'alibertyllä intiaan ja siitä dzonkilla kiinaan'

Täällä voit osallistua käytävään keskusteluun, tai voit myös aloittaa uuden.

Valvoja: tempera

chain box
Viestit: 491
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

'alibertyllä intiaan ja siitä dzonkilla kiinaan'

Viesti Kirjoittaja chain box » 29.04.2018 16:57

Tämä sivusto muistuttaa pikkasen kuin ottaisi Jobin laivaan, missä umpimielinen hiljaisuus vallitsee, ei paljon esittelyä, eikä ääntä, jos nyt et satu istumaan jonkun omaksi omimalleen paikalle, messissä.
Oli miten oli. Puhun nyt kirjasta, hyvästä sellaisesta joka kiistämättä on lunastanut paikan noiden maailman parhaimpien merikirjaolioiden merikirjojen joukossa.
Löysin tämän kirjan kirpputorilta, se on julkaistu Helsingissä 1955 - nimellä ’villi linja’, kirjoittaja Erkki Savolainen. Erkki savolainen ei ollut merimies, vaan toimittaja, ja tämä päivän toimittajista hän erosi siinä että hän osasi kirjoittaa, taito, jota tämän päivän toimittajilla ei enää ole.
Se miten Savolainen kirjoitti tuosta retkestä Kauko-Iitään vanhalla ’liberty’Tranvikilla, on kerronaltaan ja sisällöltään huippu luokkaa ja kykenee pitämään lukijan kiinni monivivahteisen kuvaelman loppuun asti.
Samalla kun villi linja on kiehtova kuvaus ajasta ja maailmasta joka on iäksi suljettu suurimalle osaksi väestä, se käy myös hyvänä sen ajan Geopoliikan ja siirtomaa historian oppikirjana.
Erkki savolaisella oli se etu ettei hän ollut merimies, kovin harva merimies kykenee kuvamaan meriemään ja sitä ympäristöä ulkopuolisin silmin, tuo uuvuttava alitulisetti toistuva laiva ja meriympäristö on toistuvalla rutiinillaan tehnyt merimiehestä niin koti sokean, ettei hän näe mitä merkittävää tuossa ympäristössä, missä meri ja laivat kaikkialla ovat samankaltaisia ja työt muuttumattomia toistoja.
Sitä vastoin, kun Joshp Condart, joka oli ammattimerimies, kertoo henkilöistä laivoilla, Erkki savolainen kuvaa merijätkien ja ’uffarien’ tuntoja kovin vähän, hän ei kuvaa näiden keskinäsiä suhteita ei tapoja. Mutta sen sijaan, kuvaan loistavalla tavalla laivaa, sen liikkeitä, merta ja ilmastoa ja tuota seikkailujen täyttämää ilmapiiriä jota ei enää ole, ja mihin enää pääsy on niin harvoilla, ja näille vielä elossa oleville harvoille Savolainen avaa tämä sodan jälkeisen mystisen ajan ja idä kirstun viimeisen kerran, jonka jälkeen se sulkeutuu iäksi, siihen ei enää ole pääsyä maailmaa kiertävillä polkupyörä matkailijoille, eikä suihkulentokone turisteilla.
Hyvä kirja ja jostakin vielä saatavissa tämä ’ villi linja, kehottaisin niitä vanhoja tuon ajan kulkijoita – jos ei vielä ole sitä lukeneet, etsimää sen ja lukemaan, se on hieno tuulahdus noista väkevistä elon vuosista ja päivistä täynnä sitä silloin niin kouriin tuntuvaa kaukaisuuden tenhoa ja seikkailua.