LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 18.03.2018 12:53

Käytiin pari päivää sittem Kylässä ja siellä emäntä tarjosi maittavaa saksanpäähkinä rieskaa. Pitihän sitä sitten eilen kokeilla, koska se oli maittavan makuista. Valmistus on helpppa. Taikinaan tulee maitoa, tai vettä, vehnäjauhoa, suolaaa, hiivaa ja saksanpäähkinärouhetta ja voisulaa, tai ruokaöljyä pinnalle paiston aikana. Panempa tarkennuksen.

½ l lämmintä vettä. tai maitoa
½ p hiivaa
½ rkl suolaa
5 dl saksan päähkinöitä rouheena
½ l vehnäjauhoa ensi alkajaisiksi
Sekoita taikina ainekset keskenään ja anna nousta tunnin verran. Lisää pähkinärouetta puolet sekaan ja lisää jauhoja niin paljon, että saat aikaiseksi paksuhkon puuron jonka sitten kaadat hyvin voideltuun uunivuokan. Lisää loput rouheesta ja nostata kaksinkertaiseksi ja paista uunissa muutama minuutti. Lisää sitten päälle voisulaa jotta se imeytyy leipään. Paista +200C uunissa 15-20 minuuttia. Jos pinta ei tule rapeaksi niin paista vielä muutama minuutti. Rieskasta tulee vajaa 2 cm korkea ja pinnan pitää olla rapeaksi paistunut.
OPPII SITÄ VANHAKIN VIELÄ LEIPOMAAN JOTAIN UUTTA . :mrgreen: TODELLA KULLISTA.

motorista
Viestit: 155
Liittynyt: 01.11.2010 21:24

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja motorista » 18.03.2018 13:30

Moi Tate! hyvä resepti, otan viikon tavoitteeksi leipomisen.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 07.04.2018 00:38

TEIN MALLIKSI KOLME RUOKALAJIA SAMOISTA AINEISTA

Tuttavarouva valitti, että kaikki aika menee ruoanlaittoon ja rahaa kuluu mielettömästi. Kysyin häneltä saisinko tulla mukaan tekemään halpaa ja hyvää? Emäntä pelkäsi varmaan minua kun lupasi että saan tulla hänen pajaansa. Pyysin emäntää ostamaan kilon lihaa, ja kilon juureksia selleria, kukkakaalia, sipulia ja porkkanoita. Pottuja hänellä on omasta maasta. Päätin tuoda itse mausteet mukanani.
Valmistettiin yhdessä
- kanakeittoa
- kanaa riisiä ja currya
- kana ja uunijuureksia. Aineksista tuli kaiken kaikkiaan 9 annosta, joista 6 meni pakkaseen.
Valmistusaika kaiken kaikkineen 1 tunti ja annoksen 400g hinnaksi laskettiin vajaa 2E.
Kaikki raaka- aineet pilkottiin ja broiskupalat maustettiin etukäteen suolalla, pippurilla ja ruskistettiin nopeasti valurauta padassa.
KANAKEITTO
Pilkottua perunaa, juureksia 300g, paprikajauhoa, tomaattipuretta 1 rkl ja 200g kananpalasia ja kanaliemikuutio. Vettä 1 litra. Muut mausteet. Basilikaa lopuksi sekaan. Emäntä kehui, mies valitti mausteista.
RIISI JA CURRY
Kastikepohja piti ensin tehdä. Voita parisataa grammaa, yksi iso omena raasteena, currytahnaa 1 rkl, vehnäjauhoa 1½ dl, kanaliemitiivistettä 1l vettä. 300 g juureksia 250g broileria. Keittoaika 30 minuuttia. Pitkää riisiä ei emännällä ollut söivät puuroriisiä joka huuhdeltiin kylmässä vedessä irtonaiseksi. Emäntä tykkäsi kovasti :evil: isäntä valitti, että olipa väkevää evästä. Minun mielestä tin vähän plattua. Merillä olisi porukka kikannut mausteiden nuukuudesta.
KANAA JA UUNIJUUREKSIA
Laitoin kaikkia juureksia uunipannulle ja päälle ronskisti ruokaöljyä. Maustoin suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja inkiväärillä ja lykkäsin 250C ylimmälle tasolle uuniin välillä sekottaen. Ylä lämmössä juurekset paahtuvat nopeasti. Parikymmentä minuuttia hyvin riittää. Loppuvaiheessa laitetaan loput broilerin palat sekaan. Olisi pitänyt olla mangochutneytä ruan kanssa, mutta ei ollut.
Isännän mielestä oli hyvää, mutta liian väkevää evästä, Kehotin juomaan enemmän kaljaa ruoan päälle. Emäntä kihersi ja kertoi ryhtyvänsä valmistamaan tällaista ruokaa. Näin isännän ilmeistä, että hän ei ollut samaa mieltä :evil: NÄIN ESIMERKKINÄ KERRON KUINKA SUUNNITELTU RUUOAN LAITTO SÄÄSTÄÄ AIKAA JA RAHAA :idea:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 10.04.2018 20:00

