Työvaatteet

Täällä voit osallistua käytävään keskusteluun, tai voit myös aloittaa uuden.

Valvoja: tempera

kurittu
Viestit: 320
Liittynyt: 26.02.2015 13:33
Paikkakunta: Runhällen

Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja kurittu » 26.08.2020 09:26

Koska rupesi työvaatteet parantumaan ja koska yhtiö kustansi ne.Vielä 80 luvulla oli täkkäreiden työasu seuraava.Lippis,lyhyt varkkutakki,varkut ja jaloissa urheilutossut.Varkkutakki oli niin lyhyt,että selkä oli aina paljaana,ei ihme ,että vanhemmiten on selkäkipuja.Vyöllä roikkui puukko ja toisilla myös sakkeliavain.Lämpimissä maissa oli varkuista leikattu puntit pois ja tehty niistä sortsit,t paita ja urheilutossut.Joillakin vanhemmilla saattoi olla kakipaita ja kakihousut,flanellipaita oli myös aikas suosittu,niin flanellipaita kuin kakipaitakin joista oli hihat aina käärittynä.Konejulleilla oli usein sortsit ja,t paita ja päässä jostakin rätistä tehty suoja hiuksille ,takataskussa oli roikkumassa aina joku rätti.Ei ollut puhettakaan mistään lämpöpuvuista tai haalareista, puhumattakaan turvakengistä.Joskus sai perintönä joltakin jotakin parempaa ettei tarvinnut palella,hanskoista puhumattakaan.Hanskoja halutessa sai kävellä förstin perässä tuntitolkulla ja kerjätä hanskoja, hyvässä lykyssä sai förstin vanhat hanskat kun oli ensin puolipäivää kävellyt perässä ja kerjännyt.Tää tietenkin vaihtelee eri yhtiöissä. Yhtyöissä oli kaikilla melkein aina oma staili.Onko muilla muistoja vanhoista työasuista?

HannuP
Viestit: 38
Liittynyt: 04.02.2011 10:29

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja HannuP » 26.08.2020 15:25

Kuten muutkin käytännöt työvaatetuskin on seurannut ympärillä muuttuvaa maailmaa ja sen kehitystä.Tehtaissa naisilla riitti esiliina ja liina päässä,miehillä joku haalarin tapainen.Työväestön vaatetus yleensäkin oli jotain arkikäytöstä poistunutta,kaikki käytettiin loppuun mitään ylimääräistä ei paljon ollut. Merimiehen mukana kulkenut omaisuus ei ennen paljoa painanut. Monesti täkkärin laivalle mennessä päällä oleva dongeri puku jatkoi käyttöään työvaatteena. Mäntyluodossa loppusyksyn lumisohjoisena päivänä kerran nuorena junkkina yritin pärjäillä vanhoilla rippikenkillä joista molemmat pohjat oli jo puhki kuluneet ja niitä muovi räteillä olin paikkaillut. Tuolloin laivalle ilmestyi vanhempi mies kaupitellen karva sisustaisia varsikenkiä. Kaupat tehtiin vaihtokaupalla. Olo oli taivaallisen oloinen kun kohmettuneet koivet niihin työnsi. Päivämiehen ostos vapaa päiväkin oli ennen tarpeeseen,joka ei aina mennyt ihan putkeen,suunnitelmat oli kirkkaana mielessä mutta sitten piti mennä ottamaan se neuvoa antava Ekassa saluunassa. Ensimmäinen yhtiön osallisuus hankintoihin kohdallani oli 70 luvun taitteessa Bore kolmosella siinä oli dongeri puku täkkäreillä oikein virka asusteena jonka yhtiö kustansi. 80-luvulla rollareissa olikin varustamoilla jo omalla tunnuksella olevat haalarit,myös työhanskat alkoi olemaan firman puolesta.Ja niinkuin Kurittu jo totesi käytäntö vaihteli eri firmoissa mielivaltaisesti. Suuri muutos oli kun työhyvinvointi ja turvallisuus saatiin selkeästi kirjattua lakiin.Turvakenkät heijastin takit ja housut ynnä sadevaatteet alkoii ilmestyä vaatekaappeihin.

