LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Herring
Viestit: 7
Liittynyt: 05.08.2017 00:13

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Herring » 07.01.2019 05:46

Tervehdys!

Byssalle on pakko huomauttaa, että lohen, valmiiksi rasvaisen kalan saa syötävään muotoon pienellä vaivalla. lohi-/kirjolohifile suolataan ja pippuroidaan (Valkopippuri) pinnalle kevyesti. Jonka jälkeen pinnalle levitetään persilja-valkosipulimurskaa (Pieni nippu persiljaa ja iso kynsi valkosipulia murskattuna), sekä 3rkl Dijon-sinappia ja 2 rkl hunajaa. Sivellään pinnalle ja pirskotetaan sitruunaa. 20 min. uunissa 200 C ja 5-10 min grillivastuksella ylälämmössä 5-10 min. Pienellä vaivalla troolimiehenruokaa, jonka voi kruunata perunamuusilla. Ainakin erilaista, kuin ainaiset kermaviritykset.

Herring

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.01.2019 00:03

Tervehdys Herring :!: Hyväntuntuinen ohje, jota pitääkin heti kokeilla ja ostaa kirjolohi, jota pidän parempana kuin norskien lohen tapaista, josta puuttuu aromi.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.01.2019 15:36

Ostin toissapäivänä juhlakinkun 30% alennuksella, eli jouluknkun potkalla. Kilohinnaksi tuli 3,75e se olikin mieleinen ostos, sillä minun teki mieli tytinää, eli lihahyytelöä ja savukinkkua leivän päälle. Lisäksi lihaprovianttikin alkaa olla tyhjä. Leikkasin lihat kilon kappaleiksi ja putsasin kantit ja potkan lihhat pois. Vedin kinkkun nahat lihoista irti ja laitoin ne lihojen kanssa kattilaan kiehumaan, mausteet laakerinlehti, tinjami, musta-ja maustepippurit panin tapani mukaisesti maustepussiin ja kaarnilla kiinni ja kamat kiehumaan tytinää varten. Emäntä sanoi. Mää en tommottii nahkoi ala syämään. Minä kerroin etten aio niitä syötäväksi, vaan niistä hyytelöainetta Kollageenia ,siitä saadaan saadaan hyytelö tytinään. No kun kamat olivat kypsiä tietysti vanhan laivakokin tapaan pienensin nahat ja sekoitin tietenkin pienennettyjen possun lihojen sekaan. Eihän laivoissakaan kukaan huomannut niitä tytinää syödessään. Possun liemi oli liian suolaista, joten piti laittaa vettä kylkiäisiksi ja hieman etikkaa joukkoon.
. Laitoin kamat pitkiin leipävuokiin ja muutaman tunnin kuluttua oli kiinteä lihahyytelö valmista. Liivatetta ei tarvinnut laittaa. Nyt saavustuu kaarnilla sidottu kilon pala pihalla ja illa saankin nauttia hyväsä savukinkusta juuri paistetun ruislimpun kanssa.
Tämmöttis tänään tänääm :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.01.2019 21:46

SILAKKALOORAA
Kun joku päivä sitten ostin silakkafileitä ja suolasin niitä, piti tänään sitten tehdä silakkalaatikkoa, jota teen pari kertaa vuodessa. Suolattuja silakoita liottelin tiskialtaassa ja kuorin kilon verran perunoita. Viipaloin ja leikkasin puoli kiloa possun kylkeä viipaleiksi jotka sitten pippurisuolasin varovasti. Voitelin uunivuoan ja levittelin vuokaan vuoron perään perunaviipaleita, suolasilakoita, sipuliviipaleita ja possun kylkiviipaleita. Rouhin morttelissa maustepippuria jonka sitten lisäsin kamojen sekaan. Viimeiseksi ripottelin possun kylkeä päälle, jotta saan rapeita possun paloja napsittavaksi. Viimeiseksi lisäkin runsaat puoli litraa kokomaitoa ja viisi kananmunaa sekoitettuna. Piti olla varovainen suolan määrässä, jotta silakoista tullut suola ei yllättänyt. Ei muuta kun kamat uuniin 200C tunniksi. Kypsän laatikon pintaa tietysti piti lisätä voinokareita, vai olisiko pitänyt jättää rasva pois :?: Mitä mieltä lukija on :?: Tämä sitten nautittiin säilykepunajuurien ja vasta leivotun ruisleivän ja piimän kera. Namukasta pöperöä tuli parikisi päiväksi :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.01.2019 22:12

