LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.07.2019 19:23

KIKHERNE ELI CARBANSO

En ole varmaan pariin vuoteen valmistanut pöperöitä näistä herneistä. Monet luulevat niiden olevan papuja. Kickherneet ovat oivia lisäkkeitä ruoanlaitossa. Keittotapa on helppoa eikä niiitä tarvitse liottaa yön yli kuten papuja. Keitä papuja tunnin ajan hiljaisella tulella. Mausteiksi voit laittaa valkosipulia, sitruunamehua ja pippurisuolaa. "sekoita itsejauhettuja mustapippureita ja suolaa keskenään, suhde 1/4, tai 1/5. Näitä keitettyjä herneitä voi käyttää moneen tarkoitukseen, kuten salaattien sekaan, valmistaa chik hernekeittoja leittaa pastaruokien sekaan. KEITTO Jauha tehosekottimessa sipulia, porkkanaa ja liemijuureksia ja keitettyjä chik herneitä, lisää halutessasi liha, tai kanaliemi kuutioita, juustokuminaa ja hakattua persiljaa ja tietys voita makusi mukaisesti. Voit lopuksi myös laittaa kermaa sekaan, tai 10% prosenttisesta turkkilaista jogurttia. Oiva ja ruokaisa keitto.
HUMUS
Sitä käytetään ählämimaissa leivän lisukkeena. Tekotapa on helppo. Sekoita sauvasekottimella keitetyt herneet muusiksi, lisää muutama lohko valkosipulia, sitruunamehua ja ruokaöljyä, niin että saat notkean tahnan aikaiseksi. Jotkut sepät paahtavat seesaminsiemeniä "tahinia" ja tekevät siitä tahnan, kuten edellisessä ruoassakin ja lisäävät sitä humuksen sekaan. Maun tulee olla sitruunaisen kirpeää ja voitkin sitä laittaa lautaselle ja kaapata leivällä humusta suuhun. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.07.2019 22:46

GRILLATTUJA LEHTIPIHVEJÄ JAUHELIHASTA :idea:
Naapurimme Jaska ja Arja kutsuivat minut ja emäntäni päivälliselle tänä iltana. Tatjolla oli lehtipihvejä salaatteineen. Ihmettelin parisataa grammaa painavia ohuen ohuita pihvejä, sillä koostumus oli erilainen ja ne olivat täysin kypsiä, kehuimme pihvien makua täytelijäiksi ja hyvin maustetuiksi. Arja rouva näki mietiskelyni ja kertoi että pihvit oli tehty raavaan jauhelihasta. Yli 60 vuoden kokkiurallani ei minulle ole koskaan tullut vastaan raavaan jauhelihasta tehtyjä lehtipihvejä. ONKO SINULLE :?: Kyselin tietysti tekotapaa ja sain oheisen resepti jaetavaksi.

- 200 g raavaan jauhelihaa lihatiskiltä
- suolaa ja pippuria paiston aikana
Pyöritä pihvi tiiviiksi palloksi ja aseta se öljytylle voipaperilla ja lätistä. laita päälle öljytty voipaperi ja lätistä lihanuijalla kolmen millin ohuisiksi pihveiksi. Jos valmistat useita pihvejä, tee samoin kaikille pihveille. Kuumenna grillilevy mahdollisimman kuumaksi ja poista toisesta puolesta voipaperi ja aseta levylle. toinen paperi otetaan pois. Paista pihvi nopeasti ja käännä ympäri. Mikäli haluat puolikypsän pihvin niin paista mahdollisimman nopeasti ja kypsää kauemmin.
Lisukkeeksi tarjottin Ratatouillea eli puolikypsiksi grillattua paprikaa, kesäkurpitsaa, paloiteltuja sipuleita. Lopuksi voi laittaa paistumaan pieniä tomaatteja.
Pihvin mausteet: mustappuri, suola, valkosipuli. EI HASSUMPI KOKEMUS :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.08.2019 22:15

HYVÄÄ JA PAHAA PULLAA

Hyvä pulla saa aikaan tyytyväisen hymyn. Laivoissa ei juuri paljonkaan pullaa leivottu, vaan se oli useimmiten pakastettua. Usein miehet kiroilivat pullan perään ja kyllä minä leivoin, jos spiisissä riitti puhtia. Useimmiten uunit olivat kelvottomia varsinkin vanhoissa laivoisssa. Kyllä sähkömiehet korjasivat, jos vastuksia saatiin. Pulla saa mielen virkeäksi ja muistuu mieleen lapsuuden mummon pulla. Pieni ohje leipojille miten saa hyvää pullaa leivotuksi.
1. Jos ohjeessa lukee 250 g voita. Laita 500 g
2. Jos ohjeessa lukee 1 muna. Laita 2 munaa, tai 2 keltuaista.
3. Jos ohjeessa lukee 150 g sokeria. Laita 250 g
4. Jos ohjeessa lukee 1 hiiva Laita 2
Tietysti pitää laittaa suolaa mukaan, muuten taikina ei nouse hyvin ja kardemummaa, tai muskottia. Niitäkin käytän runsaammin. Jos teen rusinapullaa niina laitan rusinoita tuplasti. Vehnäjauhoa tietenkin kuluu paljon enemmän, joten jos teet koetaikinan pienennä maitomäärää tai saat ison taikinan. Eli laittamalla enemmän makuaineita lopputulos on mielestäni parempi. Ainakin naapurit ovat niin sanoneet.
Munkkitaikinaan ei kannata laittaa munia, vaan munan keltuaisia silloin tulee rapeampia munkkeja. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.08.2019 22:16

