LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.05.2020 20:17

KIINALAINEN WONTON PELMENIT

Katselin leffaa, jossa sepät väsäsivät kiinalaisia taikinanyyttejä vikkelästi ja mieleeni tuli joku vuosi sitten reissu Singaporeen. Asuimme kiinalaiskorttelissa ja kävimme syömässä suurimmassa ravintolassa, jossa oli kymmeniä erilaisia ravintoloita. Useissa valmistettiin pasta nyyttejä. Ne tarjottiin höyrytettynä isoissa bambukoreissa pöytiin. Dumblings, ravioli, pelmeni. Päätin tehdä isoja nyyttejä ja käskin vaimon menemään kauppaan ostamaan sika-nauta jauhelihaa. Tein pastan 3 dl vettä, 1 kananmuna, suolaa- ja vehnäjauhoja neljännes kilo. Kun sitä aikansa riivaa muodostuu elastinen taikina. Jos se on liian vetelä, lisää jauhoa. Pasta kannattaa seisottaa tunnin ajan. Silloin siitä tulee notkeaa ja elastista. Minulla on pastakone, jolla taikina on helppo ohentaa. Tavallisella kaulimella ja venyttäen tulee hyvää. Täytetaikina. Sikanautaa, freesattua sipulia ja valkosipulin varsia sulputtuna. Meillä kasvaa valkosipulia ja valkosipulin siemenistä tulleita versoja. Mahtavan hyvää ja aromirikasta lisuketta kastikkeisiin ja keittoihin. Lisäksi laitoin mustapippuria, soyaa ja suolaa makua antamaan. Leikkasin taikinasta noin 7 cm pyöreitä levyjä taikinaformulla ja keskelle sijoitin ½ ruokalusikallista täytettä. Ei muuta kuin kulmista kiinni ja hyvin puristaen sormilla tulikin 16 kpl nyyttejä painoltaan n: 60 g. Keitin pelmeenejä n: 6-7 minuuttia. Olin keittänyt kanaliemen ja sekaan laitoin ruohosipulin ja valkosipulin versoja. Namukasta evästä. Söin neljä ja vaimo kun on dieetillä 2. Koko satsin hinnaksi 16 kpl tuli arviolta 4 euroa.

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 14.05.2020 11:47

Tatella hyvä pelmeni ohje.Pelmenit on hyviä.Täytteen teossa rajana vain mielikuvitus ja horisontti. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.05.2020 23:57

TORTILLAT PASTATAIKINASTA

Minulta jäi säästöön pastataikinaa- ja en raaskinut heittää roskikseen. Älysin tehdä siitä tortilloja. Taikina oli vähän liian kovaa, mutta kovalla kaulinnalla sain kananmunan kokoisista pullista väsättyä ohuita lettusia. Paistoin ne kuumalla paistinpannulla ½ min kummaltakin puolelta. Kivasti tortillat kuplivat pannulla. Täytteeksi väsäsin broilerin suikaleista lisuketta. Lisäsin mausteiksi hieman Panangin punaista currya, paprikajauhoa, hieman chiliä, valkosipulin varsia, ja ruohosipulia pihapenkistä ja suolaa. Suikaloin myös punasipulin houkkoon ja freesasin yhdessä tulikuumassa valurutapadassa. Lopuksi laitoin sekaan 2 rkl tomaattipuretta ja lopuksi kupillisen vettä. Haudutusaika noin 10 minuuttia. Ei hassumpaa evästä. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.05.2020 10:28

HUKKAAN HEITETTYJÄ AROMEJA :?

Käytiin ennen koronaa tuttavapariskunnan luona kylässä ja emäntä tarjosi uunissa paistettua broileria. Seurasin vaivihkaa miten hän käsitteli broiskua. Hän riipi lihat irti, heitti paistinliemen lavuaariin ja luut roskikseen.
Sitten hän valmisti kastikkeen käyttäen liemitiivistettä makua antamaan. En kohteiaisuus syistä alkanut motkottaa hyvien aromien pois heittämistä. Voi tätä nykyaikaa :!: Tämä tapaus tuli mieleen, kun tein padassa uunibroileria. Entisten oppimestareitteni mukaan aromit pitää säästää, koska niistä saa aidot maut esille. Eilen syötiin padan pohjalta keitetystä aromeista- ja luista siivilöityä kana-juureskeittoa lievästi currylla, salvialla- ja tomaattipureella maustettuna.
Vanhalle sepälle tuli hyvä mieli, kun nälkäkuurilla oleva emäntä kauhoi kolme lautasellista soppaa vatsaansa. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.05.2020 18:50

