LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.03.2020 20:56

HELPPOA UUNIBROILERIN KOIPEA

Kun on kaksi päivää syönyt Lasagnea ei viitsi enempää syödä, vaan laittaa loput pakkaseen. Proviantissa oli maustamattomia broiskun koipia 1 kg paketti ja tein uunibroileria lohkottujen perunoiden kanssa samamassa uunipellissä. Sitä osaa tehdä kaikki. ei tarvitse muuta kuin maustaa jalat, Minä maustoin pippurisuolalla, runsaalla paprikajauholla ja valkosipulitahnalla, jota teen kerran kuussa ison purkillisen, ei tartte muuta kuin kuorii kynnet ja laittaa ne lasipurkkiin ja lorutella saman verran ruokaöljyä sekaan ja sitten myllyttää sauvasekottimmella muusiksi. Pistää kamat kylmiöön, jossa ne säilyvät tuoreina.

Jos et ole ennen moista pöperöä väsännyt, niin pilko perunat ja porkkanat pieniksi kuutioiksi, voitele uunipelti öljyllä. Levitä juurekset pellille ja paiskaa broiskun koivet päälle. Aseta pelti ylimmälle ritilälle 250c lämmöön ja ruskista 15-20 minuuttia. Sekoita juureksia välillä. Käännä rapeat koivet ympäri ja paahda saman ajan. Ota pois lämpö ja anna hatua niin kauan, että olet kattanut pöydän emännälle. Vihreä salaatti sopii lisukkeeksi.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 28.03.2020 09:36

PATENTTIVOILEIPÄ
Alkoi eilen illalla hiukomaan eilen illalla- ja kun proviantissa oli paahtoleipää, munia ja pekonia päätin väsätä emänälle ja itselleni sellaiset. Ennen vanhaan 60 luvulla oli kapakoissa pakko aamupäivällä tilata voileipiä, jotta sai neljännen kaljan tilattua. Kaurapuuro olisi ollut terveellisempi aamiainen, mutta alkon ohjeet olivat kovat. Piti tilata voileipä, sillä puuro ei ollut ruokaa. Varmaan vanhat skönöt muistavat sen ajan :!: Krapulainen ei pystynyt niitä syömään, vaan tunki tulitikkuja leipiin ja pani kierrätykseen. Pöydistä saattoi kuulla kirouksia, jos joku sai kinkkuvoileivän sisältä tulitikun suuhunsa. Ohjeen muistaa vaikka lapsi. Siihen tulee paistettu voileipä, paistettua pekonia ja päälle kananmuna.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.03.2020 23:59

SIENI -_MUNA KEITINPIIRAKKA

Upporasvapiirakkaa teki taas mieli pitkästä aikaa ja kun minulla on proviantissa vielä tallella melkein täysi purkki n: 6 kg suolasieniä, niin pitäähän niistä päästä eroon. Tein kaksi ruokaa. Sienikastiketta ja sienipiirakoita. Pitää vain liottaa sienet, kiehaluttaa liiat suolat pois ja hakata ne pieniksi. Lisätä ronskisti sipulia ja mustaa pippuria ja käristää voissa. Siitähän tulee makoisa sienikastike, kun laittaa tarpeeksi kuohukermaa sekaan ja maitoa. Suurustaa voi joko perinteisellä pohjasuurusteella, tai maissitärkkelyksellä. Toisen puolen käytinkin sitten piirakkaan, Laitoin veteen kiehumaan ja lisäsin rouhittuja esikeitettyjä rikottuja ohrasuurimoita sekaan ja haudutin puoli tuntia. Keitin kuusi munaa kovaksi ja haarukalla pilkoin pieniksi, Jäähtyneeseen puurooon sekoitin munat varovasti sekaan. Olin vehnäjauhoista tehnyt hiivataikinan, sekaan laittanut puolen litran taikinaan 2 dl ruokaöljyä. Nousseen taikinan jaoitin kolmeen osaan ja kaulin ohueksi levyksi. On helppoa tehdä piirakoita sarjassa. Laita pari ruokalusikallista täytettä kasoihin vierekkäin ja jätä kasojen väliin 5 cm rako. Käännä toinen puoli yli täytteen ja kämmensyrjällä taputat muotoonsa piirakoiksi. Leikkaa tyhjän purkin suulla piirakat irti ja katso että saumat ovat tiiviitä. Nosta piirkat jauhotettujen pyyhkeiden päälle nousemaan. Laita kattilaan ronskisti ruokaöljyä ja paista kummaltakin puolelta kypsiksi. Jos sinulla ei ole paistomittarilla. niin kastele sormesi ja roiskauta muutama pisara vettä rasvaan. Jos vesi porisee kattilassa, niin rasva ei ole tarpeeksi lämmintä. Kun vesi kilahtaa on lämpö noin 160-170 C. Paistoaika on noin 2-3 minuuttia. OHJE LÖYTYY HAUSTA. Kirjoita lihapiirakka ja klikkaa. PS: Siivilöi rasva kankaan läpi ja pane lasipurkkiin. Voit käyttää samaa rasvaa useita kertoja. Lisää vain öljyä sekaan.
Nannaa evästä lihaliemen tai nakin, sinapin ja ketshupin kanssa nautittuna :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.04.2020 15:59

