LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 24.02.2019 15:02

OHRAUUNIPUURO

Joku viikko sitten muistin vanhan kunnon aamiaisruoan OHRAPUURO:n, jota en ole muistanut tehdä vuosikausiin. Sehän on täyttävää "dieettiruokaa" joka pitää nälän loitolla monta tuntia. Osta höyryttämättömiä rikottuja ryynejä ja laita ensin vedessä likoamaan muutamaksi tunniksi "ei ole pakko".
Laita ryynit uunivuokaan, tai kattilaan. 1 osa ryynejä ja 4 kertaa enemmän maitoa, suolaa ja voin palasia. Uunin lämpötila ensimmäisenä tuntina +150c ja sitten voitkin laittaa uunin lämpötilaksi +90c. Sekottele pari kertaa puuroa ja anna hautua uunissa kannen alla koko yön, silloin puuro onkin syötävässä kunnossa aamulla kun heräät.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.03.2019 16:23

JUURISELLERIKEITTO

Näin marketissa valtavan isoja juuriselereitä pitkästä aikaa ja ostin yhden sellerin keittotarpeiksi. Sellerisosekeitto oli aikoinaan paljon käytetty keitto laivoissa, varsinkin svenskeissä. Pasiseereilla kuorittuja selleripihvejä tarjottiin alkukuoaksi ja pihvien päälle laitettiin mätiä ja sipuliraastetta. Juuriselleri ei tartte muuta kuin sipulia, kermaa vettä ja kana, tai lihaliemitiivistettä makua vahvistamaan ja tietenkin klimpin voita. Se kummasti suurustuu eikä perunoita tarvitse laittaa sekaan. Ei muuta kuin vajaan puolen tunnin hitaasti keittäminen ja sauvasekottimella muussiksi. Jos yrttimausteita haluaa käyttää, niin basilikaa-oregaanoa ja fenkoli voivat tulla kysymykseen. Minä väsään emännälle pari kertaa viikossa jotain juureskeittoa ja pieni nälkä siitä lähtee, varsinkin kun emäntä on jokavuotisella laihdutuskuurilla. Turha sitä kannattaa uusia vaatteita ostaa, tuleehan ne kilot takaisin kesän aikana :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.03.2019 17:13

KUKA MUISTAA RUOAN NIMELTÄ NASI GORENG?

Svenski botskeissa sitä syötiin aika usein. Sehän indoneesialaisten Pyttipannu, sillä siihen sopii sekottaa melkein mitä vaan. Hollannissa se onkin eräänlainen kansanruoka, sillä he pitivit Indoneesiaa hallussaan vuosisatoja. Se on eräänlainen risotto, tai voi myös olla pastaruoka ja yhdistettynä kummatkin sekaisin siitä tulee myös NASI GORENG. Minulla on ollut mielessäni se ruoka, mutta nimen olin unohtanut. Eilen se putkahti mieleeni ollessani pihalla siistimässä pihakäytävää ja päätin tehdä pöperön ennen kun sen unohdan. No basmatiriisiä oli proviantissa, samoin broilerin filettä toissapäiväistä spaghettia jääkaapissa ja juureksia löytyi. Ei muuta kun hommiin spiisin ääreen. Emännälläkin oli ruokapäivä, sillä joka toinen päivä syödään kunnon ruokaa ja joka toinen päivä hän soijapirtelöllä paastoaa.
NASI GORENG RESEPTI 6 annosta
2 kupillista pitkää riisiä
4 kupillista vettä, suolaa "keitä kannen alla hitaasti 18 minuttia".
2 broilerin rintafilettä "mausta currylla, valkosipulilla, makealla thai kastikkeella+öljyllä
lisää suikaloituja liemijuureksia, valkokaalia tai kiinankaalia, sipulia, inkivääriä ja valkosipulia.
Ruskista broilerin lihat, lisää juurekset ja freesaa ne paistinpannussa, tai rautapadassa. Ota kamat toiseen astiaan ja lisää ruokaöljyä ja keitetyt riisit ja freesaa ne runsaassa öljyssä kunnolla irtonaisiksi . Lisää muut aineet ja sekoita keskenään ja lisää kiinalaista soijakastiketta maun mukaan. Jos sinulla on Garam Masala chilimaustetta niin lisää sitä. Muuten voit lisämaustaa tabaskolla, currylla ja mango chutneyllä. Kun tarjoat valmiin ruoan niin paista muna päälle.
PS: Lisäsin tähteeksi jääneen vedessä säilytetyn spaghetin jämät sekaan ja sain 2 annosta lisää
Voit myös tehdä saman pöperön kalasta, äyriäisistä ja lisätä vaikkapa sieniä sekaan. Silti nimi pysyy samana.


