Juomat

Täällä voit osallistua käytävään keskusteluun, tai voit myös aloittaa uuden.

Valvoja: tempera

ahtaaja
Viestit: 426
Liittynyt: 04.08.2011 16:42

Juomat

Viesti Kirjoittaja ahtaaja » 11.03.2015 21:58

Paljon puhutaan merimiesten vapaa-ajan "kulttuurista" joka etenkin satamissa painottui kiinteämmän ravinnon sijasta liemipuolelle. Harvemmin kuitenkaan nimeämättä juomia. Keskusteluissa vilahtelee rantasaluunoiden gintonicit, cubalibret ym. jotka usein olivat kaukana nimensä mukaisista aineista. - Eräällä laivastovierailulla Etelä-Suomen Eirassa joka oli Inkoossa jäi mieleen melko sekavassa tilassa oleva porukka joka ystäväni mukaan tinttasi jatkuvasti Luxusovaa niin, etteivät aina tienneet kummassa päässä Puolan linjaa olivat. - Kun olin vielä alaikäinen enkä saanut ransuuniviinoja tilasi joskus joku puolestani pullon. Tietenkin sen sitten piti olla mahdollisimman vahvaa kotisataman kaveriporukkaa varten. Siis 75% roikkavodkaa. Ja koko kollilauma olimme kunnon tuiterissa. Whiskeistä tavallinen Ballantines oli kovaa valuuttaa ja punaleimainen Johnie Walker meni kuin kuumille kiville sekin. Myöhemmin kokemuksen kartuttua kotimainen litran KK meni jo miltei omaan käyttöön. Tuborgin Elefantti oli kaukana kunnon oluesta mutta oli vahvaa. Oluen makuun päästyä kotimaiset exportit veivät mennessään, enkä vieläkään ole tottunut keskikaljan litkuun, vaan jos olutta ostan se on A:ta. Varmaankaan muistilokeroita ei kovin paljon tarvitse kaivella kun noita juomien nimiä ja käyttötapoja haluaa muistella.

ahtaaja
Viestit: 426
Liittynyt: 04.08.2011 16:42

Re: Juomat

Viesti Kirjoittaja ahtaaja » 13.03.2015 21:12

Kävin Suomi24 "keskustelu"palstalla vilkaisemassa merimiesaihetta. Nyt ymmärrän miksei kukaan halua muistella alkoholin käyttöä, tai pitäisikö sanoa juomakulttuuria laivoissa tai muuten merielämään liittyen...... Aiheen tiimoilta on paljonkin juttuja joita ei muille viitsi kertoa eikä muistella. Monet näistä laitan kuitenkin nuoruuden elämänjanon piikkiin. Tulipahan elettyä täysillä. Mutta kun aikanaan jäin maihin töihin sain huomata ettei ryyppäminen töissä ja muutenkin suoranainen örveltäminen ollut maissa sen ihmeempää! Viikolla ylpeiltiin viikonlopun hauskuudella ja jopa kehuskeltiin kuinka paljon rahaa oli saatu menemään! Kuppilailtoja olivat keskiviikko, perjantai, lauantai ja jonkin verran (parantelua) sunnuntai. Muut päivät toivuttiin krapulasta. Pitäisikö siis entisten merimiesten esiintyä selibaatissa eläneinä (täys)raittina pyhimyksinä kun maailmalla nuorelle miehelle oli tarjolla kaikkea sitä mistä silloiset tavalliset suomalaiset vain haaveilivat? - Tipen Etelänristissä on todentuntuisia kuvauksia alkoholismista johon useatkin ajautuivat. Mutta ei se ollut eikä ole vain merimiesten yksinoikeus. Eiköhän katkolla ja sossun luukulla ole juossut huomattavasti lukuisampi joukko muiden ammattien edustajia. Niinpä minä muistelen niitä hyviä hetkiä jolloin puritaanisen yhteiskunnan aikaansaamat estot laukesivat ja tartuin kiinni elämän iloihin alkoholin voimalla. Ja niitäkin hetkiä kun merimatkan keskellä arki katkesi viikonloppuna päivämiesten kanssa kupinotossa. Mutta niitä hetkiä en halua muistella kun juomat ottivat "selkävoiton" kesken hauskuuden. Niinkin joskus saattoi käydä. - Näin kirjoitin suivaantuneena joidenkin typeryksien kirjoittelusta alussa mainitulla palstalla. Ja tiedoksi heille: Ensimmäisen ryypyn otin kotona kun aikuiset olivat saaneet laivasta omenapirtupullon. Huikka oli karmea muttei tehnyt minusta raitista!

