LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.04.2020 22:19

PAISTETTUA MAGRILLIA KNARHOLMENIN TAPAAN
Löysin tänään Ählämikaupan pakasteesta kokonaisia magrilleja. Ihme, sillä en ole aiemmin suomessa tavannut tätä kalaa, joka on varsin suosittu muissa pohjoismaissa. En ole sitä valmistanut vuosikymmeniin. Muistin, että minulla oli jossakin laivassa säkäkokkina pohjanmeren Knarholmenista kotoisin oleva kaveri. Hän opetti minulle tämän reseptin. Magrilli on erittäin rasvainen kala 15/25% rasvaa ja sitä ei tarvitse suomustaa, koska niitä ei ole. Eikä jauhottaa. Putsaa paskat ja pää pois. Leikkaa evät ja mausta pippurisuolalla ja runsaalla sitruunalla. täytä kalan vatsa persiljasilpulla ja paista voissa hissukseen kummaltakin puolelta kypsäksi.Tee pinaatti munakastike kalaliemeen. Sitrunoi happamaksi. Voit suurustaa pohjasuurusteella, tai maizenalla. Kerma ei kuulu kastikkeeseen. Tarjoa pottujen kera. Olisi ollut hyvää evästä, mutta kala oli hieman härsiintynyttä. Näin käy kaikille rasvaisille kaloille, :x

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.04.2020 23:00

BULLED PORK-NYHTÖPOSSUA

Katselin Googlesta possureseptejä- ja muistin joskus 30 vuotta sitten syöneeni sitä lomal'
amatkalla jossain keskilännessä. Muistin maun. Kun marketissa oli possun lapa tarjouksesa, niin ostin puolentoistakilon palan possua ja valmistin sitä tänään emännän kiusaksi. Nyhtöpossun mausteethan ovat valkosipuli, chili, paprika, tähtianis, neilikka, kaneli, juustokumina, eli jeera, suola, worsheterkastike ja tumma siirappi, joilla possu marininoidaan. Minulla oli tallella puolukkasalsaa, jossa on samoja mausteita. Joten käytin sitä lisämakua antamaan. Annoin possun olla marinadissa koko päivän aluminifoliossa ja pistin foliossa uuniin ensin 200c pariksi tunniksi ja 100c neljäksi tunniksi kypsymään. Tulipa läpimureaa. Siirsin possun grilliin ja paistoin kummaltakin puolelta. En savustanut sitä, koska minulla oli savuaromia tallella. Maistoin nyhtöä ja totesin sen olevan liian mautonta. Keitin lihalientä ja lisäsin valkosipulia, pippurisuolaa, siirappia ja chiliä ja lisäsin sitä valmiiksi nyhdettyyn lihaan ja annan olla yli yön ässöttymässä. Todennäköisesti se on aamulla oikean makuista. Siltä ainakin tuntuu. Huomenna syödään hampurilaisen välissä salaatin kera. :?

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 24.04.2020 21:44

PULLED PORK jatkuu
Kuten kirjoitin edellisessä ohjeessani, valmistin nyhdön ja siitä tulikin oikein maukas. Siinä oli tarpeeksi happoisuutta, kiitos chutneyn ja worshester kastikkeen. En nyhtänyt lihaa, kuten TV-ohjelmissa näytetään, vaan sulppusin lihat puukolla pieniksi ja sormilla irrottelin suuremmat kappaleet toisistaan. Aikomuksena oli syödä hampurilaisen välissä, mutta valitsin tortillat ja mukaan salaattia ja chilikastiketta. Ei muuta kun tortillat rullalle ja suuhun. Syötiin eka kertaa terassilla, eli kesäkausi on nyt aloitettu. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.04.2020 20:34

MANTELIVANUKAS "Blance Mancee" = syö valkoista

Pläräsin vanhaa keittokirjaa ja huomasin vanukasreseptin, jota en ole valmistanut vuosikymmeniin. Johnssonin paateissa uusille pasiseereille tehtiin aina tämä jälkiruoka kapteenin päivällisellä. Aineksina on maito, tai purkkimilkki, kuoritut rouhitut mantelit, sitruunamehu, munankeltuaiset, maizena ja liivate.
Mieistölle tehtiin "vääpelin räkää" eli vanukasta.

