LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.03.2017 23:29

MAKSAKASTIKETTA JA JUURESSOSETTA

Huomasin, että pakasteessa oli maksakastiketta sen verran, että yhdelle miehelle, eli minulle riitti lounaaksi ravintoa. Perunoita ei ollut kuin kolme ja porkkanoita viisi kappaletta. Mitä pitäisi tehdä? No yhdistetään juurekset. Pannaan vielä sipuli joukkoon ja keitetään. Teinkin lisäkkeeksi rootmuusia, eli Turuksi holomuussia. Suomeksi sen nimi on juuressosetta. Kattilaan panin yhden lihaliemitiivisteen, mustapippurisuolaa ja keitin kypsäksi. Liemen taltioin vastaisuuden varalta juuressosekeittoa varten. Liemihän toimii hyvänä keitonpohjana. Kun juurekset olivat kypsiä maustoin vielä rakuunaruoholla ja voilöntillä, lisukkeeksi maustekurkkua. Oivaa evästä tuumasin yksin syödessäni. Eukko söi omia pillereitään ja paistettuja broilerifileitään. Olin huomaavinani, että hän katseli kateellisena ateriaani .

teevartti
Viestit: 61
Liittynyt: 22.11.2012 18:34
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja teevartti » 23.03.2017 12:15

Taten pyynnöstä Tarjan ohje jäätelöä ilman jäätelökonetta.
:o a)
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
;) b)
1 1/2 dl maitoa
1 vaniljatanko
2 dl kermaa (20%)
1 dl glukoosisiirappia (kaupoissa siirappihyllyllä)
:roll:
makuaineita esim. 1 1/2 dl marjasosetta, suklaata, nougat rouhetta tms.
:D
1. Vaahdota keltuaiset ja sokeri
2. Kiehauta ja anna hiukan jäähtyä
3. Yhdistä a) ja b) vatkaten
4. Anna hiukan jäähtyä
5. Lisää makuaineet, tarkista maku
6. Siirrä pakastimeen jäähtyneenä
7. Vatkaa tunnin välein, kunnes massa on jäätynyt tasaiseksi

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 23.03.2017 21:13

Hienoa Teevartti, että pistit reseptin jakoon. Eilen kävimme vaimon kanssa teevarttien luona kylässä ja saimme erinomaisen lounaan nautittavaksemme. Talo tarjosi erinomaisia herkkuja, kuten aina. Erikoisinta oli Tarjan tekemät jäätelöt. Hän oli tehnyt aitoja jätskejä kolmea lajia jälkiruoaksi. Kysyin onko hänellä jäätelökone? Ei ollut, vaan meille kerrottiin juuri edellämainittu valmistustapa. Ennenvanhaan laivoissa oli puutiinu, jonka sisässä oli säiliö jonka sisään kaadettiin jäätelömassa ja sisällä olevaa "kirnua" pyöritettiin ja puutiinuun oli laitettu suolaa ja jäähilettä. Veivatessa jätski alkoi jähmettyä. Tähän jäätelökoneeseen mahtui pari litraa jätskimassaa, joten 48 hengen miehistölle ja pasiseereille piti sitten minun "säkäkokin" veivata koko päivän jäätelöä. Jos pysäytti pyörittämisen leikkasi jäätelökirnu kiinni ja sitten piti laittaa vähän kuumaa vettä jäiden sekaan jotta kirnu irtosi. Jäitäkin piti useamman kerran lisätä. :!: Pieni huomautus sokeri-keltuaismassaa ei pidä kiehauttaa, sillä keltuainen leikkaa kiinni :!: Tuli näköjään pieni virhe kirjoituksessa. En ole koskaan kuullut tästä jäätelönteon oivalluksesta lähes 60 vuoden urani aikana. :idea: SUURKIITOS RESEPTISTÄ TEEVARTTI TOPI JA TARJA :idea:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 31.03.2017 13:02

Proviantista löytyi riisipaperia, joka oli jäänyt jäljelle kevätkääryleiden teosta. Vaimo rukka kun on edelleen dietillä mahtuakseen kesällä uimapuvun sisään, niin päätin tehdä hänelle kevätkääryleistä salaatilla täytettyjä "kaalikääryleitä". Ne ovat yksinkertaisia tehdä. Jos sinulla on ohuenohuita riisipapereita laita kaksi päällekkäin. Liota niitä muutama sekuntti haaleassa vedessä ja laita paperi lautaselle ja laita keskelle halutunlaista salaattia. Katkarapu, sekasalaatti" esimerkiksi. Lisää hieman öljyä, vietnamilaista kalakastiketta, tai maustesoijaa. Kääri rullalle kuten "koaljkääryleet". Voit myös niitä dipata makeassa salsassa, tai edellämaituissa kastikkeissa. Niitä on myös mukava tarjota vieraille naposteltaviksi. :idea: Vinkki-vinkki :idea:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.04.2017 20:49

Tein emännälle tänään oikein dieettisapuskaa. Ostin nimittäin Virosta pari kiloa raavaanpaistia josta käytin osan seuraavaan ruokaan.

