LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.04.2020 22:49

Kiitos reseptistä Markus- Minulla on aina leivän juurta pakkasessa. Virolahtelaisilla on oma hapanvellinsä jota en ole koskaan syönyt. :mrgreen.

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 09.04.2020 18:52

Stifadotyyppinenpata.
1Kg Luutonta naudanrintaa
2 isohkoa sipulia
muutama valkosipulinkynsi murkattuna
muutama kokonainen neilikka
1 kanelintanko
murskattuamustapippuria
suolaa
1 tlk tomaattimurskaa
2dl punkkua
huuhdeliemipannulta
laita uuni valmiiksi 160 c
kuutioilihat ja ruskista pannulla ja heitä ne pataan
siivilöi huuhdeliemi pataan
lohkosipulit ja freesaa lohkot pannulla ja pataan
lisää tomaattimurska, punkku. mausteet ja mahdollisesti lisää nestettä jos tarvis
kiehauta ja sekoita ainekset levyllä kiehuvaksi pistä kansipäälle ja pata uuniin muhimaan n. 3-4 tuntia.
tulee mureaa ja maukasta pataa
lisukkeeksi perunaa,pastaa ja rehuja.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.04.2020 19:12

Mesman kirjoitti mainion reseptin. Minä käytän samoja aineita, mutta jos hallista saa luullista naudan rintaa, silloin saa maun vielä paremmaksi. On pirullista, että suomessa myydään nykyisin valmiiksi putsattuja lihoja, jotka erään lihamiehen mukaan pakastetaan paloiteltuna.Jokainen vähänkin ruonlaitosta tietävä tajuaa, että pakastettu liha sulatettuna vuotaa lihasnesteitä lavuaariin. Karjalanpaistilihat ovat hyvä esimerkki. Eivät pannussa ruskistu, vaan kiehuvat. Minä käyn taas, jos luoja suo Tallinnassa hakemassa provianttia. Keskustorin hallista saa kunnon lihaa edullisesti.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.04.2020 12:01

KREOLIRUOKAPÄIVÄ
Eilen valmistin emännälle kreoliruokaa. Ympäri karibiaa syödään samankaltaisia aterioita jotka ovat peräisin Lousianan ranskalais alueelta. Cajun/Kreoli keittiöistä. Skönöt, jotka ovat käyneet New Orleanssissa ovat ehkä syöneet niitä ruokia? Ostin vahingossa kilon kuorettomia jättikatkarapuja, luulin ostavani kuorellisia, ja pitihän niistä päästä eroon. Tein sitten Cumboa katkarapupataa jonka tarjosin kurkumalla värjätyn riisin kera.
OHJE
½ kg kuorettoma jättikatkarapuja "marinoi ruokaöljyssä+sitruunamehua+ valkosipulia+chiliä+pippurisuolaa.
selleriä, sipulia, punaista paprikaa ronskisti.
Tomaattipuretta ja tomaattisosetta maun mukaan ja jos choritzo makkaraa on talossa, lisää ohuita viipaleita.

Freesaa ensin juurekset ja ota pois pannulta. Kuumenna pannu oikein kuumaksi ja lisää skrimssit pyöräytä nopeasti väriä ja lisää muut tykötarpeet, lisää kalalientä, tai vettä ja kiehauta. Minä käytän lisäksiThai kalakastiketta, joka on turkasen suolaista fermentoitua kalalientä. Tärkeää on että et kuumenna kauemmin, sillä katkikset kuivuvat ja sitkistyvät. Tarjoa riisin. tai ohuen pastan kera. Hyvää ja terveellistä pöperöä.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.04.2020 11:41

KULITSAPULLA
Leivoin eilen kulitsaa ortodoksien pääsiäispullaa. Olen niitä leiponut jo viiden vuosikymmenen ajan. Kulitsa on voinen ja maustettu leivonnainen. Perinteiseen tapaan se leivotaan leivän muotoon ja sen päälle laitetaan taikinasta XP. Tein ½ l taikinan johon tulee 300g voita 250g sokeria 1 tl suolaa, 3 munankeltaista, jolloin pullasta tulee kuohkeampi, 2 pkt hiivaa, tai 3 kuivahiivapussia ja noin 1½ kg vehnäjauhoa. Mausteet. Ronskisti kardemummaa, vaniljasokeria, sitruunan kuorta raastittuna, sitruunan mehu, tai appelsiinin raastittu kuori ja mehua. Minä käytin makua antamaan itse tehtyä appelsiinimarmeladia ronskisti."Ohje löytyy palstalta" Lämmitä maito mikrossa ja lisää makuaineet, hiiva ja puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan kohota tunnin ajan lisää loput ja vaivaa taikinaksi. Nostata taikinaa puolisen tuntia ja leivo pyöreitä noin 400 g leipiä. Kohota kaksinkertaisiksi ja voitele kananmunalla, paista 170C uunissa noin 30 min. Jäähdytä ja ripottele tomusokeria reunoihin, että kirjaimet jäävät näkyviin. Syödään yleensä Pashan kanssa. Resepti löytyy palstalta.
HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE PALSTAN LUKIJOILLE :mrgreen:

Messman
Viestit: 31
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 11.04.2020 15:00

grillattu raaka jättikatkarapu kokonainen n. 0,5 kg alku evääksi kahdelle
Marinadiinlaitoin:
1 dl oliiviöljy rypsiöljy käy myös
0,5dl limemehu
tuoretta chiliä hienoksi leikattuna maun mukaan, chilitahna myös käy
limenkuorta voi myös hiukanraastaa mukaan
suolaa
valkosipulinkynsi murskattuna
rouhittumustapippuri
1 teelusikka ruskeaa sokeria ei pakollinen
sattu että oli tuoretta tinjamia ja korianteria molempia hiukan hienoksi leikattuna mukaan.
Sekoita marinadin ainekset kunnolla ja lisää sulatetut ravut marinadiin n.3 tunniksi kääntele niitä parikertaa marinoinninaikana.
paistoin kuumalla kuivalla parilapannulla kun ei vielä viitsinyt aloittaa grillikautta.
raaka jättikatkarapukokonainen paista n. 2 min per puoli kuumalla grillillä tai pannulla älä paista liikaa tulee kumia.
lisäsin paistaessa vielä hiukan sormisuolaa.
Lisukkeeksi tein dipin: kermaviiliä, tilliä ,korjanteria,limemehua ,suolaa , mustapippuria ja vielä limenlohkoja kylkeen

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.04.2020 14:18

PARSAKEITTO
Ennen vanhaan ei tuoreita vihanneksia ollut kuin korkeintaan viikon proviantissa. Käytettiin purkkikamaa, kun vihannespakasteita ei oltu keksitty. Vasta 60 luvulla alkoi pakasteita tulla laivoihin. Niin hienoja vihanneksia kuten parsa, tai herkkusienet ei laivoihin ostettu.
Keitin kovat parsan tyviosat eilisen keitinperunoiden keitinliemessä ja puolikkaan sipulin. Keitin niistä keiton pohjan. Ei pidä heittää pois hyviä aromeja :!:
Tein pohjasuurustuksen ja vippasin keitinveden kattilaan ja lisäsin lihaliemitiivistettä. Lisäsin puolet ostamistani parsoista palasina joukkoon. Keittoaika on puolisen tuntia. 2 l kuohukemaa, napeerasin keiton voin palasilla. Pienensin parsapaloja hieman sauvasekottimella. Lissukkeeksi paahdoin leipää ja niiden väliin laitoin voita ja juustoviipaleita. Tarjosin kolmioleipänä. Emäntä kehui. On kiva saada vähäkalorista ruokaa kerrankin. Ei emäntä tiennyt voimäärää jonka tuhlasin :lol:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.04.2020 12:22

ERILLAINEN CURRYKASTIKE
Currykastikeita on hyvin monenlaisia, eri makuisia ja eri lisäkkeillä, Laivoissa tehtiin kanakarria perinteiseen tapaan, eli kanaa, sipulia, omenaa makeutukseen ja currypulveria+ suurustus ja purkkimilkkiä lopuksi sekaan.
Olin tehnyt emännälle kanacurryn valmiiksi, niin meille tupsahti vieraita. Pitihän heille pöperöä tarjota. Pr0viantista löytyi juureksia. Porkkanaa, paprika, selerinvartta ja palsternakkaa. Pilkoin ne pieniksi, freesasin ja mätin keitoksen sekaan. Tulikin kolminkertainen määrä currykastiketta. Vieraat kehuivat, että olipa hyvää kasvisruokaa. En kehdannut sanoa, että siinä oli myös kanaa joukossa. Tuli evästys halvaksi. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.04.2020 12:23

ERILLAINEN CURRYKASTIKE
Currykastikeita on hyvin monenlaisia, eri makuisia ja eri lisäkkeillä, Laivoissa tehtiin kanakarria perinteiseen tapaan, eli kanaa, sipulia, omenaa makeutukseen ja currypulveria+ suurustus ja purkkimilkkiä lopuksi sekaan.
Olin tehnyt emännälle kanacurryn valmiiksi, niin meille tupsahti vieraita. Pitihän heille pöperöä tarjota. Pr0viantista löytyi juureksia. Porkkanaa, paprika, selerinvartta ja palsternakkaa. Pilkoin ne pieniksi, freesasin ja mätin keitoksen sekaan. Tulikin kolminkertainen määrä currykastiketta. Vieraat kehuivat, että olipa hyvää kasvisruokaa. En kehdannut sanoa, että siinä oli myös kanaa joukossa. Tuli evästys halvaksi. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.04.2020 14:10

KAALILAATIKKO RUOTSALAINEN KÅLBUDDING
Minulla on uunissa kaalilaatikkoa ruotsalaiseen tapaan kokattuna. En ole sitä tehnyt heidän tavallaan yli kolmeen vuosikymmeneen, sillä tykkään härmäläisestä.
Valmistusaineet ovat muuten samoja, paitsi ruotsalaiset laittavat jauheliha sipuliseoksen väliin. Ensin freesatut kaalit alimmaiseksi, lihasipuliseos johon usein lisätään keitettyä riisiä. Ennen paistoa laitetaan päälle lihalientä, kermaa ja siirappia. Mausteina pippurisuolaa ja maustepippuria. Ravintoloissa useimmiten kaalinlehdet laitettiin kokonaisena ja freesattuna pintaan. Tarjottiin leikattuna neliönä lautaselle. Lisukkeena tumma kermakastike ja puolukkasurvos. Saas nähdä miltä ruotsalainen versio maistuu :?:

Vastaa Viestiin