50 VUOTTA SITTEN

Täällä voit osallistua käytävään keskusteluun, tai voit myös aloittaa uuden.

Valvoja: tempera

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.09.2016 12:42

NORJALAINEN AUTOLAUTTA UPPOSI POHJANMERELLÄ
Etlari 8.9.1966 Norjalainen 2703 tonnin kantoinen autolautta Skagerag upposi keskiviikkoiltana Tanskan rannikon edustalla pelastusalusten ja helikopterien pelastettua siitä 153 matkustajaa ja miehistön jäsentä myrskyiseltä mereltä. Kahden ihmisen tiedetään saaneen surmansa onnettomuudessa, mutta onnettomuus on saattanut vaatia vielä useampia ihmishenkiä, sillä vielä keskiviikkona ei tiedetty kuinka monta ihmistä aluksessa oli. Paikalle saapui tanskalaisia ja ruotsalaisia helikoptereita, jotka pelastivat merestä 60 ihmistä. Helikoptereiden johtaja kertoi, että laiva oli kovasti kallellaan, kun hän kävi onnettomuuspaikalla. Laivalla oli vielä miehistön jäseniä

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 08.10.2017 12:54

AUTOLAUTTA NORDIA KARILLE SAARISTOMERELLÄ ESS: 7.10.1967

Autolautta NORDIA juuttui karille väistäessään ahvenanmaalaisTa Runaa Saaristomerellä lauantai-aamuna klo 4.30.
Päivän aikana alusta ei saatu vapaaksi, ja uusiin irrottamisyrityksiin ryhdytään sunnuntaina. Aluksi 254 matkustajaa kuljetettiin Turkuun Holmilla ja sieltä edelleen Tampereelle ja Helsinkiin. Satahenkinen miehistö ja rekka-autojen kuljettajat ovat edelleen aluksessa, kerrottiin Siljavarustamosta. Karilleajon vuoksi varustamon päivävuorot Turusta Norrtäljeen peruutetaan sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina.
MUISTUUKO TAPAUS MIELEEN :?:

chain box
Viestit: 432
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja chain box » 08.10.2017 17:13

Tuo Nordean karilleajo ei ole jäänyt mieleen, mutta muistan 55 vuotta sitten näihin aikoihin, kun tultiin Angus nimisellä hörylaivalla Kielin lussiin.
Tuon Kar Koren yhtiön laivoilla tuntui olleen erityinen taipumus kolarointiin, tätäkin tapausta aikaisemmin oli yksi Kalle Koren laivoista uponnut yhteen törmäyksessä Elben tienoilla. Tuosta Elben tapauksesta oli jäänyt mieleen se, että luotsi oli selvinnyt kuivin jaloin uppovasta laivasta hyppäämällä päälle ajaneeseen laivaan. Sillä miehellä on täytynyt olla ajoitus ja reaktiota paikallaan.( Ei kai tässä nyt rikota tasa-arvolakia kun sanotaan hyppääjän olleen mies)

Niin ko jos sanoin, tultiin kovassa täkkilastissa kielin kanaalin kielin puoleiseen lussiin, seisottiin siinä stand-baissa pakalla.
Vauhti ei näyttänyt kuitenkaan vähenevän, kuului vain mid-shpistä päin kovaa höyryn jyminää, siellä oli kai yliheitto epäonnistunut koneessa ja paineltiin juoksevien ja kirkuvien kaija palvelijoiden saattelemina aika vauhtia portista sisään. Ja heti alkoi satamaan koukkuliinoja pakalle, päähän ja hartioihin niitä satoi. Pika-pikaan juoksi springi ulos plyysistä ja sitten noita huutoja: ”Hol holand Hol”!! Ja me ’hollatiin’ ja ’rellsattiin’, niin että ruoste pölisi pollarista, siihen katkes sitten se sbringi.
Laiva jatkoi vaan matkaa irti päässeen tavarajunan vauhdilla ja voimalla, osa väestä otti jo lyhyet hatkat pakalta, Uusia koukkupäitä satoi kaiken aikaan ylös pakalle, kuitenkin liian myöhään ja keula vannas iski kymmenen tavarajunan voimalla edessä paikalleen töijätyn keskikokoiset perä tuupparin ahteriin. Näkyi ulos juoksevia miehiä ja kalpeat naisen kasvot. Ammottava reikä perärungossa, muuta ei ehtinyt katsoa kun oli taas lyötävä vaijereita pollariin.
Sellainen oli talvi laivassa, missä oli vain yksi ’ särjek’, niminen kirja koko laivaväen käyttöön.
Niin että nuo kolaritkin, joita tapahtui kaksi tuon talven aikana – olivat tervetullut vaihtelua tuohon koksin peittämään arkeen.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 09.10.2017 22:46

ESS 8.10.1967
Yli vuorokakuden työn ja useiden turhien yritysten jälkeen saatiin autolautta Nordea irti karilta sunnuntaina tasan kello 15. Alus makasi Nötön majakkasaaren rantakivillä aina siihen saakka, kunnes sen tankeista pumpattiin 100 tonnia polttoainetta tankkialus Petroleaan ja 13 rekkaa ja 10 hekilöautoa siirrettiin ponttoonin avulla Holmiaan.
Tais olla aikamoinen homma :?:

chain box
Viestit: 432
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja chain box » 11.10.2017 18:34