RAAVAANPAISTIA JUURESTEN KERA
Laita kilon pala raavaanpaistia kylmään veteen ja kiehauta se. huuhtele paisti ja aseta uudelleen puhtaaseen veteen mausteiden kanssa kiehumaan. Saat näin kuona-aineet pois keitoksesta. Keitä lihoja suolan ja mausteiden kanssa 1½ tuntia ja katso onko se kypsää. Maustevalikoima jota käytin. merisuolaa, Kampodsan mustapippuria, laakerinlehtiä 5 kpl, kuminaa ja 2 rkl salviaa. "kannattaa laittaa pussiin että ei tartte sylkeä niitä lautaselle." Keinliemen sekaan laitoin ½ lohkottu lanttu, selleriä, 4 sipulia isoina lohkoina ja 4 porkkanaa isoina palasina, 5 valkosipulin lohkoa. Katso, että liemi juuri ja juuri peittää juurekset. Lisää suolaa tarvittaessa ja kiehauta kypsiksi. Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoa juuresten kera. Itselleni keitin lisäksi perunoita. Vahvassa liemessä keitetyt juurekset ovat namukkaita.
Tällä lyhyellä keitolla pärjäilee dietikko hyvin, kun vähähiilihydraattiset juurekset täyttävät vatsan. Ei ollut hattumpaa, sanoi muori :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.04.2017 13:07

Tänään tein lounaaksi broilerinreisiä ja Couscousia, tätä ählämien durumvehnästä keitettyä lisäkettä. Durumvehnä on ns. kovaa vehnää ja kun se myllyssä jauhetaan vähän mannaryyniä karkammaksi, tulee siitä riisin korvaava lisäke. Nykyisin sitä saa kaupoista esikeitettynä eikä sitä tarvitse keittää. Kaada se kiehautettuun suolaveteen ja hauduta. Paremmanmakuista tulee, kun ensin tekee kana, tai lihaliemen ja keittää siinä. Ählämit hauduttavat sitä siivilässä, joka on laitettu keitoksen päälle, höyry ja lihoista tulevat aromit kypsyttävät sen. Lyhyitä broilerinkoipia saa marketeista halpaan hintaan. Vinkkinä kesää varten. Irroita puukolla raaputtaen lihat paksumpaan päähän. Lihoista tulee mukavan näköinen möykky ja luu jää näkyviin. Siitä onkin hyvä ottaa kiinni ja syödä lihat. Nautin aterian pihlajamarjahyytelön kera. Mielestäni se sopii kirpeänä lisäkkeenä ateriaan.

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 11.04.2017 13:07

Tänään tein lounaaksi broilerinkoipia ja Couscousia, tätä ählämien durumvehnästä keitettyä lisäkettä. Durumvehnä on ns. kovaa vehnää ja kun se myllyssä jauhetaan vähän mannaryyniä karkammaksi, tulee siitä riisin korvaava lisäke. Nykyisin sitä saa kaupoista esikeitettynä eikä sitä tarvitse keittää. Kaada se kiehautettuun suolaveteen ja hauduta. Paremmanmakuista tulee, kun ensin tekee kana, tai lihaliemen ja keittää siinä. Ählämit hauduttavat sitä siivilässä, joka on laitettu keitoksen päälle, höyry ja lihoista tulevat aromit kypsyttävät sen. Lyhyitä broilerinkoipia saa marketeista halpaan hintaan. Vinkkinä kesää varten. Irroita puukolla raaputtaen lihat paksumpaan päähän. Lihoista tulee mukavan näköinen möykky ja luu jää näkyviin. Siitä onkin hyvä ottaa kiinni ja syödä lihat. Nautin aterian pihlajamarjahyytelön kera. Mielestäni se sopii kirpeänä lisäkkeenä ateriaan.

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.04.2017 22:43

Pääsiäinen on taas ovella ja minä aloittelin juhlaruokien valmistamistelun. Valmistan perinteisiä pöperöitä. Suppilovahverokeittoa, lampaanpaistia jälkiruoaksi 10 Mämmiä kerman kera ja kahvin kanssa Pachaa ja Gulitsa pullaa. Avec. Cognac.
Pashan tein hieman toisella mausteilla. Kun teet Pashaa, niin valuta lävikössä kaikki vesi pois rahkasta. Siitä irtoaa 400gn paketista pari desiä, jos et viitsi, niin laita 2 rkl liivatejauhoa= 2 liivatelehteä kuumaan veteen ja sekoita rahkan sekaan.

