LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.03.2020 19:57

MARJOISTA SALSAA

Putsasin kylmäprovianttia toissa päivänä- ja huomasin vajaita marja hillopurkkeja. Päätinkin hävittää ne ja tehdä niistä salsaa. Oli puoli purkkia mansikkahilloa, puolukkahilloa ja marja-aroniahilloa. Lisäsin pussiin tavanomaiset mausteet. Kanelinkuorta, kouran pohjallisen neilikkaa ja tähtianista ja valkosipulitahnaa, inkivääriä palasen ja chilipippuria, Kiehautin mausteet pienellä tulella tunnin verran vedessä ja lisäsin hillot ja kiehautin. Tein virheen, kun laitoin sekaan aroniahilloa. Salsasta tuli tummaa ja aronian maku peitti muut maut. Ihan syötävää salsaa tuli itämaisten ruokien päälle laitettavaksi. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.03.2020 23:31

MAKSAA ANGLAISE "maksaa englantilaisittain"

Ostan kerran kuussa kilon maksaa ja teen osasta maksapihvejä ja osasta jotain maksakastiketta. Muistin vanhan reseptin, jota en ole vuosikausiin käyttänyt. Eli yksinkertainen tapa valmistaa hyviä maksapihvejä.

Kuori maksasta kalvot ja verisuonet pois ja leikkaa noin sentin paksuisia siivuja. Paista nopeasti pannussa ilman paneerausta voissa ja perään paista muutama siivu pekonia, Nyt onkin ruoka valmis. Lisukkeeksi sopii paistinperunat, tai perunamuusi ja puolukkahillo. Valitettavasti vasikanmaksaa ei tahdo saada joten täytyykin tyytyä raavaan maksaan. Maksa panee veret kiertämään suonissa :mrgreen:

Markus
Viestit: 37
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Markus » 14.03.2020 11:12

Maksaa Anglaise on hyvää, oon tehnyt välillä kokopaistina noin reipas puolen
kilon pala maustetaan suola,pippuri ehkä vähän meiramia, pekonisiivuja työnnetään
paistin sisälle ja päälle, paistopussiin 175* n. 30 min. tulee mehevä paisti, varoo vaan
ylikypsentämästä, maksahan kypsyy nopeasti, pannulla paistaessa tai grillatessa
siivut pitää kohtalaisen nopeasti kääntää molemmin puolin että ei kuivu.

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 15.03.2020 17:53

Jos saatte käsiinne Lampaan tai Kalkkunanmaksaa niin herkullista syötävää molemmat suosittelen.

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 15.03.2020 18:21

anteeksi en tarkoittanut kalkkunanmaksaa joka myös hyvää. tarkoitin strutsinmaksaa.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.03.2020 10:12

Kiitos Markus hyvästä vinkistä. En ole aiemmin maksaa valmistanut kuvaamallasi tavalla. Pitääpä kokeilla. Mikä soosi sopii ja mitkä lisäkkeet En muista millä nimellä kutsutaan maksapihviä, jossa oli freesatuja kaprismarjoja päällä. Se on varsin hyvän makuista ja antaa hapokkuutta pöperöön. Kertokaapa jos muistatte. :mrgreen:

Markus
Viestit: 37
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Markus » 16.03.2020 14:50

Tate kyseli ,mitä lisäkkeitä anglaise-paistiin, vois vaikka karamellisoidut porkkanat,papuja, paistinpotut, puolukkahillo,
jos vähän enempi kurmeeta niin pariisinperunat, viinimarja- tai karpalohyytelö esim.
Maksapihvi,kapris,pekoni nimeä en muista, hyvää kyllä, valkoviiniä ja kermaa joukkoon

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.03.2020 19:59

TÄNÄÄN OLI VERILETTUPÄIVÄ

Paistelen verilettuja pari kertaa vuodessa- ja tänään oli sopiva päivä vahvistaa verta. Pandemian perkele on tullut lähellemme ja meidät vanhukset aijotaan sulkea pois yhteiskunnasta. Kävin toissa päivänä punttisalilla. Ensimmäisenä huusi riski nainen, älä sinä tule tänne meitä terveitä saastuttamaan. Näin tuntuvat ihmiset tuumaavan. No se oli kuulemma huulen heittoa.

