LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 22.12.2019 20:20

JOULUKINKKU TULI TALOON
Kannoin tänään 7.5 kiloisen kinkun kuurista sisään lämpimään ja saan sitten huomen illalla laittaa sen kinkkupussissa uuniin hautumaan 125c yli yön. Annan kinkun jäähtyä kunnolla ja sen jälkeen teen perinteisesti nahkaan läskiin saakka viiltoja kumpaankin suuntaan jolloin muodostuu parin sentin neliöitä. Sitten paistan nahkan kovaksi korpuksi 225c runsaan tunnin ajan ja irroitan kuivaneet nahkashipsit kinkusta irti herkkupaloiksi itselleni. Aikoinaan niitä kutsuttiin "knaapreiksi" ruotsalaisissa laivoissa. Porukkaa tuli kyttäämään byssän ovelle herkkupaloja odottamaan. Yhdestä ammattikikkaajastakin tuli kiltti, kun annoin hänelle muutaman nahkashipsin, vaikka tein sen hampaita kiristellen. Jäähtyneeseen kinkkuun reilu sinappikerros ja korppujauhoja tiukasti kinkun ympärille ja uuniin saamaan kauniin rusketuksen pinnalleen. Siitä onkin mukava jatkaa kastikkeen tekoa suolaisesta haudutusliemestä. Ei muuta kun laimentaa lientä vedellä ja helppo suurustus ruskealla Jevner maissitärkkelyksellä. Sitä voi ripottaa suoraan liemen sekaan ja tuleekin ruskea väri soossiin. Minä käytän kinkkusoosiin kuohukermaa ronskisti.
Emäntä tekee meille aina laatikot. Porkkana, peruna- ja nykyisin bataattilaatikon. Jouluaatto vietetäänkin Espoossa tyttären perheen luona. Kaksi pukkikeikkaakin on tiedossa.
PS: ÄLÄ IHMEESSÄ HEITÄ KINKUN LIENTÄ POIS. KEITÄ SE SISÄÄN, LAITA PIKKU PURKKEIHIN PAKKASEEN.
Joulumieltä toivottaen :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.12.2019 21:36

KÄYTIIN TALLINNASSA OSTOKSILLA JA SYÖMÄSSÄ
Eilen illalla tultiin Tallinnasta laukku täynnä kunnon lihatavaraa Keskitorin kauppahallista. On ilo käydä siellä ostoksilla. Kunnon laadukasta lihaa edullisesti. Broilerin fileen hinta 5.50E kg. Ostin 4 kg hanhen hinta 6.50 kg ja kanin 1½kg hintaan 9.50E. Porsaan luullinen kylki maksoi 4 E kg. Taattua virolaista laatutavaraa.
Käytiin illalla syömässä vanhassa kaupungissa Gourme ravintolassa mahtavan makuista ruokaa, mutta eihän pienistä annoksista nälkä lähtenyt vaikka hintaa tuli aterialle 48E. Söimme seuraavat ruoat.
KUKKAKAALI KASTANJA SOSEKEITTO "2 annosta"
150 g kukkakaali
100 g kuorittuja kastanoita
3-4 kpl shallotten sipulia
4 dl lihalientä
Mausta suolalla, muskotilla ja pippurilla
Keitä ainekset kypsiksi ja muusaa sauvasekekottimella tasaiseksi keitoksi ja lisää voinokareita ja kuohukermaa, sekoita. Tarjoa saaristolaisleivän kera.

PAAHDETTUA ANKANRINTAA LUUMUJEN KERA
Paahda ankanfilee ilmanrasvaa paistinpannussa puolikypsäksi ja leikkaa pituus suuntaan pitkiksi paloiksi. Tarjoa luuttomien ja freesattujen luumujen ja bataattimuhennoksen kera. Lisukkeeksi mustaherukkahilloa ja ankkakastiketta.
Paahtamisen aikana ankan nahan rasva riittää paistamiseen.
Jos menet vastaavaan ravintolaan, niin kannattaa tilata täysi menu 6 ateriaa jos haluat lähteä vatsa täynnä. Minun piti käydä nakkikiksalla syönnin jälkeen. :(

