"Ransuunit"

Täällä voit osallistua käytävään keskusteluun, tai voit myös aloittaa uuden.

Valvoja: tempera

chain box
Viestit: 491
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

"Ransuunit"

Viesti Kirjoittaja chain box » 18.04.2019 16:36

Suomalaisissa ja ruotsalaisissa laivoilla ei säänöstelty ruokaa, mutta kyllä engelsmaneissa ja hollantilasissa saatoi olla jääkaapit lukittuina. Limejuce stailiin.
Tuli tässä mieleen kun kerran Karl Kären, Angus laivassa, jossa oli paljon entisiä purjelaiva ukkoja - kiskottiin ’jikiä’ ylös merestä, koko väki kynsin kiini jöölingeissä hoilaamassa yhtä tahtia, hiio, hoi. Minä siinä nuoruuden typeryydessä sanoin vanhalle kolmoselle joka oli viimeisenä siinä köyden päässä, että sinä hoilaa eri tahtiin. Kolmonen otti sätky, karjui, ett’ ’Saatans namma’, minä ole hoillanun kolme vuotta purjelaivoissa,’ ja lähti suuttuneena paattitäkiltä pois. Se oli paha kunnianloukkaus jota en silloin vielä ymmärtänyt.
Vaikka ei sillä kertaa laulettu tuota venettä ylös hoilatessa, niin merityöhön vanhastaan on kuulunut tuon tyyppisissä hommissa työ laulut, kapastani ja pumppu laulut, ankkurin hiivauslaulut ja muut nostotöihin yhteistä rytmiä antavat laulut.
Minulla sattuu olemaan Stan Hugilin, Shanties from the Seven Seas, kirja, yksi kaikkein merkittävin kokoelma merien työlauluista.

Muistan myös sen, miten vanhemmat äijät noissa höyrylaivoissa kutsuivat engelsmannien paatteja ’limejuisereiksi’.
Englantilainen kauppalaiva asetus tuli voimaan 1894 ja se määräs päivittäisen vesi ruoka, ynnä muun merimiehelle laivalla kuuluvan ’ransuunin’, joka tunnettiin merimiesten keskuudessa ’Pount and Pint’, tuo asetus käsitti myös ’lokamiset’, ja muut kykyenenemättömälle merimiehelle määrätyt rangaistukse ja muita säännöksiä ja määräyksiä.
Se mistä tämä seuraava huvittava laulu on tehty, liittyy siihen, miten jenkit näkivät englantilaisen merimiehen ’limejucena. Tämä kuvaa sitä päivittäistä annosjakelua merimiehille jotka ovat olleet tietyn aikaa merellä.

Limejuce ship

Now when ye join a merchant ship ye’ ll hear you Articles read.

They’ll tell ye of yer beef an’ pork, yer butter and’ yer’ bread.

Yer sugar, tea, an’ coffee, boys, yer peas an’ beans exact,

Yer limejuice an’ vinegar, boys, according to the Act.

Kuoro:
So- o! Haul, boys, yer weather main brace,

No watch an’ watch the first day out, according to the Act.

Ten days out we all lay aft to get our limejuice whact.

Fetch out her handy billy, boys, with many a curse we go.

Awaiting to hear eight bells struck that we may go below.

Eight bells is struck, the watch is called, the log is hove exact;

Relieve the wheel an’ an’ go below, according to the Act.

Kuoro.
So -o! Haul, boys, haul!