LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.05.2018 23:59

Taas syömättä jäänyt puolisen kiloa keitettyä riisiä. Mietiskelin mitä siitä voisi tehdä, kun ei alvariinsa jaksa itämaisia ruokia syödä. Tarkastin proviantin ja löysin yhden tomaattimakrillipurkin, pari sipulia, suolaa ja pippuria ja emännän syömättä jättämät kolme kovaksi keitettyä munaa. Päätin tehdä aineksista pasteijan täytteen. Freesasin sipulit runsaassa voissa, että sain sekoitukseen lisää rasvaa. Eihän täyte saa olla kuiva ja mauton mielestäni. Lisäsin vielä sekaan kaksi raakaa munaa, että sain täytemassaan elastisuutta. Sekoitettu voitaikina on helppo valmistaa. Senhän voi tehdä vaikka pöydän päällä, tai kulhossa. Ainekset ovat.

PASTEIJATAIKINA "Pate à briser"
½ vehnäjauhoja
250 g pehmeää voita
2 dl kylmää vettä ja 1-2 tl suolaa Yleensä lisään jauhojen sekaan 1 tl soodaa, tai leivinjauhoa.
Taikinasta tulee rapeampaa.
Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää vesi sekoita varovasti taikinaa, mutta älä vaivaa. Taikina "kuolee" ja sitä ei voi enää kaulia. Lätistä massa neliöksi ja laita jauhotetulle alustalle. Laita massa kylmiöön tunniksi ja anna kovettua. Ei muuta kun kaulimaan 3 mm ohueksi levyksi. Voit valmistaa pieniä pasteijoita laittamalla ruokalusikalla täytettä 5 cm välein taikinan päälle riviin. Käännä reunat täytteen yli ja leikkaa kukin pasteija irti vaikkapa ylös alaisin käännetylllä säilykepurkilla, tai valmista levypiirakka. Voidellulle pellille levität puukapulaan kierretyn taikinalevyn. Täytemassa päälle ja toinen levy ylitse. Muotoile reunat tiukasti yhteen. Voitele kanan munalla ja paista 15-20 min, 200C lämmössä. Pasteijaa on kiva syödä liha-, tai kalaliemen kera




























































































2



































P

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.05.2018 15:19

Olin eilen kylässä ja isäntä näytti valokuvaa jonka oli ottanut olohuoneen ikkunasta. Siinä ilves oli juuri kaatamaansa kauriin vieressä. Hän oli muutamaa minuuttia aiemmin mennyt ikkunaan ja ilves tillisteli häntä lasin takaa. Hän otti kuvan ja hätisti ilveksen tiehensä. Soitti metsästäjätuttavalleen, joka nylki saaliin. Kysyin paljonko lihaa tuli. Hän vastasi nelisen kiloa, otin paistit talteen. Kysyin mihin muut osat vietiin. Heitin metsään haaskojen syötäväksi. Minulta meinasi päästä itku, kun niska, lavat ja kyljet menivät haaskuun. Kyselin ihmeessäni, onko hirviporukalla sellainen tapa? Joo-o ei me turhia luita tarvita. Metsästäjät vastatkaa viestiin. Heitättekö maukkaimmat palat pois :?:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.05.2018 16:38

Kesä on saapunut Lahteen ja koivujen lehdet ovat hiirenkorvilla. Pitää ryhtyä taas tekemään vitamiiniteetä. Olen jo lapsuudesta lähtien sitä herkkua juonut. Jokunen vuosi sitten olin tien varressa repimässä koivunlehtiä, kun nuori äiti tuli haukkumaan minua teosta, jota hän piti ympäristörikoksena. Jatkoin riipimistä ja kerroin hänelle syyn miksi näin voi keväällä tehdä. Neuvottuani rouvaa lupasi hänkin ryhtyvänsä koivunlehtiteetä valmistamaan. Kehuin kuinka terveellistä se on varsinkin tuollaiselle parivuotiaalle nassikalle. Näin sitä käätyy pää viherppipertäjältä.

