LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.06.2017 15:37

KOIVUNLEPHTISNAPSI
Näin keväällä minulla on tapana tehdä snapsijuomaa luonnon antimista. Pariviikkoa sitten kävin lähimetsästä nuoria koivunlehtiä ja laitoin ne litran säilykepukkiin ja kaadoin Viron pirtua täyteen. Annoin juomauutteen ässöttya pari viikkoa ja siivilöin toiseen astiaan. Koska juoma on liian ärjyä nautittavaksi, niin lisäsin puolet vettä joukkoon ja hunajaa makeutusaineeksi. Siitä tulikin mukavan makuista varsinkin jääkylmänä sillin ja uusien perunoiden kanssa nautittuna. :!: Kannattaa kokeilla :idea: PS: Välimeren laivoissa säilöin kirsikoita, tai aprikooseja puhtaaseen pirtuun isoihin lasipurkkeihin. Eivätkä tulliparat kekanneet jemmaa. Hedelmät maistuivatkin hyviltä ja paransivat kankkusen

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.06.2017 11:14

Kuusen kerkät ovat Etelä-Suomessa jo liikaa kasvaneita ja väriltään kuusen vihreitä ja kerkät ovat puutuneita, mutta pohjoisessa ne ovat vielä kerkkäsiirappiin sopivia. Jos aiot tehdä kuusenkerkkäsiirappia tähän aikaan, kokeile nykäistä vuosikasvu irti ja jos se irtoaa hyvin niin jopa vihreiksi muuttuneet kerkät ovat soveliaita siirapia tehdessä. Tämän vuotiseen siirappiin lisäsin desin katajanmarjoja kokeeksi. Marjat antavat mukavan lisämaun siirappiin. Jos sinulla ei ole katajanmarjoja, lorauta sekaan Giniä, alkoholi haihtuu pois kuumassa keitoksessa. Googlen ohjeissa kehotetaan keittämään kerkkälientä pari tuntia jotta saadaan aikaiseksi siirappia. :!: väärin :!: Ota pari litraa kerkkiä ja litra vettä. Keitä kannen alla puolisen tuntia ja siivilöi. Laita kattilaan.

KERKKÄSIIRAPPI
½ l kerkkävettä
1½ 1 sokeria

Keitä aineksia kunnes siitä tulee siirappimaista. Kokeile paksuutta ottamalla lusikalla siirappia ja kaada se laiutaselle. Silloin näet onko se tarpeeksi paksua. MIKSI TEEN SIIRAPPIA :?:
Siirappi sisältää eteerisiä öljyjä jotka helpottavat yskässä, se on hyvänmakuinen itämaisten ruokien mauste, se on mukava plantinki vodkan kanssa ja hyvänmakuinen juoma veteen sekoitettuna. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 27.06.2017 12:32

Valmistin uudesta valkokaalista jokakesäistä pikahapankaalia. Venäjällä ollessani opin tämän herkullisen salaatin teon. Kerronpa ohjeen.
TUORE HAPANKAALISALAATTI
Leikkaa veitsellä kaali neljään osaan ja suikaloi tuore kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja laita korkeaan vuokaan, tai kattilaan ja ala paukuttaa sitä perunanuijalla pienempään tilaan. Lisää hieman kuiumaa vettä joukkkoon. Sekoita sekaan mustaherukan, tai tammenlehtiä, jotta lehdissä olevat maitohappobakteerit alkavat toimia parin päivän sisällä. Laita salaatin päälle lautanen ja sen päälle raskas puhdas kivi painoksi. Säilytä kattilaa lämpimässä, jotta bakteerit pääsevät jylläämään ja pehmittämään salaattia. Nuiji salaattia pari kertaa päivässä. Silloin alkaa ilmestyä nestettä. Parin päivän kuluttua salaatti on valmis. Lisää oliiviöljyä ja tarvittaessa suolaa. Salaatin ulkonäkö ei ole kaunis, sillä se muuttuu harmaan ruskehtavan väriseksi. Voit ulkonäön vuoksi lisätä salaattiin viipaloitua retiisiä, tai tomaattia. Maku sensijaan on kevyehkön hapan. Salaatti säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Jos sinulla on ruoansulatushäiriöitä, niin salaatin maitohappobakteerit parantavat vaivan :idea:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 03.07.2017 17:42

Kaikki lukijat ovat vanmaan syöneet Kebabia lähi-idässä, tai kotimaassa? Naapurin emäntä Arja, mainio kokki oli tehnyt kebapia jauhelihasta laittamalla lihan rullaamalla massan alufolioon ja paistanut sen kypsäksi uunissa. Tein vielä paremmaksi ja valmistin sen lampaan paistista. Koska minulla on grillissä pyörivä varras niin loppuvalmistan sen näin. Kerronpa valmistustavan.

