LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.02.2020 09:40

KANIA MALTALAISEEN TAPAAN
Minulla on ollut jonkin aikaa pakkasessa virosta ostamani kanin raato. Väsäsin siitä emännälle evästä. Käytiin 10 vuotta sitten Maltalla. Siellä syödään paljon kanin lihaa, kun saaressa vilisee kaneja riesaksi asti. Muistelin summittaisesti ruokaa ja vielä Googlasin kaniohjeita. Resepti tulee.
Paloittele kani neljään osaan ja marinoi valkoviinissä, ruokaöljyssä ja mausta pippurisuolalla ja valkosipulilla.
Leikkaa perunoita, porkkanaa, juuriselleriä, palsternakkaa ja sipulia lohkoiksi ja ruskista padassa ja lisää mausteiksi pippurisuolaa. Ota ne pois padasta. Laita lihat pataan ja ruskista ne joka puolelta ja mausta pippurisuolalla, tomaattipureella, tuoreella tinjamilla ja valkosipulilla .
Lisää vettä marinadiliemi ja pari desiä viiniä jptta lihat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta parisen tuntia. Kun lihoista luut irtoavat ota kaninpalat pois liemestä ja lisää freesatut juurekset ja päälle kaninpalat ja hauduta kypsäksi. Helppo ruoka, mutta ei mitään gourmeeta, vaan tavallista hyväaromista pöperöä. Sopii tarjota mustaherukka, tai pihlajanmarjahillon kera. Emäntä ei tykännyt kun "siin on nii pal luita, mää en syä". Piti itse pistää kani poskeeni :?

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 07.02.2020 11:51

Ostin tarjouksesta kaksi kirjolohta, fileroin ne ja keitin hyvän lohiliemen perkeistä. Niistä tulee hyvä lohisoppa kunhan viitsii putsata lihat pois. Yhden fileen kraavasin ja toisen paistoin perunoiden ja tartarkastikkeen kera. Yhdestä fileestä valmistin lohipasteijaa eli mureketta. Sidosaineina käytin munia ja soijaproteiini jauhetta. Se turpoaa viisinkertaiseksi. Resepti tässä.

LOHIPATEE
500 g putsattua lohifilettä
3 kanamunaa
3 rkl soija isolaattia
1 pieni sipuli sulputtuna
2 dl kuohukermaa
2 dl vahvaa lohilientä, tai kalakuutiolientä
2 dl valkoviiniä
pippurisuolaa, sitruunanmehua, vietnamilaista kalanestettä. "fermentoitua kalalientä"
Kuullota sipulit mikrossa ja sekoita tehosekottimella kaikki ainekset sekaisin. Pieniä lohenpaloja saa jäädä näkyviin. Kaada ainekset pitkulaiseen vuokaan ja hauduta 90c lämmössä pari tuntia. Jos lämpötila nousee yli 100c niin se turpoaa eikä siitä voi leikata viipaleita.
Tuloa 1000 g kilohinnaksi tuli noin 4 euroa. Katselin kaupassa lohipateen hinta oli 18 E kilo.
Maukasta syötävää leivän päälle :P

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.02.2020 16:43

Eilen oli fryyssi pakastimen torppauspäivä. Katsoin mitä olin sinne tuupannut. Minähän säästän jämät fryyssiin. Löysin sieltä ½ kg raavaan luullista kylkeä, savukinkun nahkan ja palan joulukinkkua. No pitäisi jämistä väsätä emännälle evästä. Teinkin kylkipalasta hyvää lihapataa. Paistoin kylkipalat valurautapadassa ruskeiksi ja laitoin veteen hissun kissun kiehumaan. Mukana kokonainen sipuli ja sellerin ja palsternakan kuoria, laakerinlehtiä, merisuolaa, purkillisen olutta ja mustapippuria. Hauduttelin kolmisen tuntia. Siivilöin liemen ja paloittelin lihat. Nyt kun kaikkialla mainostetaan kasvisruokaa, tartuin myös propakandan uhriksi. Laittelin sekaan paloiteltuja juureksia. uuriselleriä, sipulinlohkoja, palsternakkaa, porkkanaa ja fenkolijuurta. Yhtensä kolminkertainen määrä juureksia lihaan verrattuna. Haudutin juurekset kypsiksi ja suurustin ruskealla maissijauholla.
Nyt syömme vegetaristisesti. toitotin emännälle. Lisäksi tein pottumuusin. Lisukkeeksi etikkapunajuuria.
No kaikkihan tietävät, että maustejuureksista tulee hieno aromi, mutta paras maku lähtee raavaan kyljestä. Siinä asustavat maut, sillä luu ja jänteet sisältävät kollageenia ja antavat hyvän aromin. Savukinkun nahka aromaattista savun makua. Kannattaa matkustaa Tallinnan KESK TURGiin keskustorille. Sinne pääsee satamasta ratikka 2. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.02.2020 00:12