4 k
2

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.03.2019 21:54

Tongin tänään jälleen provianttia ja löysin pakkasesta puoli kiloa paloiteltua lampaan luullista lapaa, jonka ostin Ählämikaupasta viikko sitten. Ajattelin tehdä jotain uutta lammaspataa ja tutkiskelin netistä reseptejä. Suurin osa ohjeista kehotti käyttämään karitsan, tai lampaan luutonta paistia padan raaka-aineiksi. Mitä tuhlausta ja makuja ei saada aikaiseksi ilman luita. Paisti paistinaan eikä kannata tuhlata pataruokiin. Senhän tietävät kaikki laivakokit, vai tietävätkö :?: Vastatkaa hyvät kollegat ja hyvän ruoan ystävät, kirjoitelkaa ohjeita palstalle. Löysin mielenkiintoisen ohjeen, jossa kehotettiin maustamaan kanelilla. Toteutin osittain ohjeen huomiseksi ruoaksi.

NEPALILAINEN LAMMASPATA
Paloittele lampaan liha ½ kg kuutioiksi ja mausta lihat punaisella Penang curryjauheella, tai tahnalla, Garam Masala mausteella, tai jauhetulla neilikalla, chilillä, kurkumalla, kaardemummalla, inkiväärillä ja suolalla. Sekoita mausteet hyvin lihaanja lisää 10% jogurttia ja marinoi jogurtissa pari tuntia. Ruskista lihat ja hauduta pienessä määrässä vettä hiljaisella tulella 1 h. Lisää jogurtti ja pala kanelin kuorta ja hauduta vielä 1 h ilman kantta jotta liika neste haihtuu. Mikäli kastike on liian ohutta lisää sekaan veteen liotettua Maizenaa ja lopuksi lisää sekaan 1-2 rkl hunajaa, tai siirappia. Tarjoa basmati, ja jasmin riisin kera.
Tuli taas uusi hyvä makukokemus.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.03.2019 00:42

Tuli muutama päivä sitten vanha merimiesruoka, eli TEXAS. tai KOUBOY:ksi kutsuttu ruoka, eli

RUSKEA PAPUMUHENNOS JA PAISTETTUA LÄSKIÄ, PAISTETUT PERUNAT+ punajuuria lisukkeeksi

Olin kirjottanut siitä reseptin 2017 ja huomasin yhden vakavan virheen, sillä reseptissä ei mainittu, että pavut pitää liottaa yli yön ennen keittämistä. Pistän asian uusiksi, koska valmistin Teksasia viime viikolla.

½ kg ruskeita papuja "liota yli yön" lisää muhennokseen hieman etikkaa ja siirappia makua antamaan. Lisää vajaa litra vettä ja suolaa ja keitä pari kolme tuntia hitaalla liekillä. Muhennos suurustuu siinä ajassa.
½ kg porsaan kylkiviipaleita. Paista viipaleet hitaasti pannulla jotta liika rasva irtoaa ja tulee rapeita.
Lisää paistinrasvaa papujen sekaan ja loppurasva käytetään voin kanssa paistinperunoiden valmistukseen,'

Siinä kunnon muonaa vanhoille skönöille. Ainakin minulle maistui, mutta emännälle ei maistunut.
MUISTUUKO MIELEEN. AINAKIN SVENSKEISSÄ SITÄ TEHTIIN JOKA KUUKAUSI YHDEN KERRAN :?:

Markus
Viestit: 30
Liittynyt: 07.01.2011 13:25

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Markus » 25.03.2019 12:52

Stekt fläsk och bruna bönör, kyllä me sitä useasti ainakin kongolaisissa tehtiin.
Tosin taidettiin käyttää kyllä säilykepapuja.Joskus olin Tukholmassa Stallmästargårdenissa
patatiskissä ja siellä oli sitä henkilökunnalle, kyllä oli hyvää kun oli aikansa ollut siellä lintsillä
ja oli nälkä.Täytyypä taas tehdä tulee muistoja mieleen.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.03.2019 15:42