LAMMASKEBAB

- paloittele lampaanpaisti niin isoiksi kuutioiksi, että se mahtuu tehosekoittajan tuutin läpi
- aja osa aivan makkaramassan kaltaiseksi.
- aja loppulihat pieneiksi paloiksi.
- ota ainekset pois ja sekoita ne keskenään, tiivis lihamassa sitoon karkeamman lihan jolloin sitä on helppo käsitellä. Mausta lihamassa suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja chilillä. Paista koepaistos todetaksesi onko tarpeeksi mausteita.
- levitä alumiinifoliota pöydälle ja tee massasta pötkylä ja kääri se folion sisään. Lisää foliota muutama kierros ja sulje folion päät hyvin.
Paista pötkylää 120c uunissa pari-kolme tuntia "minä haudutin 1h, koska grillaan sen vartaassa valmiiksi. Kebabrullasta on helppo viipaloida ohuita siivuja ja paistaa ne kuumassa pannussa. Kebab on nyt pakastimessa odottamassa ensi sunnuntaita.
Aion tarjota sitä itsetehdyn Pitaleivän, salaatin ja jogurttikastikkeen kera, kun Teevartit ja Gustavssonin Hannu vaimoineen tulevat ensi sunnuntaina meille kylään. Saamme samalla muistella entisiä aikoja merillä ollessa. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.07.2017 23:55

Kuten edellisessä reseptissä kerroin kebablihan valmistuksesta, niin jatkan samastas aiheesta. Pari tuntia ennen vieraiden tuloa panin kebabrullan vartaaseen grilliin. Vartaassa on koneveto joka pyörittää grillattavaa ympäri ja grillin takareunassa on kaasupoltin. Grillasin pötkylää ja aloin vedellä veitsellä siivuja rullasta. Tein virheen, kun irrotin vartaiden päissä olevat sakarat. Kebabrulla ei kestänytkään vaan halkesi kahtia. Harjoitus siis meni hukkaan. Jouduin viipaloimaan lihat ja paistamaan nopeasti Vokpannussa. Loppuen lopuksi näinkin on hyvä toimia. Valmistin itsetehdyt pitaleivät
PITALEIVÄ'T
½ l haaleaa vettä
½ palaa hiivaa
3/4 l vehnäjauhoa " sekoita ohueksi taikinaksi ja anna raskittua pari tuntia"
2-3 tl suolaa "lisää"
2-3 tl sokeria
½ dl ruokaöljyä
½ l vehnäjauhoa " tarkista taikinan sopiva paksuus"

Vaivaa taikinaa huolella ja anna nousta puolisen tuntia. Leivo nyrkkiin mahtuvia pullia ja anna nousta runsas puoli tuntia. Litistä sämpylät noin ½ cm lättysiksi. Pellille mahtuu noin 6 kpl, Laita pitat heti kuumaan uuniin, niin ne alkavat kohota pulleiksi ja keskelle jää ilmava reikä. Ne ovatkin helppoa täyttää lihalla ja salaatilla. Valkosipulilla maustettu turkkilainen jogurtti sopii kastikkeeksi.
"Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi ja paista 10-15 minuuttia rapeakuoriseksi".
Tämä pöperö on helppo tehdä, tosin aikaa kuluu jonkin verran enemmän kuin makkarasopan teossa :mrgreen:

teevartti
Viestit: 61
Liittynyt: 22.11.2012 18:34
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja teevartti » 11.07.2017 10:07

"Tein virheen, kun irrotin vartaiden päissä olevat sakarat. Kebabrulla ei kestänytkään vaan halkesi kahtia. Harjoitus siis meni hukkaan. Jouduin viipaloimaan lihat ja paistamaan nopeasti Vokpannussa. Loppuen lopuksi näinkin on hyvä toimia"

Hyvin maistui.
Kiitos Pipsa ja Tate !

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.07.2017 14:46

GASPACHOKEITTO
Kun vanhat stujut kävivät kylässä viikko sitten tarjosin heille alkuruaksi Gaspacho keittoa jonka tein tuoreista tomaateista, paprikasta ja tuoreesta kurkusta. Mausteina käytin valkosipulin ja sipulin naatteja, suolaa, sekä chiliä. Ei muuta kun kamat yksitellen blenderiin ja valmista tulee. Kun tekee tuoreista vihanneksista ei tarvinnut laittaa leipää panaadiksi. Tuli tarpeeksi paksua keittoa loraus oliiviöljy ja sitruunamehua kruunaa kylmäkeiton. Jälkiruoaksi valmistin Crème Bruleen, eli paahtovanukkaan. Siitä kerron myöhemmin.