KOIVUNLEHTI TEE 2 L
1 l nuoria koivunlehtiä
2½ l vettä
yhden sitruunan mehu
hunajaa maun mukaan. Kiehauta koivunlehdet ja anna hautua puolisen tuntia ja lisää hunajaa ja sitruunan mehua maun mukaan. Voit juoda sen kuumana, tai jääteenä, kuten itse juon. Se on mukavan makuista, raikasta ja terveellistä ja sopii lantringiksikin. Nyt aion tehdä siitä hiilihappojuomaa koska laitekin on kotona.

Herring
Viestit: 3
Liittynyt: 05.08.2017 00:13

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Herring » 12.05.2018 16:26

Tervehdys Tappaja! Sinua kiitän resepteistä ja sinnikkyydestä kirjoittaa palstalle. Kuten huomaat, messiä ei vieläkään arvosteta. Armeija, sekä laivasto marssii vatsallaan.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.05.2018 23:18

Kiitos viestistäsi. Niin sitä mieltä minäkin olen. Pöperön väsääminen on kivaa puuhaa. Koneporukalle koneiden rassaus ja täkkäreille maalaus ja remontihommat ovat varmaankin mielipuuhia.
Väsäsin viime viikolla hyvää häränhäntälientä ja häränhäntähöystöä. eli raguuta- Hännissähän ei ole paljon lihaa, mutta sitä enemmän aromia. Se mahtaa johtua siitä, että häntä sijaitsee aromaattisessa paikassa. Pistänpä ohjeet samalla kertaa tulemaan.

HÄRÄNHÄNTÄHÖYSTÖ JA LIEMI
Osta vähintään kilo pätkittyjä häntiää ja ruskista ne joko uunissa, tai valurautapadassa hyvin, jotta ne tulevat ruskeiksi. Aromit tulevat hyvin ruskistetuista hännistä. Lisää vettä pari litraa ja keitä ne sitten 2-3 tuntia suolan, pippurin ja yrttien kanssa hitaasti "roosmariini, timjami". Keitä vedestä puolet pois ja ota hännät jäähtymään. Siivilöi liemi kankaan läpi, jotta saat sakat pois.
Pilko liemijuurekset palsternakka, sipuli, porkkana ja selleri pieniksi kuutioiksi ja lisää liemeen ja hauduta puolisen tuntia jolloin ne kypsyvät.Ota runsas puolet liemestä jolloin saat voimakkaan häränhäntäliemen. Jos haluat jatkaa sitä vedellä, niin lisää sekaan lihafondia, niin saat voimakkaan ja hyvänlaatuisen buljongin. Lisää sitten luuttomat lihat ja suurusta Maizenalla. Voit aromoida punaviinillä, tai madeiralla. Lopuksi voit laittaa sekaan kuohukermaa pari desiä ja kiehauttaa höystön. Tarjoa höystö perunoiden, tai pastan ja maustekurkun kera. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.05.2018 19:49

Raparperit ovat kasvaneet täyteen mittaansa ja tein tänään tietysti RAPARPERI CHUTNEYTÄ. Resepti löytyy ohje 574. Toinen keväinen herkkku on raparperijuoma. Ota 4-5 raparperin oksaa, vedä uloin kuori pois ja paloittele parin sentin pätkiksi. Lisää vettä 1½ l , sokeria ja kanaelitanko sekaan ja kiehauta muutama minuutti ja suurusta kevyesti perunajauholla ja anna jäähtyä. Me juomme sitä kylmänä janoon.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.05.2018 22:30

Näin raparperi aikana niitä pitää hyödyntää ja kerätä satoa. Tänään illalla tein raparperipiirakkaa uudella tavalla. Valmistin notkean taikinan joka kaadetaan voidellulle pellille. En käyttänyt hiivaa nostatuksessa, vaan leivinjauhoa.

