LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 347
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 04.06.2018 16:56

RAASTE TUOREESTA VARHAISKAALISTA

Näin kevätkesällä valmistan aina tuorekaaliraastetta, tai voihan sitä salaatiksikin kutsua. Raastan kokonaisen kaalin kaaliraastimella. Konemiehet voivat valmistaa sen esimerkiksi sahan terästä. Laiattamalla terän kappaleen viistoon kiinni vanerilevyyn niin, että väliin mahtu parin millin rako. Sillä voi nopeasti tehdä raastetta.
Laita raaste isoon kattilaan ja nuiji sitä pottunuijalla pehmeäksi. Makuaineena voi käyttää suolaa, etikkakkurkun lientä, puolukkaa, tai puolukkahilloa jos haluaa makeampaa. Lisäksi voi laittaa hieman ruokaöljyä sekaan. Anna raasteen ässöttyä yli yön. Silloin se mehustuu kunnolla. Sopii hyvin alkusalaatiksi ja vaikkapa pihvien lisukkeeksi.
ÄSSÖ HYVÄÄ :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 347
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.06.2018 18:59

DOSA
Kirjoittelin reseptin pari vuotta sitten DOSA;sta intialaisesta ohukaisesta, joita Intian reissulla söimme ja pidimme kovasti. Jos etsit DOSA nimellä, niin se löytyy MM kuvista. Ensimmäinen kokeiluni ei oikein onnistunut ja kun tapasin Suomessa tulkkina toimivan intialaismiehen Vietnamissa, kysyinkin mitä vikaa oli omassa letussani. Kuultuaan tarinani hän kertoi taikinan olleen liian paksua ja käski ohentaa sitä huomaattavasti. Eilen sain idean kokeilla ohjetta uudelleen ja HEUREKA letut onnistuivat erinomaisesti. Kirjoitan reseptin uudelleen.
DOSA INTIALAINEN OHUKASTAIKINA "4 annosta 8-10 lettua"

4 dl puuroriisiä "huuhtele ja laita astiaan ja lisää kolmenkertainen määrä vettä
4 dl vihreitä linssejä - " - " " - "
Anna ainesten olla yli yön lämpimässä paikassa jolloin ne alkavat käydä "fermentoitua"
Kaada suurin osa vedestä toiseen astiaan ja sekoita blenderissä pakssuksi tahnaksi. Lisää vesi ja sekoita vielä ohueksi taikinaksi. Anna taikinan seisoa muutama tunti ja käydä. Lisää suolaa maun mukaan ja soodaa 2 tl.. "tee koepaistos ja lisää vettä tarvittaessa"
Kiehauta "kirkasta" voita ja paista ohukkaat voissa kuumassa pannussa kääntele taikinaa reunoille asti ja katso, että ne ovat ohuita. Käännä ja ruskista toiselta puolelta. ANNA PAISTUA KUNNOLLA niin ohukkaista tulee rapeita.
Täytteeksi freesasin uutta valkokaalia, varsiselleriä, kuutioitua pihvitomaattia, sipulin ja valkosipulin rankoja. Maustoin currytahnalla, chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla. Sen jälkeen haudutin keitosta kannen alla 10 minuuttia ja tarkistin maun. Muina lisukkeina meillä oli Thai chilikastiketta ja raparberichutnia.

Tappajatate2
Viestit: 347
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.06.2018 21:58

Olimme emänän kanssa Punkaharjulla KRUUNUPUISTO nimisessä kuntohotellissa 6 päivää tuetulla lomalla. Täysi ylöspito ja hinta vaivaiset 210 E kahdelta. Hävetti vähän mennä tällaiselle lomalle, mutta mitäs teet kun vaimo patisti tulemaan mukaan. Paikka oli entinen keuhkotautisairaala, hyvässä kunnossa ja palvelu ja jumppa oli hyvin organisoitu. Muut asiakkaat olivat aika huonossa kunnossa ja kyllä sairaskertomuksia tuli kuultua. Hatutti, kun ei pystynyt kertomaan omista sairauksista, koska niitä ei ole, paitsi sokeritautini, jota olen sairastanut jo 40 vuotta. Kun yritin kertoa urheiluharrastuksistani, niin ne vaiettiin hiljaisuudella. Olikin parempi olla kuuntelevana osapuolena. Kaikki muu oli hyvää, paitsi ruoka. Se nimittäin oli sairalaruokaa, vetistä ja maustamatonta puppua. Puhvettipöydässä oli tarjolla houkuttelevia aterioita, kuten Borssikeittoa. Se olikin lopulta säilykepunajuurista valmistettua sosekeittoa jota olisi voinut syödä haarukalla ja veitsellä, eli paksua muhennosta. Eilen tarjottiin kalkkkunan rintaa, riisiä ja currykastiketta. Kalkkunannrinta oli uunissa haudutettu ja currykastike ei maistunut currylta, vaan vetiseltä mauttomalta kastikkeelta. Paistettu nieriä oli myös uunissa vedessä haudutettu ja tarjottiin porkkanakastikkeen kera. Laivassa kokit olisi lemattu yli puurin jo lähtösatamassa. Valitettavasti hyvässä hotellissa byssä petti totaalisesti. Aionkin kirjoittaa hotllin johtajalle breevin ja kertoa epäkohdasta, joka pilasi meid'n ja usean muun ihmisen loman. Taitaa jäädä viimeiseksi yritykseksi viettää tuettuja lomia

Vastaa Viestiin