Tuo autolautta Nordea, ei kuitenkaan ajanut mäkeen,juustiin silloin kun minä satuin olemaan ruorimatruusina ja tornissa.
Olisko se ollut juuri siinä 70 alkuvuosia, se linjaluotsi tais olla nimeltään Albertti, tai ainakin jotakin aa alkuista.
Oli linjaluotsin vahdin vaihto menossa ja Albertti tuli ylös. ja se aikaisempi nuorempi mies lähti siitä alas. Albertti oli jo aika iäkäs ja todennäköisesti muodolliselta pätevyydeltään kuljettaja, joka oli se linjaluotsin alin muodollinen pätevyysvaatimus tuohon aikaan. Eipä silti, kuljettajat olivat usein saaristojen ja rannikkojen tuntijoita,se miten se sitten sopi isompien alusten työkieleen sellainen, jos oli vaan pikku hinaajia ja hiekkajaaloja kipparoinut.
No kuitenkin Albertti heti vahtiin tultua antoi uuden kompassisuunnan ja se oli aika paljon poispäin kun muistan että laiva kallistui, kuten ne aina tekivät kun otettiin enemmän kerralla ruoria. Tuo kallistuminen, oli kai se, mikä palautti jo alas meneen, taikka vasta matkalla alaspäin menossa olleen vahdista päässeen linjaluotsin ylös. Ihmetteli kai, miksi tässä kohtaan nyt alettiin kääntymään.
Albertti huomas heti kai virheensä ja komensi ruorin vastaan. "Vatten ve haar". tyynytteli Albertti ylös brykälle juossutta luotsia. Ja vatten siinä sitten oli koska ei kolissut

aurora
Viestit: 73
Liittynyt: 22.11.2012 07:04

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja aurora » 02.11.2017 20:29

Tervehdys TATE jA SUN MUUT MERIMIEHET. OMA KOKEMUKSENI ROTUSORROSTA SIVUMENEN SANOTTUNA (JOTA INHOAN) SIIS 50. VUOTTA SITTEN...
Olin stujuna finnsailorissa 60 luvulla. Olimme matkalla rapakon taakse jenkkeihin.Tarkemmin sanoen new york nimiseen maalikylään. Kun päivän työt olivat päättyneet, suihkuun ja "maihinmeno ledjut niskaan prynkleemiä lettiin ja mummia kainaloon. Ja maihin.Tapoihini kuului usein se, että liikuin yksin.Silloin ei tule kinaa minne mennään toi ollaan menemättä. No minä kappäilin oikeastaan päämäärättä broglynin katuja ilta tummeni ja rupesi janottamaan. Kuinka ollakkaan läheisestä yä klubista kajahti kadulle asti kuuluvaa ihanaa jazzia tai soulia olttoäänisen nais artistin esittämänä.Tunnustan olevani perso kaikenlaiselle musiikille. ja kaikenvärisille typyköille. Joten käppäilin ovesta sisään Kapakassa oli hämärä valaistus ankkuroiduin baaritiskin ääreen ja tilasin tupra rommin ja colaa, Nautiskelin tuota "necktariani" ja kuuntelin ihaillen Mustien musisointia. Olikohan jo toinen tai kolmas grogi menossa kun uskalsin mennä pokkaamaan värilliselle tytölle. Hetken epäröityään hän nousi ja aloimme "jazzailemaan, Siinä tanssiessamme panin merkille, että minä olin ainut niin sanottu valkoinen mies koko kapakissa. Tanssin loputtua ohjasin daamini pöytään kiitin ja kumarsin palaten sitten takaisin baarijakkaralleni. En ennättänyt viellä edes tilata samanlaista, kun takaa olkapäälleni koputettii voimalla Isokokoinen musta mies tuijotti minua silmää räpäyttämättä ennen kuin kysyi.
- Hey white boy wai you a hire? Osasin sen verran englantia, että ymmärsin ainakin nuo sanat valkoinen poika.. Yritin soperrella I love jazz musik. I am finnish sailor ja kaivon hermostuneena maihinmeno kortin taskustani.
Kaveri luki valoa vasten paperini. Odotin silmät rapilla mitä tuleman piti. Hyvin kävi ajattelin kun äijä päästi oikein hörö naurun ja taputti(nyt kevyesti) olkapäähäni ja sani you okay. Sitten seurasi neuvoja baarimikolle joka nyökytteli kuten alamaisen kuuluukin. Tein tilaukse joka täytettiin alta aikayksikön tarjotessani seteliä hän työnsi sen khaki paitani rintataskuun tokaisten vain All free.. Kiittelin ja aloin lipittelemään ilmaista rommia välillä tanssien ja hauskaa oli. Siteeraan tähän lopuksi erään tamperelaisen kapakan mainoksen, se kuuluu näin.
Hämeenkadulta on meille 100 askelta... takaisin hämeenkadulle 200-300 askelta. Näin kävi myös minulle palatessani zik zakkia laivalle ... AURORA

chain box
Viestit: 432
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja chain box » 03.11.2017 09:53

