LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.07.2017 16:45

LEMIN SÄRÄ
]Käytiin ystävien kanssa Lemillä, joka sijaitsee Lappeenrannan eteläpuolella Särää syömässä kotiseutumuseossa. Ne jotka eivät tiedä mitä särä on kerron sen olevan haapakaukalossa valmistettua lampaanpaistia. Kaukaloon laitetaan ruiskusuolattua lampaanpaistia ja se tungetaan puupuriloiden avulla isoon puu-uuniin kypsymään. Paistia valellaan usein paistinliemellä. Valmistus kestää kolmisen tuntia. Lopuksi kokonaiset kuoritut perunat laitetaan kaukaloon liemeen kypsymään. Tarjollepano tapahtuu, että lihaaviipaleet laitetaan perunoiden päälle ja särä kannetaan seisomapöytään vapaasti syötäväksi. Santsasin kolme kertaa. Olen 40 vuoden aikana käynyt "särässä" ja saanut aina paistinluita mukaani. Nyt sain 4 muovipussillista lihaisia luita. Kotona Irrottelin potkista lihat ja hakkasin kyljyskirveellä luut palasiksi. Keitin ulkona 10 l kattilassa luita tunnin verran. Kaadoin liemen ämpäriin ja jäähdyttelin luut. Lisäsin kolme kertaa lisää luita ja vettä piripintaan. Lopputuloksena oli 3 l sisäänkeitettyä voimalientä ja nelisen kiloa lampaanlihaa. Nyt on maha täynnä lammaskaalia. Loput lihat ovat pakkasessa odottamassa uusia ruokia. Seuraavaksi aion tehdä lammascurrya. STUJU ON TARKKA POIKA . PÖLJÄT KOKIT HEITTÄVÄT HYVÄÄ TAVARAA ROSKIKSEEN. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.07.2017 19:15

RAA-AT KARVIAISET
Tapasin punttisalikaverin, joka on thai naisen kanssa naimisissa. Hän kertoi, että vaimo käyttää raakoja karviaismarjoja ruoanlaitossa. Lisäksi emäntä jauhaa raakoja karviaisia, chiliä ja sokeria keskenään jota sitten käyttää mausteena thairuoissa. Päätin kokeilla konstia, kun tein thaimaalaista kanapastaa. Paiskasin Wok pannuun pari nyrkillistä karviaisia, freesasin kanapalojen, paprikan ja sipulin kanssa ja kas kummaa karviaiset antoivat kivan hapokuuden ruokaan. Kannattaa kokeilla ennenkuin karviaiset kypsyvät. :idea:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.08.2017 20:11

KYSSÄKAALI

Kyssäkaalin käyttö suomalaisessa ruoanlaitossa on varsin harvinaista, kun sen käytöstä kysyy torikauppiailta, Itse pidän siitä varsinkin raastittuna. Sitä voi myös paloitella ja paistaa. Rasteena kyssä on herkullinen ja pehmiää syötävää, Raastin sitä riivinraudalla, lisään suolaa ja himpun verran sokeria ja puristan sitruunamehua sekaan.. Muuta ei juuri tarvita niin tuloksena on mehukas raaste. Kannattaa ottaa pienempiä noin 250 - 350 gn mukuloita. Silloin ne eivät ole ehtineet puutua ja kovettua. Suosittelen :!:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.08.2017 22:54

Tiirailin aikani kuluksi keittokirjaa UUTTA JA MAUKASTA vuodelta 1930. Silloin maistui rasvainen ruoka, eikä juuri vihanneksiin koskenut suomalainen mies. Muistelen laivassakin sanonnan "en kaninruokaa syö" No ajat ovat muuttuneet. Onneksi, Lapin maassa tuntuu olevan vielä vanhat tavat tallella. Viimeisenä työvuotenani opetin Ivalossa kokkikurssilla. Eivät miesoppilaat "kaninruokaa" arvostaneet. Pidin yhden viikon heitä piinassa, kun pidin kasvisruokakurssin. Nuristen söivät, mutta loppuviikolla alkoivat heinätkin maistua. Tuli jopa kehuja. Rasvaruoasta resepti.

PAISTETTUA VÄHÄSUOLAISTA SIANSILAVAA RUSKEIDEN PAPUJEN KERA
Vähäsuolaista siansilavaviipaleita ruskistetaan voissa paistinpannussa. Nostetaan vadille, paistinvoita kaadetaan päälle ja viereen laitetaan ruskeat pavut.
KEITETYT RUSKEAT PAVUT
Ruskeat pavut keitetään suolansekaisessa vedessä pehmeiksi. Vähän ennen kuin pavut tarjotaan laitetaan sekaan pala voita.
Näinhän sitä laivoissakin tehtiin: Papumuhennokseen kaadettiin paistinrasvaa, lisättiin hieman etikkaa ja tarjottiin voissa paistettujen perunoiden kera. Lisukkeena etikkapunajuuria, tai maustekurkkuja.
Teki eetvarttia, eikö niin :?:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.08.2017 20:34