Meillä oli eilen sieniruokapäivä, kun vielä on tallella täysi ämpäri sekasieniä. Laitoin valmiiksi
- sienikastiketta
- sienikeittoa
- sienipiirakoita "upporasva"
Liotin Liian suolan pois kilosta sieniä ja hakkasin ne pieneksi ja kuivatin siivilässä. Kuorin ja hakkasin kilon sieniä ja ½kg sipulia pieniksi ja freesasin runsaassa voissa rautapadassa pippurimaustein valmiiksi.
SIENIKASTIKE JA SIENIKEITTO
Tein sienikastikkeen ja sienikeiton samaan syssyyn. johon uhrasin n. 600g sieniä. Lisäsin sekaan vehnäjauhoja pari ja freesasin ne sienien kanssa. Päälle piti heittää litra vettä ja kiehauttaa parikymmentä minuuttia. Lisäsin lihaliemitiivistettä ja pari desiä kuohukermaa makua antamaan.
Tästä tulikin paksu sienikastike, joka maistui makoisalta pottujen ja ryssän ssuolakurkun kera.
Puolet kastikkeesta sitten jäi seuraavaan kertaan keittopohjaksi. Ei muuta kun heittää maitoa sekaan niin kastike ohenee keitoksi.
SIENIPIIRAKKA
Freesattuja sieniä oli jäänyt paljon ja paransin sitä ja lisäsin sipulia. Freesasin ne sienien kanssa ja keitin puuroriisiä täytteeksi. Puuroriisin keitin lihaliemitiivisteellä maustetussa vedessä. Riisi sai lihaisen maun. Ainekset sekoitettiin ja lisäsin vielä palan voita ja pippuria sekaan. Taikinaan tuli 4 dl vettä, 1 dl ruokaöljyä, 2 munan keltuaista, suolaa, ½ hiiva ja vehnäjauhoja kului noin ½kg. Kun taikina on noussut niin kannattaa tehdä pikkupullia, jotka noustuaan kaulitaan ohuiksi ympyröiksi, reunat kannattaa kostuttaa vedellä ja laittaa keskelle sienitäytettä ja sulkea piirakoiksi. Piirakoita kannattaa nostattaa ½h ja paistaa upporasvassa kypsiksi. Aika mukavaa syötävää iltapuhteiksi maidon, tai lihaliemen kera nautittuna. :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 13.04.2018 22:06

SAVUSTETTUA POSSUN SELKÄÄ
Toissapäivänä ostin kaupasta 30% alennuksella 1½ kilon palasen suolatun possun ulkofilettä. Tiesinhän, että siihen oli ruiskutettu vähintään 20% suolavettä. Tarkka seppä laittoi fileen roosmariinilla maustettuna 100C lämpöön tunniksi. Tiesin, että matalassa lämpötilassa se ei kiehu, eikä nesteet pääse haihtumaan. Sen jälkeen laitoin fileen savustumaan savupönttöön puoleksi tunniksi. Tarkistin painohävikin ja kas kummaa hävikkiä ei ollut kuin 180g. Jos olisin paistanut kovassa 225C lämmössä olisi paistohukkaa tullut ainakin 300g. Kilohinnaksi tuli 4.30E, joten hyvää leikkelettä tuli tehtyä halvalla. Osan käytin kuumana pottujen ja kanttarellikastikkeen kera. Pakkasen sulatuksen yhteydessä löytyi nyssäkkä kanttarelleja.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 14.04.2018 20:24

