LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.09.2018 23:38

Kusifiltterit ovat aina olleet herkkuani ja vanha resepti, jonka opin äidiltäni ja olen vähän sitä parantanut entisestään, sillä lisään mausteeksi roosmariinia.

MUNUAISKASTIKE
Osta vähintään ½ kg raavaan, tai lampaan munuaisia viipaloi ne, mutta älä ota rasvoja pois keskeltä. Ruskista ne nopeasti pienessä määrässä voita, tai voi-öljysekoitusta kovalla tulella ja poista ne nopeasti :!: muista laittaa vähän munuaisia kerralla pannuun, muuten ne alkavat kiehua :!: Lisää paistorasvaan vehnäjauhoja n: 1 dl per ½ l lientä ja ruskista ne hissun kissun vaaleanruskeiksi ja lisää hakattua sipulia oman maun mukaisesti ja freaa ne. Lisää lihalientä ja keitä kastiketta puolisen tuntia hitaalla tulella ja vippaa munuaiset sekaan. Munuaisia ei kannata keittää montakaan minuuttia, sillä ne muuten sitkistyvät. Lopuksi lorauta desi - pari kuohukermaa sekaan. Rosmariini, mustapippuri, suola sekä meirami sopivat mielestäni mainiosti kastikkeeseen. Voit sitten tarjota pottuvoin kanssa ja maustekurkkua lisukkeeksi. Bokma, tai pontikka sopisivat hyvin kyytipojaksi :|

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

OMENAKOMPOTTI

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.09.2018 11:45

Naapurin 99½ vuotias Marjatta rouva toi meille kassillisen mainioita omenia ja päätinkin tehdä venäläisten suosimaa OMENAKOMPOTTIA, sen valmistuksen opin venäjän vuosinani. Valmistus on yksinkertaista ja helppoa, sillä omenoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa ensin omenista "lihat" pois ja laita kattilaan, seka ohjeen mukaisesti hillosokeria ja tippa vettä, jotta saat kiehumisen aikaiseksi. Laita sekaan kanelin kuori ja kansi päälle ja keittele omenat kypsiksi. Kaada omenapalat pestyihin purkkeihin. Kansi kiinni ja voipaperi purkin ja kannen väliin, purkit uuniin + 100C pariksi tunniksi niin eivät homehdu ja virta pois. Jos haluat tehdä hilloa, niin survo omenat muusiksi sauvasekottimella. Kaneliomenista hillosta tulee kauniin punaista. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.09.2018 21:11

Käytiin emännän kanssa eilenTallinnan keskustorilla ostamassa kauppahallista provianttiaineksia. Ostin 3 kg 4.50 e kg broilerin rintafilettä, 2 kg 3.50 e kg broilerin filee palasiaja raavaan luullista kylkeä 2 kg 4.00 e kg. Minun oli jo pitkän aikaa mieli ostaa luullista raavaan kylkeä, mutta eihän Suomesta sitä enää saa. Valmistin osasta kalopsia, kunnon meriruokaa, josta miehet tykkäsivät. Jos teet lihakeittoa, tai kalopsia niin osta koiran luita, ne ovat puhtaita. Laitanpa reseptin tulemaan.

KALOPSI, eli palapaisti "4 hengelle"

1 kg paloiteltua kylkeä "paista kylkipalat pienessä määrässä öljyä vähän kerrallaan"
2 lohkottua sipulia " vippaa sekaan. Mausta pippurisuolalla ja laita rautapadassa , tai kattilassa uuniin tunniksi 200c"
1 l vettä "vippaa vesi pataan, tai kattilaan maustepippurin 1 rkl ja 5 laakerinlehden kanssa"
Anna hautua kansi päällä uunissa pari tuntia ja ota lihat pois jäähtymään, että saat luut irroitettua, pienennä palat sopivan kokoisiksi. Siivilöi liemi ja ota rasva talteen pinnalta ja valmista kastike. Keitä mahdollinen liemi pois rasvasta ja laita pari dl vehnäjauhoa ja ruskista ne ja lisää liemen sekaan. Keitä kastiketta hissun kissun puolisen tuntia ja laita lihat sekaan. :!: älä heitä rasvoja pois, sillä niissä asustelevat aromit :P Tarjoa pottujen ja etikkapunajurten kera. Peni snapsukin ja hyvä Sysmän sahti maistuisi makoisasti. :mrgreen:









