Sivu 64/64

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Lähetetty: 08.09.2017 22:51
Kirjoittaja Tappajatate2
Vielä pikkuisen tarinaa sienestyksestä ja sienistä. Olen keittänyt jo 10 l ämpärillisen sieniä talven varalle. Jos et ole sienestystä harrastanut, niin on hyvä tietää, että sienten proteiini vastaa lähes lihan proteiinimääriä. Ne ovat terveellistä syötävää ja liikuntaa saa kummasti metsiä kiertämällä. Ei tartte mennä juoksumatolle juoksemaan kuntosalille, vaikka se onkin trendikästä. On maailman meno muuttunut, kun rouskut eivät ole nousseet maasta Lahden seudulla. Haperoita ja kehnäsieniä on runsaasti. Sienten suolauksesta sen verran. Kun olet keittänyt sienet pitkässä vedessä, niin huuhtele ne ja laita ämpäriin 15% suolaan. Lautanen päälle ja sen päälle kivi jotta sienet jäävät suolaveteen. Silloin ne eivät homehdu. Kermainen sienikastike on herkkua, samoin soseutettu sienikeitto. paistoksiin ja pizzaan on hyvä lisätä hakattuja sieniä lisukkeeksi. Sieniä voi maustaa oman mielensä mukaisesti. Sipuli on ehkä tärkein mauste. Persiljahake, basilika ja oregano, salvia ja roosmariini sopivat hyvin. Suolasieni kannattaa huuhota hyvin ja keittää pitkässä vedessä', jotta liian suolan saa poistettua. KERTOKAA MIKSI ET SIENIÄ SYÖ :?:

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Lähetetty: 15.09.2017 11:11
Kirjoittaja Tappajatate2
Valmistin eilen tattipiirakan vanhan reseptin mukaisesti, paitsi täytteeseen jotain uutta.

TATTIPIIRAKKA
Taikina. ½ l vehnäjauhoja, tai 1/4 l ruisjauhoja 1/4 l vehnäjauhoja. 250g voita. 200 g turkkilaista jogurttia, tai purkki kermaviiliä. Jogurtti vastaa kermaviiliä. Hakkaa voi ja jauhot sekaisin pöydällä tai vispilällä. Lisää jogurtti ja taputtele taikina pyöreäksi levyksi ja laita jääkaappiin tunniksi kovettumaan.
Kuutioi tatit 300 g tai sienet ja iso sipuli, tai puolikas purjoa pieniksi paloiksisi ja freesaa kypsiksi ja mausta pippurisuolalla. Olen myllyttänyt mustaapippuria ja roseepippuria keskenään ja sekoittanut suolan sekaan. Näin pippuri ei pääse väljähtymään.
Voitele piirakkavuoka ja kauli pyöreä 2-3 mm levy ja laita se vuokaan. Kaulimella on hyvä tasata nätiksi.
Lisää tattitäyte ja lisää munamassa. 4 munaa, 3-4 dl turkkialaista jogurttia, hakattua periljaa, tai kirveliä mausta pippurisuolalla. Kaada munamassa piirakan päälle ja paista 200 C lämmössä noin 40 minuuttia. PS: voit raastia juuston kantteja päälle makua antamaan. Tämmöttis tällä kertaa :mrgreen:

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Lähetetty: 19.09.2017 21:22
Kirjoittaja Tappajatate2
KESÄKURPITSA - VALKOPAPUKEITTO
Kävi taas vieraita kylässä ja pitihän sitä tarjota lounaaksi kesäkurpitsakeittoa. Kun tähteeksi oli jäänyt puolisen litraa valkopapuja chili con carnesta päätin sekottaa pavut ja papuliemi kurpitsakeiton sekaan. Maittava sosekeittohan siitä tuli, kun vielä ryyditin keiton valkosipulilla ja tuoreella salvialla, lihaliemitiivisteellä ja löntillä voita. En ottanut huomioon toisen vieraan isovarpaan iskiasta eli kihtiä. Parin tunnin kuluttua vieraan pottuvarvas turposi ettei saanut kenkää jalkaan. Pavut, katkaravut ja pikkukalan nahka ovat myrkkyä ylhäisön tautiin. Sitähän englannissa lääkittiin portviinillä, joka on tiettävästi vielä pahempi myrkky kihtipotilaalle.
Mahtaako kukaan skönö nauttia tästä herrojen taudista :?:

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Lähetetty: 21.09.2017 13:01
Kirjoittaja Tappajatate2
MERIMIESPIHVIN TEKOON

Siitä on pitkä aika kun viimeksi väsäsin tätä skönemannien kansallisruokaa. Olen reseptin laittanut muutama vuosi sitten, mutta kun tuntuu palstatilaa olevan, niin pistän ohjeen uusiona. Tuttava rouva kutsui meidät päivälliselle viime viikolla ja kuori sipulia itkien vuolaasti, veti välillä ilmaa nenän kautta kertoen parkkumisen välillä kuinka inhottavaa työtä sipulin kuoriminen on. En viitsinyt alkaa opettamaan häntä, vaan annoin parkua rauhassa. Ammattikokki tietää ettei kannata hengittää nenän kautta, sillä sipulin eteeriset öljyt tunkeutuvat varmasti nenään. Kun hengittää suun kautta rauhellisesti ja päästää ilman nenän kautta ulos voi sipuleita kuoria koko päivän, Sattui proviantista löytymään raavaan paistia vajaa kilon kappale. Leikkasin sen pihveiksi, ohensin pihvit lihanuijalla ja ruskistin anopin 80 vuotta vanhassa valurautapadassa. Sitten oli sipulin vuoro pannulle ja viimeiseksi perunaviipalleet jotka aina ruskistan.
Haudutin pihvejä toista tuntia ja lisäsin valmiiksi suolatut sipulit ja perunat pataan ja päälle pihvit. Mausteina oli maustepippuria, laakerinlehtiä ja pippurisuolaa. Päälle kaadoin tietysti A- olutta pullollisen. Siinä sitten vajaan tunnin kun hauduttaa niin hyvää tulee. Lisukkeiksi sopii maustekurkut ja punajuuri. Jotkut suurustavat keitinliemen.