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 31.12.2019 15:12

TAAS KERRAN UUDENVUODEN AATTO 2019
Tänään meille tulee pariskunta ja tuttavan perhe huomenna Uutta Vuotta vastaanottamaan ja pöperöitä syntyy Taten bysssassa. Sain joululahjaksi kilon valmiiksi siivutettua hirvenlihaa ja tein jo valmiiksi HIRVIKÄRISTYSTÄ pottuvoin kera.
Alkuruokana tarjoan bataattikeittoa, sitä jäi jäljelle kaupasta ostetusta bataattisoseesta. Jälkiruoaksi emäntä väsäsi MUTAKAKUN. Pistänpä ohjeet tulemaan, että itsekin ne muistan tulevaisuudessa :!:

BATAATTIKEITTO "6 annosta"
1 iso bataatti
7-8 dl liha, tai kanalientä
1 iso sipuli
inkivääriä, rakunaruohoa ja pippurisuolaa
Keitä kaikki ainekset kypsiksi ja soseuta sauvasekottimella muusiksi, lisää cream fressiä, tai 10% turkkilaista jogurttia ja pala voita ja sekoita keittoon. Tarjoa makean paahto tai päähkinäleivän kera.

PORO- TAI HIRVIKÄRISTYS "6 annosta"
½ kg pieneksi viipaloitua lihaa. Valuta lävikössä nesteet pois
½ kg pieneksi viipaloitua possun kylkeä
pippurisuolaa maun mukaan
3-4 dl Vettä
Käristä ensin padassa possun lihat, ota lihat pois padasta ja lisää riistalihat ja ruskista ne, yhdistä kamat keskenään ja paista vielä hetki, että ne yhdistyvät. Lisää vettä ja hauduta kansi päällä tunnin verran. Tarkista maku. Jos sinulla sattuu olemaan katajanmarjoja murskaa ne ja laita keitokseen. Tarjoa pottuvoin ja puolukka, tai mustaherukkahillon kera :!: säästä liemi muuhun käyttöön :!:

POTTUVOI
Kuori ja keitä perunat, muussaa ne ja lisää hieman keitinvettä ja lisää voita, niin että muusista tulee notkeahko+ pippurisuolaa :!: rankkaa ruokaa, mutta kannattaa siitä nauttia kerran vuodessa"
TOIVON LUKIJOILLE RAUHAISAA UUTTA VUOTTA :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.01.2020 23:02

Tänään Loppiaisena tarjosimme naapureille virosta ostamaani 4.5 kg:n hanhipaistia hinta 6.50 kg hukkaprosentti 40. Se riitti hyvin kuudelle aikuiselle ja kahdelle pienelle lapselle popsittavaksi . Alkuruoaksi tarjosimme sipulikeittoa, kun muunlaisia juureksia ei ollut proviantissa.
HANHIPAISTI TATEN TAPAAN
Pese ja pippurisuolaa paisti sisältä ja päältä. Ota talteen sisällä olleet kivipiiras, kaula ja sydän. Täytä vatsa omenalohkoilla. Laita korkeareunaiselle pellille 200 c tunniksi ja valele luumu- viikunaliemellä useasti, appelsiinimehu ja sitruuna sopivat myös maun antajiksi. Vähennä lämpöä 150 c ja anna olla uunissa ja vale välillä toisen tunnin. Jos sinulla on lihamittari niin lämpötilan noustua 75c paisti on vamis. Jäähdytä lintu ja leikkaa rintapalat irti ja viipaloi ne. Jalat kannattaa veitsellä viillellä, kokoa vadille ja lämmitä.
LISUKKEET Kiehauta pussi kuivattuja kivettömiä luumuja ja viikunoita kanelitangolla maustetussa vedessä ja ota vesi talteen. Sitä voi käyttää hanhen kostutukseen.
Paistetut porkkana suikaleet. Leikkaa porkkanat noin 4-5 cm suikaleiksi ja paista ruokaöljyssä paistinpannussa puolikypsiksi, mausta kanelilla, suolalla ja sokerilla.
Siirappi uuniperunat. Leikkaa kuorellinen, tai kuoreton peruna neljään osaan ja lirauta ruokaöljyä perunoihin ja lisää pippurisuolaa ja hieman siirappia. Pyöräytä perunat seesamin tai unikonsiemenissä ja paahda 250c uunissa kypsiksi.
KASTIKE. Ota talteen keittoliemi ja ota hanhen rasva talteen soppakauhalla. Siivilöi liemi ja valmista kastike joko vehnäjauhosuurusteella, tai Jevner maissi suurusteella lopuksi maun mukaan kuohukermaa hauduta hetki ennen tarjoilua. Soossi on saanut makunsa valeluliemestä,
Tällainen makeahko hanhi ei ehkä ole suomalaisten makuun, mutta samankaltaisia hanhiruokia syödään ulkomailla runsaasti. Haudutettu punakaali on suosittua, mutta en itse siitä pidä :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.01.2020 23:10

