LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.01.2021 22:19

EDULLINEN KIRJOLOHI PATEE
Kokeilin eilen, kuinka edullisesti voin valmistaa kalapasteijan. Ostin kaksi kalaa, fileroin toisen ja käytin yhden fileen pateeseen. Koska proiviantissa ei ollut yhtään munaa, niin käytin suurusteeksi soija isolaattia. 80% proteiinia. Se sitoo nelin kertaisen määrän nestettä itseensä. Elintarviketeollisuus käyttää aineksia lisätäkseen tuotteiden painoa ja kiinteyttä. Tuumasta toimeen.
400 gr nahatonta lohifilettä
4 dl soijaisolaattia
1 l vettä
100 gr notkeaa voita
vietnamilaista kalakastiketta maun mukaan. fementloitu kalakastike on erittäin suolaista ja antaa kalan makua"
pippurisuolaa.
Laitoin blenderiin ensin veden ja soijaisolaatin ja annoin turvota paksuksi puuroksi "lämpimän puuron paisuista". Jouduin lisäämään vettä pariin otteeseen ennenkuin massa oli sopivan notkeaa. Lisäsin osan kaloista ja ajoin muusiksi, tarkistaen maun. Jouduin lisäämään kalakastiketta, jotta kalan maku oli sopiva. Lisäsin loput kalan palasista ja ajoin pienemmiksi kappaleiksi. Sain sopivasti sattumia massaan. Laitoin voideltuun pitkään leipävuokaan. Päällystin alumiinifoliolla- ja haudutin 3 h 80C lämmössä. Pateesta tuli kylmänä makkaran tapaan leikattava lisuke leivän päälle. Sopii myös sillilautasen kanssa tarjottavaksi, tai voileipäpöydän rikasteeksi. Kirjolohen kilohinta fileenä 11E lisukkeet 0,60E Tuotos 1½ kg= noin 3.5 e kg.











e

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.01.2021 13:29

LEIPÄVANUKAS JA VANILJAKASTIKKEEN KERA

Leipälaatikkoon oli kerääntynyt sopiva määrä leivänkantteja- Tuli mieleen laittaa laivoissa varsin tuttua jälkiruokaa. Ennen vanhaan messikallet toivat kuivuneet leivät- ja kantit byssään. Kanteista tehtiin korppujauhoja, tai leipävanukasta. ONKO MUISTIKUVIA :?: Vaniljakastike tehtiin purkkimilkistä, vedestä ja maizenasta maustettuna vaniljasokerilla.
VANUKAS 4 annosta

6-7 dl maitoa kiehautetaan ja jäähdytetään alle 60c
2 kananmunaa vispataan valkuaiset ja keltuaiset sekaisin
2 dl sokeria,
maustetaan kanelilla
Laita leivänpalat voideltuun vuokaan ja laita munamaito päälle ja taputtele leivänpalat liemeen. Voit lisätä hilloja joita purkista löytyy pinnalle sinne sun tänne. Paista uunissa + 200c kunnes pinta hieman ruskistuu.
Entis aikoina stujut pitivät tarkkaa huolta talousrahoista.Minä pidän edelleen, eikä mitään turhaan heitetä pois. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.01.2021 11:51

Ostin luuttoman joulukinkun kaupasta. Kilohinta oli niinkin halpa kuin 2 e kg. Kyllä kannatti ostaa 4½ kg melkein ilmainen suolattu kinkku. Kinkkuihin ruiskutetaan 10-20% suolaliuosta sekaan. Leikkasin lihat neljään osaan- ja sidoin kilon palasen kaarnilla savustettavaksi. Nahkoista ja osasta lihoja keitin lihahyytelön, eli hytinan, tytinän. "reseptit löytyvät palstalta.
Kun paistat suolattuja lihoja, niin paista ensin pinta ruskeaksi ja aseta 80-90 asteisen uuniin- Silloin lihasnesteet eivät lirise pellille. Paistoaika uunissa on vajaa kaksi tuntia. Savustettaessa anna puolisen tuntia savua ja sammuta virta, jos on sähkökäyttöinen savu uuni. Anna hissun kissun jäähtyä. Silloin liha ei ala itkemään nesteitä ulos lihasta. Puilla savustettaessa laita vain sen verran haapa pilkkeitä uuniin, että savustus loppuu puolen tunnin kuluttua. Uuni pysyy lämpimänä näin talvella puolisen tuntia. Kokeile kuitenkin kypyyttä työntämällä veitsi lihan sisään. Pidä hetki ja aseta varovasti huulien väliin. Tunnet onko liha kypsä. Ennen ei ollut paistomittareita :!:
Loput kinkusta suikaloin ja pistin kolmeen muovipussiin pakkaseen. Tulee aika tehdä itämaisia pöperöitä myöhemmin. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.01.2021 21:46

