LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.09.2017 22:51

Vielä pikkuisen tarinaa sienestyksestä ja sienistä. Olen keittänyt jo 10 l ämpärillisen sieniä talven varalle. Jos et ole sienestystä harrastanut, niin on hyvä tietää, että sienten proteiini vastaa lähes lihan proteiinimääriä. Ne ovat terveellistä syötävää ja liikuntaa saa kummasti metsiä kiertämällä. Ei tartte mennä juoksumatolle juoksemaan kuntosalille, vaikka se onkin trendikästä. On maailman meno muuttunut, kun rouskut eivät ole nousseet maasta Lahden seudulla. Haperoita ja kehnäsieniä on runsaasti. Sienten suolauksesta sen verran. Kun olet keittänyt sienet pitkässä vedessä, niin huuhtele ne ja laita ämpäriin 15% suolaan. Lautanen päälle ja sen päälle kivi jotta sienet jäävät suolaveteen. Silloin ne eivät homehdu. Kermainen sienikastike on herkkua, samoin soseutettu sienikeitto. paistoksiin ja pizzaan on hyvä lisätä hakattuja sieniä lisukkeeksi. Sieniä voi maustaa oman mielensä mukaisesti. Sipuli on ehkä tärkein mauste. Persiljahake, basilika ja oregano, salvia ja roosmariini sopivat hyvin. Suolasieni kannattaa huuhota hyvin ja keittää pitkässä vedessä', jotta liian suolan saa poistettua. KERTOKAA MIKSI ET SIENIÄ SYÖ :?:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.09.2017 11:11

Valmistin eilen tattipiirakan vanhan reseptin mukaisesti, paitsi täytteeseen jotain uutta.

TATTIPIIRAKKA
Taikina. ½ l vehnäjauhoja, tai 1/4 l ruisjauhoja 1/4 l vehnäjauhoja. 250g voita. 200 g turkkilaista jogurttia, tai purkki kermaviiliä. Jogurtti vastaa kermaviiliä. Hakkaa voi ja jauhot sekaisin pöydällä tai vispilällä. Lisää jogurtti ja taputtele taikina pyöreäksi levyksi ja laita jääkaappiin tunniksi kovettumaan.
Kuutioi tatit 300 g tai sienet ja iso sipuli, tai puolikas purjoa pieniksi paloiksisi ja freesaa kypsiksi ja mausta pippurisuolalla. Olen myllyttänyt mustaapippuria ja roseepippuria keskenään ja sekoittanut suolan sekaan. Näin pippuri ei pääse väljähtymään.
Voitele piirakkavuoka ja kauli pyöreä 2-3 mm levy ja laita se vuokaan. Kaulimella on hyvä tasata nätiksi.
Lisää tattitäyte ja lisää munamassa. 4 munaa, 3-4 dl turkkialaista jogurttia, hakattua periljaa, tai kirveliä mausta pippurisuolalla. Kaada munamassa piirakan päälle ja paista 200 C lämmössä noin 40 minuuttia. PS: voit raastia juuston kantteja päälle makua antamaan. Tämmöttis tällä kertaa :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.09.2017 21:22

KESÄKURPITSA - VALKOPAPUKEITTO
Kävi taas vieraita kylässä ja pitihän sitä tarjota lounaaksi kesäkurpitsakeittoa. Kun tähteeksi oli jäänyt puolisen litraa valkopapuja chili con carnesta päätin sekottaa pavut ja papuliemi kurpitsakeiton sekaan. Maittava sosekeittohan siitä tuli, kun vielä ryyditin keiton valkosipulilla ja tuoreella salvialla, lihaliemitiivisteellä ja löntillä voita. En ottanut huomioon toisen vieraan isovarpaan iskiasta eli kihtiä. Parin tunnin kuluttua vieraan pottuvarvas turposi ettei saanut kenkää jalkaan. Pavut, katkaravut ja pikkukalan nahka ovat myrkkyä ylhäisön tautiin. Sitähän englannissa lääkittiin portviinillä, joka on tiettävästi vielä pahempi myrkky kihtipotilaalle.
Mahtaako kukaan skönö nauttia tästä herrojen taudista :?:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.09.2017 13:01

