Sivu 1/1

VIHDOINKIN ISOJA SILAKOITA

Lähetetty: 08.02.2019 16:10
Kirjoittaja Tappajatate2
Kävin tänään supermarketissa ja katselin kalatiskin antimia. Katseeni kohdistui valmiisiin silakkapihveihin jotka olivat isoista silakoista tehtyjä, eli niistä hyvistä silakoista joita ei enää saa myydä, vaan käyttää minkinrehuksi. Niissähän on terveysviranomaisten mukaan hengenvaarallista Dioksiidi myrkkyä. No ostin kokeeksi kaksi pihviä ja emännän kanssa syödessä totesimme ne erinomaisiksi. Toivottavasti "paskapoliisit"
eivät palstaa lue, sillä vastoin lakejahan sitä on silakkapihvejä väsätty. :P
PS: Rannikon skönöt, saako teiltä päin ostaa isoja savustettuja, tai tuoreita silakoita :?:

Re: VIHDOINKIN ISOJA SILAKOITA

Lähetetty: 08.02.2019 22:00
Kirjoittaja ahtaaja
Silakan syöntiä kihdin lisäksi rajoittaa tuoreiden silakoiden saaminen. Savusilakoita ei ole viitsinyt ostaa enää aikoihin koska myyjät sekoittavat vanhat ja tuoreet sekaisin.

Re: VIHDOINKIN ISOJA SILAKOITA

Lähetetty: 11.02.2019 10:59
Kirjoittaja Tappajatate2
Muistan Kotkassa asuessamme Hailii sai naapureilta usein ilmaiseksi ja niitä tuli väsättyä monella tavalla. Savustettuna, graavattuna, suolattuna, paistettuna ja silakkarullina. Silakka on mielestäni monipuolisempi kala kuin muikku, joka täällä Lahdessa on suositumpi. En ole löytänyt muikun valmistuksessa niin montaa valmistustapaa kuin silakassa. Kuka muistaa 70 luvulla tuli mahdottoman paljon isoa simppua Suomen lahdesta ylös. kalastajat kiroilivat kun ne tarttuivat verkkoihin kiinni. Meille merimiesammattikoulussa simput kelpasivat ja oppilaat saivat opetella kaloja perkaamaan. Simpun mäti on suurta herkkua ja mädin väri saattoi olla kellertavaa, sinertävää ja harmahtavaa ja isorakeista. Mäti oli vaikeaa putsata, kun siinä oli paljon limaa ja se lähti pois liottamalla monessa suolavedessä. Simpun mäti on venäjällä erittäin suosittua ja sitä kutsutaan Keisarin "kaviaariksi" :!: Kuka muistaa simppu ajan". Samoin turskaa nousi paljon ylös merestä ja taas kalastajat kiroilivat, että perhanan roskakalaa tulee. :!: Muistuuko mieleen :?: jos muistatte niin pankaa kertomuksia muistoista tulemaan. :mrgreen:

Re: VIHDOINKIN ISOJA SILAKOITA

Lähetetty: 11.02.2019 18:48
Kirjoittaja ahtaaja
Turskan tulon 70-luvun lopulla taitavat muistaa kaikki. (Maissa olijat) Roskakalana sitä tosiaan pidettiin ensi alkuun. Kun sen arvo alettiin ymmärtämään olikin liian myöhäistä, sillä turskat hävisivät samoin kuin olivat tulleetkin. Ilmiön aiheutti ilmeisesti tanskan salmista Itämereen tullut suolapulssi.

Re: VIHDOINKIN ISOJA SILAKOITA

Lähetetty: 13.02.2019 16:52
Kirjoittaja kurittu
Kotkasta kotoisin oleva Ahokas joka seilasi koneessa ,kertoi minulle kalastavansa turskaa Kotkan edustalta 70 ja 80 luvulla,sanoi saavansa oikein kunnon kalasaaliita ja isoja kaloja.Hänellä oli aivan oma tapa kalastaa,hän oli ostanut verkon yläpaulaa jonka päähän pisti tapsin ja kuvan,sillä oli helppo nostaa isoakin kalaa,kun paulasta sai hyvän otteen,erilailla kun olisi ollut pelkkää siimaa.Muuten tunteeko Kotkalaiset kyseisen miehen ja onko hän vielä voimissansa? Mitä tulee roskakalaan niin nykyisin ei sellaisia enään olekkaan,jopa särjestä ja ahvenista saa pulittaa täällä Ruotsissa toistasataa kr kilolta.Haukea ja särkeä menee kuulemma älyttömästi Ranskaan.Tatelle pieni vinkki.Mun isompi veli joskus 70 luvulla purkitti särkeä tomaaattipureella josta tuli aivan mahtaa sapuskaa,se oli parempaa kuin makrilli purkkien sisältö.Niin se tuli silloinen roskakala hyvään käyttöön.