PAISTETTUA KAURAPUUROA
Ministeri Anttilaa haastateltiin ja hän kertoi mukavasti politiikasta, elämästään ja ruoasta. Mielenkiintoni heräsi kun hän kertoi paistetusta kaurapuurosta, josta pitää. Minäkin muistih lapsuudessani syöneeni tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa ja paistoin sitä itselleni ja emännälle aamiaseksi. Ei muuta kun paljon voita paistinpannulle ja siihen ison kasan puuroa paistumaan. En ollut sitä herkkua syönyt kuin lapsena ollessani. Muistin äidin neuvon. Anna puuron paistua kunnolla pannussa ja sitten sekottelet. Näin tein ja puuro maistui yhtä hyvälle, kuin lapsena. Kannattaa kokeilla :!:

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.01.2020 20:34

LOHIKAPPELIVOILEIPÄ
Olin fileroimassa kirjolohta, kun mieleeni tuli tämä 1960-1970 luvulla aika suosittu lämmin voileipä. Voileipiä pakkosyötettiin ravintoloissa asiakkaille, kun piti kahden ryypyn jälkeen syödä jotai, että saisi lisää kaljaa, tai viinaa. Oli Oopperavoileipää, Patenttivoileipää, Kappelivoileipää jonka väliin tuli paistettua kinkkua ja pääälle kananmuna. Kun kotona oli paahtoleipää, niin paistoin sen ensin öljyssä pannulla, sitten nahallisen 100g:n kalafileen vatsapuoli alaspäin pippurisuolalla ja sitruunalla maustettuna. Nahkapuolen paistoin rapeaksi. Sen voi sitten syödä ja paistettu muna päälle. Lisäksi sattui olemaan keitettyjä perunoita ja kovaksi keitettyjä kananmunia edellisen päivän sillilounaasta. Lisäsin hakattua sipulia ja pienensin munat ja perunat pieniksi ja lisäsin itse tehtyä majoneesia ja turkkilaista jogurttia. Se riittikin pienen nälän tyydyttämiseen.

Tappajatate2
Viestit: 568
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.01.2020 16:34

KAALILAATIKKO 2

Tein eilen emännälle kaalilaatikkoa ja samalla vanhan stujun tapaan laskin tuotoksen hinnan. 1,3 kg kaalia. 2.90e. 700g sika-nauta jauhelihaa 4,27e 2 sipulia 0,20 e. riisiä 70g 0,20e tilpehöörit, mausteet meirami, pippurisuola 0,4e. ruokaöljy 2 dl 0,25c. Vaivannäkö 0e, 4 dl vettä 0e, sähkö 2h 0,5c= 7.91 euroa. Halpaa evästä K- marketin vallmisruokahyllyssä kaalilaatikko maksaa 400g lähes 4 euroa. Itsevalmistettuna saa 2.5 kg eli kilohinta 3.30 euroa, eli kaupassa maksaa viisinkertaisen hinnan.
Valmistin kaalilaatikon hieman erilaisella tapaa kuin aiemmin kirjoittamassani reseptissä. Freesasin valurautapadassa ensin kaalit ja siirsin pois kattilasta. Sitten ruskistin jauhelihan ja viskasin sekaan silputut sipulit ja puuroriisin. Haudutin hetken ja lisäsin mausteet ja kaalin. Vippasin veden sekaan ja suljin padan kannen, laitoin uunin 150c ja haudutin uunissa pari tuntia. Syötiin kahtena päivänä ja vielä jäi evästä yhteksi lounasruoaksi. Tämä valmistustapa on mielestäni parempi eikä lihaliemitiivistettä tartte laittaa, sillä freesatut aineet muuttavat makua parempaan suuntaan, :mrgreen:









v

Vastaa Viestiin