LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 02.10.2019 22:42

Tultiin toissapäivänä Uzbekistanin matkalta mukana mainiot muistot matkassamme. Vietimme 10 antoisaa päivää hyvien ruokien parissa. Maa on muslimivaltio, 90% on sunnimuslimeja, loput juutalaisia ja ortodokseja. Sianlihaa ei löydy edes etsimällä, lammas, vuohen, hevosen ja raavaan liha ovat pääasiallisia lihatuotteita. Kansallisruoan nimi on PLOV "Palov" ja se on risotto. Söimme plovia kolmasti, joten resepti tuli taltioitua pääkoppaan. Riisiksi sopii Jasmin, tai Unkle Bens.

UZBEKISTNILAINEN BLOV
500 g luullista lampaan, tai raavaan lapaa, tai paistia. Tärkeää on, että luuta on mukana makua antamaan. paloittele lihat ja murskaa luut. Paista ne uunissa tai padassa ruskeiksi ja laita veteen kiehumaan mausteiden, mustapippuri, chili, kokonaisisa valkosipuleita ja suolaa. Keitä 2-3 tuntia kypsiksi. Jäähdytä ja hakkaa veitsellä lihat mahdollisimman pieniksi.
Kuori 350 g porkkanoita ja 4-5 sipulia, suikaloi ne ohuiksi tikuiksi ja suikaleiksi "julienne" Freesaa ne ruokaöljyssä, tai lampaan rasvassa ja sekoita hienonnetun lihan kanssa ja keitä vielä vedessä ja keitinliemessä, tarkista maku. keitinliemen maku pitää tuntua.
Keitä riisi lopussa lihaliemessä ja vedessä18 min, Jasmin riisi 1 riisiä 2 osaa lientä. Unkle Bens 1 osa riisiä 3 osaa lientä. Kun keitokset ovat valmiita kaada riisi lautaselle tee reikä riisikasan keskelle ja lihaseos riisin päälle. Nyt Plov on valmis nautittavaksi. Usbegistanissa maut eivät ole kovin voimakkaita niinkuin intiassa.
Yhdessä ravintolassa jossa kävimme syömässä kokit valmistivat Plovia isoissa valurautapadoissa pihalla. 5 kokkia hyöri laittamassa esille annoksia. Ravintolassa oli noin 500 istumapaikkaa ja ravintola oli täynnä lähinnä paiskallisia asukkaita. Ruokalistalla annosten hinnat olivat 2,50 - 4.00 Euroa.

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.10.2019 19:12

CHORBA KEITOT
Keitot nimeltään chorba, tai churba ovat keski-aasiassa, venäjällä ja balganilla hyvin tunnettuja- ja reseptejä on monenlaisia. Yhteistä chorbissa on, että niissä on papuja, liemijuureksia, sitruunanmehua hapokkuutta antamaan. Uzbegistanin reissulla tarttui mukaani yksi, jota tein eilen emännälle broilerin rintapaloista. Valitettavasti ei 400g paketista saanut kanan makua irtoamaan. Jos teet vastaavaa soppaa, niin käytä koipireisiä, niin saat makuja aikaiseksi. Mieluusti olisin käyttänyt lampaan lapaa, tai kinttulihaa, mutta proviantti oli tyhjillään.
UZBEGISTANILAINEN CHURBAKEITTO (6 annosta)

600 g luullista kanan, tai lampaan lihaa. Pilko lihat pienemmiksi ja freesaa kattilassa ja lisää vettä 2 l ja keitä maustepussin kanssa "chiliä, kuminaa, korianderia, pippuria ja suolaa" kypsäksi.
Liota chick herneitä 2-3 dl, tai valkopapuja yli yön vedessä, tai osta purkkipapuja ja laita papujen liemikin keitokseen. Suikaloi sipulia, porkkanaa, palsternakkaa, tai selleriä yht: 300 g, sekä upota 1 kokonainen valkosipuli keitokseen makua antamaan.
Pilko lihat pieniksi ja keitä pavut keitinliemessä kypsiksi, lisää juurekset ja lihat puoli tuntia ennen tarjoilua ja kiehauta kypsiksi. Voit halutessasi lisätä tomaattipuretta, tai punaista currya antamaan lisämakua. Sitruunanmehu antaa hapokkuutta keittoon. Venäjällä käytetään myös hapankaalilientä antamaan lisämakua. Erinomaisia ja ruokaisia keittoja joita voit muunnella makusi mukaan.