cocinero
Viestit: 241
Liittynyt: 04.10.2011 16:52
Paikkakunta: Strängnäs, Ruotsi

Re: Juomat

Viesti Kirjoittaja cocinero » 14.03.2015 19:31

Tervehdys pitkästä aikaa.
Mielestäni hyvä, että Ahtaaja ottaa tämän kissan pöydälle.
Kyllähän laivoissa alkoholia käytettiin, mutta kuten Ahtaaja sanoo, nuoret miehet pantiiin kasaan ja pyöriteltiin ympäri maailmaa,
hauskanpitoa siitä tuli ja joillekkin se kävi liian kovaksi.
Itselleni tulee mieleen juomista Ahtaajan mainitsemeien lisäksi joitakin.
Iminghamista ostin usein Coynty hotellin kulman takaa viinakaupasta lähtiäisiksi
kun bupi sulkeutui Glendfiddish pullon, se hupeni yön aikan useampiin kurkkuihin.
Nannan kanssa ajoimme Imminghamista lähes joka viikko ja tästä tuli tapa.
Constantassa ostimme sitä nimetöntä helvetin pahaa vodkaa ja minulle sekä useamalle muulle se jäi juomatta, koska olen aina pitänyt viinaa
hauskanpidon aineena ja seurustelujuomana, jos se ei maistu saa jäädä juomatta. Eräs seilori osti meiltä kaikki nämä vodka caset pois ja tuumasi:
"viinassa ei laatu merkitse mitään, vaan määrä". Hänellä oli mennyt jo pitkäksi.
Intiassa King Fischer olut maistoi taivaalliselta, kun oli oltu Iranissa jumissa ilman kaljaa, vieläkin muistan sen maun,
ei varmaan erikoinen olut, mutta juomissa ja ruuassa tilanne tekee makuelämykset.
Hustonissa Blue ribbon beer oli olevinaan hyvää, nyt se on meillä Ruotsissa myynnissä ja on aivan samanlaista litkua kun muutkin jenkki oluet.

Vielä tuosta töissä juonnista, sitä tapahtui ja tapahtuu huimasti ravintola alalla, kyllä me kokit ravintolan keittiössä osasimme punkku soosin tehdä ilman punkkua
Punkku meni kurkusta alas. Tate voi kirjotta reseptin!
Blini taikinaan ja friteeraus taikinaan käytetään olutta jotta se käy hieman, kyllä me keksittin kertoa, että sen pitää olla A olutta, vaikka kevyt olut käy yhtä hyvin.

"Ennemmin loppuu koiralta kusi kun kokilta konstit".

Coicnero

ahtaaja
Viestit: 426
Liittynyt: 04.08.2011 16:42

Re: Juomat

Viesti Kirjoittaja ahtaaja » 15.03.2015 22:35

Arkiset juomat iänikuisen sekamehun lisäksi, maidon puutteessa, taisivat olla kokkien "keittämät" kotikalja ja sima. Muistaakseni olivat oikein hyviä. Ne valmistettiin isoissa maitotonkissa, joiden täytenä ollessa olivat melko raskaita siirreltäviä. Pentterin kannut käytiin täyttämässa niistä proviantissa. Myös tinttoa eli halpaa punaviiniä oli joskus tarjolla. Jotkut taisivat siitä yrittää ottaa jonkinmoisen humalankin ja ehkä saivatkin, mutta ainakin saivat vatsansa kuralle. Laivaan otetusta makeasta vedestä en muista ainakaan itse saaneeni mitään vatsataudin oireita. Ainoat oireet tulivat maidosta jota aina tauon jälkeen satamakäynnillä saatiin, joten lopetin maidonjuonnin. - Vasta vuosien jälkeen selvisi että luultavasti oireet aiheutti maidon laktoosi.

veksi
Viestit: 137
Liittynyt: 26.01.2012 19:55

Re: Juomat

Viesti Kirjoittaja veksi » 22.03.2015 00:27

Taas viikonloppu kerkiää lukemaan ja jopa vasttaamaan. v.70, tä maksoi kk- katsoin vastakirjasta 147mk lesti ulos vientiin ja sit kunnon enkku pupis ilta giniä ja piparminttua niin johan oli kiva purraus esannssi mehu oli hyvää kyllä se voitti engelsmanni milkin parin sentin milkki aina pullon kaulas. Ajatelkaa pojat olin turistina koko kesän englanissa oli satama lakko koko kesän kyllä oli kiva olla seilori.