Kun vihdoin viimein annoin itselleni luvan ostaa niin arvokasta kalaa kuin kuha on, päätin tehdä oikein kunnon ruokaa. Normaalisti se tehdään merikielestä eli Soleesta joka on nykyisin niin tyyristä, että eläkelaispapalla ole siihen varaa. Kyseinen karkeanahkainen kampela kala on aina ollut herkkuani. Päätin tehdä vuosikymmenten jälkeen
KUHAA AL AFRICAINE 2 annosta
2 kuhafilettä noin 200 g laita fileet marinoitumaan sitruunamehuun
1 banaani siivutettuna
5 cm pala selleriä, tai palsternakkaa suikaleina
1 paprika - " -
1/4 purjo - " -
1 banaani palasina
1 pieni purkillinen ananaspaloja
Freesaa nopeasti lisäkkeet öljyssä pannussa, lisää currypulveria, suolaa ja pippuroi ja mausta sitruunamehulla.
Putsaa pannusta irtonaiset perskat ja jauhota vehnäjauho-korppujauhoseoksessa kuhafileet ja paista ne rapeiksi. Laita fileet lautaselle ja lisää kuumat lisukkeet päälle.
Muina lisukkeina voit tarjota pariisin, tai persiljaperunoita. En tarjonnut sillä lisukkeita oli tarpeeksi. Kannattaa kokeilla :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.01.2019 23:51

PANNUKAKKUA
Googlettelin tänään pannukakkuohjeita ja näin yhdessä ohjeessa taikinaan lisättävän leivinjauhetta kohotusaineeksi. Kun en ole kuuna päivänä laittanut sitä päätinkin kokeilla.
Ohjeissa on yleensä munaa vähän ½ l taikinassa 2-3 lisäsin litran taikinaan normaalit 8 munaa. Munalla saa pannarin nousevan korkeaksi ja hyvän makuiseksi, eikä jauhoja tartte laittaa kuin puolet. Laitoin litran taikinaan lisänä 2 tl leivinjauhetta ja mielenkiinnolla odotin lopputulosta.Pannari kohosi kauniisti kuplille ja maku oli yhtä hyvä, mutta rakenne pehmeämpää. Minä paistan pannarit korkeammassa lämpötilassa- Ohjeissa lukee 225c 20 minuuttia ja minä paistan 250c kiertoilman kanssa asteita tulee 275 ja aikaa kuluu 10-12 minuuttia. Pannari kohoaa moninkertaiseksi rapeiksi kupliksi. Voita en suosittele laittamaan pannaritaikinan sekaan. Voi lätistää sen ja voin voi sitten käyttää pannarin kanssa. Tämmöttis :mrgreen:






g

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 28.01.2019 18:06

Provianttia toniessani löysin kilon verran Ahlämikaupasta ostamaani paloiteltua lampaan lapaa. Sehän on parasta lammaspataa tehtäessä. Päätin tehdä 2 ruokaa. Lammasnavariinia ja itämaista lammashöystöä. Siinä sitten saan pöperöä varastoon pariksi päiväksi. Perusteeltaan ne ovat samankaltaisia, vain mausteet muuttuvat. Raakaaineet.

1 kg lampaan lapa lohkoja
1 kg liemijuureksia, porkkanaa, sipulia, varsiselleriä, palsternakkaa, laakerinlehtiä

Ruskista lihapalat ja mausta ne. Ota pois pannusta ja lisää juurekset ja freesaa.
Laita lihat takaisin pataan tomaattipuretta jafreesaa se. Lisää vettä ja valkoviiniä, sekä valkosipulia ja keittele hissukseen kypsäksi ja lisää juurekset ja kiehauta lähes kypsiksi ja suurusta vehnäjauholla, tai ruskealla maizenan suurusteella. Jaa navariini kahteen kattilaan ja lisää toiseen Currya, inkivääriä ja valkosipulia niin saat esiin itämaisen maun. Navariinin tarjosin pottujen kanssa ja itämaisen pöperön tarjosin riisin kera

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.02.2019 04:05

LEIVO SAARISTOLAISLEIPÄÄ, SEKALEIPÄÄ JA NAAN LEIPÄÄ SAMASTA TAIKINASTA

Eilen oli taas leivontapäivä, kun proviantti ammotti typö tyhjyyttään. olin päivää ennen laittanut vaalean leivän raskin käymään, olinhan muistanut laittaa taikinakimpaleita muovipussissa pakasteeseen. Nykyisin olen tykästynyt hieman hapatettuun sekaleipään. Tein puolet sekaleipää, maustaen sen auringonkukan ja pellavan siemenillä, sitten valmistin saaristolaislimppua. Olin jättänyt vähän taikinaa, jotta saan makupalaksi valkosipulilla maustettua Naan leipää. Se onkin helppoa valmistaa Ählämien tapaan paistinpannussa. Ei muuta kun valmistat taikinan ja pyörität pullia ja annat nousta pulleiksi ja latista ne mahdollisimman ohkaisiksi. Kannattaa tehdä soikeita leipäsiä, koska paistinpannuun mahtuu pari kpl rinnakkain. Ruokaöljyä voi halutessa lorauttaa pannun pohjalle. Valmistus kestää pari minuuttia kummaltakin puolelta. Paiston aikana voi sitten ripotella valkosipulipulveria kummallekin puolelle, tai penslata valkosipulitahnalla jota minula on aina lasipurkissa jääkaapissa. Se säilyy hyvin viikkotolkulla. Naanit kannattaa syödä heti. Jos et käytä hiivaa kannattaa käyttää leivinjauhoa kohotusaineena. Saaristolaisleipätaikinaan kannattaa kiehauttaa ronskisti maltaita ja siirappia ja maustaa runsaalla fenkolilla. Lisää lisää ne jäähtyneenä raskiin ruisjauhoja suolaa ja jotta saat aika ohuekon taikinan. Kippaa taikina voideltuihin vuokiin ja nostata ylös ja paista tunnin verran 200C lämmössä tunnin verran ja kippaa hieman jäähtyneet leivät pois. Koska taikina on aika ohutta, niin kuumat leivät saattavat haljeta.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.02.2019 00:35