MERIMIESPIHVIN TEKOON

Siitä on pitkä aika kun viimeksi väsäsin tätä skönemannien kansallisruokaa. Olen reseptin laittanut muutama vuosi sitten, mutta kun tuntuu palstatilaa olevan, niin pistän ohjeen uusiona. Tuttava rouva kutsui meidät päivälliselle viime viikolla ja kuori sipulia itkien vuolaasti, veti välillä ilmaa nenän kautta kertoen parkkumisen välillä kuinka inhottavaa työtä sipulin kuoriminen on. En viitsinyt alkaa opettamaan häntä, vaan annoin parkua rauhassa. Ammattikokki tietää ettei kannata hengittää nenän kautta, sillä sipulin eteeriset öljyt tunkeutuvat varmasti nenään. Kun hengittää suun kautta rauhellisesti ja päästää ilman nenän kautta ulos voi sipuleita kuoria koko päivän, Sattui proviantista löytymään raavaan paistia vajaa kilon kappale. Leikkasin sen pihveiksi, ohensin pihvit lihanuijalla ja ruskistin anopin 80 vuotta vanhassa valurautapadassa. Sitten oli sipulin vuoro pannulle ja viimeiseksi perunaviipalleet jotka aina ruskistan.
Haudutin pihvejä toista tuntia ja lisäsin valmiiksi suolatut sipulit ja perunat pataan ja päälle pihvit. Mausteina oli maustepippuria, laakerinlehtiä ja pippurisuolaa. Päälle kaadoin tietysti A- olutta pullollisen. Siinä sitten vajaan tunnin kun hauduttaa niin hyvää tulee. Lisukkeiksi sopii maustekurkut ja punajuuri. Jotkut suurustavat keitinliemen.

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.10.2017 19:01

Käytiin emännän kanssa pikästä aikaa entisessä kotikaupungissani Tukholmassa. Tarkoituksena nuuska- ja marsipaani ostokset. En ole, enkä oikeasti halunnutkaan luopua ainoasta paheestani nuuskasta. Lisäksi menimme Kuninkaallisen Oopperan lounaskonserttiin. On tullut tavaksi syödä siellä tarjottava salaattilounas laulun ja musiikin parissa. Tällä kerralla lounaaseen kuului salaatti, jossa oli grillattuja broilerin paloja ja salaatti olikin erittäin maittava. Lisukkeena oli hyvää suolalla höystettyä leipää. Panenpa ohjeen tulemaan, sillä tarkkailen aina tarkasti mitä ruoat sisältävät.

OOPPERAN LOUNASSALAATTI
Lautasen pohjalle rukolasalaattia, shalotten sipulia ohkaisina viipaleina, lähes raakoja porkkanan ja keltapunajuuren suikaleita, soijapavun ituja ja litteitä herneen palkoja. Päälle paahdettuja broilerin palasia, pikkutomaatteja ja raastettua retikkaa. Kastikkeena vaaleaa balsamiikkoetikkaa ja oliiiöljyä. Retikka, eli pitkä retiisiraaste antoi hyvän kirpeän makuyhdistelmän salaatille. SUOSITTELEN :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.10.2017 19:30

Meille tuli vieraita Heinolasta ja päätin tarjota ruoaksi ensin suppilovahvero tattikeittoa, kun tuli käytyä sienessä. Keitto on sosekeitto, eli freesatut sienet, sipuli ja tuoreet mintun ja salvianlehdet keitettiin kanaliemessä ja soseutettiin sauvasekottimella. Lisäsuurustamiseen laitoin vähän mokko, eli pottumuusijauhetta. Lopuksi vispasin sekaan klöntin hyvää voita ja kuohukrmaa.

RIISUTTUA KANANKOIPEA
Pääruoaksi valmistin "riisuttua kanankoipea" Miten ne suitten valnmstetaan? Tartu koiven nilkkaan sormilla ja i ala ohuella veitsellä työntänään lihaa paksuun osaan niin, että luu jää paljaaksi ja liha kertyy pyöreäksi palloksi. Näin siitä tulee nätin näköinen ja sormin syötävä. Voit paistaa sen sellaisenaan, mutta halusin tehdä Kentucky Fried Chicken paneederauksella ja friteerata ne. Kasta koivet suolattuun vehnäjauhoon, kananmunaan ja lopuksi POLENTA maissisuurimoihion= tuplapaneeraus, kuten wienerleikkeessä. Tee viimeinen paneeraus kunnolla. Sitten friteeraa öljyssä muutama minuutti ja lopuksi ennen tarjoilua friteeraa uudelleen. Nyt paneeraus tarttuu hyvin koipiin. Maustoin koivet ennakkoon pippurisuolalla ja savupaprikalla. Valkosipulikin sopii. Lisukkeeksi tarjosin freesattuja juureksia ja tomaatinlohkoja joista siemenet kaavin pois ja sekoitin ohuen keitetyn maissipastan kanssa sekaisin, freesasin lopuksi, Mausteiksi sopii hyvin basilika, oregano, salvia ja minttu+ Kastikkeena tarjosin rabarberisalsan ja kuusenkerkkäsiirapista tehdyn soossin, Näin sain vajaat purkit tyhjennettyä. Halpa ja maittava pöperö :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.10.2017 21:09

