LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 31.07.2018 21:31

Etsin muutama päivä sitten netistä jotain uutta Paella reseptiä ja kirjoitin vahingossa PANELLA. Esiin putkahtikin mielenkiintoinen sisilialainen PAENNA ohje, joka on kickhernejauhoista tehty fritti se onkin gluteiniton ja oli hyvänmakuista syötävää. Panenkin reseptin tulemaan.

PANELLA

½ l vettä
6-7 dl kickhernejauhoa
suolaa ja pippuria

sekota jauhot veteen ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjasta sekottaen. Kun siitä tulaa paksun puuron kaltaiseksi kaada se pitkullaiseen reunavuokaa, tai muotoile ohuita pyöreitä levyjä ja anna niiden jäähtyä kunnolla. Friteeraa ne kuumassa ölysssä rapeiksi sipsien kaltaisiksi. Niitä onkin mukava napostella kaljan kanssa. Itiliskit syövät niitä hampurilaissämpylän välissä. Kannattaa kokeilla.

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 31.07.2018 22:35

Unohdin kertoa, että valmiista Panellapötköstä leikataan ohuita viipaleita jotka friteerataan shipsien kaltaisiksi rapeiksi makupaloiksi. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.08.2018 21:45

MAKSAA ITALIALAISITTAIN
Tein provianttiini rundvaskin ja löysin fryysistä puoli kiloa sinne unohtunutta raavaan maksaa. Päätinkin tehdä italaialaista maksaa, kun proviantista löytyi puoli pussillista spaghettia, pitihän siitäkin päästä eroon.
Spaghetin keitto. Kaada spaghetit pitkinä suolattuun veteen ja kääntele pehmenneitä kattilassa jotta vielä kuivatkin pääsevät kiehumaan. Keitä viitisen minuuttia ja kokeile niiden kovuus astetta. Jos ne ovat sopivan puolikovia niin laita sekaan kylmää vettä. Älä suotta kaada vettä pois, sillä ne säilyvät lämpiminä kunnes tarjoat ruoan.

ITALIALAINEN MAKSAKASTIKE
1 prk tomaattimurskaa
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 sipuli kuutioina
ronskisti tuoretta salviaa ja basilikaa, chilia maun mukaan
1/4 koskenlaskijajuusttoa, tai juustoraastetta
Freesaa sipuli ja valkosipuli ruokaöljyssä ja kaada sekaan tomaattimurska ja juusto ja kiehauta muutama minuutti. Lisää pilkotut yrtit, tai kuivattuja yrttejä, pippurisuolaa.
Paista suikaloidut maksapalaset äkkiä ruokaöljyssä, mausta pippurisuolalla ja kaada kastikekattilaan. Huuhtele maut pannulta ja kaada keitokseen.
:!: kiehauta maksakastike, mutta älä keitä" Valmista tuli. Tarjoa spaghetti syvästä lautasesta ja laita kastiketta päälle. Jos haluat, niin lisää parmesaanijuustoraastetta lautaselle. KOSKENLASKIJA JUUSTO SOPII MAINIOSTI KASTIKERUOKIEN MAUSTAMISEEN :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.08.2018 20:43

Luin palstalta MOTORISTAN muikkutortilla reseptin ja päätin toimia samaan tapaan. Kävimme emänän kanssa Mäntyharjun Taidekeskus Salmelassa kuuntelemassa DDT jazZ bändin konserttia jossa Jussi Raittinen oli solistina. Siellä tarjottiin samantapaisia muikkusämpylöitä ja ne olivatkin maukkaita. En ollut aiemmin törmännyt sen tapaiseen ruokaan lähes 60 vuotisen urani aikana. Päätinkin kokeilla muikkusämpylöitä "tortilloja" eka kertaa. Tein ½l ruistaikinan jossa oli 1/3 hiivaleipäjauhoja, pienen palan hiivaa ja suolaa, sekä laitoin hieman viinihappoa jotta sain hieman happamen makua taikinaan. Kaulin taikinan ohueksi ja laitoin suolalla ja pippurilla maustettuja perattuja muikkuja riviin ja laitoin pekonisiivun muikkujen päälle. Käänsin levyn muikkujen päälle ja rullasin pötköksi. Sitten leikkasin kunkin muikkupaketin yksittäisiksi kappaleiksi ja suljin päät.
Siitä tulikin 15 muikkutortillaa joita paistoin 15 min, uunissa 240C lämmössä. Sudin pensselillä voisulaan kuoren päälle ja paistoin vielä 15 min, ja suljin poisvirran. Sudin uudelleen voisulalla ja annoin niiden jäähtyä uunissa. Tulikin valtavan hyvää pikkukukkoa jota oli kiva tarjota makupalaksi vieraillekin.
KIITOS VINKISTÄ SAIMAAN KALASTAJALLE JA HYVÄÄ KALAONNEA. PISTÄHÄN UUSIA KALARESEPTEJÄ TULEMAAN :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 22.08.2018 12:07

