LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Tänne voi lisätä ruokareseptejä tai vinkkejä

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.09.2017 22:51

Vielä pikkuisen tarinaa sienestyksestä ja sienistä. Olen keittänyt jo 10 l ämpärillisen sieniä talven varalle. Jos et ole sienestystä harrastanut, niin on hyvä tietää, että sienten proteiini vastaa lähes lihan proteiinimääriä. Ne ovat terveellistä syötävää ja liikuntaa saa kummasti metsiä kiertämällä. Ei tartte mennä juoksumatolle juoksemaan kuntosalille, vaikka se onkin trendikästä. On maailman meno muuttunut, kun rouskut eivät ole nousseet maasta Lahden seudulla. Haperoita ja kehnäsieniä on runsaasti. Sienten suolauksesta sen verran. Kun olet keittänyt sienet pitkässä vedessä, niin huuhtele ne ja laita ämpäriin 15% suolaan. Lautanen päälle ja sen päälle kivi jotta sienet jäävät suolaveteen. Silloin ne eivät homehdu. Kermainen sienikastike on herkkua, samoin soseutettu sienikeitto. paistoksiin ja pizzaan on hyvä lisätä hakattuja sieniä lisukkeeksi. Sieniä voi maustaa oman mielensä mukaisesti. Sipuli on ehkä tärkein mauste. Persiljahake, basilika ja oregano, salvia ja roosmariini sopivat hyvin. Suolasieni kannattaa huuhota hyvin ja keittää pitkässä vedessä', jotta liian suolan saa poistettua. KERTOKAA MIKSI ET SIENIÄ SYÖ :?:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 15.09.2017 11:11

Valmistin eilen tattipiirakan vanhan reseptin mukaisesti, paitsi täytteeseen jotain uutta.

TATTIPIIRAKKA
Taikina. ½ l vehnäjauhoja, tai 1/4 l ruisjauhoja 1/4 l vehnäjauhoja. 250g voita. 200 g turkkilaista jogurttia, tai purkki kermaviiliä. Jogurtti vastaa kermaviiliä. Hakkaa voi ja jauhot sekaisin pöydällä tai vispilällä. Lisää jogurtti ja taputtele taikina pyöreäksi levyksi ja laita jääkaappiin tunniksi kovettumaan.
Kuutioi tatit 300 g tai sienet ja iso sipuli, tai puolikas purjoa pieniksi paloiksisi ja freesaa kypsiksi ja mausta pippurisuolalla. Olen myllyttänyt mustaapippuria ja roseepippuria keskenään ja sekoittanut suolan sekaan. Näin pippuri ei pääse väljähtymään.
Voitele piirakkavuoka ja kauli pyöreä 2-3 mm levy ja laita se vuokaan. Kaulimella on hyvä tasata nätiksi.
Lisää tattitäyte ja lisää munamassa. 4 munaa, 3-4 dl turkkialaista jogurttia, hakattua periljaa, tai kirveliä mausta pippurisuolalla. Kaada munamassa piirakan päälle ja paista 200 C lämmössä noin 40 minuuttia. PS: voit raastia juuston kantteja päälle makua antamaan. Tämmöttis tällä kertaa :mrgreen:

Tappajatate2
Viestit: 267
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: LAIVAKOKIN KEITTOKIRJAAN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 19.09.2017 21:22

KESÄKURPITSA - VALKOPAPUKEITTO
Kävi taas vieraita kylässä ja pitihän sitä tarjota lounaaksi kesäkurpitsakeittoa. Kun tähteeksi oli jäänyt puolisen litraa valkopapuja chili con carnesta päätin sekottaa pavut ja papuliemi kurpitsakeiton sekaan. Maittava sosekeittohan siitä tuli, kun vielä ryyditin keiton valkosipulilla ja tuoreella salvialla, lihaliemitiivisteellä ja löntillä voita. En ottanut huomioon toisen vieraan isovarpaan iskiasta eli kihtiä. Parin tunnin kuluttua vieraan pottuvarvas turposi ettei saanut kenkää jalkaan. Pavut, katkaravut ja pikkukalan nahka ovat myrkkyä ylhäisön tautiin. Sitähän englannissa lääkittiin portviinillä, joka on tiettävästi vielä pahempi myrkky kihtipotilaalle.
Mahtaako kukaan skönö nauttia tästä herrojen taudista :?:

Vastaa Viestiin