LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.12.2019 23:23

FRITEERATTUA BROILERIN JALKAA JA RIISIPULLIA

Kun broiviantissa oli paketti maustamattomia broilerin kinttuja päätin tehdä niistä "Kentucy Fried Chicken":in tapaista pöperöä, eli tuplapaneerata koivet ja riisipullat. Irroitin ensin koivista puukolla nilkkalihat ja siirsin ne tyveen veitsellä. Näin saadaan aikaan pallo ja jalasta voi sitten pitää kiinni kun natustelet lihaa, Näin haarukkaa ja veistä tarvita. Maustoin ensin koivet kiinalaisella mausteella ja suolalla, tein vehnäjauho-kananmuna-maissiryyni, eli Polenta paneerauksen jonka maustoin pippurisuolalla. Maissiryynit ovat mannaryynin kaltaisia ja ne antavat sopivan narskuvan koostumuksen friteeraukseen. Entä riisipullat? Keitin jasmiiniriisin pidemmässä liemessä, johon olin sekoittanut kanaliemikuution ja ronskisti purjosipuli silppua ja kurkumaa antamaan väriä ja hieman makua, yhden kananmunan pitämään massaa kasassa. Puuroriisi sopisi paremmin pulliin. Jasmiini riisi keitetään normaalisti 1 osa riisiä 2 osaa vettä. Laita 1 riisiä 3 vettä ja keitä paksuksi puuroksi. jäähdytä ja muotoile pieniä pullia jotka koipien tapaan kippaat vehnäjauhoon sitten munaan ja lopuksi päällystä ronskisti polentalla.
Friteeraa broiskun koipia 5-6 minuuttia rapeiksi. Riisipullia 3-4 minuuttia.
Tarjosin majoneesikastikkeen ja puolukkasalsan kera.
Ei sapuska ole mitään Gourmettia, mutta vaihteeksi mukavan makuista syötävää

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.12.2019 22:49

VANHAN AJAN LAMMASKAALIKEITTO
Olen aiemmin laittanut palstalle lammaskaalin reseptin "sIVU 452". Tänään löysin kylmäproviantista puolisen kiloa lampaan lapaa palasina ja yhden possun grilliluun. Päätin väsätä emännälle vanhan ajan kaalisopan. Laitoin lihat kylmään veteen ja planseerasin lihat ja vaihdoin uuden veden ja maustepusssiin 4 laakerinlehteä 1/4 kourallista maustepippuria ja mustaa pippuria, sekä suolaa ja keittelin hiljakseltaan pari tuntia. Löysin myös pakkasesta lampaanliha klassia, eli voimalientä pari desiä antamaan lisämakua. Kaupasta löytyi kilon painoinen valkokaali jonka sulppusin ja pari sipulia, porkkanoita pussin lopun ja puolikkaan juuriselleriä ja neljä isoa perunaa kuutioina. Kun lihat olivat kypsiä irroitin luut ja pienensin lihat ja imin luu ytimet suuhuni. Hyvää :D . Vippasin kamat siivilöityyn keitinliemeen ja haudutin tunnin ajan. Valmista keittoa tuli 4 litraa eli 8 annosta. Annoshinnaksi tuli 0,55 euroa. Tuli mahtavan makuinen soppa. Ihmettelen vieläkin miksi en ole keittoa tehnyt vuosiin :roll: :?:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.12.2019 13:43

SINIHOMEJUUSTO-PIPARI PUNAJUURET
Rakkaat naapurimme Jaska ja Arja kutsuivat meidät itsenäisyyspäivä juhliin. Arja mainio kokki, loihti juhlavan illallisen ammattitaidolla jota saa kadehtia. Arja tarjosi alkuruoaksi yllä olevaa evästä. Resepti tulee tässä, sillä en ole aiemmin syönyt niin herkullisia punajuuria. Kannattaa kokeilla

Kuori ja leikkaa suuria punajuuria sentin paksuisiksi viipaleiksi ja laita ne voidellulle uunipellille. Lisää suola ja pippuria, ruokaöljyä ja paahda 200c uunissa 45 minuuttia. Murusta sinihomejuusto ja piparit yhdessä ja lisää öljyä sekaan. Päällystä kukin punauuriviipale kasalla juusto-piparirouheetta ja lisää päälle hunajaa maun mukaan ja hauduta uunissa 10 minuuttia. Tarjoa lautasella jonka voit koristella salaatinlehdellä. Snapsiksi kylmää vodkaa. Olipa hyvää :P Kiitos Arja PS: lisää tulossa :!:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.12.2019 23:17

TÄYTETYT BROILERIRULLAT "6 annosta"
Edellisessä reseptissä kerroin itsenäisyyspäivä ruuasta, jonka naapurimme Arja ja Jaska tarjosivat. Pääruoksi saimme nauttia broilerirullia chili-luumuhillokkeen kera. Ohje tässä.
6 broilerin filettä
Nuiji broilerin fileet ohuiksi pihveiksi muovin välissä ja täytä ne seuraavalla täytteellä.
3 dl kuivattuja viikunoita, 2 dl kuivattuja karpaloita. "liota niitä 1 h lämpimässä vedessä, turpoavat" ½ dl kuivattua salviaa hienonnettuna, 1 dl ruohosipuli silppua, 2 rkl punaviinietikkaa, tai balsamicoa, pippurisuolaa, 1 tk dijon sinappia= kuivaa sinappia, 1 rkl ruokaöljyä. Sekoita ainekset hyvin ja täytä ohennetut fileet ja kääri rullalle ja kiepauta pekonin siivu jokaisen rullan ympärille ja ruskista rullat paistinpannussa ja laita ne uunipellille ja hauduta uunissa +100 puolisen tuntia.
CHILI LUUMUHILLOKE'
½ kg kypsiä luumuja. Poista kivet ja paloittele ne
1 päärynä. Poista siemenkota ja paloittele
1 punasipuli kuutioina, 2-3 valkosipulin kynttä murskana

