jopia kyttäämässä

Täällä voit osallistua käytävään keskusteluun, tai voit myös aloittaa uuden.

Valvoja: tempera

kurittu
Viestit: 318
Liittynyt: 26.02.2015 13:33

jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja kurittu » 18.11.2015 01:43

Kuka muistaa ne kultaiset ajat kun oltiin Marianhaminassa jopia kyttäämässä? Vielä 70:kyt luvulle saakka sai olla M:hamissa ja kierrellä kontoreita ja kytätä jopeja.Kesäsin asuttiin missä milloinkin joskus teltassa,moteillessa tai rappukäytävissä. Algot,Lunkku,Erikson ja Asta oli ne konttorit missä yleisimmin käytiin ja kyseltiin jopeja. Yksikäsi Andersson oli kaikkein anteliain Alkgotilla joka antoi aina ruokalappuja jotta sai mennä syömään johonkin baariin.Sen jälkeen kun vain lupasi ottaa jopin jostain virmalta niin sai heti mennä hotelliin ja olla siellä täydellä ylöspidolla niin kauvan kun oli aika lähteä laivalle. Kuka muistaa hotelli socisen norra espladgatanin päässä ? Se kai purettiin joskus vuonna 76 .Olimme siellä asumassa vuonna 73 ja odoteltiin lentoa M/t Lennyyn no tietty tuli otettua myös jonkin verran siinä kuppia ja kuinkas sattuikaan ,että sähkömies istui ikkunalaudalle jossa oli ikkuna auki ,no vähän ajan kuluttua kaikki alkoivat ihmettelemään mihin sähkö hävisi,kaikki olivat huuli pyöreenä. Ei siinä kauvaa sit kuitenkaan mennyt,kun sähkö tuli oven taakse ja ihmetteli miksi hänet oli ulos jätetty.Siinä vain kävi niin ,että asuimme toisessa kerroksessa ja sähkö vain yksinkertaisesti putosi ikkunasta ulos.,onneksi siellä oli nurmikko alapuolella josta seurasi pehmeä lasku maanperälle. .Kertokaahan vähän lisää muistoisto M:hamista.Ikävä kylläkin virkavalta halusi juopot merimiehet pois M:hamista joskus 70 luvun loppupuolella.,koska eivät halunneet juopuneita merimiehiä turistikaupunkiinsa. Vähän jotain muistoja kai kaikilla on . Se siitä sit tällä kertaa.

Avatar
Tipe
Ylläpitäjä
Viestit: 810
Liittynyt: 01.11.2010 13:45
Paikkakunta: Kempele

Re: jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja Tipe » 18.11.2015 07:20

Andersson jakoi ruokalippuja Savoyn baariin, hänen vaimonsa piti sitä. Savoyhan oli elokuvateatteri lähellä keskustaa, sinne sai myös Anderssonilta lippuja, se taisi olla hänen bisneksensä, sillä hän hääräsi siellä ovellakin iltaisin lippuja repimässä ja taisi olla koneenkäyttäjänäkin. Päivät touhusi konttorilla, iloinen ja ystävällinen äijä. Strandnäs-motelli oli suosittu asuinpaikka, sitä piti johonkin uskonlahkoon kuuluva äijä, oli muistaakseni ollut jenkeissä ja tuonut uskon mukanaan. Kalasavustamo oli lähellä, muistan kun nälkäisinä käveltiin ohi ja sieltä tuoksui tuore, savustetun kalan haju. Joskus ostettiin rahapäivänä savusilakoita ja huoneessa juopotellessa syötiin.
Muistan siellä kerran asuneen erään sosiaalityöntekijänkin. Hän oli joltakin Ahvenanmaan saarelta kotoisin oleva kolmenkympin ikäinen nainen. Piti meistä mantereen pojista kovasti, ja vaihtoi kaveria usein. Ei ollut ylpeä kuten muut saarelaiset.
Gilletistä olisi tuhat tarinaa, ja Miramaristakin. Yhtenä kevättalvena asuin hetken aikaa kalasatamassa eräässä lohitroolarissa siellä ylläpitäjänä olevan kaskislaisen kaverin luona. Meillä kävi paikkakunnan nuoria neitosia kylässä aina kun oli viinaa, kävi myös skönöjäkin, joskus tulivat viinojen kanssakin.
Minulla ainakin on kivoja muistoja sieltä kuusikymmentä luvulta ja seitkytluvun alusta.
Kohtuus kaikessa - kohtuudessakin.

Markus
Viestit: 38
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja Markus » 22.11.2015 20:40

Strandnäsmotellissa oli kesäaikaan se lahkoteltta siellä pihalla, se oli kai joku maranata niminen se lahko, välillä joku siellä krapuloissaan istuskeli, siitä sitten sai jotain hyvitystä siltä äijältä.
Minä asuin joskus jossain omakotitalon vintissäkin vähän aikaa, se oli vähän matkaa eteenpäin siitä liekkimotellista, mutta kuului jotenkin sen yhteyteen, syömässä käytiin motellilla kuitenkin.
Helny vietiin ylösmakaamaan Algotin varville, se oli talviaikaa, asuttiin laivalla ensi alkuun , sitten pantiin byssä kiinni ja käytiin syömässä Savoyssa, sitten laiva kylmilleen ja merimieskotiin ,venttaamaan uutta jopia ,jatkuvasti tuli käytyä vonkaamassa Anderssonilta rahaa, oli kaikenlaisia selityksiä, mutta jos sille sanoi suoraan,että mitä varten sitä avanssia oikein tarvis niin se helty antamaan. Kumikäsi oli ihan hyvä äijä, mulla on semmonen muistikuva että sillä se käsi olis mennyt jossain purjelaivassa aikoinaan.

