuoren kuoren sisään. Vähän nauratti, kun kokit analysoivat lopputulosta.Päähkinäistä, tuoksu kiihottaa aisteja. No hyvää se varmaan on ;)

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.08.2020 15:58

WMUIKKUPASTAA UUDELLA WOKKIPANNULLA
Vanhaan asuntoon jäivät grillit, pitsa uuni ja kaasukeitin wokkipannuineen, sekä muurinpohja lettupannu. Ostin Fiskarssin valmistaman pannun ja totesin sen olevan 65En väärtin. Tuli orpo olo. Aivan kuin olisi lapsensa menettänyt omat lapsensa. No joo :? Minulla oli fryysissä puoli kiloa muikkuja, katkarapuja- chorizo nakkeja, päätin väsätä näistä jämistä pastaruoan, kun kiinalaista riisipastaa oli jäänyt provianttiin hiukan.
Emännältä oli jäänyt syömättä 4 tomaattia. Hieman nuhjuisia kun olivat, päätin lisätä pöperön sekaan pilkottuna. Tuoretta fenkolia ja porkkanaa olin juuri ostanut. Sipulia- ja valkosipulia oli hyllyllä silputtavaksi. Pää raaka-aineet olivat valmiina, kiehautin kiinalaiset pastat ja huuhtelin kylmäksi. Freesasin ensin juurekset ja tomaatit kookos öljyssä ja perään muikut, jotka olin perunajauholla paneerannut, jauho tarttuu pintaan ja sopii mainiosti. Sitten lisäsin vettä ja mausteina chiliä ja pippurisuolaa ja ronskisti sitruunamehua ja thaimaalaista fermentoitua kalalientä ja katkikset.
Lopksi laitoin kuuman pastan tarjoilukulhoon ja vippasin maustetun kuuman kala-juureskastikkeen pastan päälle ja ateria oli valmis. Ruoka-annoksia tuli 4 kpl. Voimakas juustoraaste olisi sopinut lisukkeeksi. Ei huonoa :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.08.2020 13:27

PAISTETTUA MAGRILLIA MUNAKERMAKASTIKKEESSA
Kävin K-Citymarketissa tänään kalatiskillä ja huomasin siellä olevan tuoretta magrillia. Yllätys oli suuri, koska aiemmin ei ole niitä ollut myynnissä. Myyjätyllö kertoi, että niitä on viime aikoina tullut myyntiin, hän ei ollut kalaa syönyt tuoreena. Luulen että minulla on ottaa syy niskoilleni, sillä olen tiedottanut kalan puutteesta Keskolle, ja kalatukkureille. Magrilli on mainio kala, mutta vaatii voimakasta sitrunointia, sillä se on hieman härskin makuinen tuoreenakin. Jos et ole sitä aiemmin valmistanut, niin kerron kalasta Magrilli on noin 300-400 gn painoinen suomuton erittäin rasvainen kala eikä se paistettaessa tarvitse kuin tipan rasvaa pannulle. Jauhoitusta ei tarvita. Mausta- ja suolaa kala ennen paistamista ja sitrunoi runsaasti. Paiston aikana voit lisätä sitruunaa kalan pintaan. Kalaa esiintyy pohjanmeressä ja atlantilla ja joka puolella maailmaa eri lajikkeina. Tarjosin emännälle kermamunakastiketta ja nahkapottuja lisukkeeksi. Vispikermaa oli jäänyt lähes puoli litraa jääkaappiin, tillillä maustettuna tulikin hyvä lisuke.
Aikoinaan skönöt kalastivat niitä kun oltiin sopivassa paikassa redillä juksaamalla ja kantoivat byssään. Saatiin joskus kalaa koko porukalle tarjottavaksi :?: MUISTUUKO MIELEEN KALASTUKSET JA PISTÄKÄÄ TARINAA TULEMAAN :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.08.2020 21:48

UUNI LÄSKIPANNUKAKKUA
Alkoi tehdä ko. ateriaa mieli pitkästä aikaa, eli on kulunut pari vuotta edellisestä kerrasta. svenskeissä seilatessa se oli yleinen aamiaisruoka. Sitä valmistettiin rimmatusta possusta. Helpoin tapa on tehdä pekonista. Sen kun laitat pekonisuikaleet ja hakatun sipulin uunipannulle ja antaa freesaantua. Rasvaa irtoaa aika paljon. Kannattaa kuitenkin laittaa voita, tai peltirasvaa jonkin verran. Koko pannun suuruisen taikinan saa aikaiseksi lisäämällä 3/4 osa litraa+ 6 munaa. Jauhomäärän laitat maun mukaan. Itse käytän ohuehkoa taikinaa. jonka valmistan ässöttymään muutama tunti ennen uuniin laittoa. Paistan pannarin 250C lämmössä noin 15-20 minuttia. Koska meillä ei ollut puolukkasurvosta kotona, ostin purkin ja totesin sen olevan ylimakeaa ja paksua marmeladia. Oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun mokomaa hilloa ostan. Se sopii tarjota myös maustekurkun ja säilykepunajuurten kera. :?: MUISTUUKO SAPUSKA MIELEEN :?:

