LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.10.2018 23:57

Tänään väsäsin evääksi porsaan rullia, hakkasin kyljyskirveellä pihvit ohuiksi ja maustoin sisältä sinapilla ja laitoin suolakurkkua väliin ja rullasin ne. Ruskistin saumapuolen ensin jotta se kiinnittyisi lihaan. Sitten laitoin hautumaan tomaattisurvokseen, jonka maustoin valkosipulilla, pippurisuolalla ja valkosipulilla. Lisäryydeiksi roosmariinia. Haudutin tunnin verran ja valmista tuli. Kun naapuri toi minulle porkkanoita, niin ajattelin tarjota rullat Rootmuusin, eli juuressoseen kera. Tein paksun juuressoseen kuten aina ja jätin hautumaan. Mutta - Mutta kuinkas kävikään, soseesta olikin tullut purekeittoa :? Se pani meikäläisen funtsimaan, missä vika :?: Ei ole ennen käynyt kuuteen vuosikymmeneen tälläistä onnettomuutta. Oletan, että syynä juoksettumiseen oli paleltuneet porkkanat. ; Porkkanat olivat unohtuneet kuuriin ja pakkasta oli monta astetta. Onko kollegoilla, tai muilla asiantuntijoilla käypää vastausta kysymykseeni :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 02.11.2018 15:14

IITA AHON PERUNOITA
Tuttu kaveri toi minulle pottuja ja purjoja joita oli kasvattanut pellollaan. Mukana oli muutama valtava yli puolen kilon painoista perunaa. Hän oli ihmeissään itsekin perunoista. Kyselin, mitä olet tehnyt, kun niin suuria perunoita olet saanut aikaan? Nehän ovat kuin jenkkien Idaho Potatoes. Jenkkien ylpeys Idahon osavaltiosta. Idaholaisten autojen rekkareissa lukee "Idaho Famous potatoes". Tiedättekö mistä valtio on saanut nimensä? No kerron tarinan. Sisällissodan jälkeen perstettiin osavaltioita. Idahon paikalla viisaat miettivät mikä nimi sopisi osavaltion nimeksi. Funtsattiin ja funtsattiin joukolla. Eräs mies sanoi, meillähän on maan parhaat ja suurimmat perunat ja perunat toi tänne Ida Aho suomesta. Päätettiin perustaa IdaHon osavaltio savolaisen Iitan kunniaksi. Tänään väsäsin emänälle näitä uuniperunoita. Kummallekin riitti puolikas. Pidin pestyjä pottuja uunissa 250c tunnin ajan, halkaisin ne ja lusikalla muussasin perunat ja tein paksun kastikkeen pekonista, jotka suikaloin ja paiston padassa, lisäsin puolikkaan sulputun purjon ja roosmariinia, suurustin vehnäjauholla ja lisäsin maitoa ja keitin hissukseen paksuksi kastikkeeksi. Ei muuta kun kastiketta päälle ja syömään. Kun kysyin perunoiden tuojalta, miten hän sai aikaan noin isoja pottuja? Vastauksena oli kasvatin hevosen paskassa. Namukasta pöperöä:mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 04.11.2018 00:03

UUNIPERUNAA JA KATKARAPUMUHENNOSTA
Eilen tein uuniperunoita ja yksi jäi provianttiin vartoomaan tätä päivaa. Tein paksun katkarapukastikkeen voista, purjosta, jauhoista ja maidosta. Maustoin kastikkeen vietnamilaisella rapukastikkeella. Nämä kala, simpukka ja rapukastikkeet, tai voisiko niitä kutsua suolaisiksi aromeiksi ovat mainioita mausteita aromoimaan indokiinalaisia kala- ja liharuokia. Ei muuta kun heittää sulatetut ja sitrunoidut katkat sekaan ja heti kuumana perunan päälle. Pöperö täytti vatsan niin ett`ei tarttenu muuta syödä päivän aikana.

Herring
Viestit: 5
Liittynyt: 05.08.2017 00:13

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Herring » 06.11.2018 13:57

Oikeassa olet. Jäätyessä perunan solurakenne hajoaa nesteen laajetessa ja tärkkelysketjut katkeavat eli keitettäessä tulee ns. kumiperuroita ja pyreesta liisteriä. Jäätyneet perunat ja porkkavat toimivat loistavasti paistettuina, joko esikeitettyinä tahi ilman.

