LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 12.06.2020 23:42

KATASTROFIPULLAA JA KANELIKORPPUJA
Alan jo uskoa, että päässä alkaa todella heittää, kun toissapäivänä tein pullataikinaa- ja kaadoin suoraan pussista sokeria taikinakulhoon, johon olin jo maidon, munat, mausteet ja hiivat laittanut. Höläytin melkein koko pussin kulhoon, eli noin 700 g. Olisi riittänyt vajaa 300 g. Sekoitin kuitenkin taikinaksi ja odotin taikinan nousevan. Turha toive, tiesinhän, että ei siitä pullataikinaa tule. Kiukustuneena jätin taikinan seuraavaan päivään. Pistin sen puoliksi ja lisäsin tuplasti maitoa sekaan ja kourillani tein siitä taikinavellin. Lisäsin pari hiivaa ja lisää suolaa joukkoon. No nousihan taikina, mutta vuorokauden odottelu teki siitä vähän hiivalta maistuvan. Tuli sitten leivottua ja toinen osa taikinasta odotti vuoroaan. Tein saman tempun ja syntyi tuplataikina. Oli puoliyö kun sain pullat ja pitkot valmiiksi.
Tuli tenkkapoo, mitä teen viidellä pitkolla ja viidellatoista korvapuustilla :?: :? Pyöritin päätäni ja mietin dementoidulla päälläni. Joo teen kolmesta pitkosta sokerikorpuja vastaisuuden varalle. Keitin ohuen perunajauhovellin. Leikkasin pitkot sormenpaksuisiksi viipaleiksi ja laitoin kanelisokeria lautaselle. Kostutin pullapalojen toisen puolen ohueen velliin ja sitten kanelisokeriin ja uunipelleille. Tökkäsin pellit uuniin 150 c
pariksi tunniksi. Korppuja tuli toisillekin jakaa. Maku hyvä, mutta liian rasvaisia. Rapeus kärsii liiasta rasvasta.
Jos valmIstat sokerikorppuja, niin tee vähärasvainen taikina. Noin 200 g litran taikinaan. HÄVETTÄÄ ;)





selvi

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.06.2020 20:53

SOKERIKORPUT
En huomannut kertoa, että perunajauhovellillä kosteutetaan puhdas keittiörätti ja märkään rättiin kastetaan pullapalat yksi kerrallaan. Korpun kostutettu pinta ei silloin kastu kuin päältä ja sokeri tarttuu hyvin siihen kiinni. Jos korput kastetaan velliin, silloin se kostuu syvältä ja tekee korpusta kovan ja vaikeasti syötävän. :!:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.06.2020 23:09

KALAPULLIA SUUTARISTA

Harva on syönyt suutari nimistä kalaa. Suutari kuuluu särkikaloihin ja voi kasvaa parikiloiseksi jätiksi. Lahden Vesijärvestä niitä löytyy paljon. Sain kaveriltani eilen 3 suutaria yhteispainoltaan kolme kiloa. Kala on turkasen vaikea fileroida, sillä on paksu nahka ja suuret ruodot ja lopulta vähän lihaa syötäväksi. Se onkin parasta savustaa, niin pääsee helpommalla. Päätön perattu kala kannattaa fileroida selkäpuolelta ja leikata varovasti fileet irti pitkin selkärankaa varovasti. :?: Jos jollakin on parempi tapa, niin kertokaa toki :?: Yli puolet kalasta menee hukkaan. Tein kalafärssin johon laitoin kananmunaa, kuohukermaa ja hieman maizenaa, sekä maustoin vietnamilaisella fermentoidulla kalakastikkeella ja pippuri-chilisuolalla. Panin massan pursotinpussiin ja teelussikkaa apuna käyttäen tein pullia haudutin suolavedessä. Kun kalapullat nousevat pintaan ne ovat valmiita. Käytin vähän vettä keittämiseen, koska sain keitinliemestä pohjan currykastikkeelle. Kaikki vanhat skönöt muistavat paistetut kalapullat ja currypullat jotka tarjottiin riisin kera. lisukkeena engelsmannien mangochutneytä. Muistuuko mieleen :?:
Tuli muistot mieleen seilaus ajoilta. Hyvää ja terveellistä pöperöä :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.06.2020 10:23

NÖKKILEIPÄÄ JA SIEMEN NÄKKILEIPÄÄ

Käytiin maalaisnäyttelyssä ja eräs emäntä tarjosi kahvia ja siemenistä tehtyjä näkkileipiä. Kun olivat miellyttävän makuisia, niin tiedustelin tekotavasta. Päätin valmistaa niitä kotona. Ohjeen kaltainen tässä.