21101441
Viestit: 88
Liittynyt: 03.03.2020 14:33

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja 21101441 » 26.08.2020 17:31

Olin ennen merille lähtöä kaksi talvea jäänmurtajalla talvet 1959 kautta1961 siellä oli ainakin hyvät talvivarusteet oli kunnon talvisaappaat,karvahatut,laivastonmalliset paksut takit ja housut ja kyllä tarkeni oli vielä paksu yytsiikiturkki silloin tähysteltiin ulkosalla ja talvet oli pitkiä ja kylmiä neljä neljä vahtia ajettiin sillä sitä paloi mieli lämpöisimmile vesille ja sinne lähdettiin ,kyllä tuli karvahatut mieleen kun joulukuussa 61 RAGNI PAULIN kanssa lastatiin ARGANKELISSÄ kuukauden verran pitkää tavaraa tärkeä hommani oli taljata laturilla paljonko tavaraa menee laivan mutta se homma meni parhaiten kun vertasimme Venäläisen taljaritytön kanssa kirjojamme ja laitoin samat mitä hän niin sopu säilyi ja kaikki olivat tyytyväisiä. Niistä työvehkeistä vielä veimme lastin Puolaan ja siellä vierähti taas kuukausi ja siihenaikaan Puolassa kävi kaupaksi melkein mikä vaan no siellähän myytin kaikki mikä kelpasi kyllä jännitti kun sieltä vihdoin lädimme kun oikein kellään ollut edes kunnon työvaatteita mutta onneksi lähdimme Etelä Ameriikaan sinne jyskyttelimme noin 35 vuorokautta ei palellut

ahtaaja
Viestit: 424
Liittynyt: 04.08.2011 16:42

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja ahtaaja » 27.08.2020 21:51

Byssässä kokin vaatteet ovat olleet itsestäänselvyys jo aikoja. 60-luvun lopulla englanninlinjaa ajaneessa Finnsealissa myös miehistön kallella oli yhtiön logolla varustettu työtakki. Sellainen sitten taisi "unohtua" mukaan ulosmaksaessa. Myöhemmin AL:n Actiniassa täkkipuolen kallena otin sen kamojen joukosta käyttöön. Ahterimiitsipin ja ahterin messin väliä ruokaa roudatessa se taisi herättää kipparin huomiota. Brygän siiveltä sen huomioinut GB vaati stujulta selvitystä miksi miehistön kalle käytti sen kaltaista vaatetusta. Vaate oli kuitenkin minun tai ei ainakaan FÅA:n joten jatkoin sen käyttämistä "luokkajaosta" huolimatta.

kurittu
Viestit: 320
Liittynyt: 26.02.2015 13:33
Paikkakunta: Runhällen

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja kurittu » 28.08.2020 00:00

Yhdessä laivassa vuonna 73 oli säkänä kaveri joka ei pessyt vaatteitaan koskaan,hänellä oli valkoinen t paita ja suorat housut.T paita muistutti enemmänkin taistelutannerta kuin valkoista t paitaa,t paidan hän vain käänsi tarpeen vaatiessa jos tuli isompiakin läikkiä siihe.Onneksi hän maksoi siitä ulos aikas pian.Hän muistutti sarjakuvalehti masista kokki Lotinaa,taisi olla myös hänen idolinsa.Aina kun oli hänen aamutuuri niin ei ollut aamiaisella kovinkaan montaa nälkäistä miestä.