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.07.2017 13:37

Karamellivanukkaasta olen joskus aikoinani kirjoittanut reseptin, mutta en löytänyt. Siellä se kyllä on sivustoilla. Kirjoitankin uuden version. Karamellin tein kovaksi paakkuuntuneesta fariinisokerista kattilassa. Vasta-alkajan kannattaakin käyttää fariinia, koska se on valmiiksi ruskistettua. Laita kattilaan vähän vettä ja fariinia 1/4 kg ja keitä liika vesi pois, niin saat notkeaa siirappia. Kaada kuumaa siirappia kahvikuppeihin ja vuoraa hanskat käsissä kuppien reunat siirapilla. Jos siirappi on liian paksua lirauta kattilaan vähän vettä ja sekoita sopivan paksuksi. Itse asiassa paahtovanukkaan teko on yksinkertaista, eikä valmiita pulvereita kannata käyttää. Makukin on parempi itsevalmisteessa.

PAAHTOVANUKAS CRÈME BRULÈ 4-6 annosta
½ l maitoa "kuumenna maito siirappisessa kattilassa niin saat karamellin makua" lisää maitoon
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
4 munan keltuaista
1 tl vaniljasokeria, tai vaniljankuoren siemenet "voit keittää kuoren maitoa keitettäessä"
Sekoita ainekset hyvin sekaisin ja kaada siirapoituihin kuppeihin ja hauduta uunissa vesihauteessa 125C tunnin ajan ja tarkista onko vanukas hyytynyt. Ripottele päälle sokeria, että vanukas ei kuoretu
Jäähtyneet vanukkaat voitkin kumota tarjoilulautasille. Kannattaa laittaa lautanen ensin päälle ja kiepsauttaa ympäri niin vanukas asettuu oikealle paikalle keskelle lautasta. Kastike tulee kuppien reunoille ja pohjalle jääneestä karamellista. Koristeeksi mintun tai sitruunamelissan lehti. Namukasta :!:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.07.2017 17:47

Paahtovanukasta tehdestä, teen poltettua sokeria niin paljon, että samalla valmistan kinuskikastiketta. Nyt kun minulla oli puoli kiloa paakkuuntunutta fariinisokeria sainkin aikamoisen annoksen kinuskia tehtyä. Noin opiksi kinuskiresepti, niin ei tartte kaupasta ostaa ja maksaa itsensä kipeeksi. Sitä voikin säilyttää lasipurkissa.

KINUSKIKASTIKE 4 dl
250 g sokeria ruskistetaan, tai fariinisokeria
5 dl kuohukermaa
Kaada kerma kattilaan ja keitä se sisään, että muodostuu kastike ja lisää haluttaessa sekaan vaniljasokeria, tai aitoa vaniljaa. Jäähtyessään kastikkeesta tulee paksumpaa. Sitä voi käyttää vaikkapa jäätelön kastikkeena, tai kakkkujen kuorrutukseen, kun sen ensin lämmittää notkeaksi :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.07.2017 20:17

Luin erään pastareseptin, jossa suositeltiin käyttämään rucolasalaattia, eli sinappikaalia eräänä raaka-aineena. Rucola on nykyisin paljon käytetty salaatti aromaattisen, hieman sinappisen makunsa ansiosta. Kun pihalla kasvaa rukolaa parin metrin rivi, niin päätinkin kokeilla sitä pastaan. Valmistin pastan Vok pannussa.

RUCOLAPASTA
keitä spaghettia puolikypsäksi "al dente"ja huuhtele kylmällä vedellä
- Laita pannuun oliiviöljyä
- lisää haluttu määrä pekonia, tai kinkkua suikaleina "käytin ilmakuivattua salamia
- sipulia ja valkosipulia, freesaa hetki.
- lisää purkillinen tomaattimurskaa "käytin itsetehtyä tuoretomaattikastiketta"
- lisää ronskisti rukolaa 2-3 nippua ja salviaa, suolaa ja pippuria, hauduta hetki
- lisää pasta ja hauduta muutama minuutti ja tarkista maku.
- Voit raastaa juustonkantit keitokseen. Ei ollut hassumpaa, mutta en raaski ostaa kaupan rucola sillä se tulee tyyriiksi. Kannattaa raastaa juuston kantit ateriaan.
Jos pastaa jää yli päivän tarpeen, niin kannattaa säilyttää kylmässä vedessä. Joissakin ravintoloissa joissa olen ekstrannut jotkut kokit säilyttivät niitä kuiviltaan ja pilasivat hyvän tavaran. :x


-

Vastaa Viestiin