Aanna kas

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.09.2018 20:57

KÄYTIIN TOISTA KERTAA SIENESSÄ TÄNÄ KESÄNÄ
Kesä oli kuiva kuin juopon kurkku lähes koko kesän, eikä tehnyt mieli metsään mennä. Toissapäivänä mentiin korien kanssa Vierumäen mäntykankaille ja luoja oli antanut sienien kasvaa. Saalista tulikin tunnissa pari korillista valmiiksi perattuna. Kehnäsieniä, karva- ja kangasrouskuja oli runsaasti tarjolla, sekä haperoita. Muutama tattikin löytyi, vaikka tattiaika on jo ohi. Keittelin tänään ison kattilan ulkona ja osan kehnäsienistä ja haperoista paistoin sipulin kanssa anopin valurautapadassa. Kanttarelleja ja suppilovahveroitakin on jo noussut kuulemma. Ajattelin laittaa jonkin uuden reseptin myöhemmin tulemaan palstalle :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 02.10.2018 00:15

UUSI TAPA HILLOTA OMENOITA
Kävin lähinaapurin muna rouvalta hakemassa munia ja omenoita. Hän kertoi minulle uuden tavan jolla hän säilöö omenoita. Tapa oli minullekin uusi ja päätin eilen kokeilla miten hilloaminen onnistuu. Pistänpä reseptin tulemaan.

OMENIEN HILLOAMINEN HELPOSTI
Laita tarpeellinen määrä lohkottuja kuorimattomia omenenoita pataan, tai kattilaan. Lisää hieman
vettä, kanelia, tai kanelinkuorta, sokeria, tai hillosokeria mielesi mukaan ja laita kattila uuniin 150c lämpöön runsaaksi tunniksi kansi päällä hautumaan. Minä teen nykyisin omenakompottia enkä hilloa niitä, mutta sauvavatkaimella ne voi hienontaa. Varmuuden vuoksi kun olet purkittanut omenat, niin laita pariksi tunniksi uuniin 125c lämpöön. Silloin kaikki pöpöt kuolevat ja sulje purkit tiiviisti öljyten kannet, tai laita voipaperia väliin. Silloin on helppo avata purkit.

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.10.2018 18:56

Ovatko marja-aroniat tuttuja? Meidänkin naapurissa niitä kasvaa runsaasti pensasaitana, mutta en ole niitä aiemmin käyttänyt hilloon. Mehua olen sensijaan keittänyt ja sehän on mitä parhainta ja hivenainepitoista melkein mustaa mehua. Viime viikolla oltiin tuttavien luona kylässä ja siellä emäntä tarjosi aroniahilloa broilerin lisäkkeenä ja se olikin hyvää. Päätin tänään itse tehdä pari purkillista aroniahilloa ja täytyy sanoa hillon sopivan erinomaisesti broilerin lisukkeeksi. Nyt ne ovatkin pienen pakkasen jälkeen makeita. Kannattaa muuten keittää aronioita hitaasti tunnin ajan, jotta kuoret tulevat pehmeiksi. Ohje tulee tässä.