PÄÄSIÄISPASHA
2 prk= 800g rahkaa
3-4 dl sokeria. sulata sokeri pienessä määrässä vettä ja vatkaa keltuaisten kanssa hellalla vaahdoksi. "Älä keitä muuten keltuaiset herottuvat"
4 munankeltuaista
3 dl kermavaahtoa
4 dl korinton= korintti rusinoita , riivinraudalla raastittu appelsiininkuori. Laita 1 dl Captain Morgan rommia, vettä ja sokeria kulhoon ja anna ainesten liota muutama tuti jolloin korintit turpoavat ja maustuvat."rusinatkin käyvät"
Kaada korintit, keltuaisvaahto, appelsiininkuoret, kerma ja rahka kulhoon "ota liotusliemi talteen". Lisää vaniljasokeria mausteeksi ja sekoita massa. Tarkista maku ja lisää hieman korinttien rommilientä tarvittaessa, tai loraus rommia. Kaada ainekset siiviläkankaalla vuorattuun lävikköön ja anna liian nesteen valua yli yön ja kumoa vadille. Syö Pashaa Gultsapullan päällä.
TÄLLÄ KERTAA EN LAITTANUT VOITA SEKAAN emäntä laihduttaa taas kerran

GULITSAPULLA
Tein puolenlitran taikinan, jolloin taikinan painoksi tullee n. 2½ kg ½ l maitoa
3 kananmunaa
3 dl sokeria
300 g pehmeää voita
½ rkl suolaa
½ raastettua muskottia, tai 2 tl muskotinkukkaa
250 g rusinoita
korinttien liotusliemi
2 palaa hiivaa
1½ kg vehnäjauhoja "jauhojen määrä voi olla pienempikin. Tarkista :!:
Vaivaa taikina huolellisesti ja anna nousta tunnin verran. Leivo 3-4 pyöreää leipää ja laita päälle pieni taikinapallo pipoksi. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi ja paista uunissa n. 25 min. n. 200c . Voitelin valmiit pullat sokerisiirapilla jonka sekaan laitoin rommia ja laitoin pullat paiston jälkeen uunin kuivamaan. Kun siirappi kuivuu muodostuu pullien pintaan jäähileen tapainen huntu. Lopuksi sirotin pullien keskosaan tomusokeria. Rasvainen taikina maistuu paremmalle kuin rasvaton.
Hyvää ja munarikasta pääsiäistä :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.04.2017 17:21

LAMPAANPAISTI
Käytiin emännän kanssa pari viikkoa sitten Tallinnassa ostamassa lihaa ja paistoin tänään lampaanviulun, joka oli ollut pari päivää timjami-valkosipulimarinadissa. Otin reisiluun irti ja rikoin sen kyljyskirveen hamaralla. Laitoin ne uuniin 250c lämpöön ruskistumaan. Alensin lämpöä sataan asteeseen ja laitoin ruskistetun luun kiehumaan yrttien ja sipulin kanssa kastiketta varten. Uunissa valelin paistia punaviinin jämillä ja vedellä. Kun paistomittarissa oli 60c tarkistin vielä lämpötilan huulikokeella so. "veitsi tungetaan lihaan ja laitetaan huulten väliin" olikin aika ottaa paisti pois uunista. Olipa harvinaisen mureaa roseeksi paistettua lihaa 2,5 kg paistissa. Yhdistin luuliemen ja paistoliemen, keitin sen sisään ja suurustin tummalla maizenalla kastikkeeksi lisämausteina tilkka konjakkia. Puolet paistista kului vieraille ja maanantaina tarjoan jämät uusille vieraille :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 268
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.04.2017 19:13

Pääsiäislampaanpaistista jäi vajaa kilo syömättä ja päätin tehdä siitä currylammasta. Kun laittaa tarpeeksi juureksia sekaan tulee siitä sapuskaa 5-6 annosta, Lisäkkeeksi valmistin tattaririsottoa. Kerronpa tarkemmin miten helppo ruoka tehdään.

CURRYLAMMAS
½ kg valmista, tai tuoretta lampaanpaistia, tai lapaa peukun kokoisina paloina
2 sipulia lohkoina
3 porkkanaa lohkoina ja ½ selleriä lohkoina
3-6 valkosipulinkynttä murskattuina
Lampaanpaistin kastiketta, jos on jäljellä
½ l vettä, tai purkillinen tomaattimurskaa ja pari desiä vettä
1 rkl currypulveria, tai tahnaa
suolaa ja juustokuminaa
Laita raaka lampaanliha kattilaan ja keitä kypsäksi mausteiden kanssa, lisää juurekset ja keitä ne kypsiksi ja suurusta maizenalla. Kypsät lihat voit keittää juuresten kanssa. Voimakkaat aromit ryydittävät keitosta.
TATTARIRISOTTO
Liota tattariryynejä pari tuntia, kiehauta ja siivilöi kuiviksi. Laita paistinpannulle voita ja ruokaöljyä runsaasti ja kuumenna pannussa olevat tattariryynit. Mausta suolalla ja jollakin yrttimausteella "tinjami, juustokumina, salvia" Ne kypsyvät nopeasti.
KOKKI OSAA JEMMATA :idea:

Vastaa Viestiin