HYVÄÄ JA PAHAA PULLAA

Hyvä pulla saa aikaan tyytyväisen hymyn. Laivoissa ei juuri paljonkaan pullaa leivottu, vaan se oli useimmiten pakastettua. Usein miehet kiroilivat pullan perään ja kyllä minä leivoin, jos spiisissä riitti puhtia. Useimmiten uunit olivat kelvottomia varsinkin vanhoissa laivoisssa. Kyllä sähkömiehet korjasivat, jos vastuksia saatiin. Pulla saa mielen virkeäksi ja muistuu mieleen lapsuuden mummon pulla. Pieni ohje leipojille miten saa hyvää pullaa leivotuksi.
1. Jos ohjeessa lukee 250 g voita. Laita 500 g
2. Jos ohjeessa lukee 1 muna. Laita 2 munaa, tai 2 keltuaista.
3. Jos ohjeessa lukee 150 g sokeria. Laita 250 g
4. Jos ohjeessa lukee 1 hiiva Laita 2
Tietysti pitää laittaa suolaa mukaan, muuten taikina ei nouse hyvin ja kardemummaa, tai muskottia. Niitäkin käytän runsaammin. Jos teen rusinapullaa niina laitan rusinoita tuplasti. Vehnäjauhoa tietenkin kuluu paljon enemmän, joten jos teet koetaikinan pienennä maitomäärää tai saat ison taikinan. Eli laittamalla enemmän makuaineita lopputulos on mielestäni parempi. Ainakin naapurit ovat niin sanoneet.
Munkkitaikinaan ei kannata laittaa munia, vaan munan keltuaisia silloin tulee rapeampia munkkeja. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.08.2019 16:50

KUMMASTI PULLA TEKEE KAUPPANSA
Neljässä päivässä pullat oli joku syönyt pakkasesta ja piti tehdä uusia pullia edellisen ohjeen mukaisesti, eli paljon voita taikinssa. Pihalla kasvaa paljon karviaisia joita ei millään jaksa syödä. Päätinkin upottaa niitä pullaan. Kaulin ½ cm paksun taikinalevyn ja latasin sen pellille sivelin munalla ja upotin karviaisia vieri viereen taikinaan ja stten ripottelin ronskisti kanelisokeria pintaan. Viimeiseksi siivilöin desilitran perunajauhoa yli koko piirakan. Perunajauho imaisee itseensä karviaisista tulevan nesteen. Nostatin vain parikymmentä minuuttia ja paiskasin 200C uuniin. Paistoaika on n.25 minuuttia. Tämä oli ensimmäinen kerta tämmöistä piirakkaa tehdessä ja hyvää tuli. Kanelia olisi saanut olla enemmän. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.08.2019 18:10

KARVIASVISPIPUURO
keäsin pihalta karviaisia ja pyysin emäntää keittämään karviaisista vispipuuroa.Vaimo keitti spelttiryyneistä puuron. Hän väsää aina puurot. MUISTIKSI MUILLE :!: Puuroon tuli liikaa karviaisia, koska maku oli karvasta "ei ollut emänän vika vaan minun" kannattaa laittaa vähemmän marjoja. Vaimo tutkkii tarkkaan reseptit enkä niinkuin minä joka teen pöperöitä summa mutikassa ja keitti ohjeen mukaan 10 minuuttia. Minä maistoin sormella ja totesin puuron olevan raakaa ja vaatisi lisää kypsytystä. Eipä ruvennut muija kypsyttelemään, koska ohje määräsi keittoajan....ja sillä siisti eikä mutinoita. No syötiin sitten ohjeen mukaista raakapuuroa.