Miten se Hannu kerran kirjoitti jonkun mustaihoisen sanoneen:" Jos minun ihoni ei olis musta, ei kukaan tietäs, minä oon neekeri". Se paljon totta,se.
Esso Blames oli kerran samaan aikaa matruusi, ei se ollut Linkola, tais olla Lankola, lyhyen länttä kaverus, joka tykkäs ottaa huikkaa, niin kun me kaikki nuorena, ja vielä vähemmän nuorenakin tykättiin.
Tämä matruusimies muistutti paljon sitä Davy Rockettia,joka seikkaili sellaisessa 50 luvulla jaossa olleessa sarjakuvalehdessä, kun 'Becos Bill'.
Kerran sitten kun otettiin kuppia Lankola kertoi olleensa finlaisin laivalla New Yorkissa ja kävelleensä koko Harlemin lävitse viskipullo muovikassissa, eikä yhtään ryöstöyritystä häntä kohtaan tuolla matkalla esiintynyt. Hän uskalsi epäillä oliko yksikään valkoinen onnistunut pääsemään ehjin nahoin kulkemaan tuota reittiä.

Tappajatate2
Viestit: 371
Liittynyt: 01.12.2015 20:30

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja Tappajatate2 » 21.01.2018 12:36

TANKKIALUS MIINAAN ITÄMERELLÄ ESS 21.1.1968

Helsinki 20.1.191968. Suomalainen Nesteen yli 10.000 bruttorekisteritonnin tankkialus Palva syttyi tuleen Itämerellä, Laivan keulassa. Todennäköisesti ajomiinaan törmäämisen vuoksi tapahhtuneen räjähdyksen johdosta lauantaina aamupäivällä. Yksi miehistön jäsenistä on kateissa. Muut miehistöön kuuluvat 39 ihmistä pelastettiin neuvostoliittolaiseen pelastusalus Hermekseen, ja heistä 36 siirrettiin sitten Ml Lokkiin, joka lähti Hankoon. Onnettomuus sattui kansainvälisillä vesillä Viron rannikon ulkopuolella noin 2 meripeninkulman päässä Ristnan majakakasta länsilounaaseen. Räjähdys keulassa tapahtui klo 10.08 ja muutaman minuutin kuluttua hälytys otettiin vastaan Suomessa, Ruotsissa ja Neuvostoliitossa. Alus oli tulessa vielä iltapäivällä, kun sitä yritettiin ryhtyä hinaamaan Tanalahteen Hiidenmaalle. Hinaus oli kuitenkin keskeytettävä, ja sitä voidaan jatkaa sunnuntaina.
ONKO MUISTIKUVIA TAPAHTUMASTA PUOLI VUOSISATAA SITTEN. KUINKA PALVALLE KÄVI :?:

Patavahti
Viestit: 93
Liittynyt: 03.11.2010 17:46

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja Patavahti » 21.01.2018 20:44

Chain Boxille ja muillekin.
Olimme Valkoisen Ruusun kanssa lossaamassa Hobokenissa, New Jerseyn puolella. Aivan siinä suuria pasiseerejä vastapäätä. Yhtenä iltana porukka päätti lähteä vähän hummaamaan. Minä tietysti mukaan. Taksi alle ja matkaan. Määränpääksi valikoitui "Little Finland" Itäisellä 86 streetillä. Ilta siellä kului mukavasti ja pää täyttyi ja rahat loppui.Päätin lähteä yksin laivalle lepäämään, kun muut halusivat vielä jatkaa hauskanpitoa. kello oli pitkälti yli puolen yön. Rahani ei olisi riittänyt taksiin joten päätin mennä maanalaisella. Lähin asema oli Lexington avenuen kulmassa, joten päätin kävellä sinne. Ei se niin pitkä matka olisi. Olin kävellyt jo jonkin matkaa kun vastaani tuli kolme mustaa miestä hurjasti möykäten. Mietin jo että miten minun nyt tässä käy. Kunnes muistin vanhan viisauden, että hyökkäys on paras puolustus. Niinpä siis tuumasta toimeen. Vinkkasin jo melko kaukaa näille möykkääjille että halusin puhutella heitä. Kerroin heille että olen suomalainen merimies ja olen juonut kaikki rahani ja laivalle pitäisi päästä. Joten voisivatko arvon herrasmiehet avustaa minua yhdellä quarterilla jotta pääsisin maanalaisella laivalleni. Yksi näistä herrasmiehistä kaivoi taskustaan lantin ja toivotti minulle onnea matkaan. he jatkoivat omaan suuntaansa ja minä omaani. Laivalle pääsin ongelmitta

chain box
Viestit: 432
Liittynyt: 03.03.2011 17:13

Re: 50 VUOTTA SITTEN

Viesti Kirjoittaja chain box » 22.01.2018 08:22

No nii, siinäs näette sellaisen muuttumattoman totuuden turvasta, se on käyhyys. Kuka nyt köyhää ryöstää ja pieksää, tyhjän saa ryöstämättäkin

Vastaa Viestiin