Kesäkurppitsat ovat kesän aikana kasvaneet aivan liian paljon ja niitstä on tullut valmistaneeksi eväitä liiankin kanssa. Minulla on pienessä uutarhapläntissä niitä kolme kappaletta ja tuotosta saa kerätä joka päivä. Pistänpä tulemaan mieli reseptejäni joita on helppo valmistaa.

KESÄKURPITSASOSEKEITTO 4 annosta
½ kg kesäkurpitsaa paloina
2 perunaa, tai muusipulveria suurustukseksi
2 sipulia palasina
2 kanaliemitiivistettä, suolaa ja pippuria tarvittaessa
5-6 dl vettä
2-4 valkosipulin kynttä
100 g voita, tai ruokaöljyä 1-2 dl
2 dl kuohukermaa, tai 10% turkkilaista jogurttia "ei kannata tuhlata rahaa cream fressiin"
mausteet: chiliä, salviaa, minttua "minttu on tullut uutena mausteena"
Keitä aineksia puolisen tuntia ja lisää voi, kerma tai jogurtti ja soseuta sauvasekottimella ja tarkistamaku.

KESÄKURPITSA MUSAKA
½ kg kesäkurpitasaviipaleita
2-3 sipulia viipaleina
1 prk tomaattimurskaa, tai 5-6 tomaattia palasina
400 g raavaan jauhelihaa "lammasjauheliha sopii hyvin"
5-6 valkosipulin kynttä
200 g juustoraastetta "mieluimmin emmenthaler, tai vahvan makuista"
mausteet: ronskisti basilikaa, tai oreganolla, pippuria, tai chiliä
Ruskista jauheliha ja mausta yrteillä ja suolalla. lisää tomaatit ja keitä hetken aikaa.
Lado kesäkurpitsa ja sipuliviipaleita voideltuun uunivuokaan ja lisää päälle kastiketta ja juustoraastetta. Lisää kerroksittain aineosia. Lopuksi päälle kastiketta ja loput juustoraasteesta. Paista uunissa kupsäksi 200C noin 45 min.
Tällaiseen vuokaan voisi lisätä lähes mitä tahansa juureksia. Tomaattimurskaa voi lisätä mielensä mukaisesti. HELPPOA JA MAITTAVAA PÖPERÖÄ. Laivassa ei olisi uskaltanut tälläistä tehdä 60 luvulla. Ois lempattu mereen :roll:

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.09.2018 21:03

Tänään syötiim 70 rapua. 1.10 on avioliittomme 52 vuosipäivä ja onkin kummaa miten kaksi ihmistä on voinut tulla toimeen menneet vuodet. Myrskyä ja tyventä on ollut monestikin matkan varrella ja oikein koviakin hiivareita, mutta kummasti meidän botski on pysynyt pinnalla. Tapausta pitikin juhlia kutsumalla rakkaat naapurit " 3 henkeä" rapujuhliin.
MENU
70 Rapua, puolikuivaa valkoviiniä, Taten rotanmyrkky snapsia, paahtoleipää, voita ja tillin oksia
Poronfilettä grillistä maustettuna roosmariinin oksilla ja pippurisuolalla, valkosipuliperunat kermassa, aito punaviini Cemiclase kastike, grillattuja paprikoita ja kaneliporkkanoita.
Jälkiruoka: Omena-kaura paistos, vaniljakastiketta
Cafe avec

RAPUJEN KEITTO
Tapani mukaan lisään keitinveteen ensin hieman sokeria ja maistan sokeripitoisuuden jonka haluan, kiehuvaan veteen lisään merisuolaa ja tarkistan suolapitoisuuden jonka haluan. Lisään kruunutillin rangat ja ravut, kansi päälle ja odotan että keitinvesi alkaa poreilla. Virta pois heti. :!: usein rapuja keitetään liian kauan jolloin ne kuivuvat :!: Ne kypsyvät kolmessa - viidessä minuutissa.
Annan rapujen ässöttyä keitinliemessä yli yön viileässä paikassa jolloin ne maustuvat kunnolla. Onnistuin :idea:

kurittu
Viestit: 217
Liittynyt: 26.02.2015 13:33

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja kurittu » 05.09.2018 18:59