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 07.11.2018 16:43

Kiitokset sinulle Herring mainiosta kommentistasi. Pysyhän langalla, kirjoitele keittokirjaan reseptejä ja kokemuksiasi seilauksista, kommelluksista joita elämässä olet kohdannut :idea:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.11.2018 12:41

Eilen valmistin emännälle paistettua kirjolohta suppilovahveromuhennoksen ja pottujen kera. Tapani mukaisesti suunnittelen seuraavan päivän eväät edellisenä päivänä. Valmistin suuremman muhennoksen, jonka sitten tänään ohennan keitoksi. Ei muuta kuin vettä sekaan ja kanaliemikuutio ja hiemanpiparjuuritahnaa mausteeksi ja 10% turkkilaista jogurttia pari desiä sekaan. Vielä oli jäänyt kuivahtanutta tekemääni ranskanleipää pala jäljelle. Sen viipaloin neljään osaan ja nyt odottelen emäntää kaupungilta ja paistan voissa lisukkeeksi. Vanhan stujun täytyy olla tarkkana talouden pidossa. Ruokarahat ovat vähissä :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.11.2018 14:24

Eilen savustin tarjouksessa olleen kirjolohen. Fileerasin kalan ja otin päät, vatsalihat ja ruodot talteen ja keitin kalaliemen tätä päivää varten. Lohifileistä putsasin pystyruodot pois, koska emäntä valittaa turuksi "tosa kalas on taas piikei, määä en niit syä". Savustin fileet päällekkäin ja väliin laitoin viherpippurisuolaa, kuivattua tilliä ja sinihomejuustoa- Tulipa namukas maku. Lisukkeeksi tarjosin pottuvoita, jota rasva pelkoinen emäntä luuli pottumuusiksi ilman maitoa. No tulipa taas huijattua :lol: .

Tänään oli proviantin torppauspäivä ja etsin kaikki vielä syötävät kamat ja laitoin ne lohiliemeen. Oli pätkä purjoa, vähän varsiselleriä, vähän kuivanut palsternakka ja muutama peruna ja pala inkivääriä. Olin säästänyt perunoiden keitinlientä ja laitoin liemet kattilaan ja keitin juurekset sosekeitoksi. Aika hyvää keittoa tulikin, kun peratut lohen rippeet laittoi mukaan ja klöntin voita. Näin sitä köyhän stujun pitää olla tarkkana taloudenpidossa :mrgreen: .

Tappajatate2
Viestit: 401
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.11.2018 00:24

SAVUSIIKATAHNA ja SAVUSIIKALIEMIKEITTO

Toissa päivänä emäntä toi kotiin pari savustettua siikaa ja kehui, että halvalla sai. Tarkastin tietysti siikojen laadun ja totesin ne moitteettomiksi. Mutta mitä niistä tekisin? Mietiskelin pitkän tovin ja mieleeni tuli vanha kunnon savusiikatahna, tai pateeksi niitä fransmannit kutsuvat. Turkasen hyvää muistelin. No tekotapa on helppo. ½ kg perattua savusiikaa, 200 g pehmeää voita ja kuohukermaa, tai cream fressiä 2 dl ja kuivatilliä maun mukaan. Kaikki ainekset yleiskoneeseen ja vispataan tahnaksi. Kosteutta kannattattaa aina laittaa, koska tahna on helpompi levittää. Siksi kermaa sekaan. Osan pakastin pienissä purkeissa vastaisuuden varalle. On varmaan mennyt 3 vuosikymmentä viime tekosestani. Aiemmin, kun seisovat pöydät olivat muotia, niin tahna kuului vakio ruokiin pöydässä. Usein se myös hyytelöitiin.

Entä mitä sinä teet savukalan nahkalle ja luille :?: Heität tietenkin roskikseen, luulen. Vanha seppä keittää niistä hyvän liemen. Ei muuta kun peittää vedellä totkut ja hauduttaa puolisen tuntia, niin keittoliemi on valmis. Kun liemi jäähtyy, niin siitä tulee ohutta hyytelöä. Liemen sekaan laitan pieniksi kuutioitua perunaa ja juureksia mitä proviantista löytyy, pippurisuolaa, hieman tomaattipuretta ja sitruunamehua. Viimeiseksi vippasin pari kourallista katkarapuja sekaan ja vietnamilaista kalakastiketta. :mrgreen:

Vastaa Viestiin