LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Avatar
Tipe
Ylläpitäjä
Viestit: 827
Liittynyt: 01.11.2010 13:45
Paikkakunta: Kempele

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tipe » 24.12.2012 22:14

Heh heh, nyt olen vähän samanlaisissa hommissa kuin ennen. Nimittäin joskus patavahtina kävin yövahdin kanssa byssässä tekemässä omia kokkauksia kun byssäporukka oli koisimassa. Tosin kokit nimitti sitä sotkemiseksi, mutta kerrankos ne on käsitykset menneet ristiin.
Nyt taitaa olla täältä kokit kaikki joulunvietossa joten mulla on hyvästi aikaa huseerata täällä ja laittaa tänne uusi resepti ja kuva valmiista sapuskasta. Tämän ohjeen on vaimoni googlettanut jostakin ja on vapaasti käytettävissä.

Mutta asiaan, söimme aamulla "riisipuuron", ja kuten ainakin Timppa tietää olen ollut jo kolmatta vuotta vähähiilihydraattisella kuurilla, ja riisihän ei kuulu meidän ruokiin. Mutta nyt ongelma on ratkaistu seuraavalla tavalla:
Otetaan kuohukermaa 2 desiä ja keitetään sakeammaksi
Otetaan 400 g Raejuustoa sekotetaan kermakeitokseen ja annetaan kuumua, mutta ei keitetä (raejuusto ei saa sulaa)
Maustetaan tarvittaessa suolalla, muut mausteet makeutusaine ja kaneli

Tätä ei tarvinnut suurustaa vaan oli semmoisenaan hyvää. Ja uskoo ken uskoo, aivan riisipuurolta maistui. Maku saattoi tulla mielikuvistakin sillä keitos oli aivan riisipuuron näköistä ja siinä maistui sopivasti kaneli ja makeutusaine. Annan tälle 5 tähteä!
Terv. Tipe the Gulinarist
Liitteet
Puuron väri ei ollut aivan näin keltainen kuin kuvassa on
Puuron väri ei ollut aivan näin keltainen kuin kuvassa on
Kohtuus kaikessa - kohtuudessakin.

ahtaaja
Viestit: 438
Liittynyt: 04.08.2011 16:42

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja ahtaaja » 25.12.2012 22:14

Kotkan merimiesammattikoulussa annettiin korkeatasoista opetusta keittiössä 70-luvulla, siitä hyvänä esimerkkinä "Tappajataten" ruokaohjeet ja merimiestarinat. En muista kenen -Taunon, Leksan vai Matin ellei sitten opetuskeittiön naisten joulusilli oli ala Russé, mutta sen selkeä (netissä näkyviin roiskeisiin verrattuna) jaottelumalli jäi mieleeni ja useana jouluna sitä sillin ystäville tarjosinkin. Nyt se jälleen palasi mieleeni vuosikymmenen (ylikin) jälkeen ja päätin laittaa sitä pöytään. Laitan ohessa kuvan jossa ei vielä ole majoneesikastiketta. - muuten olen aina ollut sitä mieltä että silli on hyvä kala kun se on reelingin toisella puolella! Makuasioistahan ei voi kiistellä?

FinnDane
Viestit: 78
Liittynyt: 08.02.2012 22:50
Paikkakunta: Lala, Lanao del Norte, Mindanao
Viesti:

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja FinnDane » 26.12.2012 10:22

Papa-Bear tuolla jouluterveisissä mainitsi possun grillauksen joulunaikoihin merellä. Pistän tässä linkin tuonne minun blogiini, jossa on, niin koiran kuin myös sian grillauksen ohjeet kuvineen. Tässä ne pitäisi olla, jos toimii:

http://marilyntimo.blogspot.dk/2010_11_01_archive.html

merimies
Viestit: 53
Liittynyt: 05.01.2013 23:27
Paikkakunta: Broadwater.NSW.Australia

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja merimies » 06.01.2013 05:12

Kalapullat ja Currysoosi. Olivat minusta todella erikoista, kun niitä ensikertaa näin ja söin Lundqvistin Olavissa ja niitä tarjottiin aamiaiseksi. Oli toki ennenkin syönyt currya, mutta en niin tulista kun se oli. Petersson paskeripainen stuju vaati, etta kalapullat tekee kokit itse, eikä purkista kuten yleisesti oli tapana. Samassa laivassa oli sitten myös muunnos näistä kalapullista. Lihapullia joihin oli lisätty riisiä ja ne kypsytettiin keittäen lihaliemessa eikä paistaen. Kastikkeena edellamainittu curry tai tomaatti/chilli kastike.

cocinero
Viestit: 241
Liittynyt: 04.10.2011 16:52
Paikkakunta: Strängnäs, Ruotsi

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja cocinero » 06.01.2013 11:36

Terve merimies.
Mukava kuulla juttuja ruuasta ja rehellisistä kommentista.
Kalapullat olivat 70 luvulla etupäässä purkista, Ruotsalaisissa laivoissa niitä enemmänkin tehtiin itse,
riippuen heidän ruokaperinteistään.
Curry soosin vahvuus on puhuttanut ja puhuttaa vielä jatkossakin. Curryn vahvuus tulee chilipulverista ja siinä
on tehoaineena capsaicin.
Capcaicin on aine joka vaikuttaa aivoihin riipuvaisuudella, enemmän kuin alkoholi tai tupakka, eli mitä enemmän
syö vahvemapaa currya/chiliä, sitä enemmän aivot sitä vaatii. Kokki oli siis chiliholisti, ja sinä raitis, ainakin tämän suhteen. :D
Nuo keitetyt lihapullat ovat nimeltään frikadellit, riisi nissä on yhtiötä varten. Mutta hyvä idea tarjoilla niitä chili tai curry kastikkeella,
muuten ne ovat hieman mauttomia.
Hyvä stuju kun sai miehistön ja yhtiön tyytyväisiksi, kuulemani mukaan se ei aina Lunkulla onnistunut.