Pakastekaappia sulattaessa huomasin siellä olevat kanttarellit, jotka tietenkin piti käyttää ruokaan. Tein tänä iltana kanttarellimunakkaat ja hämmästyin, kun sienistä oli tullut sitkeitä. Tuttavani toi meille viime syksynä keitettyjä kanttarelleja, jotka pakastin. Haluankin kysyä pissä piilee vika, kun hyvät sienet sitkistyvät pakastettaessa? Tatit ja muut pakastetut sienet eivät muutu sitkeiksi. KERTOKAAPA TE VIISAAMMAT :?:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 16.04.2018 21:37

Löysin laatikoita penkoessani vanhan Kotiliesi lehden v. 1956, ja katseeni kiinnittyi BRYSSELIN KEKSIT reseptiin, Se tuntui jollain tavalla tutulta ja muistelin sellaisen kaltaisia pikkuleipiä tehtiin Harjun laipomossa Jyväskylässä jossa olin leipurioppilaana. Pyysin Pipsa vaimoani tekemään keksejä. Tulos olikin erinomainen rapeita ja maku fantastinen, joten kannattaa kokeilla.
BRYSSELIN KEKSIT
200 g voita
1 dl sokeria (reseptissä 200g)
1 "pieni muna"
½ tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
820 g Vaasan Kruunu vehnäjauhoa (6.5 dl)
Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja muna lisätään. Leivinjauhe, jauhot ja vaniljasokeri lisätään ja massa sekoitetaan tasaiseksi. Laita leivontapöydälle sokeria, ja jauhettua kanelia ja hienonnettua manteli ja pyöritä massasta pitkä 3 cm paksutanko. Laita tangot jääkaappiin ja jäähdytä. Leikkaa tangoista n. 1 cm paksuja paloja. Voit myös pyörittää pieniä pullia ja kierittää sekoituksessa. Paista kymmenkunta minuuttia 220C lämmössä.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 20.04.2018 11:04

Käytiin emännän kanssa Tallinnassa tankkaamassa lihavarastot kesää varten.Tallinan Keskitori "Keskturg" on hieno vanhan ajan tori aivan keskustassa. Ratikoilla 2 ja 4 sataman läheltä pääsee perille. Kun ei osattu hommata lippua, niin ajettiin pommilla. Ostosten hinta-laatusuhde ovat erinomaisia. Ostin 1 kg kanan sydämiä 3E kg, 3 kg luullista possun kylkeä grilli ribsejä varten, 3 kg, 3.50E kg, broilerin luutonta filettä 3 kg 4.80E kg ja raakamakkaroita ½ kg 4.50E kg.
Broilerin sydämet la maksa ovat minun herkkujani. Suomessa ei niitä yleensä saa ja jos saa hinta on noin 10E kg. Pisänpä sydänpastan ohjeen tulemaan.
BROILERINSYDÄN PASTA
Marinoi sydämet öljyssä mintun ja roosmariinin kanssa. Voit lisätä valkosipulia ja pippurisuolaa.
Jos käytät kiinalaista ohutta pastaan, niin laita ne likoamaan kylmään veteen, jolloin ne notkistuvat ja voitkin freesata ne pannussa kypsiksi.
Pilko juureksia mitä sinulla kotona on. Varsiselleriä, porkkanaa, sipulia, paprikaa lohkoiksi.
Freesaa sydämet nopeasti pannussa ja lisää juurekset, freesaa hetken, että ne pehmiävät hieman.
Lisää pasta ja tomaattikastiketta, tai puretta ja peitä ne kannella. Anna hautua kannen alla ja tarkista maku. Voit lisätä kanaliemitiivistettä joukkoon ja inkiväriä. ValmIstusaika 15 min.
TÄMMÖTTIS TÄLLÄ KERTAA :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 29.04.2018 23:42