LIHAHYYTELÖ. "tytinä, aladoobi, liikkiö"
Väsäsin eilen "hytinää" joulukinkun nahoista, kulmapaloista. En ennen ole saanut luutonta kinkkua kahdella egulla kg.
Ohjeet löytyvät klikkaamalla nimi yläpalkkiin. Varoitus :!: Minulle kävi samoin kuin ennen vanhaan laivoissa, aladobit vietiin tietenkin pakkaseen ja kun tarvittiin, niin otettiin pois pakkasesta. Svedujen aladobit olivat sen verran nesteisiä että pakaste liikkiöt herottuivat ja piti keittää ylös ja jäähdyttää uudelleen. Minä unohdin tytinän ulos pakkaseen ja pelästyin. Totesin kuitenkin keittäneeni sen verran tiiviitä hyytelöitä, ettei pelkoni toteutunut. Eivät herottuneet luojan kiitos. Hytinät olivat lähes joka viikkoisia leikkeleitä ja ne nautittiin leivän päällä, tai aamiaisena pottujen ja punajuurten kera.
Huomenna tulee taas kaksi pariskuntaa vierailulle. Ajattelin tarjota alkupaloiksi hammastikkuun seivästettyjä aladoobin palasia, kraavilohen jämiä hapankorpun päällä- ja pieniä lämpimiä voileipiä. Nekin teen joulukinkuun pienityistä palasista sekoitettuna choron kastikkeeseen. = Paksu valkoinen juustogratiini kastike. Gratinoin leivät juuri ostamallani kaasu polttimella. Halvaksi tulee eväät tällä kertaa. kahvileivät tarjoaa emäntä.

















o

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.01.2021 12:34

MUNAKASRULLA
Munakasrulla on mukavaa syötävää ja helppo tehdä. Lisäksi sen sisään on helppo jemmata tähteeksi jääneitä eväitä.
Resepti on helppo muistaa.
6 dl maitoa
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja, joka sitoo massaa
Sekottele ainekset hyvin sekaisin ja anna vehnäjauhon turvota puolisen tuntia, sillä aikaa kun teet täytteen.
Täytteeksi voit käyttää mitä tahansa kodissa on. Minulle jäi eilisestä ruoasta lihakastiketta jonka suurustin maissitärkkelyksellä ja vippasin sekaan desin vispikermaa. Kiehautin ja maustoin basilikalla. Aikaiseksi sain paksun muhennoksen.
Voitele varmuuden vuoksi leivinpaperi ja kaada varovasti munamassa pellille ja paista viitisen minuuttia +200c uunissa. Näet milloin se on kypsää. Jäähdytä- ja täytä rullatortun tapaan täytteellä. Ota kiinni leivinpaperin reunasta ja aloita rullaaminen kääntämällä varovasti rullaksi.
Jätä valmis rulla ässöttymään, jotta rulla tiivistyy. Jäähtyneen rullan voit sitten viipaloida parin sentin palasiksi ja lämmittää mikrossa ennen tarjoilua. Mukavaa evästä lounaaksi, tai vierailletarjottavaksi :mrgreen:
:!: KIRJOITTAKAA HYVÄT VELJET JA SISARET RESEPTEJÄ. EI OLE KIVAA VÄSÄTÄ NIITÄ YKSIKSEEN :!:

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 31.01.2021 23:14

RANSKANLEIPÄ
Muistellanpa ranskanleipää. Sehän on tehty vehnäjauhoista, lyöty pötköksi, kummatkin päät ohennettu ja ennen uuniin laittoa vedettiin vino viilto terävällä veitsellä yli leivän. Uunissa noustessa leivän viilto avautui. Herkullista, vai mitä.
Ranskiksia en ole nähnyt ainakaan 20 vuoteen. Aikoinaan leivän leipominen lopahti, kun valtiovalta asetti kiinteät hinnat määrätyille leiville. Paakarit alkoivat leipoa samasta taikinasta polakoita, joiden pintaan tehtiin poikittaisviiltoja. Hintoja tietenkin nostettiin :!: Valmistin eilen ranskanleipiä 500 g taikinaa. Lopputulos 450 g.
TAIKINA
1 l haaleaa vettä+ hapanjuurta pakkasesta+ ½ kg vehnäjauhoja. Sekoita ainekset sekaisin ja anna hapantua yli yön.
" jos sinulla ei ole hapanjuurta voit itse tehdä sen. Osta venäläistä hapankurkkua ja laita kurkunlientä, vettä- ja jauhoja, niin saat hapanjuuren". Vehnäjauhoista tehty raski ei tule niin happamaksi, kuin ruisraski.
OHJE
1 l raskia
1 pala hiivaa, tai 2 kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 dl ruokaöljyä
Vajaa kg vehnäjauhoja. "näet määrän, kun riivaat taikinaa"
Nostata taikinaa kolmeen kertaan. Ensin vaivaat, nostatat, vaivaa, nostatat. Leivo tiukat soikeat leivät ja anna nousta melkein täysi korkeaksi. Laita uuniin ennen paistamista astiaan vettä ja anna kiehua. Viistä leivät ja laita höyrystyneeseen uuniin 225 C. paistoaika noin 25-30 min. Leipien pinta pysyy kosteana ja nousevat nyvin.
KANNATTAA KOKEILLA :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.02.2021 18:24