APPELSIINIMARMELAADI " ORANGE JELLY"

Luultavasti jokainen vanha merenkulkija muistaa appelsiinimarmeladin, ORANGE JAM, tai ORANGE MARMELADE:n? Kun emäntä osti K marketista ämpärillisen appelsiineja. Punnitsin kotona ja ämpärissä oli 7 kg appelsiinejä 5 eurolla. Minulle tuli mieleen tehdä marmelaadia appelsiineista. Olen joskus vuosia sitten sitäkin väsännyt laivassa, kun aito tavara oli loppunut ja joku marmattaja kikkasi. No nyt ei kikkaa, kuin oma eukko ja siitä marmatuksesta suljen korvani. Pistänpä ohjeen tulemaan, jos joku innostuu sitä väsäämään. Ota 4 appelsiinia ja ½ sitruunan mehu.
Kuori perunan kuorinta veitsellä pestyistä appelsiineista kuoren pinta pois ja suikaloi ne tulitikun ohuiksi.
Irrota appelsiinin lihat ja laita kattilaan ja laita vettä niin että palat peittyvät. Kaada sekaan ½ kg hedelmäsokeria ja heitä appelsiinin suikaleet sekaan ja keitä miedolla lämmöllä usein sekottaen ½ tuntia. Muista, että hedelmäsokeri palaa muuten pohjaan. Ota kokeeksi lusikallinen marmelaadia ja jäähdytä niin toteat onko se tarpeeksi paksua. Jos se on ohutta niin lisää sokeria ja kiehauta uudelleen.
Itse asiassa siitä tuli hieman liian katkeraa, mutta ihan syötävää, johtuen liiasta kuori määrästä. Kannattaa käyttää vain puolet appelsiinien kuorista. No hilloa tuli 4 purkillista ja purkkihinnaksi laskin vajaan euron.

Tappajatate2
Viestit: 516
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.02.2019 14:07

LASKIAISRUOKAA OVAT PLINIT JA PORCHKEITTO
Meille kutsuttiin ystäviä kylään ja piti keksiä jotakin purtavaa syötäväksi. Vaikka laskiainen ei vielä ole muuta kuin ovella niin päätin valmistaa kahta venäläistä laskiaisruokaa, eli
PORCHKEITTOA JA PLINEJÄ
Porssiin tarvitaan raakoja punajuuria, jotka keitetään kypsiksi n: 1 h ja kuoritaan sitten. Laita kumihanskat kouraan, tai öljyä sorkkasi. Muuten ne tulevat punaisiksi. Kannattaa laittaa vähän etikkaa, tai sitruunamehua keitokseen. Muuten punainen väri saattaa kadota. Palottele pieniksi kuutioiksi. ÄLÄ IHMEESSÄ HEITÄ KEITINVETTÄ POIS, vaan käytä se keittoon.
Kuori ja pilko sipulia soppaan mielesi mukaan.
Käytä mausteina valkosipulia, kuminaa, tinjamia ja lihaliemikuutioita. Minulla oli joulukinkun lientä pallasessa. No keitto tulikin valmiiksi ja se nautitaan smetanan, tai cream fressin kanssa. Minä nuukana miehenä tyydyin 10% turkkilaiseen jogurttiin.
PLINIT
Venäläiset eivät tee paksuja plinejä. Suuri keittiömestari ranskalainen Escoffier toi taikinaohjeen sieltä ja kehitti paksun version. Siihen tuppaantuu turkasen paljon voisulaa.
PLINITAIKINA
1 l maitoa ja nokare hiivaa nostatukseen. Tattarijauhoja "sopii laktoosi intoleranteille ja minä käytän taikinaan 1/4 osan vehnäjauhoja. Valmista paksuhko taikina ja hapata yli yön.
Lisää taikinaan 3 vispattua munan valkuaista ja 3 keltuaista varovasti sekottaen. Valkuaisvaahto nostattaa blinit kuohkeiksi. Venäläiset ohuet plinit. Ohenna taikina ja kaada voiselle paistinpannulle ja paista ohuita lettuja.
Kuumenna mikrossa runsaasti voita, niin että se kiehuu kunnolla. Näin saat voin kirjastettua. Paista plinit runsaassa voissa hitaasti ja kun käännät ne niin lisää voisulaa.
Tarjoa plinit siian, muikun, tai kirjolohen mädin, hakatun sipulin ja smetanan, voisulan ja snapsin kera :mrgreen:

Vastaa Viestiin