KANAKEITTOA TOISENLAISEEN TAPAAN

Otin pakasteproviantista 400 g paketin brilerin filettä, kun alkoi hiukomaan ja emäntä valitteli nälkäänsä. Päätin tehdä kanakeittoa, kun liemijuureksia oli tallella. Iso palsternakka, puolikas lehtiselleriä, puolikas purjo ja pieni peruna. Se sai riittää. Suikaloin juurekset ja perunan julienne, eli tulitikun muotoon. Kiehautin ainekset, Suikaloin broilerin ja laitoin ne kiehumaan puoleksi tunniksi. Mausteet olin marinoinut lihaan. Maustoin kevyesti vihreällä currylla, tomaattipureella, pipppurisuolalla ja valkosipulitahnalla. Täytyy sanoa, että liemijuureksista, varsinkin isosta palsternakasta sai valtavan hyvän aromin. Perunan voi korvata vermesellillä tai ohuella pastalla. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.04.2020 10:46

VIIKUNAHILLO

Emäntä osti jokunen viikko sitten viikunahilloa pienen purkin juustojen lisukkeeksi. Desin purkki maksoi 3.50 e. Päätin tehdä herkkua itse. Googletin ohjeita joista sain pieniä vinkkejä. Hillo kuin hillo samat metodit. Kuivia kivettömiä viikunoita saa kaupasta sadan gramman puristepakkauksissa edulliseen hintaan. Ostin 3 pakettia ja murustelin taatelit kattilaan, lisäsin ½ l vettä keittelin 30 minuuttia ja hillosokeria pussin ohjeen mukaisesti, kiehautin ja totesin hillon olevan liian makeaa. Se johtui taatelien makeudesta. No, lisäsin 3 dl vettä lisää ja hyydytin hyytelösokerilla. Pektiiniä on hyytelösokerissa runsaasti. Kannattaakin käyttää kumpaakin sokeria hilloja valmistettaessa
Lisäksi maustoin hillon sitruunamehulla. Lopuksi ajoin sauvasekottimella tasaiseksi muusiksi.Laskeskelin tuotokseni hintaa. Pikkupurkin hinnaksi tuli noin 40 senttiä ja hyvää hilloa tulikin, joten kannattaa kokeilla. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.04.2020 23:37

POSSUN KIELTÄ JUURESSOSEEN KERA
Tänään väsäsin emännälle päivälliseksi keitettyä possunkieltä rootmuussin, eli turuksi holomuussin kera. Juuressose oli aikoinaan ruotsalaisissa ja härmäläisissä laivoissa varsin tuttu herkkuateria. Sitä syötiin biisonin, eli suolalihan kera. Lisäkkeenä englantilainen picalilly. Se oli, jos joku mahtaa muistaa happamen makuinen sinappi pikkelsi. Minulla oli hapankaalia jäljella ja se sopikin hyvin lisukkeeksi.

Kielen sekaan laitoin maustepippuria, laakerinlehtiä ja lohkotun sipulin ja merisuolaa.
Possun kielen keittoaika on runsaat tunti- ja se kannattaa jäähdyttää omassa liemessään. Nahkaa on turha yrittää poistaa. Leikkaa se pitkittäin viipaleiksi. Jos säilytät sisäelimiä useita päiviä, niitä kannattaa pitää jääkaapissa suolavedessä, muuten ne kuivuvat.
Kielen liemestä osan käytin muussi ainesten keitinvetenä. Totuttuun tapaan käytin eniten lanttua. Perunaa ja porkkanaa tuli noin 1/4 osa lanttujen määrästä. Kielen liemestä tulevat muut maut. Kun olet keittänyt muusiainekset valmiiksi, ota pois liika neste, sillä lantut ovat kosteita ja jos alat muussata liian liemipitoista, niin muusista tulee keittoa. Kannattaa ottaa talteen ylimääräinen liemi ja siitä tulee valtavan makuinen soppa kunhan lisäät haluttuja aineksia. MUISTAAKO KUKAAN SUOLALIHAN :?:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.04.2020 13:09

