LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.05.2019 17:50

ERIKOISTA PYTTIPANNUA

Tänään perjantaina on jokaviikkoinen proviantin tarkistus, mitä pitää heittää pois ja mistä vielä saa väsättyä syötävää. Löysin puolikkaan tuoretta fenkolia, kolme perunaa, kaksi grillimakkaraa ja nahistuneen porkkanan. pienen miettimisen jälkeen kuorin ne ja kypsensin voissa ja lisäsin pari kuutioitua sipulia. Pyttäriähän pöperöstä tuli. Maustoin pippurisuolalla ja suolattomalla grillimausteella. Lopuksi Worchesterkastiketta makua antamaan. Olin juuri saanut keitettyä pintopapuja, niin heitin sekaan muutaman lusikallisen. Emännän mukaan se oli kasvispyttiä, eikä huomannut makkaran paloja. Dietillä oleva eukko ei huomannut niitä, enkä makkaroista pitänyt meteliä. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.05.2019 20:49

Kesä on jo raottanut ovensa, vaikka viime päivien kylmät ilmat ovat hieman sitä lykännyt muutamalla päivällä. Hyvä kun sadetta sentään saatiin, pääsee luonto kukoistamaan. Pihan raparperi on jo ensi viikolla luovuttamassa ensimmäistä satoaan. Aion ensimmäisenä väsätä raparperisopan, sitten piirakan ja raparperijuoman.Sen valmistan vanhan äidin ohjeen mukaan. Pilkon muutaman raparperin juomakannuun, lisään sokeria ja kiehuvaa vettä päälle. Annan jäähtyä ja siivilöin siitä mehun pois. Namukasta juotavaa. Raparperi Chutneyn vuoro on sitten. "löytyy keittokirjasta". Kuusenkerkät ovat kesäkuun puolella vuorossa ja teen siitä kuusenkerkkäsiirappia. 10 purkillista on tullut syötyä ja juotua teen kanssa talven aikana "löytyy klikkaamalla nimellä". Voikukan pyöreät lehdet kannattaa hyödyntää. Terävälehtiset ovat väkevämpiä. Liota pyöreitä lehtiä muutama tunti kylmässä vedessä ja voit pilkkoa ja paistaa vaikkapa broileripadan lisukkeeksi. Voikukka on suomen toiseksi paras hiven- ja vitamiinipommi. Nokkosfarmini alkaa olla sadonkerjuu kunnossa ja ensimmäisenä onkin nokkoskeiton ja seuraavaksi nokkoslettujen vuoro. Nuoret nokkoset voi höyryttää sellaisenaan. "löytyy palstalta". Korvasieniä ei löytynyt kuivuuden johdosta, mutta Oulun seudulta pohjoiseen kannattaa mennä hakkuu aukeille tätä herkkua keräämään.
Hyvää kesää toivottaa :mrgreen: Tate

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.05.2019 09:39

NAKKISÄMPYLÄT
Toissapäivänä leivoin pitkästä aikaa raskitettua sekaleipää. Siihen tulee hiivaleipä- ja ruisjauhoja. Kun vanhuuttani olin jälleen kerran unohtanut laittaa taikinan siementä pakkaseen jouduin tekemään vanhan tempun laittamalla hapankaalin lientä ja maitohappobakteerikapseleita raskiin. Helppo tapa saada aikaiseksi uusi hapate. Vuorokauden kuluttua hapanraski oli valmis. Raskitan kaikki leipätaikinat, myös vaalean leivän taikinan. Leivän maku- ja hivenainepitoisuus nousee tutkimusten mukaan.

Osasta taikinaa teinkin nakkisämpylöitä.
Leivo ensin pyöreitä pullia, anna niiden nousta jonkin aikaa ja lätistä kämmenpohjalla ohueksi, venytä ne soikeiksi ja iske nakki väliin ja mausta sinapilla ja ketshupilla. Rullaa pötköksi ja laita saumapuoli alas jotta sämpylä ei aukene. Nostata ne ja paista uunissa 225c noin 15 minuuttia ja voitele sulatetulla voilla. Siitä tuleekin mukava välipalalla kunhan laitat ne mikroon lämpiämään :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.05.2019 16:56

DAAL. INTIALAISET LETUT
Vallmistin eilen hinduruokaa. Hindu Intialaiset pääasiassa ovat hindu uskoisia ja eivät uskonnollisista syistä syö lihaa. Muistan, kun olimme Kalkutassa vuonna 1960 ja matkustimme ukrainalaisen poosun kanssa riksalla ja keskellä tietä makasi lehmä eikä lähtenyt pois. Poosu otti ja kävi potkaisemassa lehmää. Silloin saimme ihmisten vihat päällemme ja oli onnen kantamoinen, että meitä ei lynkattu siihen paikkaan.