Nyt kun syksy ja sienet ovat tulleet metsiin niin olen tehnyt pikkupalaa sienistä.Elikkä tatteja tai kantarellejä. iso sipuli paistinpannulle pieneksi hakattuna jonka jälkeen palasteltuja sieniä,niitä paistaa melkein valmiiksi jonka jälkeen lisää paljon kermaa pannulle ja antaa porista sen hiukan kuivemmaksi jonka jälkee lisään suolan tarpeen mukaa.Siitä vain sitten syömään sellaisenaan ,todella hyvää ja halpaa.Sinne voi myös sotkea muutakin joukkoon,minä tein niin ,että pistin sinne myös tonnikalaa öljyssä josta tuli erittäin maukasta ja täyttävää.

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 07.09.2018 10:32

Kiitos sinulle Kurittu hyvästä vinkistä. En ole aiemmin kokeillut kala-sieni versiota. Olet vanhan kansan mies, kuten mnäkin, sillä ei ole kerman voittanutta ruokia valmistaessa. Lihan ja ja sienten sekottamista teen usein, nyt emännän kanssa lähdetään Vierumäelle sienimetsään, kun niitä on kuulemma alkanut kovasti ilmestymään. Tatteja ja kehnäsieniä tulee tähän aikaan runsaasti. Kehnäsieni on yksi herkullisimmista sienistä ja niitä ihmiset eivät osaa kerätä. Ne ovat suoraan pannuun laitettavia, tai niistä saa hyvän salaattiaineksen.

KEHNÄSIENISALAATTI
Pilko kehnäsienet viipaleiksi ja lisää sipulia ja mausta halutuilla mausteilla ja valmista dressinki esimerkiksi makeasta balsamikosta, oliiviöljystä ja pippurisuolasta ja anna sienten marinoitua tunnin verran, niin ape on valmista. Sen voi myös nopeasti pyöräyttää kuumassa pannussa. Laitan tunnistus esimerkin sienestä
KEHNÄSIENEN TUNTOMERKIT
Sieni kellertävä, pienenä mukulainen, isompana puolipyöreä ja isona avautuu noin 10cm levyiseksi ja saattaa revetä. Lakin kupu on keskeltä hieman kupera. Päällä on valkoista kehhnää keskustassa. Jalka on ohut ja jalassa rengas ylosassa jalkaa. Pitkäjalkainen ja se alaosassa kallistuu, jalan kaareva tyvi on ohut.

Tappajatate2
Viestit: 385
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.09.2018 12:06

HYVÄÄ LIHALIENTÄ KNORRISTA

Liha- ja muut aromitiivisteet ovat hyviä keitto- ja kastikeruokien valmistuksessa apuaineint, mutta pelkkänä liha, tai kalaliemenä ne eivät juurikaan makuhermoja kutkuta. Tänään halusin tarjota emännälleni lihapiirakoita lihaliemen kera lounaaksi. Ostin paikallisesta pienestä leipomosta muhkeita lihapiirakoita "todella hyviä" ja päätin tehdä hieman parannetun version "buljongista" karjalaiseen tapaan.
Lisäsin liemeen salvian ja mintun oksia, sekä palasen purjoa ja maustoin pippurisuolalla maistettuani ensin sormella liemen makua. Puolen tunnin keittämsen jälkeen poistin yrtit liemestä ja tarjosin teekupista vanhan tavan mukaisesti piirakoiden kanssa.
Emäntä kiitteli vuolaasti eikä marmattanut tapansa mukaan kommentteja. Siis onnistin :mrgreen:

kurittu
Viestit: 217
Liittynyt: 26.02.2015 13:33

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja kurittu » 12.09.2018 17:22

Terve Tate.Sinä kun olet karjalainen niin pistäppäs kunnon resepti karjalaisesta munuaispadasta.Minä kun olen puolikarjalainen niin on tullut nuorempana syötyä paljonkin munuaispataa.Katselin netistä reseptejä muttei ne vaikuttanut tutuilta.Rinkebyyssä on se hyvä puoli,että täältä saa vähän erilaista murkinaa kaupoista,ostan usein munuaisia ja keittelen ne kypsiksi jonka jälkeen syön ne vain leivän päällä johon ripottelen hivenen suolaa.Hyvää ja halpaa kilohinta noin 1,5-2 euroa.

Vastaa Viestiin