Tarveaineet 5 annosta
½ l maitoa
2-3 dl sokeria
200 g kuorittua mantelirouhetta
2 dl kuohukermaa
3 munankeltuaista
5 liivatetta
sitruunanmehua maun mukaan
Lisää sakeuttamiseen maizenaa tarvittaessa

Keitä maito, sokeri, liivate ja mantelit puolisen tuntia ja siivilöi mantelit pois. Mantelit kokkaroituvat keitettäessä paakuiksi. Lisää vatkatut keltuaiset sekaan koko ajan sekottaen, mutta älä keitä. Ne herottuvat kypsänä. Lisää maizenaa ja anna suurustua, mutta älä nosta lämpötilaa yli 70c. Itse asiassa et tarvitse maizenaa, jos käytät liivatelehtiä 8 kpl. Kaada vedellä kasteltuihin vuokiin ja ripottele sokeria päälle. Anna jäähtyä kylmässä ja kumoa lautaselle. Voit tarjota hillojen kanssa.
Tein tämän jälkiruoan emännälle, koska hän on dietillä joka toinen päivä. Tänään oli toinen päivä ja eilen oli laihdutuskuuri. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 28.04.2020 17:28

PIPSA EMÄNTÄ KARPPAA TAAS
Taas on koittanut aika, kun alkoi diettikuuri. Näin on käynyt jo ainakin 40 kertaa. Vyöhön ei enää voi nahkapaskalla iskeä uutta reikää, vyö loppui kesken. No pitihän sitä tehdä taas kerran kirjallinen diettikuuri eukolle. Tänään oli ensimmäinen päivä. Juotiin pirtelöitä soijaisolaatista. Jauhossa on 82% valkuaista sitä juodaan kolmasti päivässä.
PIRTELÖ OHJE
3 dl maustamatonta soija isolaattia
5 dl maustamatonta jogurttia
5 dl soodavettä
4 raakaa kananmunaa ja maun mukaan kaloritonta mehutiivistettä.
maustetaan kalorittomalla mehutiivisteellä. Laita plenderiin ja mixaa.

LITRAN SATSI n, 300 kilokaloria. Emännän päivittäinen kulutus n. 2500 kcl.
Juodaan satsi emänän kanssa puoliksi aamulla. Lounaaksi ja myöhemmin teen puoli satsia jotka emäntä juo. Päivän kalorivaje n. 1900 kcl. :?

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.04.2020 21:19

EMÄNNÄN TOIEN KARPPAUSPÄIVÄ
Onneksi emäntä ei valitellut nälkäänsä. Aamiaiseksi tarjosin ohrapuuroa, sillä tänään oli normaali ruokapäivä, mutta ilman leipää ja hedelmiä. Valmistin grillattua broileria 1 file, 1 maisintähkö, papusalaattia 100 g.

PAPUSALAATTI
½ KG keitettyjä valkopapuja. Liota pavut yli yön, vaihda vesi ja keitä pippurisuolan, sitruunamehun, valkosipulin ja salvian kanssa kypsäksi. Valmista kamaa tulee runsas litra. Tee majoneesi "ohje löytyy klikkaamalla etsi. Lisää majoneesin sekaan mastamatonta jogurttia ja sitruunamehua, Silppua tuorekurkkua, varsiselleriä ja sipulia joukkoon. Sekoita ainekset ja tarjoa muutaman tunnin kuluttua.
Hiilihydraatteja on niukasti, koska pavut ovat proteinipitoisia. Aterioitten n. ravintoarvo n.900 kcl. Illalla emäntä söi vain papusalaattia kcl 300. Ravintovaje 1500 kcl. Vettä ruoan kanssa. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.04.2020 18:16