Hei Markus! Pari päivää söin Texasia hyvällä ruokahalulla, joten pitää tehdä muutakin purtavaa. Sain emännänkin syömään papuja ja hän kehui kovasti. En kuitenkaan kertonut, että laitoin paistinrasvan papujen sekaan, kun muija pelkää rasvaa. Tänään laitoin kiehumaan jämät ählämilampaasta tarkoituksena tehdä lammaskaalisoppaa, kun ulkomaista varhaiskaalia on tullut kauppoihin. Rasvaisen ja luisen lampaan lihaan poseeraan ensin ja heitän keitinveden pois ja putsaan kattilan ja lihat kuona-aineista ja sitten taas kattila porisemaan hellalle mukana maustepippurit, laakerinlehtiä ja tinjamia. Lopuksi kaalit ja sipuli sekaan ja lisäksi meiramia. Meiramia ei juuri muualla tunneta kuin pohjoismaissa. Mikähän siinä on :?:
Laivoissa hoilattiin kun lampaan ja kaalinhaju tuli kongilla vastaan, että KAALISOPPAA, KAALISOPPAA ILMAN LAMMASTA :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.03.2019 20:41

SIANKYLKI RULLAA
Käytiin emännän kanssa Tallinnassa bunkraassa evästä kevään ja alkukesän varalle. Vanhan sepän pitää olla tarkkana kuin porkkana, sillä jos taloutta ei pidä kurissa, niin ei jää pennosia etelän matkojen varalle. Ollaan oltu pahassa flunssassa muutama päivä ja nyt tuntuu olo parantuvan. Ostin pari kiloa possun luutonta kylkeä hinta oli 3.75 kg ja päätin tehdä toisesta kyljestä vanhaa tuttua keitettyä possun rullaa. Onko tuttua :?: Sehän käy näin. 1 Vedä kyljen keskeltä vähän halki ja leikka lihaa melkein toiseen reunaan asti ja tee sama toiselta puolelta. Avaa puolikkaat kirjan tavoin auki ja siinä se sitten onkin päätyö tehtyä. Pitää vain varoa että et leikkaa nahkaan asti jolloin lihaa jää keskustaan yhtä paljon. 2 Seuraavaksi mausta runsaalla karkealla suolalla ja rouhitulla maustepippurilla ja rullaa liharullaksi ja sido kaarnilla tiiviiksi rullaksi. Keitä suolavedessä laakerinlehtien ja maustepippurin kanssa kypsäksi ja anna jäähtyä liemessä ja tarjoa nahkaperunoiden ja etikkapunajuurten kera.Älä Älä heitä liemiä pois.
Kertokaapa muistoja kylkirullasta. Tekivätkö kokit laivoissa leikkeleitä ja mitä leikkeleitä muistatte tehdyn. 60 luvulla jolloin seilasin svenskeissä ole joka viikkoista pidemmillä reissuilla, kun porukka oli kyllästynyt makkaroihin ,niihin kokit väsäsivät niitä itse. Mahtaako kykyisillä kokeilla onnistuvan moiset puuhat. :?:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.04.2019 15:25

KAALISOPAA KAALISOPPAA ILMAN LAMMASTA
Kirjoittelin muutama päivä sitten ohjeen vanhasta skönöruoasta. Kerron varottavan esimerkin omasta huteloinnistani soppaa tehdessäni. Olin pilkkonut kaalit ja laitoin ne pataan freesaantumaan, ajatuksena oli nopeuttaa valmistumista. Mutta minä pöljä, ukon rahju jolta alkaa hommat mennä p---seelleen unohdin kaalit hellalle niin kauaksi aikaa, että alimmaiset lehdet ruskistuivat ja myöhemmin huomasin sopan maun kitkeräksi. Varokaa siis ja pysykää spiisin äärellä, että ei moista mokaa tapahdu. Mereen olisitte minut heittäneet k---le :(

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.04.2019 13:39

Valmistin emännälle tänään lounaaksi puolikkaan savustettua kirjolohta ja panin toisen puolen kraaviin. Kun muija on jokavuotisella laihdutuskuurilla piti yrittää valttää liikoja hiilihydraatteja niin laitoin itselleni lämmintä perunasalaattua ja emäntä sai salaaatin lehtiä syödäkseen. Laivoissa aikoinaan Stuvade potatis eli suomalainen nimi kuullostaa hieman ontuvalta, mutta olkoon niin, jos kukaan ei tiedä parempaa vastiketta.
Perunat valmistetaan siten, jos et ole aiemmin sitä tehnyt tällä viisiin. Kuutioi raa-at perunat pieniksi kuutioiksi ja yksi sipuli ja laita kiehumaan pieneen määrään suolavettä ha jiehauta puolikypsiksi. Ota keitinliemi talteen ja laita toiseen kattilaan voita ja vehnäjauhoja freesaantumaan ja lisää keitinliemi. Kiehauta ja lisää maitoa ja kuohukermaa tarpeen mukaan. Anna paksun kastikkeen kiehua muutama minuuti ja lisää perunakuutiot. Jos tarjoat kalan kanssa, niin lisää tilliä, tai kuivatilliä, pippuria ja suolaa.

Vastaa Viestiin