Cocinero

stadi
Viestit: 101
Liittynyt: 22.02.2011 17:29

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja stadi » 06.01.2013 17:20

Tämä Petterson Föglööstä oli kuulemma Lunqvistin halvin stuju, ja se on jo melkoinen saavutus. Jääkaapit oli täynnä säilykkeitä, ruoka aika vaatimatonta, jos joku kikkasi niin stuju pahoitteli ja kehotti katsomaan että eikö jääkaapista sentään löytyisi jotakin. Aina kun vaihtui porukkaa, eli joka kerta suomessa, niin purkkeja kului jonkin aikaa, mutta ei aikaakaan niin kukaan ei viitsinyt enää avata purkkeja......
Melkoinen psykoloogi tämä Pettersson

merimies
Viestit: 53
Liittynyt: 05.01.2013 23:27
Paikkakunta: Broadwater.NSW.Australia

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja merimies » 06.01.2013 18:04

Joo, sama mies. Olin saanut ensimmaisen jopini Kotkassa Olaviin ja han teki minusta villen koska olin ollut maissa jonkun aikaa kokkioppilaana. Se purkkisysteemi oli seuraavanlainen. Aina satamaan tultua stuju henkilokohtaisesti tyhjensi jokaisen messin jaakaapin. Myoskin miitsipin uffareiden kaapin, totaalisesti tyhjaksi. Milkkipurkki oli ainoa jaakaapissa. ""Ja mine en syötte kaikki suomen huora "' han totesi vastavaitteisiin. Mutta heti kun laiva irtosi kaijasta han kantoi parekorilla helvetisti purkkitavaraa takaisin kaappiin. Oli lohesta maksapasteijaan ja kaikkea silta valilta. Olisi tarinaa vaikka kuinka paljon tasta henkilosta, mutta kun tama on popero palsta ,niin jatketaa jossakin muulla sivulla. Hanella muuten oli muutama lunkun osake, mista johtuen han katsoi mita syotti.

motorista
Viestit: 157
Liittynyt: 01.11.2010 21:24

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja motorista » 07.01.2013 12:42

Kiitos Tappajatatelle hyvästä stavangerin egujen reseptistä. Sain lauantaina verkoista 6 haukea, fieleoin, mylläsin jne, sitten ei muuta kuin Taten reseptin mukaan palleroita. Todella maukasta lähiruokaa, suosittelen!

Avatar
Tappajatate
Viestit: 525
Liittynyt: 06.09.2012 14:38
Paikkakunta: LAHTI

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate » 08.01.2013 01:23

Hyvää uutta vuotta kaikille palstan lukijoille. Käväisin Shanghaissa ja parissa muussa paikassa tutustumassa Kiinan nykytilaan. Kyllä jenkit saavat hävetä itseään ja minä pelkään tulevaisuuden puolesta miten meille tulee käymään. Kehitys on kulkenut yli kaiken muun. No mitäs tässä kehumaan ja pelkäämään. Tuli mieleen jo 70- luvulla opittu indonesialainen pyttipannu nimeltä
Nasi Goreng. Siihenhän voi tupata lähes mitä proviantin pohjalta löytyy. Tästä sapuskasta tykkäsivät eri toten kaukoidässä seilanneet ja pitiväthän siitä muutkin. Byssässä se tehtiin uunipannuissa välillä sekoitellen. Yksi helppo resepti ilman liikoja hienouksia tulee tästä

NASI GORENG 10-12 ANNOSTA

3 juomalasillista pitkää riisiä + 6 kupillista vettä ja suolaa maun mukaan
1 kg broilerin rintaa, tai koipireisiä
200 g katkaravun pyrstöjä, tai enemmän
150 g kiinankaalia, tai valkokaalia
2-4 porkkanaa
2 sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
1-2 tl inkivääriä
1-2 dl ruokaöljyä
Sambal Oelekia maun mukaan
Chiliä maun mukaan
Soijakastiketta maun mukaan
raputahnaa, tai kalakastiketta jos on

Keitä riisiä 18 minuuttia hitaalla tulella jolloin vesi imeytyy riisiin. Jäähdytä riisi, älä huuhtele.
Paloittele broileri ja sekoita osa mausteista joukkoon ja anna vetäytyä. Kaada riisi ja juurekset uunipannuun, lisää öljy ja loput mausteet. Paista uunissa +225C puolisen tuntia jolloin saat paistettua riisiä. Lisää broilerit hauduta ½ tuntia ja lopuksi katkaravut hieman ennen tarjoilua. Maun pitää olla voimakkaan aromaattinen. Soijaa lisäämällä saat lisää suolaisuutta.
Voit lisätä mukaan kala, tai kanalientä vahvistamaan ruoan aromia ja tuomaan lisää kosteutta.
Hienompiakin ohjeita löytyy netistä, mutta mitäs tässä alkaa Gourmeilemaan.

chain box
Viestit: 491
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja chain box » 08.01.2013 07:38

vieläkö elefantinpaskaa laivoissa syödään?

Vastaa Viestiin