DIEETTIJuOMA OLKAA HYVÄ
Emäntä on ollut dietillä viimeiset kolme viikkoa. ja olen juottanut aamuisin soijaproteini-munatotia, jotta hän saisi kesäksi bikinit mahtumaan ylleen. Joka toinen päivä on soijajuoma päivä, eikä muuta pöperöä nautita. Kovin epäileväinen kyllä olen. sillä iemmat banttaukset ovat menneet mappi Öhön. Toki tämmöinen Taten pirtelö tulee halvemmaksi, kuin aiemmat dieettituotteet. Lisäksi myrkynesekoittajan juomista lähtee nälkä. Soija isolaatissa on se hyvä puoli, että se turpoaa viisinkertaiseksi vatsalaukussa. Itse olen käyttänyt juomaa jo muutaman vuoden ajan aamiaiseksi treenipäivinä. Soija isolaatissa on proteiineja 89% ja aamiaispaukuksi riittää 3 ruokalusikallista+ 2 raakaa munaa, jotain mehua lasillinen ja saman verran maitoa. Banaanin, omenan tai appelsinin voi myös sekottaa blenderissä sekaan. Jotain on emännän vartalolle tapahtunut, koska painoa on hävinnyt pari kolme kiloa. Pitkä matka on silti ihannepainoon, sillä vielä pitäisi pudottaa 20-30 kg, jotta pääsisi niihin lukuihin kun hänet treffasin Turun Itämeressä vuonna 1964. :roll:

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 01.05.2018 12:17

ILOISTA VAPPUA VANHOILLE SKÖNÖILLE
Tänään Vapun päivänä vuonna 2018 satelee vettä eikä asiaa ole ulo, paitsi grillikatokseen possUn kylkeä grillaamaan. Nykyisin possun kylkeä sanotaan hienosti Spear Ribseiksi. Aikoinaan Svenskeissä seilatessa oli tapana tehdä uunissa "Rävben spjäll;iä" ne ovat possun kylkiluita, jotka oli leikattu irti kyljen ylimmästä päästavan alta 1-5 kylkiluuta, se on varsin lihainen pala. Nykyisin leikataan kylkiluut irti ja syötävää ei juuri ole. Ne maustettiin ja laitettiin uuniin omenalohkojen, sipulin ja mausteiden kera.Paahdettiin ja vettä lisättiin, käänneltiin ja väänneltiin parin tunnin ajan. Lisukkeeksi tehtiin paistinliemessä haudutettuja perunoita. Omenahilloa piti olla messin pöydässä, muuten olisi noussut meteli. "Var i helvete är äppell sylt" :twisted: Minä rakentelen aterian seuraavasti. Kokonainen luullinen kylki maustetaan esim: suolalla, pippurilla, tinjamilla. Nahkaan viilletään pituussuuntaan nahkan läpi viiltoja, niin ei käpristy. Alle laitetaan alufoliota ja omenaviipaleita, sitten kylki ja taas omenalohkoja. Käärin ainekset alufolioon useita kierroksia, jotta syntyy tiivis paketti ja laitan pariksi tunniksi uuniin 125C hautumaan. Painohävikkiä ei tule paljoa. Jäähdytän kyljen ja laitan grilliin ja laitan Cocineron ohjeiden mukaan miedeolle lämmölle väriä ja aromia samaan. "Olisi kiva kuulla kolleegasta enemmänkin" Lisäksi voitelen evästä omenahillolla, tomaattipureella ja paprikajauhoa sisältävällä liemellä. Kun väri on sopiva, niin leikkkaan kylkiluiden mukaisesti annospaloiksi. Lisukkeiksi sopivat salaatti, gillatut juurekset ja uuniperuna. Skone Akvaviitti ja olut kuuluvat asiaan. :mrgreen:

Vastaa Viestiin