RANSKANLEIVÄSTÄ LISÄÄ
Unohdin reseptistä seuraavat raaka-aineet. Suolaa 1 rkl ja ruokaöljyä 1 dl. Näin se muisti häviää :roll:

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.02.2021 01:34

MAKSAPATE´UUDELLA TAVALLA
Palstalta löytyy parikin maksapasteijan ohjetta, mutta tänään tein hieman toisin. Valmistin sen possun maksasta. Liha laitokset käyttävät halpaa possun maksaa, joka on väkevämpää kuin raavaan maksa. Ainut heikko puoli on kalvojen ja suonien puhdistus. Tee kalan filerointriveitsellä. Hukkaa tulee paljon. 400 gn maksasta tuli puhdasta 300 g.
OHJE
300 g possun maksaa pieninä paloina 4.20 kg.
1 pieni sipuli "laita laardin kanssa mikroon 3 min, hautumaan".
100 g laardia. "minulla oli pakkasessa joulukinkun paistorasvaa" tai voita. Ruokaöljyllä saat levitettävän pasteijan.
2 dl kuohukermaa.
2 munaa "minulla oli 4 valkuaista proviantissa".
2.5dl soija isolaattia, tai perunajauhoja, tai maizenaa.
4 dl vettä
1 dl maustekalan lientä= anjovislientä. Maustekalan nimellä 400 gn purkeissa maustesilakkafileitä.
2 rkl meiramia
Suolaa ei tarvita
Sekoitin ainekset eka kertaa blenderissä. Ensin kerma, vesi, munat, liemi, suurusteet- ja pikku hiljaa kannen reijästä soseuta maksapalat tohjoksi. "tee ensin koepaistos paistinpannussa" jos jää liian notkeaksi lisää suurusteita.
Kaada voideltuun pitkään uunivuokaan ja heitä uuniin hautumaan +80 C kahdeksi tunniksi. Jäähdytä ja nauti.
LOPPUTULOS aivan kuin Wigrenin maksapate. Tästä lähtien käytän possun maksaa kilohinta noin 3.50 E. :mrgreen:
PS. NÄKKILEIVÄN PÄÄLLÄ ON MAKOISAA MAISTELLA:!:

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.02.2021 11:34

TÄYTETYT PAPRIKAT
Alan valmistella liha-riisiseoksella täytettyjä uunipaprikoita emännälle- ohjeen löydåt palstalta kirjoittamalla hakuun TÄYTETYT PAPRIKAT. Sattui Lidlissä olemaan paprikat ja sikanauta jauheliha tarjouksessa, niin pihinä stujuna käytin tilaisuutta hyväkseni. Lisukkeeksi teen uunissa paistettua kiinankaalia. Ne menevät samaan syssyyn paprikoiden kanssa uuniin. Suikaloi kaali pienemmiksi palasiksi sekoita ruokaöljynkanssa- ja mausta paprikajauheella, valkosipulilla ja pippurisuolalla. Kaada uumipannun pohjalle, jauheliha-riisiseoksella täytetyt paprikapuolikkaat päälle ja paista 225 c lämmössä noin 30 minuuttia. Kevyt ja maukas lounasruoka. 4 paprikanpuolikasta täytteineen 3 E lisukkeineen.

Tappajatate2
Viestit: 791
Liittynyt: 01.12.2015 20:30
Paikkakunta: Lahti

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.02.2021 15:20

Paistettua suolasilliä ja korinttikastiketta. Valmistin tänään tätä herkkua emännälle. :!: Ohje löytyy kunhan viitsit kirjoittaa nimen yläpalkkiin+ etsi. Ostin neljä valmista filettä kaupasta. Fileitä ei tarvitse kauaa liotella maidossa, tai vedessä. Valmista tuplapaneeraus, niin eivät mene rikki. Ne olivat svenkeissä haluttua aamiaisruokaa. :mrgreen:

Vastaa Viestiin