200-300 g kaurahiutaleita
2 dl auringonkukan siemeniä
2 dl unikonsiemeniä
2 dl kurpitsaneiemeniä
2 dl pellavansiemeniä
1 dl ruokaöljyä
suolaa maun mukaan
Kuumaa vettä noin 1 l tarkista nesteen määrä myöhemmin.

Jauha blenderissä siemenet pieniksi murusiksi ja lisää kaurahiutaleet. Kaura sitoo taikinan. Kaada kuuma vesi ainesten päälle ja tee siitä velli. Anna taikinan seistä vähintään yksi tunti. LISÄSIN VASTOIN OHJETTA ½ RKL SOODAA SEKAAN. Sooda ehkäisee sitkon ja tulee rapeampi lopputulos.
Levitä taikina lusikalla ohueksi matoksi voidellulle, tai leivinpaperoidulle pellille. Paista 150c lämmössä 2-3 tuntia. Kun taikina on uunissa jähmettynyt niin leikkaa halutun pieniksi kappaleiksi tai suikaleiksi. Kun näkkäri on valmiiksi kuivunut niin on helppo napsia palat irti. Ennen uuniin laittoa laitoin pintaan hieman himalajan suolaa makua antamaan.
Ei muuta kun voita päälle ja tuntee itsensä viherpiipertäjäksi. HYVÄÄ JUSSIA TOIVOTTAEN.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 22.06.2020 15:10

KICK HERNEITÄ KAHDELLA TAVALLA

Pitkästä aikaa laitoin kickherneistä evästä, kun sattui olemaan pussi proviantissa. Nämä herneet ovat suosittuja ählämeissä, latino- ja keski-aasian maissa miedon maun ja runsaan proteinipitoisuutensa ansiosta. Ne joilla ei ole kokemusta, on hyvä tietää, että niitä pitää liottaa ennen keittämistä. Keittoaika on noin 1 h. Sopivat hyvin salaattien aineksiksi, tahnana tulee hummusta, mainioa sosekeittoa ym, hyvää.
Eilen meillä kävi kylässä tyttären perhe ja muksut halusivat Tateburgereita "ohje palstalla". Ostin raavaan jauhelihaa marketin hyllyltä- ja petyin ostokseen, Kuivaa ja mautonta jauhelihaa. Kannattaakin varoa ja ostaa tuoretta lihatiskiltä. Paketti jauheliha valmistetaan aiemmin pakastetusta lihasta ja lihasnesteet katoavat viemäriin. Tein emännälle lopusta kickherne-jauhelihakastiketta.
Paistoin jauhelihan pannussa, lisäsin hakattua sipulia, valkosipulia, chiliä, salviaa. basilikaa. tomaattipuretta ja paprikajauhetta, pipurisuolaa ja vettä.
Keittelin aikani lisättyäni kickherneet sekaan ja suurustin ruskealla Jevner maissisuurusteella. Tarjosin paahtoleivän kera.

Salaatti. Kick herneet maustoin tomaattimajoneesilla, joka jäi tähteeksi hampurilais kesteistä+ tomaattia, ruohosipulia ja tuorekurkku paloja. Sapuskaa jäi vielä huomiseksi. Kerroin emännälle tämän olevan dieettiruokaa, hän veti poskeensa tuplasatsin :lol:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 24.06.2020 13:07

TÄNÄÄN SYÖTIIN KUSIFILTTEREITÄ

Laivoissa munuaisia kutsuttiin sillä nimellä. Jotkut kovastikin tykkäsivät, kuten minä. Muistuu mieleen, kun Johnsson lainin Rosariossa täkkärit kävivät tullaamassa pakastelastia ja toivat muutaman laatikon lihaa byssään. Eivät huomanneet, että laatikoissa oli naudan munuaisia. Stuju oli tarkka taloudenpidossa ja sitten syötiin munuaisia monet kerrat, valitettavasti, koska reissun jälkeen kukaan ei niistä tykännyt. Etelä-Amerikan linjalla oli tapana tullata lihalastia, koska saatiin raavaan fileitä grillijuhliin. Vähäinen rikos josta punaiselle matolle ei kutsuttu. :?: ONKO MUISTIKUVIA :?:
Munuaiset ovat varovaisesti valmistettavia, sillä liian pitkä kuumentaminen sitkistyttää ne, kuten maksankin. Jos paistat niitä, niin laita oikein kuumaan rasvattuun pannuun pieni määrä kerrallaan ja käristä nopeasti. Poista pannulta ja lisää uusia paistettavia ja mausta vasta paistamisen jälkeen. Lopuksi paistoin voissa sipulia, tuoretta paprikaa ja valkosipulin versoja nopeasti. Laitoin munuaiset pannuun ja lisäsin tomaattipuretta ja maustoin lopuksi roosmariinilla ja pippurisuolalla. Ei muuta kuin vettä perään ja Jevner maizenasuurustetta.
Lisukkeeksi tarjosin emännälle riisiä jatomaattisipuli salaattia. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 27.06.2020 22:09

