LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.04.2017 11:31

PEKONILLA TÄYTETTYÄ PARSAA

Nyt kun parsa-aika on parhaimmillaan, niin valmistin hieman poikkeuksellista parsaa. Vihreää parsaa on nyt myynnissä ja sitä ei tarvitse kuoria. Poista vaan kuivanut kannan osa.Sen tunnistaa siitä, että kokeilet keittiöveitsellä tyvestä milloin veitsi menee helposti kuoresta läpi ja siitä leikkaat kovan osan pois. Parsaa ei tarvitse keitellä. Ota 4-5 parsaa ja kääräise pekonia ympärille ja aseta pellille. Kannattaa kuumentaa uuni 225-250c lämpöiseksi. Paista vajaa kymmen minuuttia uunissa kunnes pekonit ovat saaneet rusketusta ja liika rasva valunut pois. ripottele vielä päälle tilliä, persiljaa, tai tuoretta korianteria. Paahtoleipä ja puolikuiva valkoviini sopivat lisukkeeksi. Mukavia makuhetkiä :D

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 25.04.2017 21:43

RANTAKALAA AHVENISTA
Nyt on ahven aika parhaimmillaan. Kävin kaverin kanssa tutkimassa katiskaa, joka oli mökin rannassa ja apporoita oli katiskassa toistakymmentä kiloa. Otin muutaman isomman paistoahvenen ja kolmisen kiloa pieniä sinttejä rantakalaa varten. En viitsinyt väsätä ahvenkukkoja. Niin rantakalaakin ahvenista syntyy. Poista ahvenista päät, evät ja suolet. Huuhtele ne hyvin ja laita pataan puolikiloa läskin palasia ahvenkiloa kohden ja laita päälle runsaasti voita. Mausta ensin kalat suolalla ja pippurilla. Lirauta vettä pataan ja laita pata uuniin noin 110-120C lämpöön ja anna hautua yli yön uunissa. Aamulla sinulla onkin sitten rantakalaa syötäväksi. Luut ja pienet suomut ovat pehminneet. Kolme pulloa olutta, nahkapotut ja ruisleipää lisukkeeksi. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 30.04.2017 12:18

Taas sitä Vappua vietetään. Toivotankin kaikille skönöille HAUSKAA VAPPUA. En muista vietettiinkö vappua laivoissa? Leivon parasta aikaa munkkeja joista naapurit saavat nauttia mielensä mukaan. Tippaleipiä en enää leivo, sillä "ryhmäseksipullat" eivät enää maistu. Jos haluat tehdä niitä, liitän reseptin palstalle. Itse asiassa ne ovat leivinjauhollla kohotettua paksua pannukakkutaikinaa. Helpoin tapa on lyödä säilykepurkin pohjaan kuuden tuuman naulalla reikiä. Täyttää paksulla pannukakkutaikinalla ja pyöräyttää kuumaan rasvaan sopiva määrä tyhjään säilykepurkkiin. Voit maustaa taikinan vaniljasokerilla. Muista pistää lautanen alle ennen purkin täyttämistä. Ripottele runsaasti tomusokeria päälle.
MUNKKITAIKINA

½ l maitoa
200 g voita "lämmitä aineet migrossa"
3-4 dl sokeria
4 munankeltuaista
1 tl suolaa
1 tl muskotinkukkaa "käytän n. ½ tl raastettua muskottia
1-1,2 kg vehnäjauhoa
1½ palaa hiivaa
Kuten huomasit, en käyttänyt valkuaisia, sillä keltuaiset pehmentävät paremmin taikinaa ja voin määrä on tuplaantunut, se tuo mukavamman purutuntuman. Tee taikinasta puolikovan ja anna sen nousta tunnin verran, lisää loput jauhoista ja nostata puolisen tuntia. Leivo pieniä munkkeja , tai nunnia ja nostata jauhotetun pyyheliinan päällä ja paista upporasvassa kypsiksi 160c lämmössä.
Pyöritä munkit sokerissa, tai kanelisokerissa. Siman kanssa maistuvat makoisilta. :mrgreen:


2

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.05.2017 22:49

Ostin marketista TAKUUMUREAA härän paahtopaistia ajatellen valmistaa vanhanajan murean ja puolikypsän herkun lisukkeineen. Kun avasin vajaan kilon paketin huomasin paistin olevan tuoreen ja sitkeän. Kirosin pariin kertaan voimakkaasti ja päätin tehdä lihasta kahta eri ruokaa, joita voi hauduttaa pitkän ajan mureaksi. Tuoretta raavaanlihaa pitäisi pitää vakuumissa 3-4 viikkoa, että se ehtii mureutua kypssäksi. En pöljä huomannut katsoa onko lihasnestettä valunut pussiin. Nesteestä näkee onko se mureutunut vai ei. Mutta kirjoitus TAKUUMUREA huijasi Tatepoikaa. Valmistin haudutettuja sipulipihvejä 4 kpl ja itämaista suikalepihviä jota voi syödä riisin kanssa.
HAUDUTETTU SIPULIPIHVI "2 annosta"
4 viipaletta raavaanpaistia 400g" nuiji muovin välissä ohuiksi"
3 -4 isoa sipulia viipaleina " halkaise ne, kuori ja viipaloi"
Freesaa sipulit hyvin öljyssä ja ruskista pihvit, suolaa ja pippuroi
Laita ainekset kattilaan ja lisää vettä 3-4 dl ja hauduta matalassa lämmössä pari tuntia. Tarkista maku ja nesteen määrä. Sipulin määrä on suurempi kuin lihan. Tarjoa keitettyjen pottujen ja suolakurkkujen kera.
ITÄMAINEN SUIKALEPIHVI
Viipaloi paisti 400g ja suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi ja marinoi ne suikaloidun inkiväärin, valkosipulin, suolan ja pippurin kanssa pari tuntia. Käytä nopeasti kuumassa pannussa väriä saamaan. Kaada ainekset kattilaan Mausta soyakastikkeella, lisää purkillinen tomaattimurskaa ja ½ purkillista vettä. Hauduta miedossa lämmössä tunnin ajan. Lisää suikaloituja juureksia, porkkanaa, selleriä, tai fenkolia ja anna niiden kypsyä lähes kypsiksi. Pitkäjyväinen riisi sopii lisukkeeksi. Tuli taas pöperöä pariksi päiväksi :P

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.05.2017 18:54

STRESSILIHAA
Emäntä osti marketista 2 pkt edullista possun ulkofiletta hintaan 4.60E kilo. Päätin Valmistaa muutaman grillipihvin kun grillikin on ulos otettu. Aloin nuijimaan niitä ohuemmiksi muovikelmun välissä ja totesin niiden olevan niin sitkeitä, ettei nuijalla saanut niitä juuri ohuemmiksi. Grillasin ne, ja pihvit olivat kuin kengänpohjaa olisi syönyt. Totesin epäiyjeni olevan oikean. Olimme ostaneet 2 pkt stressipossua. En ole vuosikymmeniin tavannut sitä, mutta muistan joskus valmistanut stressipossua. Helsingin vanhalla teurastamolla näin pitkien kuljetusten jälkeen joitakin possuja, jotka eivät pystyneet liikkumaan. Jalat suorana liikkumattomina ne makasivat ja teurastettiin naulapyssyllä ja siat vietiin teurasjätteiden joukkoon. Varsinkin ulkomailla karja-autot kuljettavat lastiaan tuhansia kilometrejä teurastamoihin ilman vettä ja ruokaa. Stressihormoonit alkavat silloin tehdä työtään. Luulen halpojen lihojen olevan ulkomailta lähtöisin. Vanha stuju ei heitä mitään syötävää pois. Maustoin fileet pippurisuolalla, rakuunalla ja savupaprikalla. Käärin ne moninkertaiseen alumiinikelmuun ja laitoin uuniin 150C lämpöön neljäksi tunniksi. Tulihan lihasta syötävää, mutta se oli vähän lahon puun järsimistä. Liemen sekaan laitoin ronskisti punaviiniä ja rakuunaa ja suurustin sen perinteisellä ruskealla suurustuksella. Lisukkeena nopeasti paistettua kukkakaalia.
KAIKKEA SITÄ IHMISILLE MYYDÄÄN :evil:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.05.2017 12:10

JUURESSOSEKEITTO
Oli taas proviantin siivouspäivä ja löysin sieltä perattavaa josta piti päästä eroon. Oli perunamuussia, varsiselleriä ja nahistuneita porkkanoita ja pari sipulia. Mitä pitäisi tehdä? Heittää pois, vai valmistaa pöperöä. No ruokaa tietysti. Pilkoin ainekset ja keitin liemen maustaen valkosipulilla, salvialla, suolalla ja pippurilla. Lisäksi paiskasin kanaliemitiivisten joukkoon. Keitin aineksista keiton jonka sauvasekottimella hienonsin. Lisäsin kimpaleen vointa ja turkkilaista maustamatonta jogurttia pari ruokalusikallista. Kiehautin ja nyt odotan emäntää punttisalilta. Saas nähdä maistuuko, kun en kerro mistä aineksista ne on valmistettu :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 17.05.2017 22:10

VALKOSIPULITAHNA
Näin kesän koittaessa pitää varautua grilliruokien ja mausteiden suunnitteluun. Tekaisin kesää varten valkosipulitahnaa, jotta saa pihvit maustettua helposti vaivatta. Valkosipuleiden kuoriminen on työlästä hommaa varsinkin jos kuorittavaa on paljon. Helpoin tapa mielestäni on ottaa kynnet erilleen ja laittaa ne lavuaariin kuumaan veteen. Anna kynsien liota vedessä parikymmentä minuuttia ja hiero niitä käsien välissä jolloin kuoret irtoavat. Laita kynnet korkeaan kannuun ja sulppua sauvasekoittimella muusiksi. Laita sekaan runsaasti ruokaöljyä ja sekoita tahnaksi. Sitten onkin helppo pullasutilla maustaa pihvit, tai paiskata lusikalla suoraan kattilaan.
Valkosipulitahna säilyy hyvin suljetussa lasipurkissa jääkaapissa pitkän aikaa. Väri tummenee, mutta maku ja voima säilyy :idea:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.05.2017 23:37

Avasin vanhan keittokirjan UUTTA JA MAUKASTA vuodelta 1930, kirjoittanut keittiömestari Aarne Nissinen. Löysin sieltä mukavantuntuisen kalamurekereseptin, sillä huomenna minulle tuodaan parikiloinen hauki. Teen siitä murekkeen ohjeen mukaan.