MARJA-ARONIAHILLO
1 l aronioita
3-4 dl hillosokeria
1 dl vettä
Keittele aineksia tunnin verran hiljaisella tulella kannen alla ja kaada pestyihin purkkeihin :!: Voit lisätä sekaan raastettua sitruunan kuorta mausteeksi :!: Kannattaa kokeilla :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.10.2018 23:50

STRESSSPOSSUA
Ostin tänän marketista possun ulkofilettä kilon palan ja savustin sen. Tarkoituksena tehdä siitä leikkeleitä, mutta huomasin jälkeenpäin sen olevan sitkeää kuin vanhan piian koipi. EI aittamut muu, kuin keitellä sitä pari tuntia, että sen sai syötävään kuntoon. Aika harvoin on viime vuosina sattunut vastaavaa. Stressiliha johtuu eläimen stressihormooneista, kun se on pelästynyt ennen teurastusta. Nykyisin stressitautinen ruho laitetaan tuhottavaksi, tai tehdään koiran makkaraa. Olen teurastamossa joskus tavannut stressipossun ruhon. Teurastuksen jälkeen sen huomaa, kun eläimen ruho on jäykkä kuin nuoren miehen heppi. Liha myös on vaaleampaa kuin normaali liha ja maku on heikompi. Aion viedä tyhjän paketin markettiin ja tehdä valituksen. ONKO LUKIJOILLA KOKEMUKSIA VASTAAVASTA :?:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.10.2018 17:16

TÄYTETYT PAPRIKAT JA PAISTETTUA KURPITSAA
Eilen valmistin "melkein" kasvisruokaa, sillä ostin tarjouksesta punaisia paprikoita ja Nötköttiä ja keräsin loppuvuoden kurpitsasadon puutarhasta. Aikoinaan svenskeissä täytetyt paprikat olivat suosiossa. En muista tehtiinkö niitä härmäläisissä laivoissa :?: Se on mielestäni mainio lounas ateria, sillä jauhelihan sekaan ei tartte laittaa kuin puolet keitettyä riisiä 1 muna, pippurisuolaa , tilkka vettä ja basilikaa.
Halkaise paprikat ja kaiva sisukset pois. Täytä jauhelihalla ja paista uunissa puolisen tuntia 225c.
Paistettu kurpitsa on harvinaista herkkua ainakin minulle. Pese se pinnalta hyvin ja halkaise kahtia ja kaiva kouralla siemenet roskikseen. Palottele kuorineen peukalon paksuiksi paloiksi ja mausta hyvin valkosipulilla, paprikajauheella pippurilla ja suolalla. Pistä ne uunipellille, vaikkapa samaan uuniin paprikoiden kanssa. Valmista tuli. Turkkilaisen jogurtin, tai majoneesin sekaan laitat vielä ketshuppia, niin ateria on nautittavissa. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.10.2018 17:19

Taas tuli pieni lapsus. En muistanut kertoa, että kurpitsat kannattaa öljytä ennen uuniin laittoa, muuten ne tarttuvat uunipellin pohjaan kiinni :oops:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.10.2018 18:12

KURPITSAKEITTO
Viimeisestä kurpitsastani jäi jäljelle runsaan puolen kilon pala ja ajattelin käyttää sen keiton raaka-aineena. Pilkoin sen peukalonpään paloiksi kuorineen ja lisäsin 4 valkosipulin kynttä, puolikkaan purjoa suikaleina, salviaa, basilikaa ja hieman chiliä mausteiksi, sekä pippurisuolaa ja pari kanaliemitiivistettä. Laiton ne kattilaan ja lisäsin vettä juuri ja juuri ainesteen pintaan asti. Ei muuta kuin kansi päälle ja haudutin keitto ainekset kypsiksi hiljaisella tulella noin 30 minuuttia. Sauvasekoitin kouraan ja ainekset muussiksi. Lisämauksi piti laittaa runsaat 100 g voita ja maustamatonta jogurttia. Tulipa yllättävän hyvä samettimainen keitto. Aiemmin olen tehnyt vastaavan keiton laittamalla perunaa sekaan. Uusi versio oli mielestäni paras tuotokseni :idea:

Vastaa Viestiin