NOKKOSLÄTTY- JA KEITTOAIKA ALKOI TÄNÄÄN

Joka keväinen nokkosien keräämien alkoi tänään. Vitamiit pitää kerätä luonnosta, eli omalta pihalta. Jo lapsesta asti olen äidin opettamana kerännyt luonnon hivenaine pommia evääksi. Keitto on kiehumassa ja lettutaikina ässöttymässä. Tapani mukaisesti teen nokkoslettuja myös hyville naaapureillekin syötäväksi. Nokkosessa on 10 kertaa enemmän hivenaineita kuin pinaatissa. Eli se on todellinen hivenaine pommi. Lisäksi hyvän makuinen. Ryyditän meiramillla- Sitruunamelissak on toinen maittava mauste. OHJEIDEN PITÄISI LÖYTYÄ SIVUSTOLTA. Klikkaa hakusana ja etsi.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.05.2020 22:05

RABARPERIKEITTO JA MANNAVANUKAS

Rabarperit olivat kasvaneet ensimmäiseen sadon korjuuseen. Tein tietenkin emännälle keiton, johon upotin kanelin kuoren ja maustoin sokerilla ja hieman suolalla. Perunajauhosuurustus on silloin paikallaan. Muistin myös äitimuorin tahneen mannavanukasta. Niin tein minäkin maidossa keittämällä. Rusinat olisivat olleet hyviä lisätä puuron sekaan, mutta ei ollut. Ei muuta kuin paksuhko puuro sokerilla ja sitruunamehulla maustaen. Kaadoin puuron kahteen teekuppiin ensin kostutin kupit vedessä. Muuten käy niin, että puuro tarraa kuppien reunaan kiinni. Kannattaa heti laittaa puuron pintaan sokeria, niin se ei nahkoitu. Mukava aamiainen omalla terassilla nauttien. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 31.05.2020 12:32

RABARPERI RIISIPUURO
Kokeilin ensimmäistä kertaa rabarperin sopimista riisipuuroon. Haudutin riispuuruoa ja pätkittyjä rabarperiä uunissa kanelintangon kanssa maidossa. Itse asiassa tuli ihan mukavan, hieman happaman makuista puuroa. En laittanut sokeria puuroon, vain hieman suolaa. Emäntä sanoi, että on kammottavan näköistä. No antaa sanoa. Tämä olikin ensimmäinen ja viimeinen kerta. :(

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.06.2020 22:04

TÄNÄÄN OLI LIHAPIIRAKKA PÄIVÄ
Upporasvassa paistetut lihapiirakat ovat olleet herkkujani lapsesta saakka. Niitä pitääkin tehdä kotona ainakin kerran vuodessa. Sikanauta jauheliha sopii parhaiten mielestäni ja kokonaiset lihaliemessä keitetyt ohraryynit lisäkkeenä massaan. Ohjeen saat kunhan klikkaa etsi sanalla lihapiirakka. Naapurit kiroilivat, kun vein 6 isoa lihapiirakkaa syötäväksi. Ovat jälleen dieetillä. Osaan piirakoista lisäsin valkosipulin hakattuja naatteja, eksoottista purtavaa- :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 02.06.2020 23:06

LÄMMIN LINSSIVIHANNESSALAATTI

Tänään oli dieettipäivä, kun tuli popsittua 4 lihapiirakkaa kananmunan kera. Atomi kai sen nimi on :?: Keitin linssejä keittoa varten ja erottelin pois puolet. Huuhtelin ne kylmässä vedessä, jotta sain pois liisterimäisen liman. Linssejä keitettäessä ei tarvitse herneiden tavoin liottaa tuntitolkulla. Linssit kannattaa keittää varovasti salaattia varten, että jäävät hieman raaoiksi. Salaattiin mätin sipulia, valkosipulin naatteja ja jäävuorisalaattia. Maustoin soijalla, oliiviäljyllä, pippurisuolalla ja basilikalla. Pyöräytin hetken oliiviöljyssä pannulla ja tarjoisin emännälle puolilämpimä.
Hyvää murkinaa josta jäi nälkä. Piti syödä 2 lihapiirakkaa lissukkeeksi :roll:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 04.06.2020 19:27

KRAAVIA KIRJOLOHTA TOISELLA TAVALLA
Otin kylmäproviantista fileen kirjolohta ja kraavasin sen hieman toisin. Huhmaroin viher, puna- ja mustaapippuria- ja hirman chiliä. Sekoitin merisuolan ja kuivatillin- ja sokerin kanssa sekaisin. Sokeria tuli kolminkertainen määrä suolaan. Lisäsin lohen alle ja pintaan ja kruunasin kaatamalla hieman omaa snapsisekoitusta. Virolaista mansikkalikööriä, pirtua, kanelinkuorta, neilikkaa ja tähtianista, jotka olin ässöttänyt pari viikkoa pullossa ja lantannut myöhemmin 40 prosenttiseksi. Kunhan ne saavat ottaa makuja huomiseen, niin syödään uusien perunoiden kanssa. Perunat maksoivat torilla 7 egua litra, eli kilohinnaksi tullee 12-13 euroa :roll:

Vastaa Viestiin