MUKAVA SALAATTI
Käytiin eilen Tallinnassa ostoksilla. Piti ostaa kunnon 4 cm paksuista possun läskiä " Wilssonin pintaa", australialaista mahtavaa härän ulkofilettä, josta aion tehdä kunnon argentiinan Lomoa, porsaankylkeä läskisoosiin- ja kylkirullaa varten. Lisäksi tietysti broilerin fileitä 2 kg hintaan 5.50 kg.
Söimme vihersalaatin, joka poikkesi normaalista. Salaatin sekaan oli laitettu mukaan suikaloitua säilykepunajuurta, paistettua kutun juustoa ja paahdettuja auringokukan siemeniä. En ole koskaan ennen urani aikana nähnyt, tai tehnyt säilyke punajuurta salaatin seassa. Se sopi mukaan kuin nenä päähän ja raikasti makeudellaan ja happamuudella salaatin makua. Lisäksi voimakkaan makuinen kutun juusto aromoi salaatin. :!: :idea:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.06.2020 10:25

VERIPALTTUA LÄSKINPALOJEN KERA

On kulunut vuosia siitä kun viimeksi palttua tein. "Ohje löytyy klikkaamalla Etsi". Nyt laitoin palttuun himottuja läskin paloja. Läskiä löytyy Tallinnan torin lihatiskistä. Suolattua "Vilssonin pintaa". Aikoinaan niitä syötiin laivoissa aamiaisruokana paistetun läskin, tai pekonin, paistettujen kananmunien ja puolukkahillon kanssa. Hyvin maistuivat skönäreille. Nykyajan skönöt haukkuisivat kokin pataluhaksi :evil: . Ne jotka tykkäävät niin katsokaa ohje ja väsätkää uunissa. Helppoa ja halpaa sapuskaa. Kilon palttu maksaa alle 4 egua.

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 05.07.2020 19:22

KICHERNEPYÖRYKÄT JA PIHVIT

Laittelin emännälle tänään keitetyistä kickherneistä vege aterian. Homma käy helposti, kunhan laitat keitinvededen sekaan suolaa, pippuria, sipulia ja valkosipulia. Keittele pienessä vedessä tunnin ajan ja soseuta pelkät herneet, lisää korppujauhoja ja kananmuna sekaan. Jos et ole vege, keitä herneet kanaliemessä. Soseuta ainekset sekaisin ja anna massan seistä pari tuntia ja katso onko se tarpeeksi paksua. Liian ohueen massaan pitää lisätä korppujauhoja ja odottaa jauhojen turpoamista. Muodosta pieniä pyöyköitä, tai vähän isompia jotka voit litistää parin sentin paksuisiksi pihveiksi. Korppujauhota pyörykät ja pihvit ja paista voi-öljyseoksessa ruskeiksi. Tarjoa majoneesipohjaisen kastikkeen ja salaatin kera. Liemen voit käyttää keiton pohjana. 700 gn pihvit maksavat pari egua:mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 678
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.07.2020 19:09

NOPEAA KANAWOKKIA 20 MINUUTISSA
Meille tuli yllättäen vieraita joille piti tietenkin tarjota jotain purtavaa. Minulla oli onneksi ulkona broilerin fileitä- ja päätin tehdä nopeasti kanawokkia.
Pistin suolaveteen kiehumaan nauhapastaa muutamaksi minuutiksi ja sillä aikaa sulppusin broilerin fileet suikaleiksi, löysin varsiselleriä, palsternakan ja punaisen paprikan proviantista ja tein niille samoin. Maustoin broilerin suikaleet vietnamilaisella kalakastikkella, punaisella currylla, inkiväärillä, valkosipulitahnalla ja pippurisuolalla. Nopeasti ulos ja wokkipannu päälle. Freesasin broiskufileet kookosrasvassa ja perään juurekset, maustoin tomaattipureella ja laitoin vettä n. 3 dl ja mätin kiehautetun pastan joukkoon. Nopea kiehautus ja ateria oli valmis. Vierasrouva ei tuntunut tykkäävän sapuskasta. Sanoikin, että oli aika väkevää evästä ja pyyhki otsaltaan hikeä. Tein tavallista laimeamman pöperön. Mies sensijaan söi kuin puolan susi iloisesti irvistellen :lol:

Vastaa Viestiin