LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.10.2019 15:01

Tuttu kaveri kävi korjailemassa videoiden editointiohjelmaa ja tarjosin tietenkin evästä ja kun hän pitää kalasta, kuin hullu puurosta, niin päätin hävittää juuri saamani parikiloisen hauen. Mietiskelin miten sen valmistaisin ja päädyin kokeilemaan FISH AND SHIPS:iä, jota en ennen ollut valmistanut hauesta. Yleensä limejuiset tekevät sen turskasta, tai sukulaiskaloista. Fileroin hauen ja suikaloin k :mrgreen: alan 10 cm noin 2 cm paksuiksi. Käytin runsaasti sitruunaa jotta sain hauen hajun ja maun pois. Tein frityyritaikinan 3 dl maitoa+ 1 kananmuna, pippurisuolaa ja vehnäjauhoja jonka sekaan laitoin ruokasoodaa 1 rkl. Taikinan pitää olla aika paksua jotta se tarttuu kalaan. Ranskikset olin etukäteen friteerannut ja laittanut uuniin 80 c ja tehnyt majoneesi kastikkeen valmiiksi. Haukisuikaleet upotin frityyritaikinaan ja paistoin öljyssä 160 C pari- kolme minuuttia kullan ruskeiksi. Odotin, että maku olisi "haukimainen", mutta ei! Hyvää oli, liha oli hieman tiukempi kuin turskassa ei tiennyt kaveri haukea syöneensä. Hän oli kouluttautunut aikoinaan englannissa ja tunsi hyvin ruoan. Kannattaa kokeilla hauki frittiä :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.10.2019 17:12

UNOHDUS KÄVI
Unohdin laittaa edelliseen majoneesikastikkeen nimen. Se oli TARTAR KASTIKE. Raaka-aineet majoneesi, maustekurkukua ja sipulia pieninä kuutioina, tai ruohosipulia sipulin siasta. Kastike ohennetaan smetanalla, Cream Fressillä, tai maustamattomalla turkkilaisella jogurtilla. Itse käytän jogurttia. Hieman maustekurkun lientä voi käyttää antamaan makeutusta kastikkeeseen. Sopii myös salaattien kastikkeeksi.

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.11.2019 13:48

PUOLUKKASALSA
Innostuin tekemään salsaa puolukoista, sillä nehän ovat hapokkaita marjoja. Mielestäni onnistuinkin hyvin väsäämisessä. Kun tykkään kovin mexicanojen pöperöistä onkin kiva maustaa niitä itsetehdyillä kastikkeilla. Annankin ohjeen kokeilijoille.

1 l puolukoita
1 dl purkki tomaattipuretta
1 dl vettä ja hillosokeripussin ohjeen mukaisesti hillosokeria lisäksi harso, tai kuituliinaan sisään sidottuna neilikoita, chiliä, kanelin kuorta, fenkolia, tai tähtianista. Miksi laitan pussiin? Jotta mausteita ei tartte syljeksiä pitkin pöytää.
Keitä hissun kissun aineksia kattilassa puolisen tuntia. Tarkista maku ja lisää jauhettuja mausteita tarpeesi mukaan. Taidankin alkaa käyttämään tätä ohjetta vastaisuudessa talvisin, kun raparberiä ei ole. Salsa sopii itämaisten ja latinoruokien lisukkeeksi.

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.11.2019 23:06

TATEN SYNTTÄRIPUHVETTI 16.11
78- V synttäreille saapui 12 tuttua ja laitoin seuraavat sapuskat puhvettipöytään.
SAVUSTETTUA FORELLIFILETTÄ. Maustoin fileet pippurisuolalla ja päälle raastoin kuivanutta sinihomejuustoa, jota oli jäänyt provianttiin. Laitoin fileet savustuspöntöön ritilöille ja savustin haapa hakkeella 30 minuuttia ja tarjosin perunasalaatin kera.
PERUNASALAATTI. Kuutioin raa-at perunat pieniksi kuutioiksi ja kiehautin suolavedessä. Lisäsin punasipulikuutioita ja mustia oliiveja. Valmistin majoneesin 3 keltuaista, 1 rkl sinappia, sitruunamehua ja 4 dl rypsiöljyä ja pippurisuolaa. Kannattaa ensin sekottaa sinappi, keltuaiset ja sitruunamehu hyvin ja sitten lisätä öljyä voimakkaasti sekottaen. Valmiiseen majoneesiin maustamatonta jogurttia.
ROSOLLI. Keitin punajuuria suolavedessä tunnin ajan. Kuorin ne öljytyillä käsilla. Kuutioin pieniksi kuutioiksi. Lisäsin kuutioitua sipulia, omenakuutioita, maustekurkkua, kurkkulientä, perunakuutoita ja purkin pohjalle jääneitä sipulisillipaloja. Tarjosin maustamattoman turkkilaisen jogurtin kera.
KRAAVATTUA FORELLIA. Käytin 2 kalafilettä, jotka maustoin merisuolalla ja rouhitulla punapippurilla ja sokerilla. 1 osa merisuolaa 3 osaa sokeria. "vanha svenskiresepti" ja lisäsin desin tummaa rommia ja käärin foliopaperiin odottamaan filerointia seuraavaan päivään.Konjakkia ei mielestäni sovi lisämausteeksi ja rommi on paras lisämauste.
Emäntä oli leiponut täytekakun ja keitti makoisat kahvit konjakin kera. TATEN SILLIPALAT. Ostin 4 sillifilettä, jotka pätkin paloiksi ja liotin yli yön kylmässä vedessä. Keitin mausteliemen johon laitoin 1 viipaloitu sipuli, juurisellerisuikaleita, mustapippuria, kanelin kuori ja 10 tähtianista ja 2 laakerinlehteä. Jäähtyneen liemen kaadoin sillin sekaan ja annoin olla verannalla kypsymässä - 3 C. Ohjeen varastin Turun kauppahallista ja se on todella hyvää. Kannattaa kokeilla :idea:
Vieraat eivät kikanneet :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.11.2019 20:17