Taas oli provianttiin kasautunut ylimääräisiä vihanneksia ja juureksia. Mitä pitäisi tehdä, että saa ne pois silmistä ja syötäväksi? Tovin verran pähkäilin kunnes vanhat aivosolut alkoivat tuottaa vastauksen. RATATOUILLE on kuuluisa ranskalainen ruoka, tai lisäke. Siihen voi upottaa halutut jämät. Pistänpä ohjeen ennen kuin 8 munan pannukakku tulee ulos uunista.
RARATOUILLE
1 pieni kukkakaali nuppuina
2-3 paprikaa lohkoina
2-3 sipulia lohkoina
½ juuri, tai varsiselleriä
2-3 tomaattia lohkoina
2-4 valkosipulin kynttä
mausteiksi tuoretta, tai kuivattua salviaa, tinjamia, basilikaa, tai oreganoa, mustaa pippuria, tai chiliä ja suolaa makua antamaan.
Freesaa juurekset kuumassa pannussa ruokaöljyssä nopeasti ja laita tomaatit viimeiseksi pannulle. Hauduta hetki kannen alla, jotta ruoka tulee puolikypsäksi. Purista lopuksi sekaan sitruunanmehua. Sopii hyvin pelkkänä kasvisruokana, tai kalan ja pihvin lisukkeeksi. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.08.2017 22:42

Velipojat tulevat huomenna lounaalle ja ajattelin tehdä kunnon pihvit Virosta ostamastani mureasta härän ulkofileestä. Tarjoan pihvit puolikypsinä paahdettujen juuresten, salaatin ja yrttivoin kera. Alkuruoaksi tarjoan Cazpacho keittoa ja Churroja jotka tehdään tuulihattumassasta. Resepti on kirjattu sisään keväällä. Persilja ja yrttivoita kannattaa tehdä varastoon, jotta voit tarjota sitä pihvien kanssa myöhemminkin. Pistänpä ohjeen palstalle :!:

PERSILJA TAI YRTTIVOI
Ota voi pois jääkaapista hyvissä ajoin, jotta se ehtii pehmetä ja sekoita se astiassa pehmeään muotoon. Sulppua yrtit persilja, oregano, basilika, salvia, piparjuurivoi sopii kalalle. Sekoita sitruunamehua yrttien sekaan, jotta se imeytyy yrtteihin. Voihin sekoitettuna se ei tahdo imeytyä kunnolla. Sekoita aineet keskenään ja leikkaa pala voipaperia johon lusikalla laitat maustevoin pötköksi. Kääri paperista voipötkö ja rullaa voi vajaa 4 cm paksuksi tasaiseksi rullaksi. Siirrä jääkaappiin odottamaan käyttöä. Sitä voi sitten säilyttää pakasteessa vastaisuuden varalle.
Maustevoi käy grillattujen ruokien ja uuniperunan lisukkeena.

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.08.2017 11:29

TIETOA SIENISTÄ
Sieniaika on nyt parhaimmillaaan ja on syytä laittaa korit ja eväät kuntoon, että voi lähteä metsään sienestämään, Ihmiset juttelevan kuinka paljon kanttarelleja he saivat saaliiksi. Kanttarelli ei ole ainut sieni joita kannattaa kerätä. Esimerkiksi herkku, eli kivitatti on herkullisin sieni jonka tunnen. Sen tunnistaa tumman, tai vaalean ruskeasta kovasta lakista ja sen kanta on kantaan päin levenevä, eikä se tummu sitä pilkottaessa. Punikkitatti on lähes saman värinen, mutta kanta on suora ja jalan nukkatupsut tummia. Se tummuu tattia leikatessa. Erinomainen sieni. Kummatkin tatit vaihtavat väriä riippuen siitä minkä puulajin kanssane ovat symbioosissa. Freesaa sipulin kanssa ja nauti esim, pihvien kera. Tattikeittokin on mainio ruoka, kunhan laitat tarpeeksi kuohukermaa sekaan. Muutkin tatit ovat syötäviä kuten samettitatti, nokitatti, kangastatti ja voitatti. Ainoastaan sappitatti on kamalan makuinen, joten kannattaa aina maistaa tatista pienipala ennenkuin laitat sen koriin. Sappitattia voi luulla lehmäntatiksi. Syötävä sekin.
Rouskut ovat herkkuani, suolaan niitä 15% suolaan talven varaksi. Haaparousku, kangasrousku, karvarousku ja mustarousku ovat hyviä sieniä, mutta ne pitää keittää kahteen kertaan, että karvaan maun saa irroitettua. Nyt on mäntymetsissä paljon kehnäsieniä, joita ei ihme ja kumma paljon kerätä. Luultavasti sitä luullaan kärpässieneksi. Sen tuntee kellertävästä väristä ja yläpinnassa on yleensä jauhon näköistä kehnää jalassa sukka ja jalan maasta ylös vedettäessä jalan tyvi on kapenevan käyrä. Kärässienissäkin on sukka, mutta jalan tyvi on pullea ja siinäkin sukka.
Kehnäsienen voit laittaa suoraan pannulle, koska se maistuu raakanakin hyvälle. Kehnäsieniä on yleensä paljon samassa ryppäässä. Kannattaa opetella kolme sienilajia yhtenä keruupäivänä jottei tulisi myrkkysieniä joukkoon.