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.10.2019 23:13

BANAANILEIPÄ

Katselin eilen kokkiohjelmaa, jossa englantilainen kokki Gordon Ramsay oli Hawailla vääsäämässä pöperöitä, mm. banaaanileipää. Jouduin valmistamaan vastaavanlaista leipää Lahden seurakunnan kehitysapu väelle tilauksesta. Pari mummoa tuli leipomoomme ja pyysi minua leipomaan niitä parikymmentä kappaletta myyjäisiin. Heille oli tulossa vieraita ja pari "neekeriä" ambomaalta vieraaksi. Sain reseptin ja toteutin tilauksen. Myöhemmin tullessaan maksamaan laskun he sanovat sen olleen liian hyvää, sillä eihän siellä afrikassa näin hyviä leipiä tehdä. Olisi varmaan pitänyt laittaa itikoita ja muurahaisia joukkoon? 30 vuotta sitten kutsuttiin mustia vielä toisella nimellä. No laitan reseptin tulemaan. Jos sitä joku leipoo, niin kannattaa laittaa joukkoon rusinoita, tai jotain hilloa, tai kinuskia massan sekaan.
BANAANILEIPÄ "kakku"
3 ylikypsää banaania
1 dl voisulaa
2-3 dl fariinisokeria, tai siirappia
1 dl piimää, tai maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
1 rkl ruokasoodaa
4 dl vehnä. tai hiivaleipäjauhoa
Sekoita blenderissä banaanit, voisula, muna ja sokeri sekaisin, lisää jogurtti, jauhot ja sooda massaan. Voitele vuoka ja korppujauhota se ja kaada massa vuokaan. Tasoita hyvin ja paista 170 c 45-60 minuuttia. Jäähdytä ja kumoa. Voit syödä kermavaahdon ja hillojen kanssa.

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.10.2019 15:40

TORTILLA UUSILLA TÄYTTEILLÄ
Emäntä oslti tortilloja ja kertoi toivovansa uudenlaista täytettä niiden sisään. No ei tarvinnut muuta kuin katsoa kylmäproviantin sisään, niin löytyi täytettä. Löysin tähdelle jääneitä kanttarelleja, broilerin rintapaloja, ja rasiallisen minitomaatteja. Leikkasin niitä pienemmäksi ja paistoin pannussa. Lisäsin pari sulputtua sipulia, valkosipulitahnaa, chiliä ja oreganoa pintaa ja paistoin hissun kissun kansi päällä pannussa. Hieman pippurisuolaa ja vettä niskaan ja annoin hautua hetkisen. Tein lisäksi salaattia. Niitä sitten tortillojen niskaan ja rullalle. Tuli syötävää ruokaa nopeasti :mrgreen:

Messman
Viestit: 6
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 17.10.2019 19:50

Moro. rohkenen kirjoittamaan yhden syksyisen suosikki safkan "reseptiä" :
Kanipata
tee soossi ensiksi muhimaan!
1-2 tölkkiä tomaattimurskaa
tomaattipyrettä
muutama desi effoanlihalientä eli vettä
1 sipulikuutioina
pari isoa valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
rouhittuamustapippuria
jauhettuakanelia lisäile varoen
kuivattu basilika
kuivattu korianteri
savupaprikaa
lisäile nestettä tarpeen mukaan
paloittele 1 kani ja ruskistapannulla palat, laita ne n. 30-60 minuuttia hiljalleen muhineen soosinsekaan, ota pannulta huuhdelimi padansekaan.
hauduta hiljalleen n.tunti ja nauti perunan tai pastankera ja fressinsalaatinkera.
Tää soosipohja toimii oikeastaan kaikille lihoille :D

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.10.2019 21:55

Hieno resepti Mesman ja paras vitsi oli FÅA:n lihaliemi. Toki tekisin kanista pöperöä jos sitä olisi tarjolla. Kasvatatko itse näitä herkkuja, vai mistä ostat :?: Mielelläni ostaisin, jos niitä olisi myynnissä. Kanin liha on herkkujen herkkua. Pula-aikana niitä oli jokaisen pihassa ja kanipata on jäänyt mieleen lapsuudesta saakka. Välimeren maissa syön joka reissulla kania. Pistäppä lisää mielenkiintoisia ohjeita palstalle. Minulta alkavat reseptit loppua.