KARPALOLEIPÄ
Käytiin tänään Kangasalalla kylässä ja poikkesimme menomatkalla Tuuloksen kylässä, jossa on tunnetusti mainio leipomo TUULOKSEN RIEVÄ. Tämä pikkuleipomo paistaa leivät kiviarina uunissa kypsiksi ja he raskittavat kaikki leivät vanhan tavan mukkaisesti. Kannattaa mennä ostoksille ohi kulkiessa. :!:
Vaikka en vielä ole valmistanut karpaloleipää, niin tiedän miten se tehdään ja kerronpa tekotavan.
Valmista raski siemenestä, jos on. Muutoin hanki hapankaalia marketista. "purkkikama ei käy" ja laita kaalin lientä lämpimään veteen johon sekoitat ruisjauhoja ja hiivaleipäjauhoa ja anna sen seisoa huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Lisää hieman kuumaa vettä ja lisää ruisjauhoja sekoita puuron paksuudeksi jolloin se alkaa viimeistään käydä ota sormella suuhun ja maiskuttele onko se tarpeeksi hapanta. Jos ei niin tee kuten edellä mainitsin. Viimeistään kolmantena päivänä raski on tarpeeksi hapanta."muista ottaa siementä pala pakasteeseen" Lisää tuoreita karpaloita ja siirappia maun mukaan ja hiivaleipäjauhoja ja kauraryynejä halutessasi kauran makua taikinaan, sekä suolaa ja hiivaa 1 pkt, tai pussi litran taikinaan. Tee pehmeä taikina ja anna taikinan nousta pari tuntia ja lyö taikina alas ja vaivaa. Anna vielä taikinan nousta 20 minuuttia ja leikkaa sopiviksi kappaleiksi ja vaivaa niistä pitkiä leipiä ja laita leivät pitkiin uunivuokiin, tai sellaisenaan uunipellille. Anna leipien nousta liinan alla ja paista miedossa 200 c låmmössä tunnin ajan. Leivät ovat raikkaan happamia ja makeahkoja, karpalo tuo raikasta aromia leipiin.
Ohje on sattuman varainen. Voit itse määritellä kuinka paljon käytät eri viljalaatuja. Minusta kaikki nämä kolme viljaa antavat mukavan aromin leipiin. Rasvaa ei tarvitse laittaa näihin leipätaikinoihin.

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.11.2019 10:24

HAPANTAIKINA LEIVÄN KANTEISTA
Kerroin edellisessa kirjoituksessani Tuuloksen leivästä ja leipien raskituksesta, eli hapantaikinan teosta. Kokeilin hapanraskin tekoa Tuuloksen leivän kanteista onnistuneesti. Yleensä hapansiemenen teko ei onnistu paistetusta leivästä, mutta nyt se onnistui hyvin. Kolmessa päivässä hapanraski oli kypsä ja odottaa leipomista. Valmistustapa on seuraava. Pilko hapanleipää pieniksi paloiksi ja pehmeytä palat lämpimässä vedessä, lisää ruisjauhoja ja sekoita ohkaiseksi puuroksi. Anna raskin levätä yli yön ja lisää lämmintä vettä ja jauhoja. Voit vielä saman päivän aikana lisätä vettä hieman ja jauhoja. Anna seisoa yli yön ja toista aiempi. Kyllä siitä hapanraski syntyy, jos on syntyäkseen. Leipien lopputulos näyttää saanko onnistumaan niin hyvää leipää kuin Tuuloksen rievä :?:

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.11.2019 13:41

SAVUPAPRIKAJAUHE
Savupaprikasta on tullut suosittu mauste, se antaa aromaattista makua ruokiin. Kun olin savustamassa kirjohohia, niin päätin kokeilla paprikajauheen savustamista savu uunissa. laitoin lautaselle muutaman desin paprikajauhetta ja lykkäsin savu uuniin viideksi minuutiksi ja toistin saman pariin otteeseen välillä sekoittaen haarukalla. En pitänyt jauhetta uunissa kauempaa, koska pelkäsin sen palavan. Hyvää ja aivan kelvollista savupaprikaa siitä tulikin ja jauheen hinta putosi viides osaan kauppahinnasta. Kannattaa kokeilla, vaikka ei olisikaan köyhä eläkeläinen kuten minä :idea:

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.11.2019 22:00

SUOLATTUJA MUIKKUJA
Sain pari viikkoa sitten viitisen kiloa Päijänteen muikkuja kaveriltani ja paistoin parikymmentä ja suolasin loput 10-15%:een suolaan ja laitoin ne ämpäriin suolautumaan. Tänään otin muikut sisään kuurista ja valmistin keitinperunoita joiden päälle sitten laitoin muikkuja hautumaan. En varmaan ole syönyt pottumuikkuja sitten lapsuusvuosien. Tuttu maku tuli mieleen vuosien takaa. On ihmeellistä miten ihmisen makumuisti pysyy talella :?: Hyviä olivat, mutta emäntä söi yhden pitkin hampain. Loput muikuista 2 kg irrotin luut- ja valmistin joulua silmällä pitäen muikkufileitä, jotka sitten rullasin lasipurkkeihin. Keitin marinadiliemen johon tökkäsin laakerinlehtiä, maustepippuria, kuivaa tilliä- ja runsaasti punasipulia, Makeutin ronskisti sokerilla ja lisäsin etikkaa. Liemestä tuli happamen makeaa. En aiemmin ole suolamuikuista tehnyt muikkurullia. Vein ne ulos kuuriin ässöttymään ja saas nähdä kuinka hyvää tulee?
:!: Te kunnon kalamiehet ja mestarit. :!: Laittakaapa muikkuohjeita tulemaan ja kertokaa miten saa suolamuikusta maittavia kraavi- tai marinoituja ruokia joulupöytään sillien ja kraavilohen
seuralaisiksi :idea:

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.12.2019 23:24

JOULU ALKAA TÄSTÄ :!:
Joulun leivonnan aloitan aina leipomalla STOLLENIA sakemannien joulupullaa. Resepti no: 525. Leivon stollenia siksi, että sen maku paranee vanhetessaan, Parin kolmen viikon säilytys muovipussissa kylmässä tiivistää maut ja koostumuksen sopivaksi. Tein pienen lisäyksen makuun, sillä ostin ruotsista arrakkipunssia ja laitoin sitä kuivahedelmien kanssa likoomaan ja turpoamaan. Mikäli lisäät kuivahedelmiä pullan sekaan, kannattaa liottaa sokeroidussa vedessä, niin saat niistä herkullisempia pullassa. Normaalisti käytän rommia mausteena. Kannattaa vielä pidentää paistoaikaa parilla kymmenellä minuutilla pienemmässä lämmössä, niin pullat saavat paremman pinnan. Muista paiston jälkeen voidella stollenit voisulalla ja sen jälkeen ripottaa siivilästä runsaasti tomusokeria pintaan. Se on mieluinen ja edullinen joululahja tuttaville. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 544
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 07.12.2019 16:01

RUOKAMAKASIINI TV TEEMA
Olen seurannut tätä tanskalaista ruokaohjelmaa. Ohjelmissa kerrotaan erilaisista ruoka- aineksista, kuten valmisiruoasta ja itsetehdyistä ruoista. Eilen satuin katsomaan, kun tanskalainen kokki valmisti ruokia sisäelimistä. Hän laittoi maksasta evästä, jota en itse ole aiemmin syönyt, saati tehnyt. Kävin tänään hakemassa kilon maksaa hallista ja valmistin samankaltaista purtavaa.
PAISTETTUA MAKSAA MAKASIININ TAPAAN
Kalvota maksa ja poista verisuonet jotka ovat sisäpuolella ja leikkaa sentin paksuisiksi pihveiksi.
Muut tarveaineet: 2 annosta
100 g pakaste karpaloita
2 viipaloitua sipulia
4-5 keitettyä perunaa kuutioina
2-4 rkl kaprismarjoja "käytin maustekurkkua"
salviaa, roosmariinia, suolaa ja pippuria. voita ja ruokaöljyä paistamiseen.
Paistoin ensin perunat ja sipulit ja lisäsin muut aineet ja lisäsin hieman maustekurkun lientä makeutukseen. Siten nopeasti maksapihvit tulelle joita paistoin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Kun käännät pihvin, niin tee veitsellä pieni viilto paistettuun pintaan, näet kun verihera tulee pintaan. Silloin maksa on syötävän hyvää. Pöperö oli hyvän makuista, mutta piihän sitä laittaa puolukkahilloa lautaselle. Tanskeilla ei varmaan kasva puolukoita kun eivät lisäkkeeksi ehdottaneet.

Vastaa Viestiin