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.09.2019 20:30

Hesan reissun aikana piti käydä Votkinin lihassa hakemassa siansorkkia ja liemiluita. Edustin aikanani Votkinsia Pietarissa ja vein 90 luvun alussa sinne parisataa tonnia palalihaa makkaratehtaille. Siitä kehkeytyi ystävyys Veijon kanssa. Pyysin muutaman kilon liemiluita ja kun apumies tuli toimistoon, hänellä oli iso pussi täynnä siansorkkia ja luita. Ei muuta kuin kotiin ja pihalle keittelemään luita. Vaalean liemen luut kannattaa kiehauttaa ensin ja heittää vesi pois ja pestä luut puhtaaksi, niin ettei liemestä tule sekaista. Ei muuta kun keittelet luita 4-6 tuntia ja lisäät sitten liemijuureksia sekaan ja mausteiksi kokonaisia mustapippureita ja laakerinlehtiä ja sopivasti karkeaa suolaa, keittelet tunnin verran. Silloin eivät juurekset muhene liemeen. Ei muuta kuin luut takaisin kiehumaan pestyyn kattilaan. Minä keitän hyvän liemen aina sisään lihafondiksi, eli noin puoleen alkuperämäärästä. Siitä sitten saa hyvät keitot aikaiseksi. Osan valmistan LIHAGLASSIKSI ja keitän fondia sisään 1)4 osaan. Siitä tulee tiukkaa paksua hyytelöä joka sälyy jääkaapissa muutaman viikon. Suurimman osan fondista ja glassista pakastan pieniin muoviastioihin Fondin 2 dl ja Glassin jääpala laatikoihin. Laitan perään tuman liemen valmistusreseptin. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.09.2019 23:25

TUMMA LIHALIEMI Gran Juse
Tein hyvistä raavaan potka- ja kylkiluista tummaa lihalientä. Laitoin luut uuniin paistumaan 200c tunniksi ja lisäsin liemijuureksia ja halkaistuja sipuleita ja lopuksi tomaattipuretta ässöttymään. Tomaatin kirpeä maku häipyy paistettaessa sitä. Voit myös lisätä nahistuneita tomaatteja sekaan. Lisää laakerinlehtiä, mustapippuria, tinjamia ja roosmariinia keitokseen. Keittele hissukseen 4-6 tuntia ja siivilöi liemi. Nyt sinulla on voimakas tumma suolaton lihaliemi. Lihafondi keitetään sisään puoleen aiemmasta ja sinulla on voimaliemi jonka voi pakastaa pieniin astioihin. 2 dl purkki vastaa ½ l lihalientä. Lihaglassiksi pitää vielä keittää vielä puolet nestemäärästä jolloin 1 dl purkki vastaa ½ l lihalientä. Liemet voi suolata ennen sisään keittämistä silloin pitää muistaa, että ne ovat turkasen suolaisia varsinkin liha glassi, mutta säilyvät hyvin jääkaapissa. Ei muuta kun keittelemään. :mrgreen:
PS: Oottelen kauriin luita motoristalta :!:

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.09.2019 22:53

LÄSKIPANNUKAKKU JA PANNUKAKKU

Emäntä pyysi minua tekemään pannukakkua tänään. Ilostuin ikihyvin, sillä emäntä on ollut dieetillä koko tämän vuoden eikä antanut minun väsätä pannaria tänä aikana. Hänellä on nääs ollut dieetti huonolla menestyksellä, Kun kylmäproviantissa oli pekonia, niin päätin tehdä kaksi pannukakkua. Tein litran taikinan johon laitoin 10 kananmunaa, sillä tein dieettipannaria, vehnäjauhoja menee puolta vähemmän kuin 3 munan pannarissa. Pilkoin pekonin sentin siivuiksi ja sulppusin yhden sipulin jotka sitten paistoin pannulla. Laitoin puolet taikinasta voidellulle uunipannulle ja ripottelin totkut päälle ja 275c kuumaan uuniin. Pannarin paisto tässä lämpötilassa kestää noin 12-14 minuuttia ja saa herkullisen kuplivan pinnan. Kiitos kananmunien. Ei muuta kun syömään kylmän maidon kanssa. Jälkiruoaksi tarjosin pannaria appelsiinimarmeladin kera.
PS: Aikoinaan svenski botskeissa tarjottiin läskipannukakkua lounasruokana. Pekonia ei tietenkään käytetty vaan oikeaa sivuläskiä. Nannaa pöperöä

Tappajatate2
Viestit: 543
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.09.2019 19:30

MOTORISTAN MUIKKUTORTILLAT
Nyt kun muikkuaika on parhaimmillaan ostin ½ kg perattuja isoja muikkuja ja päätin tehdä Motoristan reseptiä väljästi noudattaen kalaruokaa. Valmistin karjalapiirakkataikinan ja kaulin ohuen ohuiksi. Lisäsin tällä kertaa muikun ympärille viipaleen savukinkkua ja käärin rullalle. Voitelin voisulalla ja laitoin 250C uuniin. Tein virheen, sillä 20 minuutin paistamisen jälkeen ne olivatkin paistuneet koviksi joita oli vaikeaa syödä, tosin maku oli mainio. Virheenä oli liian kova taikina ja liian pitkä paistaminen, Olisi hyvä paistaa kiertoilmauunissa jolloin lämpötila noudee 275 C ja paistaa ehkä 10 minuuttia tarkkaillen, että taikina on ruskistunut ja pinta pehmeä. Ne voi laittaa sitten jälkilämpöön hautumaan kun lämpötila on laskenut. :mrgreen:

Vastaa Viestiin