HIENO KALAMUREKE
1 kg raavittua kalanlihaa
2 kkp kermaa
2 munaa
150 g voita
50 g valkoista leipää
suolaa, pippuria ja muskotinkukkaa
Kala jauhetaan lihamyllyssä useaan kertaan, pannaan puukuppiin tai huhmareeseen ja survotaan hyvästi lisäämällä hitaasti vaahdotettu voi ja munanruskuaiset yksitellen. Leipä liotetaan kermassa ja pannaan vähin erin kalaseokseen. Hieromista jatketaan kunnes seos on kuohkean näköistä. Viimeksi laitetaan sekaan vaahdotetut valkuaiset ja mausteet. Seos pannaan voideltuun vuokaan, Kansi päälle ja vesiastiassa uuniin, ja paistetaan 1 - 1½ tuntia, Tarjotaan sieni, rapu, kaapris tai sitruunakastikkeen kera.
Mestari unohti kertoa, että kala pitää ensin fileroida. On hyvä, että tehosekoitin on keksitty, niin säästyy paljon vaivaa. Uutta minulle on keltuaisten ja valkuaisten erottelu ja voin määrä. Ajattelin tarjota herkun korvasienikastikkeen ja uusien skoonelaisten perunoidan kera. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.06.2017 21:55

Tervehdys teille. Kesä on jo niin pitkällä, että ensimmäiset nokkoset on leikattu ja nokkoskeitto syöty. Etsin palstalta nokkosruokien kirjoitelmiani, mutta en löytänyt, joten kirjoitanpa nokkoskeiton ohjeen uudelleen. Nokkonen on ravinto- ja vitamiinirikkain hyötykasvimme ja se sisältää 9 kertaisen määrän hiveniä kuin Kippari Kallen pinaatti. Sitä myös kuivattiin talven varaksi karjalaisperheellemme. Ei saatu riisi, eikä muutakaan puutostautia. Pinaattista voi tehdä keittoa, nokkoslettuja, nokkosmuhennosta ja haudutettua nokkosta joka sopii hyvin paistetun kalan lisukkeeksi. Käytän lisämausteina vain pippuria ja suolaa, sekä voita.

NOKKOSKEITTO
1 l nokkosia keitettynä "ota liemi talteen" Purista liemi pois ja hakkaa pieniksi
3-4 dl voita
2 dl vehnäjauhoa "sulata voi ja freesaa jauhot voissa ja lisää ½l kuumaa keitinlientä ja kiehauta"
1 sipuli palasina "freesaa jauhojen kanssa"
½ l kuumaa maitoa ja 2 dl vispi, tai kahvikermaa
1 liha, tai kasvisliemikuutio, pippuria ja suolaa
Kiehauta keitto ja anna sen hautua jotta jauhot kypsyvät. Tarjoa pinaattikeiton tapaan kovaksi keitettyjen kananmunien kera. PS: Jos keittoa jää syömättä niin lisää lättytaikinaan. Silloin saat nokkoslettuja.

Tappajatate2
Viestit: 279
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 06.06.2017 19:55

"LÄRVILAUTA"PIHVI

Meilläpäin on ollut maustamaton porsaan care tarjouksessa. Hintaan 4.65/kg, ostin lihaatiskiltä parinkilon fileen josta riittääkin paljon grillattavaa, Leikkasin tietenkin heti lihat pihveiksi, nuijin ja jemmasin pakkaseen muoviin käärittyinä. Noin 700gn palasta teinkin "lärvilaudan" eli jättipihvin. Leikkasin niskafileen lähes kahtia, levitin leikkulaudalle ja nuijin pihvin puolta suuremmaksi eli noin 2 cm paksuksi pihviksi. Maustoin punaisen curryn, juustokuminan, savupaprikan, valkosipulitahnan ja ruokaöljyn sekaisella marinadilla. Pihvi muhikin vuorokauden marinadissa. Paistoin pihviä hissukseen pienellä tulella n. 10 min kummaltakin puolelta, siirsin grillausritilälle ja annoin pihville väriä. Suolaa laitoin vasta valmistuksen puolivälissä. Myöhäinen suolaus estää liian kosteuden karkaamisen pihvistä. Pihvin leikkasin n: 1 cm viipaleiksi. Tarjosin "lärvilaudaudan salaatin ja ranskiksien kera+ itsetehtyä paholaisen hilloa.
Namukasta ja edullista evästä :mrgreen:

Vastaa Viestiin