Avatar
Tipe
Ylläpitäjä
Viestit: 813
Liittynyt: 01.11.2010 13:45
Paikkakunta: Kempele

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja Tipe » 28.08.2020 07:38

Varustamon kustantamia työvaatteita oli Vaasa Providerissakin kuuskytluvun puolivälissä, kun olin päässyt oppilaasta moottorimieheksi.
Patanen (siiffi) tilasi aina Köpiksestä rätit konehuoneen pyyhkeiksi.Koneessa seilanneet muistaa varmasti kuinka rättejä käytettiin rinnan trasselien kanssa.
Noh, usein sattui, että rättien seassa oli jostakin sairaalasta poistettuja vaatteita. Ihan ehyviä ja pestyjä kuteita. Takeista oli repäisty selkä halki, helmasta lapaluiden lähelle, oli varmaan ajateltu etteivät mene enää samaan käyttöön. Se ei kuitenkaan meidän käyttöä haitannut, päinvastoin, teki liikkumisen sutjakammaksi. Herrastelimme takit päällä vahdista toiseen ja pikku remonteissakin niitä käytettiin. Kun takki tuli likaiseksi, se laitettiin rätiksi.
Joskus kun joku täkkipuolen ihminen kävi konehuoneessa, tahtoi heillä mennä suupielet korviin, kun valkotakkiset konemiehet siellä tepastelivat röökisuussa...
Kohtuus kaikessa - kohtuudessakin.

kurittu
Viestit: 320
Liittynyt: 26.02.2015 13:33
Paikkakunta: Runhällen

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja kurittu » 28.08.2020 23:46

Rättipaaluista löysi vielä 70 luvulla hyviä työvaatteita.tulivat varmaankin joistakin vaatetehtaasta suoraa.olivat hiukan vioittuneita tai 2 luokkaa joita ei voinut pistää myyntiin, mutta pienellä neulomisella niistä selvisi.80 luvulla vaatteet olivatkin sitten kaikki leikottu paloiksi,siihen loppui ilmaiset työvaatteet. Kaikkea aikansa.

kurittu
Viestit: 320
Liittynyt: 26.02.2015 13:33
Paikkakunta: Runhällen

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja kurittu » 29.08.2020 09:57

Niin se vain vaihtuu ,vaatteista puheet rätteihin.Kerran vielä noista rättipaaluista, niin parhaat "rätit"tuli aina melkein jenkeistä ,niistä saattoi löytää jopa ehjiä farkkuja silloin 70 luvulla.80 luvullahan rättien laatukin tuli tosi huonoksi,kaikki puuvillarätit hävisivät ja tilalle tuli nailonisia rättejä jotka eivät imeneet vettä,öljyä tai muitakaan nesteitä,ei ne kelvanneet edes käsien puhdistamisee.

Messman
Viestit: 34
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja Messman » 29.08.2020 20:38

Tuli uusi puosu päälle laivaan ja täkkijengi veti vaijerilla väli surriigeita täkkilastiin , no puosu kävi kysymässä hanskoja förstiltä kun ei puosun sapissa ollut hanskoja. Försti sano että ei ole hanskoja, puosu kimpaatu ja paino kipparin häkkiin ja sanoi että hanskoja pitää saada , kippari siihen ,puosuhan tietää että lähdetään kielinkautta alaspäin ja kielistähän saa tilattua hyviä hanskoja privatisti. Ja niin koko täkkiijengi taas tilas hanskoja kielistä privattiina.

Roope
Viestit: 58
Liittynyt: 07.11.2010 18:26

Re: Työvaatteet

Viesti Kirjoittaja Roope » 30.08.2020 14:12

Tervehdys.Ennen ei yleensä muuta vaatetta firman puolesta löytynyt kuin haalarit.Jopa Nesteellä ei ollut ainakaan Tervissä edes kumisaappaita eikä Finnlinesillä.Nykyään on pelit sun vehkeet mutta hieman erikoisen kommentin sain kerran yhdeltä Nesteen förstiltä,kun laiva oli lähdössä lämpöisille vesille,ja totesin,et nythän on täkkäreiden mukava touhuta biskajan jälkeen shortseissa.Försti kommentoi ettei voi,eräs henkilö soittaa konttuuriin,ettei täkkärit ole haalarit päällä!!!Maalaisjärki kadonnut,ja mitä se byssän porukalle kuuluu miten täkkijengi on pukeutunut?

Vastaa Viestiin