Messman
Viestit: 6
Liittynyt: 31.08.2019 18:12

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Messman » 21.10.2019 14:09

Moro Tate. Olen itse ostanut kanit Helsingin itäkeskuksen citymarketista, viimeeksi oli tuorepakattuna hyllyssä. Joskus ollu myös pakastettuna.

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.10.2019 21:35

Kiitokset tiedosta, yritän tilata lahden sittariin-

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.10.2019 21:58

VIIKON KATSAUSPÄIVÄ
Tänään suoritin proviantin putsauksen ja laitoin pastaruoan tähteistä. Vanhan stujun pitää olla tarkkana, että mitään syötävää ei heitetä roskikseen. Näinhän nykyihmiset tekevät. Löysin 4 nahistunutta porkkanaa, puolikkaan palsternakkaa, yhden paprikan, palan inkivääriä ja 400 g paketin proilerin luutonta jalkaa. No siitä olikin hyvä alkaa pöperön väsäys, kun vielä löytyi lähes kokonainen pussi kiinalaista vermeselliä, eli pastaa. Putsasin ja suikaloin juurekset ja broilerin lihat pieniksi ja paistoin ensin lihat ja paiskasin juurekset ja ruokaöljyä valurauta pataan. Maustoin currytahnalla ja pippurisuolalla- Lisäksi löysin kaapista säästämääni possun paistlientä pari desiä ja kaadoin joukkoon makua antamaan ja haudutin kansi päällä. Juureksista tulee tarpeeksi nestettä keitokseen. Olin jo aiemmin laittanut vermesellit pehmenemään kylmään veteen niin heitin valutetun pastan pataan ja sekoitin ainekset keskenään. Tuntui siltä, että jotain puuttui ja tiputtelin vietnamilaista kalakastiketta joukkoon ja sain maut sopiviksi. Emäntäkin kehui.
Sapuskaa tuli kaikenkaikkiaan 6 annosta ja laskeskelin aterian hintaa ja sain hinnaksi noin 5 euroa. Einestiskissä se olisi maksanut 3 euroa annos. Ruokarahat pysyivät kunnossa eikä reedarikaan voinut valittaa törsäyksestä :mrgreen:













tänää

Tappajatate2
Viestit: 530
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.10.2019 19:12

LAMPAAN POTKAA TATEN TAPAAN

Emäntä kutsui vanhoja tuttuja kylään ja määräsi minun laittamaan kattavan lounaan. No minkäs voimanaiselle teet? Ei muuta kuin kauppaan evästä hakemaan. Päätin lähteä ählämikauppaan ja ostin sieltä maukkaita lampaan potkia 4 kpl, yksi koipi jokaiselle. Etukeitoksi laitoin Borch keittoa johon ei lihaa tarvittu, koska pakkasessa oli hyvää lihaklassia.
BORCH KEITTO
4 isoa punajuurta
1 isoa sipulia
2 isoa porkkanaa
1'

1½ l lihalientä
valkosipulia, kuminaa, pippurisuolaa, hieman etikkaa.
Keitä kokonaiset punajuuret kypsiksi ja kuori öljytyin käsin että kädet eivät punastu.
Pilko sipulit ja juurekset pieniksi kuutioiksi ja lisää liemeen. (keitä lihaliemessä kypsiksi)
Lisää tarvittaessa etikkaa ja tarjoa smetanan, tai maustamattoman jogurtin kera.
LAMPAAN KOIPEA TATEN TAPAAN
Ruskista koivet padassa ja mausta pippurisuolalla hyvin, lisää vettä, 3-4 dl punaviinia ja mausteeksi ronskisti mintun oksia, kuminaa ja valkosipulia. Hauduta uunissa pari tuntia ja lisää pataan pilkoittuja porkkanoita, sipulia, palsternakkaa ja juuriselleriä. Anna hautua kypsäksi. Siivilöi liemi 1 l ja suurusta voissa ruskistetulla vehnäjauholla (100g voita 3 dl jauhoja) ja anna kastikkeen hautua vajaa tunti tiiviiksi. Keitä jasmiini riisi kypsäksi 18 min, 3 dl riisiä 6 dl vettä, tai lammaslientä. Tarkista kastikkeen maku. Tarjoa lautaselta. alle riisiä ja juureksia, päälle alumiini foliolla peitetty luu jolloin sormet eivät tahraudu leikatessasi lihaa irti luusta. Voimakkaan makuinen kastike istuu kuin nenä päähän. Namukasta syötävää'v'' :mrgreen:

Vastaa Viestiin