Päätin tehdä Daal lettuja ja ne tehdään keltaisista, tai punaisista linsseistä ja puuroriisistä. Kumpaakin laitetaan erillisiin purkkeihin ja kaadetaan kolminkertainen määrä vettä. Aineksia fermantoidaan, eli käytetään vuorokausi huoneen lämmössä, jolloin ne ryhyvät käymään. Seuraavana päivänä ainekset laitetaan blenderiin ja hienonnetaan lisäten liotusvettä sekaan, että siitä saadaan ohkainen taikina. Sekaan laitetaan huhmaroituja korianterin, kuminan siemeniä ja suolaa. On muistettava, että taikinan pitää olle hyvin ohutta ja kannattaa ensin tehdä koepaistos sen toteamiseksi. Muurikkapannu onkin erinomainen väline paistamisessa. Ei muuta kuin voita ja ruokaöljyä pannule. Kannattaa lastalla levittää taikinaa ohueksi letuksi ja anna paistua reilusti. Käännä lettu ja paista toinen puoli ruskeaksi. Letusta tulee rapea ja sen väliin voit kääriä puolikypsiksi paitettuja juureskuutioita- ja maustaa ne currylla, tai itämaisilla maustesekotteilla. Laita keskelle lisäkettä ja kääri tortillan tapaan rullalle. Lisämausteiksi sopii makea Thai chilikastike. Minä käytän itse tehtyä rabarperi chutnyä. :idea: Gluteeni vapaa tuote ja sopii hyvin keliaatikoille. :!:

motorista
Viestit: 157
Liittynyt: 01.11.2010 21:24

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja motorista » 25.05.2019 11:51

Terve Tate! Lukasin tuon ohjeesi, laitaa mennä Juhannus resepti uusiksi. Juhannukseksi olen luvannut ruis tortilloja, mutta taidanpa tehdä hindulettuja.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.06.2019 12:53

Etsiskelin palstalta raparperi chutneyn reseptiä, mutta en löytänyt. Teen joka kesä tätä herkkua itämaisten ruokien lisukkeeksi. Panen ohjeen uusiksi, sillä se on hyvää Lime juisien chutneyn kaltaista. Sitähän käytettiin laivoissa paljon riisi- ja curryn kanssa.

RAPARPERI CHUTNEY, tai salsa
1 kg raparperiä pieninä palasina "ei tartte kuoria"
½ l vettä
Chiliä, kanelinkuori, tähtianista, neilikoita ronskisti ohueen harsoon ja kaarnilla pussi kiinni.
Kannattaa kokeilla mausteiden määrää ennen lopullista valmistusta. Meikä tykkää aika voimakkaasta.
Keitä aineksia hissun kissun tunnin ajan, ja lisää hillosokeria pussissa olevan ohjeen mukaan. Kiehauta, mutta älä keitä. Kokeile paksuutta laittamalla lusikalla tiskipöydän päälle ja tarkista maku ja paksuus. Voit lisätä mausteita jos jauhat ne hienoksi. Kokonaisia mausteita ei kannata lisätä.
Mango chutney maistuu hieman erilaiselta totta kai, mutta Taten chutney ei siitä paljon poikkea.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.06.2019 20:16

PAISTETTUA JA SAVUSTETTUA SUUTARIA

Tuttavani toi eilen minulle 5 suutarikalaa, en ollut aiemmin käsitellyt suutaria, joten kalan valmistus ei ollut minulle tuttua. Suutari on särkikala ja saattaa kasvaa yli 3 kiloiseksi. Suurin kala painoi yli kilon ja muut yli puoli kiloa. Kalan käsittely on turkasen vaikeaa sen paksun nahkan johdosta, suomuja ei ole ja nahkan pinnassa on paljon limaa joka oli pakko ottaa pois juuriharjalla. Filerointi onkin vaikeaa paksun nahkan johdosta. Paistoin yhden kalan kokonaisena- ja totesin lihan olevan tiukkaa. Savustin muut neljä kalaa ja savustuksen ansiosta liha pehmeni helposti syötäväksi. Liha olikin hyvän makuista. Perkasin lihat ja valmistin paksun savukalamuhennoksen maustaen sen ruohosipulilla, jota kasvaa runsaasti pihapenkissä. Kun minulla oli valmiita nokkoslettuja, niin valmstin kylään tulleille naapureille savukalatäytteisiä nokkoslettuja. En tiedä mitä pitivät siitä. Me emännän kanssa tykkäsimme kovasti. Onko vanhoilla skönöillä ja kalamiehillä kokemuksia suutarikalasta :?:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.06.2019 21:13