Mausteet: ruokosokeria, tai tummaa siirappia 1-2 dl, tuoretta, tai kuivatettua chiliä, pippurisuolaa, nkivääriä ja punaviinietikkaa maun mukaan. Laita ainekset kattilaan ja hauduta puolisen tuntia jotta ne soseutuvat ja tarjoa linturuokien lisukkeena kuumana.
Tarjoa uunissa kypsytettyjen bataattien, tai Hasselbackan perunoiden kera. Olipa nannaa ruokaa :P

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.12.2019 22:45

TAAS PITI TEHDÄ LIPEÄKALAA "katso resepti 546"
Sillä sitä meillä syödään muutama kerta ennen ja jälkeen joulua. Sen seuraksi sopivat juustosämpylät joita leivoin eilen. Tavallisen hiivaleipätaikinan sekaan jauhoin juuston kantteja joita en sitten millään raaski heittää pois. Kuivat tai kuivahkot juuston kantit antavat hyvän aromin. En piru vieköön pääse eroon merillä opituista tavoista. Messikallet toivat joka aamu byssään juustot jotka oli jääneet syömättä ja niitä sitten käytettiin juustokastikkeeseen tekemiseen, tai kuorrutukseen. HEITETÄÄNKÖ TEILLÄ KOTONA KANTIT ROSKIKSEEN :?:






























aiemmi kirjoitus resepti 546

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.12.2019 15:57

ETSIN JOULUMIELTÄ
Aloitin aamulla muistelemaan menneitä seilausvuosia ja niitä ruokia joita alettiin tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulua. Reseptejä löytyy kunhan klikkaat hakusanat. Tänä aamuna fileroin 4 rasvasilliä jotka ostin K- marketista, tosin pieni moite kalamyyjälle. Sillit olivat ennättäneet pehmentyä ja oli vaikeaa saada nahkaa irti. Jos itse valmistat kokonaisesta rasvasillistä maustesilliä, varmista ensin laatu. No syntyyhän sitä vanhemmastakin kalasta maustesilliä. Muistelin ensimmäisen laivani Selma Thordenin timmermannia, 60 vuotiasta pappaa, joka oli lähtenyt ensimmäiseen purjelaivaansa jungmanniksi 15 vuotiaana. Hän terotti joka viikko puukot timpan sapissa ja minä veivasin 17 vuotiaana tahkoa. Hän kertoi elävästi elämästään- ja jouluista maailman merillä. Jutut muistan vieläkin. Parasta oli, kun stuju toi aina meille pari pulloa tuuboria kiitokseksi. Tein tänään emännälle ROSOLLIA, eli sillisalaattia syötäväksi. Liemen käytin punaisen sillin valmistukseen.
PUNAINEN SILLI
Paloittele sillifileet ja liota niitä kylmässä vedessä. Voit nopeuttaa suolan irtoamista liottamalla palat maidossa, huuhtele maisto pois sillin paloista. Keitä mausteliemi johon tulee punajuuriliemi, sokeria maun mukaan, sipulia, tähtianista, maustepippuria ja laakerinlehtiä ja etikkaa makusi mukaan. Laita sillit, sipuliseos ja mausteet vuoron perään purkkeihin ja kaada liemi päälle. Säilytä viileässä. Olisi pitänyt tehdä sillit pari viikkoa aiemmin. Silloin maku olisi parempi.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.12.2019 15:58

SVEITILÄINEN JOULULIMPPU
Tänään valmistan tätä jokavuotista joululeipää."klikkaa: etsi ja nimi" Tänään tekeillä on vain 6 limppua, koska tutut ovat vähenneet luonnollisen poistuman kautta. Tein taikinan raskitusmenetelmällä, eli hieman hapatin taikinaa. Viimeiset leivät ovat uunissa ja sen jälkeen jäähdytän ne ja päällystän siirappiliuoksella ja paistelen siirapin kuivaksi. Tällä kertaa en viitsinyt tehda voitaikina koristeita, vaan teen paperista suuren risti sabluunan ja sirottelen leipien pintaan vehnäjauhoja. Svenskeissä leivoin setsuuria. :mrgreen:

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 19.12.2019 17:05

Tervehdys ja iloista joulun odottelua. Sinappihan on tärkeä lisuke joulupöydässä. Tässä helppo perus sinappiohje:
4 dl esim. colemanssinappijauhetta
2 dl hienosokeri
2 tl suola
2 dl kiehuvavesi
1-2 rkl öljy
1-2 rkl valko-tai väkiviinaetikka
Sinapin maustamisessa on vain horisontti rajana .
Sekoita hyvin kulhossa sinappijauhe ,sokeri ja suola älä jätä kokkareita, lisää kuumavesi ja vatkaa tasaiseksi massaksi, mausta sinappi mieleiseksi, itse suosin jallua :D . Kaada sinappi lasipurkkiin, kansi kiinni ja jääkaappiin tekeytymään.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.12.2019 23:55

Hieno ohje, mutta jallua en ole käyttänyt.Kotona on vain konjakkia, pitäisikö ostaa :?:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.12.2019 23:55

Hieno ohje, mutta jallua en ole käyttänyt.Kotona on vain konjakkia, pitäisikö ostaa :?:

Vastaa Viestiin