PASTARUOKA ON HELPPOA JA HALPAA
Kun tutkii kylmäprovianttia, niin sieltä löytyy sitä ja tätä. Löysin fryyssin pohjalta 1/4 kilon joulukinkun tähteitä. Siitähän onkin hyvä väsätä pöperöä emännälle. Sen kun silppuaa pieneksi, luulee emäntä syövänsä kasvisruokaa :idea: Liotin pastaa lämpimässä vedessä pehmeäksi ja samaan aikaan sulppusin kaikki juuresten jämät. Oli puolikas palsternakka, varsiselleriä, porkkanaa ja sipulia suikaleiksi. Keittelin niitä chilillä ja valkosipulilla tomaattikastikkeessa ja lisäsin sulputut kinkut. Lopuksi lisäsin kinkunpalat ja pastan joukkoon. Jouduin avaaman toisen purkin tomaattikastiketta, niin sain tarpeeksi nestettä evääseen. Tulikin 5 annosta evästä.
Tarjosin emännälle sapuskan syvästä lautasesta italialaiseen tapaan. Päälle oreganoa ja parmesaanijuustoa. Voi hyvä tavaton, kehui emäntä. Voiko kasvisruoasta tulla näin herkullista :?:
Voi tietenkin, kun osaa väsätä :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.02.2020 23:01

KOLME SIENIRUOKAA SAMALLA KERRALLA
Sekasieniä löytyi piha proviantista pöntöllinen ja pitää alkaa niitäkin hyödyntää. Tein kolme ruokaa samalla kertaa- Tein sienimuhennosta, sienikeittoa ja sienisalaattia. Keitin suolasienet pitkässä vedessä, koska olin suolannut ne 20% suolaseoksessa. Sulppusin sienet ja muutaman sipulin Kuivatin sienet lävikössä ja freesasin sipulin kanssa. Otin pois salaattiin tarvittavat sienet. Tein ensin sienimuhennoksen, jonka suurustin lisäämällä jauhot sekaan, lisäsin vähän vettä, kiehautin ja lisäsin maitoa jonka sitten kiehautin ja lisäsin pari desiä vispikermaa. Muhennosta tuli toista litraa, josta puolet käytettiin sienimuhennokseen hieman pippuria lisäten. Toisen puolen sitten jatkoin lihaliemellä jota oli pakkasessa keittoon. Sienisalaatin maustoin kevyesti currylla ja lisäsin punasipulirouhetta, ruokaöljyä ja balsamico etikkaa. Se onkin makoisaa syödä hapanleivän päällä. Laskin, että kolme ateriaa kahdelle hengelle tuli pottujen kanssa vajaa kolme euroa. Autokuluja metsiin en laske. Ne menevätkin harrastusten piikkiin. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 22.02.2020 00:00