TOISENLAINEN RAPARPERIIPIIRAKKA

4 dl maitoa
200 g voita "pehmitä voi mikrossa"
2 munan keltuaista "keltuaiset mureuttavat pullaa"
5-6 dl vehnäjauhoa
2-3 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl leivinjauhoa, tai soodaa
1/4 muskottipäähkinää raastettuna, tai 1 tl muskotinkukkaa

Leikkaa raparperit parin sentin paloiksi ja laita kulhoon ja kaada päälle runsaasti sokeria ja kanelia. Sekoita hyvin ja anna ainesten imeytyä raparpereihin. Kaada taikina voidellulle pellille ja levitä reunoihin saakka. Lisää raparperit taikinan päälle ja paina taikinan sisään. Paista 200C uunissa 20-25 minuuttia. Ripottele vielä sokeria päälle.
:!: Sopii hyvin vaniljakastikkeen kanssa jälkiruoaksi :!:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.05.2018 14:01

Valmistin tänään joka keväistä kuusenkerkäsiirappia. Kerkkiä nyhtäessäni tuli sama nuori rouva, joka haukkui minut luonnontuhoojaksi lapsensa kanssa viereeni ja kysyi? Mitä ihmettä te nyt noukitte. Kerroin miksi ja kehuin sitä super terveelliseksi jopa lapsille. Yllyin kehumaan vitamiineista ja mineraaleista joita siirapista saa. Korostin vielä suurin sanoin luonnonmukaisuutta. Nuori rouva intoutui kehumaan koivun hiirenkorvateetä hän juo sitä joka päivä litran. Se panee pissattamaan tuumasi rouva. Hänellä oli vielä raskauden aiakaista ylipainoa kymmenkunta kiloa, joten kehotin häntä riipimään ja kuivattamaan säkillisen lehtiä talven varalle. Poistuimme sulassa sovussa hymysuin. Näin sitä vanhasta kokemuksesta viisastuneena saa aikaan jotain myönteistä. Pistänpä uudellen ohjeen tulemaan.

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI
Kerää nuoria kuusenkerkkiä pari litraa, huuhtele ne ja hauduta litrassa vettä puolisen tuntia. Siivilöi toiseen kattilaan ja lisää 2 kg sokeria. Keittele liuosta puoli tuntia ja ota lusikalla ja kaada kokeeksi tiskipäydälle. Jos se on liian vetelää, niin lisää sokeria kunnes se on siirapin paksuista. Ole varovainen, että et polta itseäsi, sillä se on yli sadan asteen lämpöistä. Siirappia ei kannata ruskistaa, sillä se saa toffeen maun. Voit värjätä sen vihreäksi karamellivärillä jäähtyneenä. Siirappi sopii teen, lettujen ja itämaisten ruokien mausteeksi ja vodkakrokin maustamiseen.

kurittu
Viestit: 212
Liittynyt: 26.02.2015 13:33

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja kurittu » 26.05.2018 10:55

Terve Tate.Tarvitsen hiukan apuasi tai jonkun aussikokin apua.Söin paripäivää sitten kengurun lihaa ja strutsin lihaa,mutta se oli kuivaa ja sitkeää,en tiedä olisiko sitä pitänyt käsitellä jotenkin erilailla ,paistoimme sen vain pannulla .Strutsin liha oli parempaa kuin kengurun,mutta niin kuin sanoin ,että todella kuivaa,kerroppa kuinka sen laittaisi jotta siitä saisi maukasta ja hiukan mureempaa.Ter. Kurittu

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.06.2018 22:35

Tervehdys! Kengurunlihasta en tiedä yhtikäs mitään, mutta strutsin lihaa olen joskus ostanut. Se oli rintafilettä, joka oli mureaa ja rasvatonta. Lihan viipaloin sentin paksuisiksi siivuiksi ja nuijin muovipussin välissä ohuiksi pihveiksi ja paistoin nopeasti pannulla niin, että ne juuri ja juuri kypsyivät. Lisukkeeksi tein punaviinikastikkeen, jonka sekaan vispasin mustaherukkahyytelöä. Mielestäni se oli mureaa ja hyvän makuista. Luulisin, että jos Lliha oli sitkeää, niin paistoit liian kauan, jolloin se kuivui sitkeäksi. Muiksi lisukkeiksi sopivat mielestäni normaalit pihveille tarjottavat lisäkkeet. Austraalian veljekset varmaan tietäisivät miten kengurun lihaa käsitellään, jos ovat kirjoituskunnossa.

Vastaa Viestiin