RAHKAPIIRAKKA

Rahkapiirakka on meillä perinteinen pääsiäis leivonnainen. Minä olen edelleen karjalainen, sitä ja pashaa on aina syöty. Valmista ensin ½ litran pullataikina. Laitan taikinaan tuplamäärän voita, tuplamäärän hiivaa ja enemmän sokeria ja vehnäjauhoja, munankeltuaisia 3 kpl ja jätän valkuaiset pois. Näillä tavoilla taikinasta tulee mehevämpi. Pullataikinan ohjeen löydät Googlesta, tai laivakokin keittokirjasta. Ronskisti kardemummaa joukkoon. Kaardemumma kannattaa laittaa maidon sekaan hyvissä ajoin ennen taikinan vaivaamista. Maku tulee paremmin esiin. Vaivaa taikina taikina hyvin ja esinostata taikinaa runsaat puoli tuntia. Jos valmistat pyöreisiin vuokiin, pyöritä isoja palloja, jotka nostatat ja kaulit ohuiksi ja laita voideltuihin vuokiin. Ei tarvitse esinostattaa, vaan laita täytettä runsaasti.

RAHKAMASSA ½ LITRAN TAIKINAAN
4 prk maitorahkaa
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1 raastettu sitruunan kuori+ sitruunan mehua maun mukaan
3-4 dl sokeria, tai maun mukaan
ronskisti rusinoita
vaniljasokeria maun mukaan. Minä käytän aitoa vanilja ekstraktia
Sekoita täyte hyvin sekaisin. Voitele munalla taikinan reunat ja paista 20 - 25 minuuttia 200c
Kiertoilmauunissa 175c.
Virpojia ei tänä vuonna nähdä. Valmistan karitsan paistin emännälle, koska lammasta kolmen kilon paistia ei kaksi ihmistä jaksa syödä. Menen hakemaan lihan ählämikaupasta.
MUNARIKASTA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE :mrgreen:

Markus
Viestit: 37
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Markus » 06.04.2020 19:02

Olen 100% karjalaista evakkoverta,lapsena syötiin karjalaisruokia,pottilohkoa ,hapanlohkoa jne.
Liiterissä eli puukuurissa oli talvisin ämpärillinen hapankaalia josta aina kirveellä lohkastiin jäinen kappale.
Välillä tehtiin hapanlohkoa, keitetään perunalohkoja, siihen joukkoon ruisleipätaikinan juurta, kermaa,voita, suolaa,
tulee paksu velli jossa pottuja,lanttuakin voi laittaa mukaan.
Joka pääsiäinen tulee lammaspaistin lisäksi laitettua pashaa.
Kaikki karjalaisreseptit kuulemma alkavat,: otetaan nyrkillinen voita ja litra kermaa.
Suolalihaa,pikkelssiä ja ruutmuussia välillä kaipaa, joskus koittanutkin suolalihaa tehdä,
hyväähän se, mutta se entisajan maku puuttuu, täytys varmaan saada salpietaria jostain.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 07.04.2020 09:05

Pistäppä Markus hapanlohkon resepti tulemaan. En ole sitä koskaan maistanut. Salpietaria ei varmaan maatiloilta enää saa, mutta ehkä joku pieni lihanjalostamo myy sinulle nitriittiä, vaikka se on kielletty. Apteekista voi ehkä saada nitraattia, tai nitriittiä. Olen muistaakseni kirjoittanut palstalle ohjeen suolalihasta. Laitan ohjeen tässä tulemaan. Muistaakseni laitettiin 20% suolaliuos ja 1-2 prosenttia salpietaria. Raavaan kylkeä, paistia, tai lapaa painon alle saaviin. Lihasnestettä irtoaa tarpeeksi painon alla. Pidä niitä pari viikkoa jolloin liha ässöttyy. Joudut keittämään liian suolan pois pariin kertaan. Lihasta tulee punertavaa todellista merten herkkua.

Markus
Viestit: 37
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Markus » 07.04.2020 19:09

Hapanlohko, keitetään perunalohkot melkein kypsäksi , lisätään ruisleivänjuurta,
vähän suolaa, keitetään lisää kunnes potut kypsyy, lisätään kermaa ja voisilmä,
näin Johanneksessa päin tehtiin, siinä on aika vinkeä maku, monet tykkää,
minä myös.

Vastaa Viestiin