Markus
Viestit: 38
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Markus » 25.08.2020 18:30

Läskipannukakkuja, fläskpankakor, kongolaisissa niitä aina sillointällöin tehtiin,
en muista että muualla olis tehty, täytyypä väsätä ihan muistojen vuoksi,
aina joskus välillä myös bluudputtinkia, pekonia ja munia

Messman
Viestit: 33
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 25.08.2020 19:42

Tuttua hyvää brekukamaahan tuo on. Joskus tehttiin myös "uffariohukaispannuilla" taikinaapannulle ja ja kun alkoi taikina hiukan kypsyä niin freesattu pekoni tai kinkku päälle ja kohta kääntö eli sama kun räiskäleenpaistossa. Joskus tehtiin brekuksi edellispäivänä jäänneestä perunamuussista ohkasia "pihvejä" joissa oli seassa kinkkua tai pekonia, munia lisättiin muussiin ja freesattupekoni tai kinkku , puolukka survosta kylkeen :D . ja ei kun puolukkametsälle

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.08.2020 21:35

JOS ET MUISTA RESEPTIÄ NIIN KLIKKAA ETSI TAULUKOSTA NIMELLÄ VERIPALTTU, VERIVANUKAS, TAI BLODBUDDING. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.08.2020 12:32

HOTPOTTIA POSSUSTA
Suomalaisilla on samankaltasuuksia pataruoista. Katselin googlesta Hotpot reseptejä ja löysin helpon tähän ajanohtaan sopivan reseptin.

Siihen kuului possun lapaa, tai ulkofilettä. Sipulia, herkkusieniä "käytin tatteja ja haperoita", kiinalaista soijaa, inkivääriä, valkosipulia , pippurisuolaa ja chiliä.
Leikkasin ½ kg possusta peukaloa suurempia palasia ja marinoin tunnin ajan mausteissa ja öljyssä. Lisäksi savupaprikaa makua antamaan. Ei muuta kuin lihat anopin valuurautapataan hissun kissun ruskistumaan. Vettä lisäsin lihojen pintaan asti ja ohjeen mukaan kanaliemi tiivistettä. Jotta maku parantuisi lisäsin soijaa ja hieman tummaa siirappia joukkoon. Sipulit ja sienet pilkoin lohkoiksi ja freesasin ensin pannussa ja maustoin samoilla mausteilla ja heitin ne pataan. Puolen tunnin haudutuksen jälkeen pöperö olikin valmis tarjottavaksi. Jos haluat suurustaa liemen, niin liota perunajauhoja vedessä ja heitä sekaan.Se kypsyy minuutissa. Tarjosin aterian riisin kera. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 711
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.09.2020 23:13

RUUSUNMARJOJA KERÄÄMÄÄN
Ruotsalaiset menevät syksyisin keräämään ruusunmarjoja talvea varten ja ne kuivataan. Ruusunmarja kuuluu kuuden eniten vitamiineja sisältävien luonnon kasvien joukkoon. C vitamiinia on kupillisessa kuivattuja ruusunmarjoja "Nypon" on yhtä paljon kuin 30-40 appelsiinissa. Ruotsalaisissa laivoissa oli usein Nypon soppaa jälkiruokana. Kerääminen on joutuisaa puuhaa kun keräät ämpärillisen marjoja, halkaiset ne veitsellä ja kuivatat auringossa, tai uunissa + 50c lömpötilassa. Kuivista marjoista saa helposti siemenet pois marjassiivilällä. Kuivatut marjat kannattaa säilyttää paperipusseissa. Jos haluat kiusata ihmisiä, niin saat syyhypulveria kunhan otat ensin marjat pois ja lastalla pieneen pussiin pellin päälle jäävän syyhypulverin.

RUUSUNMARJAKEITTO tai KREEMI

1 l vettä,
1 lasillinen kuivia ruusunmarjoja
sokeria maun mukaan. Voit maustaa keiton kahvitilkalla
Suurusta perunajauholla.
Keittoaika noin 1h, tai jos liotat marjoja yli yön ja siivilöit lävikön läpi, tai muussaat suvasekottimella keittämisen jälkeen keittoaika on noin 15 minuuttu'ia.

Vastaa Viestiin