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 26.08.2017 21:02

HIEMAN LISÄÄ SIENITIETOA
Kirjoittelin eilen sienistä ja ajattelin jatkaa eteenpäin. Haperoaika alkaa olla lopuillaan, mutta vielä niitä löytyy etenkin mäntyvoitoisista metsistä. Haperot tuntee kirkkaista väreistään harmaitakin on. Kun sienen irrottaa jalkoineen maasta ne murtuvat helposti. Ovat nimensä muikaan haperia lohkeavia, kannattaa siis lohkaista pala, että tunnistaa sienen. Punahapero on paras iso sieni jalassa punertavaa häivää. Yhtä haperoa kannattaa varoa, nimittäin polttiaishaperoa. Se on väriltään syvän punainen pienehkö hapero ja on todella polttavan makuinen, kannattaakin maistaa sieniä. Haperot ovat suoraan pannulle pantavia sieniä, siis niitä kannattaa poimia. Sienet kannatta puhdistaa metsässä ja leikata pois vaurioituneet osat. Freesasin tänään paloiteltuja tatteja ruokaöljyssä Vok pannussa ja laitan ne huomenna pakkaseen puolen kilon pusseissa. On taas talvenvaraa. Tatit ja sienet sopivatkin monen moiseen ruokaan. Voit tehdä sienipiirakkaa, keittoa ja kastiketta. Jauhelihan sekaan voi laittaa hakattuja sieniä joukkoon, sienisalaattikin on herkullista syötävää. :!: Jos Aussiveljet lukevat kirjoitukseni, kysyisin onko Australiassa sieniä, jos on millaisia ja keräättekö niitä :?:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 28.08.2017 13:38

Saunaveri toi minulle eilen kolme pientä hauen pulikkaa. Fileroin kalat ja putsasin salaruodoista. Pakkasessa minulla oli pari haukifilettä odottamassa. Päätin tehdä haukipateeta vanhan ohjeen mukaan, jonka nappasin Aarne Nissisen keittokirjasta UUTTA JA MAUKASTA VUOSI 1930.

RANSKALAIANEN KALAMUREKE
500 g ruodotonta kalaa
4 kananmunaa
2 dl kermaa
100 g voita
2 rkl perunajauhoja, tai maissijauhoja "1 rkl riittää"
100 g valkoista leipää "korppujauhoja 1 kkp"
suolaa, pippuria, muskottia, hieman sokeria. "1 tl"
Laita ainekset blenderiin ja sekoita hienoksi tahnaksi. Lisäsin sekaan 2 dl vettä, koska massasta tuli liian paksu. Tarkista maku. Lisäsin sekaan sitruunamehua, tilliä ja vietnamilaista kalakastiketta makua antamaan. Lusikoi massa voideltuun vuokaan ja päälle alumiinipaperi ja hauduta 90 minuuttia 110 c lämmössä ja jätä jäähtymään uuniin. Tarjosin perunoiden ja herkkutattimuhennoksen kera.
yli 50 vuotta kestäneen urani aikana en ole koskaan laittanut voita kalamassan sekaan. Kadun pirusti kun en ole aiemmin tätä hyvää oppia saanut. Muijakin kehui senkin jälkeen kun kerroin sen olevan haukea. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.09.2017 14:15

HYVÄÄ RUOKAA KESÄKURPITSASTA

Takapihallamme kasvaa 4 kesäkurpitsaa ja satoa tulee paljon. Naapureita on kiva kiusata viemällä niitä harmiteltavaksi. Ne ovat mukavia lisukkeita moneen ruokaan. Voit paloitella ja paistaa nopeasti puolikypsiksi, tai kuumassa leivinuunissa paIstamalla. Täyttää niitä jauhelihamassalla, tai tehdä sosekeittoa. Tein tänään mintunmakuista sosekeittoa. Gramma, tai litramääriä ei kannata miettiä, mutta laitan summittaisen ohjeen neljälle hengtelle. Yksi ihminen syö noin 4 - 5 dl pääruokana.

KESÄKURPITSASOSEKEITTO
½ kg paloiteltua kesäkurpitsaa
1-2 sipulia lohkottuna, tai purjoa
3-5 paloiteltua perunaa "käytin muusipulveria"
½ l vettä
100 g voita, tai ruokaöljyä
1-2 kana,kasvis tai lihaliemitiivistepalaa
nyrkillinen mintunlehtiä ja pippurisuolaa
Keitä ainekset kypsiksi ja soseuta sauvasekottimella, lisää maitoa, tai turkkilaista "10%" jogurttia jotta saat keiton ohuemmaksi. Kiehauta keitto :mrgreen:

Vastaa Viestiin