Veriletun resepti löytyy klikkaamalla etsi sarakkeesta. Yhdestä veripurkista tulee sapuskaa pariksi päiväksi kahden hengen porukalle. Tein tällä kertaa ruisjauhoista, kun ohrajauhoa ei ollut proviantissa. Kannattaa tehdä ohuempi taikina ja antaa sen seisoa tunnin ajan, jolloin se on turvonnut tarpeeksi. Jos tulee liian paksua niin mätä vettä päälle ja sekoita uudelleen. Voita kuluu paistaessa pari sataa grammaa ja puolukkahillon kanssa maistuu makoisalta :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.03.2020 00:10

Minun teki mieleni piimäkakkua jota en ole 50 vuoteen saanut emäntää leoipomaan. Pitkän jankkauksen jälkeen hän sitä sitten leipoi. Seurasin syrjäsilmällä, kun hän luki ohjekirjaa kuin piru raamattua ja ripotteli mausteita ja mittasi desilitran mitalla aineksia kulhoon. No odottelin tuotoksenkypsymistä ja katselin teosta. Likilaskusita tuli, mutta ihan hyvän makuista. Emäntä unohti, tai mittasi väärin ruokasoodan määrän. Teki mieli sanoa, että olisit laittanut enemmän soodaa sekaan, mutta en uskaltanut. Pisänpä reseptin tulemaan, koska emäntä teki suurtyön.

PIIMÄKKU
4 dl vehnäjauhoja
3 dl piimää
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 dl sulatettua rasvaa
1 tl soodaa, 1 tl kanelia, 1 tl neilikkaa, ½ tl maustepippuria, tai inkiväriä, ½ tl pomeranssin kuorta.
Sekoita ainekset keskenään ja laita voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175c uunissa noin 1 h.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.03.2020 20:30

LASAGNE

En ole tehnyt lasagnea ainakaan vuoteen, ja kun emäntä pyysi minua väsäämään sitä, niin pitihän totella. Perus raaka-aineet ovat lasagne levyt, polognese tyyppinen kastike ja Mornay kastike. Sehän on valkokastike jonka sekaan laitetaan juustoraastetta ja maustetaan suolalla, pipurilla ja muskotilla, tai muskotin kukalla. Maustekaupasta saan aito muskottia kun en ole huumeveikko. Narkkarit polttavat sitä päästäkseen pilven harjalle.

POLOGNESE KASTIKE "6 annosta"

400 g sikanauta jauhelihaa
300 gr liemijuureksia porkkanaa, palsternakkaa, selleriä ja sipulia myllytettynä
50 g tomaattipuretta = 1 prk
3-4 rkl paprikajauhetta
6-8 dl vettä
valkosipulia, pippuria, suolaa, chiliä tarvittaessa ja oreganoa

Ruskista ensin jauhelihat ruokaöljyssä padassa, lisää juurekset ja freesaa ne. Lisää mausteet jotka freesaat. Lisää vehäjauhot ja freesaa ne. Lisää vettä runsas puoli litraa ja keitä hissukseen välillä sekottaen pohjasta runsaan tunnin ajan, Jos kastike on liian paksua, lisää vettä,

MORNAY KASTIKE
8 dl maitoa
100 g voita tai ruokaöljyä
3-4 dl vehnäjauhoa
1/4 muskottia raastetaan, tai 2 tl muskotin kukkaa
Lämmitä ,maito kuumaksi mikrossa ja sulata kattilassa voi ja sekoita jauhot ja freesaa hetken.
lisää lämmin maito ja keitä hiljakseen parikymmentä minuuttia ja lisää sekaan ronskisti voimakasta juustoraastetta ja anna seisoa lämpimänä
:?: :!: Voit tehdä pelkän valkokastikkeen ja ripotella juustoraastetta valmistettaessa :!:

Laita ensin kastiketta voidellulle uunipannulle ja peitä lasagnelevyillä. Levitä polognesekastiketta ronskisti ja lisää uusia lasagnelevyjä ja taas mornay kastiketta ja taas lasagnelevyjä. Viimeiseksi peitä valkokastikkeella ja paista noin tunti 180C uunissa. Voit vähentää lämpöä sataan asteesen, jos pinta ruskistuu liikaa.
Nauti hyvän punaviinin kera.

Vastaa Viestiin