RUIS SEKALEIPÄ
Leivon parastaa aikaa lievästi hapatettua auringonkukan siemenillä ryyditettyä sekaleipää. Taikina kohoaa kirjoittassa. Minusta on mukava tehdä joka viikko erimakuisia leipiä. Tämä leipä on ns: hapanjuurileipää. Otin pakasteesta viime ruisleipätaikinan palasen siemeneksi ja sekoitin sen veden ja hivaleipäjauhot puuroksi ja annoin käydä yli yön. Välillä pidin taikinaraskia uunissa 40c lämmössä muutaman tunnin jajätin raskliin uniin hapantumaan taikinan pitää olla +27 asteinen jolloin myös maitohapot lisääntyvät. Etikkahapot lisääntyvät kylmässä ja antavat liian happaman leivän. Lisäsin sekaan ruisjauhoja ja alustin taikinaksi. 3/4 osaa hiivaleipäjauhoja ja 1/4 osa ruisjauhoja. Taikinan pitää olla puolikova. Auringonkukan siemeniä laitan mielen mukaan.

TAIKINA
1 l lämmintä vettä
½ l hiivaleipäjauhoa+ siementä, tai ruisleivän palasia. ½ palaa hiivaa. Anna käydä 15-20 tuntia, sekoita välillä
1 hiiva
1-2 rkl siirppia
2 rkl suolaa
auringonkukan siemeniä maun mukaan
½ l hiivaleipäjauhoa vajaa puoli l ruisjauhoja.
Leivo leiviksi." Voit kostuttaa leivät yltäpäältä" päällystää siemenillä. Nostata n. 45 min ja paista 225c noin 30 min. Peitä leivät liinalla.

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.10.2017 18:52

PERUNAMUUSI-JAUHELIHALAATIKKO

Saunareissulla eräs kaveri kertoi saaneensa syödä kyseistä laatikkoa. En ole sitä varmaan tehnyt, saati syönyt, vuosikymmeniin, paitsi Ravintola Emmassa Espoon taidehallissa, jossa sitä mainostettiin virolaisena perunalaatikkona. Olen siitä aiemmin kirjoittanut palstalle. Se oli vanhan pottumuusin ja lihapullien sekoitus.
Käväisin keittokirjoillani ja löytyihän sieltä ohje ennen sotia.
Kyllä se oli päässänikin, mutta vemuuden vuoksi tarkistin. Ohje on helpp- ja maku kotoinen.
Valmista perunamuhennos ja lisää sekaan voita. paista jauhelihaa ja sipulia. Mausta lihat pippurilla, tai maustepippurilla. Sekoita ainekset keskenään ja lisää pari-kolme kananmunaa sekaan. Laita ainekset voideltuun vuokaan ja lisää voipaloja pintaan. Paista tunnin verran uunissa, jotta laatikko saa ruskean pinnan. Se onkin edullinen ja herkullinen vanhan kansan perinneruoka. Voita voi vähentää, jos on infarktin vaara.

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.10.2017 21:28

GOURMÉ ILLALLINEN
Muutama viikko sitten, kun kävimme Tukholmassa ja paluumatkalla emäntä halusi syödä Gourmé illallisen. Yhteisestä päätöksestä tilasimme ravintelissa seuraavan illallisen. Tietäen et`ei siitä nälkä lähde. Ruokalista oli seuraavanlainen, jonka yritän suomentaa.

- PURJOA JA MÄTIÄ haudutettua purjoa ja lohenmätiä puurolusikassa
- HÄRKÄ TATAKI pieni pala härän sisäfilettä kurkkureliisiä pikkulautasella
- MUSTAJUURTA HOLLANDAISE suikale haudutettua mustajuurta, Hollandaisekastiketta
- KANTTARELLIPUURO Paksua kermaista kanttarellikeittoa, saaristolaisleipäviipaleita
- KAMPASIMPUKKA-HERNE Yksi kampasimpukka, pohjana hernepuretta
- FASAAANI WALLENBERG Pieni jauhefasaanipihvi,"keltuaista, vispikermaa paneerattu"
- PANNACOTTA LAKKA Kermainen lakkahyydyke
- TIRAMISU Jätskiä
Hienosti ja ammattitaidolla tehdyt pöperöt. Lauttakokit ovat aina olleet huippuammattilaisia. Ihmettelin vain sitä, että jälkiruoat oli koristeltu persiljalla :roll:

Vastaa Viestiin