LASKIAIS ILLALLINEN ETUKÄTEEN

Kutsuimme kaksi tuttava pariskuntaa perinteiselle laskiais illalliselle. Tänään syötiin valkosipulikeittoa + paahtoleipää ja blinejä japanilaisen keinomädin ja kraavilohitartarin, sipulirouheen ja smetanan kera. Jälkiruoaksi väsäsin paistetut banaanit jäätelön kera. Paistoin banaanit kookos öljyssä maustaen runsaalla kanelilla ja sokerilla, Sokeri karamellisoituu paiston aikana. Hyvää :!: Emäntä väsäsi hedelmä Lotta nimisen täytekakun. Lopuksi tarjottiin kahvia ja konjakkia. Ilta ja sapuska maistui vieraille. Näin minulle kerrottiin. Sapuskan reseptit löytyvät kirjoittamalla hakusanat reseptivihkoon. Kun mateen mäti on niin hintavaa käytin vippaskonsteja. Kalastajat kiroilevat jäiden puutetta parhaimpana made aikana. Marketissa mäti maksoi 90 E kilo.

LOHITARTAR
Leikkaa ohuita viipaleita kraavatusta lohesta. Tarveaineet 3 osaa sokeria 1 osa merisuolaa sekoitetaan tillirouheen, tai kuivatillin kanssa sekaisin ja astian pohjalle ronskisti suolaseosta ja fileen päälle samoin, muttahäntäkohtiin vähemmän. 10% suolaseos on riittävä, Pidä ainekset kylmässä pari päivää, niin saat hyvän lopputuloksen.
Hakkaa veitsellä lohi muusiksi ja tarjoa muiden tykötarpeitten kanssa.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.02.2020 23:20

AHVENKUKKOJA JA POSSUN RIPSEJÄ
Eilen pistin uuniin ahvenkukkoja 3 kpl, kun lähituttavani Saastamoinen toi minulle pilkkikisoista pyytämiään pikkuisia ahvenia. Pikku ahvenia ei tarvitse suomustaa suomut liukenevat kukossa. Kalakukon ohjeen löydät klikkkaamalla etsi ja kirjoittamala hakusanat. Lopuista ahvenista teinin kunnon ahvenliemen. Pikkuahvenia liemeen ei tarvitse aukaista, koska ne eivät syö talven aikana. Vatsasta saattaa löytyä maitia, tai mätiä. Senkun pesee huolella ahvenet puhtaiksi. Paistoin kukot ensin vajaan tunnin 150c lämmössä ja sitten laitoin yöksi uuniin 100c lämpöön hautumaan alumiinu foliossa.
Samalla tein lopusta possun kyljestä n. 1 kg paahtokylkeä. Maustoin kyljet pippurisuolalla, runsaalla paprikajauholla, valkosipulilla, siirapilla ja salvialla. Laitoin sen samalla uuniin kukkojen kanssa. Vuorasin huolella alumini foliolla ja lykkäsin uuniin hautumaan. Tulikin mahtavan makuisia grillikylkiä. Jos tykkää makeahkoista ripseistä, niin kannattaa laittaa aika reilusti siirappia sekaan. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.02.2020 23:50

ITÄMAINEN KALAKEITTO
Olin hauduttanut kokonaisista pikkuahvenista voimakkaan kalaliemen ja väsäsin kylään tulleille tuttaville kalakeiton itämaiseen tapaan. Kuutioin palsternakan ja juurisellerin jämät ja sipulia. Maustoin inkiväärillä, pippurisekoituksella, kurkumalla, valkosipulilla ja suolalla. Lisäsin kuutioidun kirjolohifileen puolikkaan, kiehautin ja lisäsin puoli pussia katkarapuja joukkoon. Katkiksia ei kannata keitellä, sillä ne kovettuvat. Lopuksi keittoon sitruunan mehun ja kookoskermaa purkin. Kiehautus ja soppa oli valmis. Tarjosin myös kalakukkoa sopan kanssa syötäväksi. Vieraana ollut rouva ei oikein tuntunut keitosta välittävän, mutta pisteli ahnaasti poskensa ahvenkukkoa. Tais olla liian eksoottista keittoa :roll:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.03.2020 14:47