kurittu
Viestit: 320
Liittynyt: 26.02.2015 13:33
Paikkakunta: Runhällen

Re: Juomat

Viesti Kirjoittaja kurittu » 28.04.2015 20:39

Juomat!Tää on enemmänkin juomatavat.Hugossa ollessa 80:tä luvun alussa saimme normaalisti pullon väkevää tai casen kaljaa joka lauvantaina merellä ollessa,mutta jostain kumman syystä olimme joutuneet viinakieltoon, joka oli aika tavallista tankkilaivoissa.Ei auttanut vaikka puhuimme kipparille että ransuunit pitäisi taas alkaa jakaan.No tulimme Romaniaan Constantaan jossa oli vapaasatama ja hyvä viina shoppi,samaan aikaan tuli Queen Elizabeth 2 satamaan ja oli mailmanympärysmatkalla.Minä ja Järvisen Jykä menimme tietenkin ostoksille jossa oli myös jenkkituristeja samaan aikaan,vihdoin ja viimein päästiin kassalle ,kun olimme aikamme jonottaneet. Jykä tilasi casen Johnnie Walkeria black labeliä jolloin jenkit pudottivat alaleukansa,mutteivät sanoneet mitään.Tuli minun vuoro ja sanoin että case Black&Whiteä jolloin jenkit eivät voineet olla hiljaa vain kysyivät meinaako pojat myydä viinaa,kun luulivat että mekin olimme Elizabethistä.Siihen Jykä vain vastasi että on liian hyvää myytäväksi,jolloin jenkit alkoivat haukkomaan henkeään.Laivalle takasin tultua ruvettiin heti tietenkin imemään viinaa kurkkuun.Siinä menikin sitten paripäivää pystyyn kun putki loppui niin sitä oli missannut uloslähdönkin.Sit kun siitä selvittiin niin sitä vain odotteli että pitää mennä punaselle matolle,niin vain ei käynyt koskaan.Kipparin nähdessä muutaman päivän päästä niin hän kysyi kuinkas siinä niin kävi,johon vain vastasin että sitä käy niin kuin ei saa viinaa niin usein, elikkä viittasin viikko ransuuneihin, johon kippari vastasi vain ja ja . Siitä kai kipparikin sai pienen opetuksen kun sen jälkeen rupesi taas jakamaan lauvantaipullon tai casen kaljaa.Ittellä ei ole mitään ongelmia alkoholin kanssa, juon kaikki pois mitä on. Tää viimenen on vain huuli, jotain hauskaa tässäkin pitää olla. t Kurittu.

kurittu
Viestit: 320
Liittynyt: 26.02.2015 13:33
Paikkakunta: Runhällen

Re: Juomat

Viesti Kirjoittaja kurittu » 12.08.2015 18:45

Ouzo ! Oli kova sana aina kun ajeltiin välimerellä,vähän vettä mukaan niin siitä tuli aivan loistava juoma.Mitä taas juomatavoista tulee mieleen niin marraskuussa vuonna 73 oltiin m/t Lennyn kanssa Kreetan redillä ja odoteltiin lastia jenkkeihin, jonkun päivän päästä saatiin venekuljetus maihin. Siitä tulikin ensinmäinen ja viimeinen maihinmeno kreetalla,kun koko porukka alkoi juomaan ouzoa oikein urakalla ,kun olimme taas kerran olleet viinakiellossa niin se maistui entistä paremmalta.Koko porukka hamstrasi ouzoa mukaan niin paljon kuin vain jaksoi kantaa,mutta venekuljetusta odotellessa siinä tuli riita paikallisten kanssa,johon sotkeutu myös poliisit,vihdoin ja viimein riita saatiin sovituksi ja kuljetuskin tuli laivalle. Sitä ennen oli poliisit ottanut yhteyden laivalle jossa oli (varjonyrkkeilijä) Kauko Kalevi Salonen kipparina joka odotti meitä laivalla ja pisti meidät heittämään kaiken ostamamme viinat mereen.Sen jälkeen ei enään venekuljetusta meille järjestettykää. Viikon päivät siinä redillä me vielä killuttiin,kun tuli uutinen ettei me edes saada sitä jenkkireissuakaan joten koukku ylös ja kohti Italiaa.

Vastaa Viestiin