KOLMAS KARPPAUSPÄIVÄ
Juotin emäntää koko päivän soija isolaatti-kananmuna smuutilla. Yhteen annokseen tulee
2 dl soija isolaattia, 3 kananmunaa, 2 dl maustamatonta jogurttia, 3 dl kaloritonta limonadia "itsetehtyä",
Ei muuta kun blenderi surraamaan niin on ruoka valmis. Ei ole vielä valittanut vaikka juo kolme kertaa päivässä.
Kilokaloreita päivän aterioissa noin 600. Kalorivaje n. 1800.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.05.2020 12:21

NELJÄS KARPPAUSPÄIVÄ

Eilen oli oikea ruokapäivä. Aamulla 4 dl kaurapuuroa, lounaaksi tekemääni sienisalaattia- ja papu-juures salaattia tonnikalasäilykkeen kera noin 300 g. Hiilareita tuli vähän. koska sienet- ja papusalaatti ovat majoneesipohjaisia proteinipitoisia ruokia ja täyttävät vatsan. Tällaisiin salaatteihin voi tunkea mielin määrin pieniksi pilkottuja raakajuureksia. Iltapalaksi tarjosin taas proteinijuomaa raakojen kananmunien kera. Saas nähdä alkaako emännän vyötärö kaventua että ei uutta vyötä tartte ostaa :?: Ravintovaje n. 400 ckl. Huomenna taas pirtelöpäivä.

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 07.05.2020 19:57

"Turska Pata¤
Tässä jonkinlainen turskapata mitä on elämänaikana tullut "sävellettyä"
N. 1kg turskafilettä
1punainenpaprika
1 vihreä paprika
0,5 kg perunaa
4 tomaattia
4dl paseerattua tomaattia
murskattua valkosipulinkynttä
pieneksi potkuksi chiliä
tuoretta tinjamia
Mustapippuria rouhittuna
0,5 dl kasvislientä
1 lime puristettuna
hiukan sokeria
leikkaa turska n 5 sentinpaloiksi ja pistä suolaa niskaan ja jätä ne odottelemaan
viipaloi peruna peukalonpaksuisiksi viipaleiksi
kalttaa tomaatit eli laita tomaatti kannasta haarukkaan ja tee vastakaiselle puolle ristiviilto ja laita se hetkeksi kieuhavaan veteen ja sen jälkeen jäähdytä jäävedessä ,sitten kuoripois.
kuutioi tomaatit paprikat ja sipulit ronskilla kädellä. laita pataan oliivi tai rypsiöljyä
lisää kuutioidut vermeet pataan ja kypsyttele niitä jonkinaikaa , mutta älä polta niitä lisää paseerattu tomaatti ja kasvisliemi ja mausteet
pyöräytä kaikki hyvin sekaisin anna muhia hiljalleen vartinverran ja lisää sitten perunat. anna muhia hiljalleen kun perunat on viittä vaille kypsiä laitaturska palat padan päällimmäisiksi. kansi tai pressupäälle päälle ja anna muhia hiljalleeen n.10 minuuttia .Tarkista että turska on kypsä ja ei muuta kun syömään. lime tai sitruuna lohkoja sekä rehuja kylkeen.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.05.2020 09:48

Olen itsekin kokeillut vastaavan laista turskapataruokaa ja kun pacalao turskaa ei ollut saatavilla, niin laitoin turskafileitä tönkkösuolaan ja pidin niitä muutaman päivän suolassa. Ne kuivuvat ja siitä olikin hyvä fileitä liottamalla tehdä pacalaoa. Kunhan saan haukifileitä, niin aion valmistaa siitä saman tyyppistä sapuskaa. Luulen, että tulee hyvää pöperöä.

Vastaa Viestiin