RUSKEITA PAPUJA JA PAISTETTUA LÄSKIÄ

On mennyt vuosia siitä kun viimeeksi valmistin "bruna bönor med stäkt fläsk". Svenskeissä sitä syötiin kerran kuussa 60 luvulla hyvällä ruokahalulla. Käytettiin toistakin nimeä, eli TEKSAS. Ostin ählämikaupasta papuja provianttiin, sillä väsään ajoittain papuruokia. Tähän vanhaan meriruokaan kuuluu papumuhennos, paistettu siansivu- ja paistin perunat. Rasvaista ja terveellistä ruokaa, josta kolesterolit tykkäävät. Papuja pitää liottaa yli yön, ja keittää hiljaisella tulella usea tunti . Yleensä possun kylki oli "rimmattua" vähän suolattua lihaa. Kun sianlihan tuoksu levisi täkille tai kongeihin tulivat tanskalaiset skönöt kuppi kourassa kerjäämään rasvaa itselleen. "Kan ja foo lit fet till ruubröy". Saanko vähän rasvaa ruisleivän päälle. Tanskassa voipulan takia sodan jälkeen alettiin käyttää rasvaa leivän päälle. Kun pavut
ovat pehmenneet muusiksi sekaan kaadetaan paistinrasvaa, siirappia ja etikkaa. Se on
happamen makeaa. Läskinpalat paistetaan. Voi jos joku kokki laiskuuttaan paistoi läskit
uunissa. Siitä nousi jupina messeissä. Perunat paistettiin runsaassa voissa. Lisukkeeksi tarjottiin etikka punajuuria.
Vieläköhän karjapaimenten ruokia syödään :?: Kertokaapa muisteloita kunnon skönöruoasta.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.03.2020 23:43

MEXICOLAISTA BIRRIJA VUOHIPUKKIA

Löysin ählämikaupasta paloiteltua vuohen lapaa ja päätin väsätä siitä sapuskaa. Olen joskus vuohta syönyt, mutta en koskaan valmistanut. Gookletin meksikolaisia reseptejä jä väsäsin muutoksen siitä. Vuohen liha ei maistu lampaalle, eikä muullekaan lihalle. Se maistuu vuohelle.
Marinoin vuohen palat marinadissa johon kuuluu. Vettä, valkosipulia, chiliä, meiramia, inkivääriä, kuminaa, jauhettuja laakerinlehtiä, appelsiinin mehua, valkoviinietikkaa, tai sitruunanmehua ja suolaa. Pidä liha marinadissa yli yön ja laita lihat ja liemi pellille uuniin. Vuoraa aluminifoliolla ja paista 3 h uunissa 200c. Vaivalloinen ohje, sillä kun lihat ovat kypsiä tee liemestä kastike ja laita sekaan tomaattipuretta ja keitä kastike sisään ja suurusta maissitärkkelyksellä, Tein pikaversion. Ruskistin ensin lihat ja laitoin tomaattipureen marinadiliemeen kiehumaan. Kun lihat olivat kypsiä tein kastikkeen. Otin luut pois ja hakkasin veitsellä pieneksi silpuksi ja laitoin kastikkeen sekaan ja haudutin muutaman minuutin. Mehikossa syödään tämä ruoka tortillojen kera.
NOPEA TORTILLATAIKINA
3 dl vettä, ½ dl ruokaöljyä ja suolaa mausteeksi
5-6 dl vehnäjauhoja ja 2 tl soodaa, tai leivinjauhoja
Vaivaa taikinaksi ja lisää tarvittaessa vettä, tai jauhoja. Tee kiinteä pallo ja anna levätä tunnin ajan. Itse asiassa sinulla on pastataikina. Pyöräytä taikina pötköksi, leikkaa paloiksi ja pyöritä kananmunan kokoisia pullia. Lätistä jauhoisella pöydällä ja kaulaa 1 mm ohuita lettuja ja paista suoraan hellan levyllä nopeasti kummaltakin puolelta. Jos sinulla on induktioliesi joudut tekemään paistamisen paistinpannussa. Se kestää kauemmin. Voit myös käyttää pannussa ruokaöljyä paistamiseen. Tortillan paistoon kummaltakin puolelta kestää minuutin verran. Tarjotaan salsan ja salaatin kera.

Vastaa Viestiin