HannuP
Viestit: 38
Liittynyt: 04.02.2011 10:29

Re: jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja HannuP » 23.11.2015 12:51

69 talvi oli kerännyt paljon seilureita jobia kyttäämään Maarianhaminaan.Vapautunut keppana ryyditti menoa,kompassi baari oli skönöjen paikka sinä talvena, vanhat seilaukset seilattiin uudelleen ja päivitettiin uudet, Gillet ja Strand kuuluivat päivän kierrokseen. Strandess motellissa oli aina tilaa, meitäkin 14 kaveria yhdessä isossa kämpässä parhaimmillaan,lisää kerros punkkaa kun tarvis vaati,Snellmanni paikkaili aika ajoin pahviseiniin tulleita reikiä, myhäillen laittavansa laskuun. Miramar ja Socis oli vanhan ajan rentoja ravintoloita joissa varsinkin ulosmaksuja ja jobin saanteja juhlistettiin. Varsinainen kuppila oli kuitenkin kaasukellari, muita kuin manterelaisia siellä harvoin näkyi, merimiehiä lapin seuduilta tulleita metsureita sekä satunnaisia mantereen ja ruotsin väliä sahaavia seikkailijoita. Kellari oli Neptun kapakan kivijalassa,sisään ei tarvinnut kuin kadulta horjahtaa,monet näin tekivätkin,kalja virtasi hanasta ja lainehti usein vessan lattialla. 70luvulla uusi terminaali oli suosittu koisu mesta, josta välillä tuli lähtö yöselkään, monella vaihto ehtona 50 pennin osake lämmitetty wc lehmus kujalla. Monenlaisia hommia löytyi välillä Maarianhaminassa stand-by hommia ylös makaavissa paateissa ,katto maalauksia, lannoite säkkien lemppausta alku syksyllä, kerran päivä turnipsi pellolla polvia myöten savessa. yksi kesä meni taloa maalaten Gröna Uddenissa teltassa budjaten. Pari vuotta myöhemmin oli yhdellä kaverilla lokakuussa vielä teltta samalla paikalla,keltainen sopu autiolla rinteellä,sinne mentiin brenkku kassin kanssa,liekö lähi naapurit suivaantuneet meteliin,teltta kuitenkin romahti päälle josta kömmittiin ulos ja odottavaan poliisi maijjaan, yöllä putkasta ulos täysi leka mukaan saatuna. Huolettomia aikoja, pienet murheet ei rasittanut jk.hyvällä muistellen,merikulttuuri kaupunkissa jossa skönöt oli osa katukuvaa. Aina se jobikin saatiin,kerrankin joulun aaton aattona Marellaan 5 päivän vikaeeraus,josta maattiin M:haminassa 3 päivää,tai kun käveltiin loppu syksynä motellílle kaverin kanssa, poikettiin Algotin konttoriin,Andersson selaili papereitaan venytelle eei-oota, motellille päästyä odotti pöydällä lappu ,molemmille jobi Pegnyyn.Seuraavana päivänä haettiin sitten avanssia naureskelevalta Anderssonilta.

veksi
Viestit: 137
Liittynyt: 26.01.2012 19:55

Re: jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja veksi » 29.11.2015 01:36

Tein tempun seitkyt luvulla vaasassa olin pa ajattelin lähteä pumille kkyttäämään jopia maarjanhaminaan keksin semmosen miinan että menin sossuun ja sanoin että mulla ois jopi lunkun pönttöön masovat lipun asumaan menin kruunaniin siihen rantaan rouvvva antoi asua velaksi ei ehkä kaikille mutta meille meripojille kyllä tietenkin oli syynä se että kun jopin sai joutui oottaan laivaa samaan hospitaaliin .Olin valehdellut vaasan sossulle joten ne oli lähettänyt myös paprut lunun konttoriin jonka vuoksi mun nimi otettiin ylös j jopit annetiin kyllä hävetti sitten jälkeen päin .Sieltä vene kuljetus redillä makaavaan laivaan.

Avatar
Tipe
Ylläpitäjä
Viestit: 810
Liittynyt: 01.11.2010 13:45
Paikkakunta: Kempele

Re: jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja Tipe » 25.10.2019 15:15

Tekstiä tulee vähän ajan päästä...
Liitteet
Kuva0251.jpg
Kuva0250.jpg
Kuva0249.jpg
Kohtuus kaikessa - kohtuudessakin.

kurittu
Viestit: 318
Liittynyt: 26.02.2015 13:33

Re: jopia kyttäämässä

Viesti Kirjoittaja kurittu » 25.10.2019 15:50

Kiitos Tipelle kuvista.Kuka muistaa nuo mainos vihkoset joita sai kontoreista.Onko joillakin mahdollisesti Algotin ja Astan mainoslehtisiä jäljellä.Kurja kun olen niin huono kuvaaja,niin en saanut parempia kuvia vihkosista,mutta kai niistä jonkin verran saa selvää.Hannu P kanssa selailtiin vihkoset läpi kun hän oli täällä vaimonsa kanssa käymässä,kiitos muuten viimesestä,oli mukava kun pääsitte tulemaan.Onko muilla kerrottavaa ,kun on ollut kesällä jopia kyttäämässä.Ne olivat todella mukavia aikoja,joita aina silloin tällöin kaipaa kovasti.Tossa edellä onkin jo kerrottu paljon tapahtumista,mutta sieltä varmasti löytyy miljoonia juttuja.

Vastaa Viestiin