TARTTEN PAREMPIA NEUVOJA
Ostin toissapäivänä kaupasta kilon kahdeksan lonkeroista mustekalaa, eli tursasta ja väsäsin siitä itämaista pöperöä. Ongelmanani on, että en saa frliteeraamalla kalan paloista pehmeitä. Johtuneeko siitä, että en mäiskinyt kalaa täkkiä vasten, kuten deekut aikoinaan tekivät? Eihän kuollut mustekala tiettävästi siitä mätkimisestä pehmene :!: Nyt olisi Aussien veljeksillä, tai viisailla sepillä aika nousta esille ja kertoa tapoja joilla mustekasta saadaan mureampi :!: Laitanpa kuitenkin reseptin tulemaan.
MUSTEKALAA ITÄMAISEEN TAPAAN
Paloittele mustekala palasiksi ja ota pois musta nahka. Sen voi sormilla poistaa. Marinoi palaset chilillä, inkiväärillä, punaisella currylla ja valkosipulilla ja kaada ruokaöljyä sekaan. Suolaa vasta paistovaiheessa. Anna marinoitua muutama tunti ja ruskista öljyssä. Liota kiinalaista ohutta pastaa kylmässä vedessä, jotta se pehmiää. Paloittele varsiselleriä, sipulia, kukkaalia ja porkkanaa lohkoiksi. Freesaa ne pannussa niin ne imevät makuja mustekalasta. Mausta pippurisuolalla. Ota juurekset pois pannusta ja lisää mustekalan palaset ja lisää tomaattimurskaa purkillinen ja saman verran vettä. Anna ainesten kiehua niin että puolet nesteestä haihtuu "15-20 nuuttia". Lisää juurekset ja pehmennyt pasta, sekoita ja hauduta muutama minuutti. Voit lisätä makua tiputtamalla sekaan vietnamilaista kala-, tai äriäisnestettä.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 22.06.2019 19:14

HIEMAN ERIMAKUISTA KRAAVILOHTA
Tein juhannukseksi kraavia lohta hieman uusin maustein. Normaalisti valmistan sitä seuraavin maustein.
2 osaa sokeria ja 1 osa merisuolaa ja mustapippuria, sekä kuivatilliä. Nyt lisäsin sekaan Taten rotanmyrkky snapsia. Tänä vuonna pullon kyljessä lukee "DDT- tappaa varmasti kaikki ötökät". Snapsin ohje, ½ l virolaista 80 volttista pirtua, kanelinkuorta, neilikkaa. fenkolin siemeniä, tähtikuminaa ja chiliä aika runsaasti. Liottele mausteita pari viikkoa ja siivilöi pulloon ja lisää vettä mielesi mukaisesti.
Lisäys toikin lohelle raikkaan ja yllättävän hyvän aromin. Olen maustanut joskus tummalla rommilla,

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.07.2019 11:38

TORTILLAS CON CHILI CON CARNE
Tyttären pirpanat Isla 6v ja Inka 7v ovat olleet muutaman päivän kylässä meillä ja kyllä uni tulee äkkiä illalla, sillä meno on niin kovaa. Heti meille tullessaan tytöt esittivät kovaäänisesti ruokatoivomuksensa. Me halutaan papan tortilloja Chili con Carne. No pitihän sitä tehdä. Proviantissa oli mustasillmäpapuja, tomaattipuretta, chiliä, sipulia ja valkosipulitahnaa ja juustokuminaa eli jeeraakin löytyi. Paistijauhelihaa piti mennä ostamaan. Laitoin illalla pavut likoammaan, aamulla huuhtelin ne ja keittelin jauhtelihan paistettuani mausteiden kanssa pöperön kypsäksi, aikaa kului runsas tunti. Kun cuacamolea ei ollut korvasin sen keitetyistä pavuista, Taten hampurilaismajoneesista ja hakatusta sipulista tehdyllä salaatilla ja lisukkeeksi lehtisalaattia. Hyvin tuntui sapuska maistuvan. Kyllä makuarvot ovat vuosien saatossa muuttuneet. Eivät väkevät mausteet sopineet lasten suuhun. Läskisoosi ja lihakeitto olvat herkkuamme.

Vastaa Viestiin